Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel Core nejsou, případně o třetinu zdražily

nabuduce sa to bude tykat pevnych diskov?
hor sa kupit dva kusky najlacnejsich 12tek:
https://www.alza.sk/seagate-ironwolf-12tb-d5256857.htm
ak by sa mala zopakovat situcia spred 2011/2012, tak niektore modely HDD vtedy vynimocne zdrazeli aj 2- ci 2,5-nasobne (vacsinou 1,5- az 2-nasobne), takze cena za 12tky by mohla mat priemer okolo tisicky (€)
(ale uz zachvilku budu na trhu 14tky, samozrejme nonSMR, helium)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No jo no. Výrobci se budou muset rozpomenout na blekotání o tom že vědí že existuje také AMD. Ekonomický zákon (je to rozumný zákon) říká nebýt závislí na jediném dodavateli, protože je jen otázka času, kdy si kvůli této chybě naběhnete. To že to postihne prakticky všechny, dává také možnost zvednout ceny, aniž by je někdo obviňoval s kartelu a tak tu chybu, přesně v duchu kapitalizace zisku a socializace ztrát zaplatí zákazník. Jediná cesta je odložit nákupy a vymáchat v tom výrobcům hubu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To ale platí jen v případě že nabídka je +/- obdobná, ne že jedna firma dělá procesory o půlku pomalejší ale k tomu o půlku žravější a její absolutní výrobní kapacity jsou okolo 10% té první jak to do vydání Ryzenu cca 8 let bylo. V krátkodobém měřítku se to prostě nevyplatí, ekonomika věci je neúprosná. Takže i když si zvyšujete riziko do budoucnosti, jdete do toho protože si snížíte riziko teď a tady a na to akcionáři slyší. Existuje na to přísloví radši vrabec v hrsti než holub na střeše. A ten trh je Intelem stejně pokřivený, nikdo kromě totálního lowendu či obskurních značek si nedovolil prodávat AMD k Intelským sestavám a ještě pořád se to dost projevuje, kolik sestav s AMD se dělá do korporátu? Zrovna moc ne, takže prodejci si udělají vývar, uživatelé budou brblat ale kdo musí stejně koupí a Intel jede na 100% výrobních možností s možností dalšího růstu, tak co si přát víc. Ostatně koncovky jsou jen minimum, většina produkce jde do OEM a serverů, počítač doma si dnes skládá leda pár bláznů z 1000.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

OEM pocitac si na doma kupuje len blazon, je to nevyhodnejsie z lubovolneho hladiska ake existuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To jste vymyslel hlavou?

Hotovou sestavu, nebo chcete-li značkovou sestavu, jsem zvolil pro své rodiče, protože všechno ostatní zvládnu přes RDP (s časovým posunem -12 hodin) a veškeré HW poruchy vyřeší servis v místě instalace.

Dřive jsem tam měl APU a musel jsem jezdit z Prahy (250km), v současné situaci hodina na letiště, potom 15 hodin v letadle a další 2 - 3 hodiny z letiště. Jasně, svěřit to lokálnímu ... to jsem zažil, zrovinka s APU (dříve měli Kaveri, nyní jsem zkoušel Ryzen 3 2200G - čti nechal sestavit) a to bych nepřál ani nepříteli. Neustále problémy s biosy (chipová sada B450) bez funkčního HDMI, takže spoléhat na analog a nastavit bios, který ale zase nefunguje s TPM (musí se vypnout, ačkoliv je nezbytné pro autorizaci RDP) a ani po měsících od vydání, nejsou vyřešeny elementární problémy např.: při režimu spánku nanajde monitor (out of range), musí vypnout a zapnout monitor, ovladače jsou kapitola sama pro sebe.

Na 12 dní jsem přijel a velmi rychle jsem dospěl k závěru, že bude lepší koupit jim hotovou sestavu - business Fujitsu Esprimo a na tyhle otravné problémy, které výrobci nikdy nevyřeší (vykašlou se) hodit za hlavu. Funguje podle představ a že je v tom Core i3 minulé generace? To mne opravdu nezajímá, 16GB paměti, 256GB SSD + 1TB a k tomu mají síťový disk pro zálohy. Vzdálená správa a funkce pro síťovou administraci jednodušše fungují (TPM2.0 přímo na desce). Funguje a neprožívám 2 měsíce pekla s APU 2200G a geniálně nedoladěnou podporou. Teď zase vydali ovladače 18.9.2 (18.5.1 zase nejede RDP a táty microskop) ... které dosrali VLC a místo videa měli zelenou šmouhu. I kdyby update Windows 10, tohle mne fakt nezajímá, nechci řešit na dálku problémy. Zítra ráno odletím a doufám, že o tom počítači neuslyším tak 3 - 4 roky. Cena? Směšná ve vztahu k ušetřenému času.

Až zase bude myslet, zkuste místo zadele použít tu kulatou věc, která brání dešti vniknutí do krku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže kdo má takové stejné požadavky na domácí PC jako vy? Jeden z 10000? Máte v podstatě business požadavky, tak jste koupili business PC, což je v pořádku. Ale 99,9% lidí má odlišné požadavky.

Jinak mi přijde, že ty problémy co popisujete jsou problémy konkrétního výrobce MB a ne globální problémy chipset+CPU (osobně mám v práci B350 + 2200G a nic takového jsem nepotkal - např mám MB s VGA, HDMI i DP a do BIOSu jde bez problémů vlízt s LCD na kterémkoliv rozhraní)

Ale je fakt, že hotové sestavy si kupuje čím dál tím víc lidí

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale to nesplňuje kritérium "si kupuje". Je jasné, že pokud je třeba držet nějaký support (navíc) na dálku, tak to zamíchá výběrem.

IMHO jde spíše o znalosti a schopnosti uživatele a vyladěnost daného PC. I skládačka se dá vyladit, aby byla bezproblémová(I ty OEM jsou v podstatě skládané z komponent, byť třeba zakázkových), ale chce to čas a kvůli jednomu kusu se to nevyplatí a je jednodušší spoustu věcí řešit za chodu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v podstate poziadavku splna moj ubiquiti kamerovy system na zahrade... takze som spravil skladacku s i5,16ram, ssd, hdd a win10. PC funguje vyborne, ubi.unifi nahowno. Tak som dal win7. Nahowno. Tak virtualizujem ubuntu a funguje to skvele. Cez teamviewer sa tam mozem pripojit na dialku a niesu problemy.. naco by som tam kupoval 2x drahsi dell s nbd, naprd? hlavne ked na zaciatku som tam koli nizkej pociatocnej investicii (lebo kamery boli drahe) mal pentiumG a 4GB, bez SSD - postupne doplnam, oooovela vyhodnejsie ako kupit cojaviem proliant microserver kde nic nevymenim ked sa to doyebabre.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na co přesně v mém komentáři to má být reakce?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mozno som to mal dat o uroven vyssie, ale stabilne pc potrebujem ajja koli kamarovemu systemu a napriek tomu som zvolil skladacku, o tom je ten prispevok. OEM sa oplati do firiem, ked beries velky pocet kusov a reinstalacie riesis formou image-ov. Ked potrebujem dodat niekde buduci tyzden 30 kusov PC, tak to asi nebudem skladat.. ked potrebujem dodat 1 kus tak ti to na zajtra zlozim a ak to nieje PC za 400€ tak lacnejsie.. napr. i5 8***, 16GBram ,ssd, hdd, quadro, winPro,MSO2016 sme dnes spravili lacnesi ako podobny HP. Ak stym bude HW problem, tak to pojdem riesit aj tak ja.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

APU 2200G mám v počítači a šlape vše. Když neumíte sestavit PC, nedělejte to. To je prosté.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak jste přišel na to, že AMD má o půlku pomalejší procesory? Pokud by to tak bylo, asi by Intel nemusel reagovat a tato situace by nenastala. Vy jste zamrznul v době před vydáním RYZEN, THREADRYPPER a EPIC procesorů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja len dodám, že nedostatok rozumu je trvalý (nemám na mysli redakciu, ale všeobecne).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tomu nerozumím. Jak je možné, že procesory Intel zdražují, když je tu konkurence od AMD, která by naopak měla ceny tlačit dolů? To nám toho Ryzena byl čert dlužnej.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ale proč? Když Ryzen má pořád pěkný poměr výkon/cena, který nadále ještě roste. Kup si Ryzen pokud potřebuješ nový počítač a budeš mít za velmi dobrou cenu obecně více výkonu, pokud tedy nemáš nějaké specifické požadavky, které Intel zvládne splnit výrazně lépe. Jinak není potřeba se na něj fixovat nebo si holt budeš muset připlatit ale za to může Intel sám, že nezvládli predikci vývoje.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Třeba proto, že žádny ekvivalent mobilních 6ti jader - i7-8750H - AMD nemá, a pokud vím, tak ani v dohledné době mít nebude. Mně je úplně jedno jestli budu mít v kompu intel nebo AMD, ale jak vidíte, prostě není z čeho vybírat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ten první příspěvek vyzněl dost obecně (všechny Ryzeny byl čert dlužen) a tento druhý už specifikuje 45W mobilní šestijádra. Obecně je z čeho vybírat, ale vždycky se najde oblast, kde to platit nebude. Neviděl bych to tak černě.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, v článku se mluví o špatné dostupnosti retail CPU, Ryzeny nám byl čert dlužen a vadí ti to - tramtadadá - v nákupu mobilního CPU. Ty jseš dobrej jouza, ještě že notebookové CPU se na alze prodávají na tucty, nevěděl jsem že si po večerech skládáš notebook...
Ale máš pravdu, Ryzeny byl Intelu čert dlužný protože si příliš dlouho hověl na obláčku technologické převahy a teď kňourá když se zadečkem uhodil o kámen protože země se mu už krutě přiblížila. Nedostupnost jejich retailových CPU je přímo způsobena chybnými rozhodnutími jejich vlastní správní rady a vývojářů v minulosti, žádné Ryzeny za to a priori nemůžou. Co jim brání prodávat malá 4jádra, však to přece stačí každému ;-). Když ještě AMD prodávalo pomalé topící buldozery, taky by případná nedostupnost intelů byla taky kvůli AMD? Už tu jen schází obvinění že Lisa Su jim po večerech v bunny suitu škrabala wafery v továrně svou sadou na manikůru, Intelský trolle :-P

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Takže, jestli to chápu, u konkrétního modelu je Intel špatně dostupný a drahý a konkurenční procesor není přesně stejný, ale musíte dělat kompromisy.

Pořád nerozumím, v čem to je horší než kdyby Ryzeny nebyly, takže konkrétní model Intelu by byl špatně dostupný a ještě dražší a žádná alternativa by nebyla.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No, říkal sem si, čim to je, že před pár týdny zdražily ntb. 8750H cca o 1000Kč ... Už je mi to jasné, může za to AMD Ryzen. Kompromisy dělat nemusím a proto je taky dělat nebudu. Své zvýšené náklady přeúčtuju mým zákazníkům, holt se nedá nic dělat.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

je usmevne ze ti to nevadilo do doby dokud Intel nic nemel a najednou je to "must have" zrovna kdyz AMD nema alternativu k pazravemu mobilnimu 6c CPU od intelu tak to musis vsude ventilovat ....takova souhra nahod ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

" Už je mi to jasné, může za to AMD Ryzen".. tak na tuhle 'logiku' fakt nemam :))

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

alza dostane 100 procesorov - preda 70. Aby predali aj dalsich 30, musia ist s cenou dole. Ak by ale predali 130 procesorov, mozu ist s cenou hore. Idealne je, ked nastavia cenu tak, aby predali presne 100. Ale ak alza dostane len 50 procesorov, pricom by kludne predali 130... uz chapes?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože Intel musel z 4jader přejít na 6. a chystá 8. jádra do desktopu. Podobně HEDT za 10. jádra max na 18. jádro. To je větší plocha čipů. Tj menší výtěžnost a i bez toho méně čipů z waferu. A to vše při stejné výrobní kapacitě znamená méně chipů.
Proto jich je méně na trhu a stoupá cena.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sem si chtěl zrovna pořídit i7 8700 no nepořídím si nic, chvíli jsem sice uvažoval o Ryzen 7 2700 ,ale ten jednovláknový výkon stoji za houno.
Podobně jsem na tom s grafikou říkám si pořídíš si GTX 2050 a těm bestiím zbydou miliony chipů do 1050 a tak se tváření že 2050 nejsou v plánu.
A ať mi někdo vyvrátí že po mě nejdou.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A u čeho by ti ten jednovláknový výkon scházel? U her? S GPU 2050? Ale prosím tě ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ve hrách by mi to bylo fakt jedno, ty nehraji, ale v našem CADu jde i o ten jednováknový výkon, protože tam je spoustu věcí, které dělá jen jedno vlákno protože to nejde dělit. proto je lepší 6 jádro s vyšším výkonem na vlákno než 8 s nižším. Janě ne při dnešních cenám Intelu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A proč tedy nevzít třeba R5 2600X nebo R7 2700X? Mají vyšší hlavně single-core boost.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

to by mne fakt zajimalo co mas ted za CPU :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

aky procesor mas prave teraz na tom CADe? Predpokladam 5rocnu zivotnost PC, cize mas teraz nieco 5 rocne. Kupoval si vtedy vysoku triedu, cize napr. i7 2600 = CB 131/612b, r2700 - 168/1561b = 1,3x 1core vykon, 2,5x Xcore. To nieje take zle, ci? 8700 ma cca 200b 1core = 1,5x vyssi vykon v 1 vlakne. 1,3x je nahowno a 1,5x je turbomega?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Cinebench nikoho v podstatě nezajímá, protože simuluje ideální sestavu a zní dopočítává - odhaduje výkon, nikdy však nepodává výsledky reálné složité komplexní a složité sestavy. A ty jsou klíčové.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

...tím chcete říci, že poskytuje výsledky pro hypotetický počítač jiný, než na kterém skutečně běží?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Odpověď neumožňuje jinou interpretaci a v případě, že nechápete běžně používaný termín sestava v souvislosti s konstrukcí, tak se nemáme o čem bavit.

Cinebench používá podobně jakokonstrukční software funkce fiktivních součástí a podsestav. Zjednodušeně to znamená, že fiktivní součást tvoří neexistující model a používá se ve struktuře např.: pro plánování potřebného nářadí, výroby a logistiky. To znamená, že s neexistujícím modelem nepracujete (neprobíhá přepočet struktur, volných ploch ....), pouze se nadefinují parametry ve struktuře a tím celá věc končí.

Sestavou může být např.: automobil a obsahuje řadu podsestav např.: karosérie, motor, podvozek, .... a končí to u jednotlivých dílů. Součástí jsou i výše vysvětlené fiktivní součásti např.: igelitové transportní potahy sedáků apod.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co má *cokoli* z toho společného s vnitřnostmi Cinebenche a jeho aplikovatelností na měření výkonu počítačů? Máte jakýkoli důvod předpokládat, že ta vaše neexistující data mění chování programu takovým způsobem, že se relativní skóre mezi různými počítačovými sestavami stává nepoužitelným?

Cinebench nahází do paměti hromadu geometrických objektů, vybuduje akcelerační struktury a začne střílet paprsky. Že by něco "dopočítával ze simulace ideální sestavy" nebo dokonce bral v úvahu věci, které neexistují, nedává sebemenší smysl, leda že by tou "simulací" byla geometrická optika. Jenže to dělá každý vizualizační software.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Cinebench nikoho v podstatě nezajímá"...
Cinebench zajima kazdyho, kdo s chce udelat nejaky obecny obrazek o vykonu CPU. Protoze se na nem dobre porovnavaji posuny a potrebujete nejaky "pevny bod", podle ktereho to delate. Pro konkretni vykon neceho, muste stejne volit danou aplikaci. Rozhodne cinebench je lepsi "obecny" nastroj nez neco typu Geekbench, CPUuserbenchmark a podobne black-boxy, kde nevite uz vubec co a jak vlastne meri.
Z kombnovanych benchmarkumi prisel jeste celkem uchazejici PCMark, protoze ten Vam aspon je schopny rict nejake skore pro urcitou oblast.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Snůška blbostí, protože Cinebench operuje na úrovni fiktivních součástí fiktivní sestavy - to znamená, že neexistují modely, nýbrž parametry a s těmi pracuje. Pro testování, se používají výrobci navržené testovací sestavy, které lze doplnit o další podsestavy (obvykle dostupné pouze pro předplatiele - držitele licencí). S komplexností se nepředřou, ale rozhodně výsledek o něčem vypovídá, což se o Cinebench říci nedá. Catii si můžete vyzkoušet s celkem propracovanou sestavou letadla (v kontextu složitosti testovacího vzorku) a vyzkoušet, navíc sám výrobce jasně uvádí, které procesory patří k zajímavým a výběr, ten už podléhá volbě a testování zákazníka.

Na nějaké Cinebench hraje tak možná úderka teoretiků z DIIT. Na zbytek toho nesmyslu nemá význam reagovat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak jo :))
Vite do ted jsem si myslel, ze byt jste trochu 'specialni', rad si hrajete na chytryho (kdo by si nehral) a svuj 1% priklad rad vydavate za obecnou pravdu..tak ze je s Vami celkem rozumna rec. Ted vidim ze neni. Nedokazete se trochu povznest nad svuj zuzeny pohled a jeho optikou jsou pro Vas jine nazory 'snuzky blbosti', pritom sam reagujete docela fanaticky a velmi omezene.
Takze si to uzijte a preji do budouctna trochu nadhledu :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A jeste neco, zkusim Vam jeste odepsat Vasim stylem na Vas prispevek...tak schvalne, jestli se v tom poznate...

Vase snuzka teorii o vykonu, kde si pro nejaky Vas priklad, ktery mne nezajima, berete za vzor Catia software, ktery mne rovnez nezajima a nezajima dokonce ani dalsich 99,9% uzivatelu nedava smysl. Pro mne je dulezity Sony Vegas, kde jsem schopny renderingem vytizit 16 Threadu najednou....bla bla..
:)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

CB je dobry prave preto, ze v 1 aplikacii zmerias vykon single aj multi core... Nakolko vysledok koreluje s realnymi rozdielmi vykonov testovanych CPU je uz vec druha, avsak kedze sa CB pouziva dlhodobo, bude tato korelacia najpresnejsia z dostupnych testov.. Napr. v autach sa vykon porovnava v zrychleni 0-100kmh a kazdy to uznava, avsak teraz bol pekny test na tureckom letisku, kde tesla prvych par metrov dala dole F1 a potom tazko zaostala... F1 bola predbehnuta motorkou a predbehli aj stihacku..

za dalsie, CB vytazi vsetky jadra naplno, ine testy napr. hry vytazuju jadra na menej ako 100%, takze ak na i7 ide hra 100fps pri 80% zatazeni a na Ryzen ide hra 80fps pri 40% zatazeni - tak to je zla aplikacia ktora neukazuje realne moznosti CPU

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme :) CB je proste obecny 'normovany' vyborne skalovatelny test, ktery muzu pouzit jako meritko pro porovnavani vykonu, atd. Stejne pro nejake konkreni pouziti, je potreba otestovat dany program nebo nejaky podobny.
Step tohle vubec nechape, tak ho nechme v jeho omezenem svete, kde kazdy (samozrejme vyjma jeho) kdo prispiva na DIIT je teoretik a bla bla.. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Cinebench nikoho v podstatě nezajímá

Cinebench muze zajimat nikoho, ale kdyz si porovnate Sandybridge, nynejsi i7 a nynejsi Ryzen, tak ty cisla dopadnou vicemene stejne v jakemkoliv testu. Takze co tak misto trapnych vymluv na Cinebench zkusit odpovedet na otazku - proc je 1.3x uplne nahouno zatimco 1.5x je ultramega frikulinskej vysledek ? A pokud je pro nekoho tech 10-20% navic tak ultramega dulezitych, tak celkem nechapu co ted narika... Pokud to ma na praci tak se mu to vrati za par tydnu / mesicu, proste tam ty prachy treba vrazit a nevymyslet kraviny.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zabývat se úderným teoretikem? Jste mi upřímně lhostejný a nic Vám nebrání si stáhnout slušnou "testovací" sestavu a pochopit rozdíl sám. Budete se divit, ale každý větší konstrukční software má své testovací sestavy a potom si povíme, jestli je rozdíl sedět před monitorem 15 minut vs 10 minut rozdíl (např.: přepočet struktury, volných ploch, ....) a uvidíte sám. Možná přestanete být teoretikem. Catia oficiálně používá - doporučuje pro testování připravenou sestavu letadla (+/- 50 tisíc komponent) - okleštěnou, ale dozvíte se více, než kalkulací fiktivních součástí se kterými operuje Cinebench.

Nenamáhejte se odpovídat, o odpověď nestojím. Ráno nasednu do letadla a na DIIT se podívám někdy okolo vánoc. Tak zatím může zvráceně teoretizovat a možná konečně odpovíte, jak je to s ECC paměti*, nevážený Teoretiku.

*Nesnažte se dělat, že nevíte o čem je řeč.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"než kalkulací fiktivních součástí se kterými NEoperuje Cinebench"

FTFY

(Srovnávat Catia a Cinebench? Co přijde příště, srovnání textového editoru a tabulkového kalkulátoru?)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

wow, 8700K je vo fullhd 9%priemerne rychlejsia
v 2K 4%
https://www.techspot.com/review/1655-core-i7-8700k-vs-ryzen-7-2700x/page...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

> stoji za houno

Hmm, opravdu ? o kolik je horsi, o 10% ? Pak jsou dve moznosti, 1) mas nejakou aplikaci ktera nutne potrebuje kazdy megahertz, pak ty prachy vysolis, a nebo 2) proste chces Intel a hledas si vymluvy.

> A ať mi někdo vyvrátí že po mě nejdou.

vyvracet lidem kteri uz se rozhodli, ma tolik smyslu jako Donaldovi vysvetlovat jak funguje LHC...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak to máš pravdu Trumpovi nevysvětlíš nic :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu a ten rozdíl není 10%, ale 30% tedy 3x tolik než uvádíte. viz https://www.cpubenchmark.net/compare/Intel-i7-8700-vs-AMD-Ryzen-7-2700/3...
No a mám ještě třetí možnost, počkám, až se Intel vrátí na původní ceny.
Fakt jsem o Ryzem 7 2700 uvažoval, ale ten jednovláknový výkon je dost na prd a možnosti přetaktování bez přeměny na přímotop také nejsou u Ryzenu moc dobré, zvedáním frekvence stoupá hlavně spotřeba a výkon moc ne. proto se pro mé potřeby zdá i7 8700 lepší volbou a to i kdyby byla o řekněme 10% dražší. Při současných cenách je to nesmysl, ale viz výše třetí možnost.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

ehm nebylo by lepsi kouknout na testy v podobnem scenari vyuziti (realnem nasazeni) nez nic nerikajici benchmark ?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nezlob se, ale brat jako bernou minci CPUBenchmark, kde vubec netusis, jak tem vysledkum dosli je hovadina. V ST zadnych 30% rozdil neni, to je nebetycna hovadina. Na stejne frekvenci je IPC (podle CB15) u Intelu vyssi cca o 3,5%. K tomu si pripocti cca 10-12% za vyssi frekvence a dostanes teoreticky rozdil v ST vykonu okolo 15%. Coz je pripad 2700x vs 8700k. Jenze..tohle je ST na jednom jadre/threadu..ktery v praxi ve skutecnosti temer nikdy nenastane. Takze realny rozdil je nekde okolo tech 12% a to opravdu za predpokladu ze mas ST vytizeni. Jestli tohle v praxi poznas, a ta uloha ti nejede minimalne v minutach az desitkach minut, tak jsi u mne jednicka :) Samozrejme muze existovast specialni SW, ktery je treba na Intel optimalizovany a pak ten rozdil muze byt vyssi. Nicmene, pokud to zrovna neni tvuj pripad a nevis to na 100%, tak je zbytence se tim zabyvat.
Jinak 2700 je CPU optimalizovane na TDP 65W, proto je ST nizsi, takze pro tebe je dobra volba 2600x nebo 2700x. Krome toho tam mas dalsi chybu...Ryzeny urcite nejsou primotopy..to jsou spise Intelovska Kafe prave v te vyssi rade jako je 8700 nebo 8700k. To ze Intel jejich TDP urcuje jak se mu zachce neznamena, ze se jej drzi.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tady podle testu v Autocad16 je Intel 18-25% rychlejsi nad AMD...coz mne prekvapuje a nejspis to bude mit asi nejaky Intel optimalizace...
https://www.tomshardware.com/reviews/amd-ryzen-threadripper-2-2990wx-295...
Nicmene porad je otazka, co tyhle body znamenaji. Pokud ty ulohy v praxi trvaji v radu treba sekund, tak stejne zadny rozdil nepoznas. Pokud je to v radu minut az desitek minut, tak tam uz stoji opravdu za uvahu, jit pak do Intelu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ja si myslim, ze spise jenom keca..kdyby mu opravdu slo o vykon na jedno jadro, tak by koukal po modelech s pismenkem K, nebo X..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jednovláknový výkon je nějakých 15-25% nižší než u i7, záleží na použití (boost krátkodobě zvýší frekvenci o 28%, na rychlý start aplikace/Javascriptu by to mělo stačit). Jinak po vás samozřejmě jdou, ale většina z nich v takovém (fyzicky) nenásilném, všeobecném smyslu.

Edit: OK, v CADu to boost nezachrání.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kde, mezi jakymi CPU je jednovlaknovy vykon mensi 15-25%?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

R7 2700 vs i7 8700, jednovláknové Cinebench 168/198 bodů, POV-RAY 675/569 sekund. To je cca 18% horší, na 4,2GHz dá R7 176 bodů a 639s, což je asi jen 12% horší. U krátkých úlohy tedy boost (4,1GHz) pomůže, realisticky vzato nejspíš existují úlohy, kde bude i7 ještě více zvýhodněna. Proto říkám 15-25% rozdíl.
https://www.tomshardware.com/reviews/intel-core-i7-8700-cpu-review,5638-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja nejak nechapu smysl porovnavat 2700 vs 8700. 8700 je temer totozny procak s 8700k, jenom je loknuty. Jeho TDP neni ani vzdalene 65W, pokud se pouziva turbo.
Srovnavat 2700x a 8700, to uz dava smysl. To ze tam sheldon psal o 2700 a divil se, ze ma meni vykon ST je jen znamka toho, ze se v tom moc neorientuje..
Nicmene pokud se neco nezmenilo, tak Autocad16 jeden z nejakeho 'zahadneho' duvodu na Intelech lip. Nejspis k vuli chybejicim optimalizacim pro AMD. Mozna ze novejsi verze jsou na tom lepe.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No, tak jsem ten dodatek níže nemusel psát, na vhodnosti X verzí a spotřebě i7 8700 jsme se shodli :-)
Nemůže CAD používat více pokročilých AVX instrukcí (128bitové vektory vs 256 u Intelu nebo něčeho takového)? V odkaze je test v Y-Cruncher, kde je Ryzen zhruba 2x horší, i na stránkách http://www.numberworld.org/y-cruncher/ dostává při výpočtu Pí výprask.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha..my jsme psali ty prispevky asi temer paralelne, ja ten Vas nize nevidel :)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel má o hodně silnější AVX jednotku než AMD, to je bohužel pro AMD realita a proto optimalizované aplikace pro AVX na intelech běhají lépe. Doufám že Zen 2 tohle bolavé místo ošetří, protože pokud ano, nebude už Intel mít kde brát argumenty v diskusi "který je lepší." Nyní když potřebujete fakt hodně AVX, je Intel lepší až mnohem lepší volbou než procesory AMD ale když ne, tak je to plichta nebo AMD vítězí větším počtem jader za stejnou cenu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ok, rozumim tomu tak, ze Autocad16 pouziva AVX a z toho mu pak plyne vyssi vykon na Intelu.
diky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To důvodem být může, ale nemusí. Využití AVX mimo "klasické" oblasti vektorových výpočtů jako je lineární algebra apod. může být problematické.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2700 mi tedy pro jednovláknový výkon přijde jako špatná volba. Výsledky pro 4,2GHz odpovídají těm pro 2600X i 2700X, tj. 12% za i7 8700.
2600X má méně jader (ale na těch kolegovi moc nesejde), 95W TDP a 95W chladič, stejný, jako 2700. Jediná výhoda 2700 je tedy tišší větrák díky 65W TDP, jinak je dražší a jednovláknově slabší.
2700X má 105W TDP i chladič. Pokud by se jádra navíc spíše flákala, tak by díky vyššímu TDP měl udržet jednojádrový boost déle, než 2600X. Ale je dražší.

Druhá strana mince je 65W i7 8700 s 73W chladičem ale 126W naměřenou špičkovou spotřebou (viz odkaz výše). Tedy vyšší hluk a spotřeba (a nižší životnost?) pro vícevláknové využití vs. 10-20% vyšší výkon v dlouhodobém jednovláknovém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koho ještě dnes zajímá jednovláknový výkon? Možná na prehistoriské aplikace. V počítači nikdy nejede jen jedno vlákno a nejspíše ani jedna samotinká aplikace. Jsou tu všechny procesy OS na pozadí, antivir, firewall a další, nepočítám ovladače.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Velmi chytrá politika od Intelu. které procesory jsou nejlepší? no ty co jsou nedostupné a vyprodané, toto přesvědčí i blbce který nemá páru z čeho je pc složené.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jo to je moc chytrá politika, hlavně když pak blbec přijde do obchodu a tam mu vysvětlí že je to drahé a za dlouho ale máme tady levnější sestavu s AMD obdobného výkonu s více jádry, to je víc Adidas a hned k odnosu... No schválně co si tak asi vybere.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vyzkoušel jsem, telefon do TS Bohemia, prosím měl bych zájem o středně dobrou sestavu na hry, co byste jste mě nabídly, bla bla, Intel 8600K,... není.. a prosím co AMD, odpověď... pro Vaše požadavky na hry by byl lepší ten Intel,... 8600K je na cestě tak si chvilku počkejte, bal bla, děkuji ještě se rozhodnu. Na shledanou. Co chceš víc??

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli zákazník dá na mínění prodavače, je to jeho problém, ne? ;-)
Nakonec někdo ten shitend kupovat musí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No já nevím, já jim nevolám. Ale třeba jim řeknu že nechci čekat nebo chci středně dobrou sestavu na práci a ne na hry, tam už je šance že ti nebudou cpát 86 FPS s čekáním místo 83 FPS bez čekání :-). Podle mě počítač pro blba je na letáčku z Tesco s žlutočerveným nápisem AKCE! a ne když v podstatě víš přesně co chceš protože čistě na hry je Intel lepší, jen je otázka kolik za to dáš a o kolik je tak nějak obecně lepší, žejo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

většina lidí přijde do krámu a odnese si celou sestavu a neřeší jestli je CPU dostupné v retail balení nebo ne, prostě odejde s počítačem a v něm kupodivu to CPU bude. I v těžební horečce nebyl problém objednávat počítače se slušnými grafikami a u některých OEM dokonce za retailové ceny protože to OEM dostávali pořád za stejnou cenu. Podobně to bude s těmi procesory, skládačka tak zdá se vyjde ve finále ještě dráž oproti prebuild počítači než dříve.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> ještě dráž oproti prebuild počítači než dříve.

Jo, teoreticky. Pominu-li fakt, ze OEMka jsou vetsinou desive shity (zrovna u takoveho sedim, kram za 1000+ euro s Quadro grafikou, ale OEM usetril na CPU chladici 5 euro takze u zateze huci jak raketa), tak hlavni potiz je, ze OEMka porad radi pouzivaji tu fintu, ze tam jsou nestandardni konektory a rozmery uplne vseho.

Takze kdyz mi u skladacky neco chcipne po 3 letech, tak to neco proste vymenim a jdu dal, zatimco OEMko je po zaruce a muzes ho cele hodit do kose a koupit nove. -> levnejsi to muze bejt pro firmu ktera meni kompy kazde dva roky, ale pro osobne pouziti to levnejsi neni ani nahodou.

Vetsina lidi to neresi, to mate pravdu - ale neresi to proto ze je to pohodlnejsi, ne proto ze je to levnejsi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ked vyrobis 5000 pocitacov, tak mas 25000 euro na odmeny pre sikovneho managera, co usetril na kuse 5€ - takto to musis brat! No a oni v tak malom asi tie serie ani nerobia...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obvykle ty OEM problém nejsou, pokud někde něco hučí tak zřejmě někdo vybral nesprávný HW na nesprávnou činnost.

Tak jak tam OEM nejsou jen velké firmy a kancelářské mašiny s nestandardními komponentami ale i menší prodejci/buildeři. Byli prodejci počítačů, kteří prodávali grafiky při horečce za standardní OEM ceny, za určitých okolností se vyplatilo koupit od nich počítač, prodat grafiku a zbytek samostatně za víc Pointa je že OEM prostě dostávají za standardní cenu a pak záleží na nich jak budou cenu šponovat v době kdy to možné je

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

OEM vždy bere jen to, co stačí. Uchladí to? Pak je to ok, na hluku nesejde a OEM nikdo taktovat nebude, jejikož to ani nejde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesvědčí o čem?
Aby si koupil procesor, který je drahý a nedostupný? Asi ne, že?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď jenom můžeme doufat, že AMD ne naskočí na vlnu zdražování.
Jinak AMD přeju dobré zisky, aby se udrželi konkurenceschopní. Třeba to AMD trochu pomůže a budou pak moct víc investovat do vývoje... třeba grafických karet :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

[joke]
Tak proto se intel zaseknul na tak dlouho na 4-jádrech! Moc dobře věděli že s více jádry by prudce stoupla poptávka a nestíhali by dodávat!
[/joke]

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Důvod je jiný, menší plocha čipu takže lepší výtěžnost. Více kusů z waferu. Navíc AMD se trápila s Bulldozerem a jeho reriváty, takže ani neměli důvod. RYZEN a vše odvozené prostě nečekali. Nikdo to nemohl předpokládat. Navíc v té době ještě věřili tomu, že uvedou 10 nm. To mimochodem bude nejdřív v roce 2020.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U disku byl jasne dokazany kartel, u pameti podobne, kazdy vyrabel jenom tolik aby si vysoke ceny udrzel i kdyz byla moznost vyrabet u nej vic a za mene penez, ano muze za tim byt vysoka poptavka ale logicky se ptam, od uvedeni rady Coffe Lake(5.rijna 2017) nam ubehl skoro rok, chce mi ted nahlym narazem nekto tvrdit ze se najednou rozhodli miliony majitelu PC-ček a firmy hromadne upgradovat na 6 jader? ne tomu moc neverim, navic na skladech se leta povalovali intelí ctyrjadra od generace Haswell, ted jednoduse nenajdete nic, ja to vidim jako proste nasilne vydojeni skladu skrz umele vyvolanou nedostupnost, zvysi te tim cena a o to jde, to mi chce jako intel tvrdit ze jiz vyrabi jenom vyhradne Coffe Lake a k tomu nestiha kdyz predtim dokazal vyrabet a dodavat vice generacnich rad spolecne? no kdyz neni Intel skladem je tu povedeny a lacinejsi Ryzen od AMD a tahle situace ho jenom posili, navic mne prilis nelakaly ty pastene inteli zmetky k tomu nasilne orezane o zakladovy substrat tak ze se procesory po bocich vlnily a praskali, a ted kdyz ma prijit konecne zpet pajeny Intelí procesor najednou nejede vyroba, no ledaze by se intelu vylila ve fabrice pajka, dost to cele smrdi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by dobré, kdybyste už teď sledovali ceny procesorů AMD. V okamžiku, kdy si prodejci uvědomí, že uživatelům nezbývá nic jiného, než koupit AMD, začnou šponovat ceny i těchto produktů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I Pentia zdražily. Celý trh se v podstatě zdeformoval a všechny řady produktů posunuly o jeden stupeň. Tzn. to, co stály i3 dnes stojí Pentia. Cenovky i5 dostaly i3ky a i5 stojí to, co i7ky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kym prijde ocekavane Core i9 - 9900K, prehoupne se klidne pres 500€.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale ved ono to len islo do starych kolaji... 8kove i3 su stare i5 a aktualne pentia su predsa stare i3.. Cize intel spravil len to, ze premenoval produkty o 1 radu nizsie, chvilu to predaval za ceny tej rady a teraz isli ceny spet kam patria.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jediný kdo za to může je Intel samotný. Prostě usnuli na vavřínech a vsadili vše na 10 nm, který tu měl několik let být, ale bude ve zjednodušené variantě nejdřív v roce 2020. Oficiálně přiznali že příští rok ještě nebude. Generálního ředitele vyhodili zbytečně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono taky je tu pomalu říjen, Vánoce se rychle blíží, tímhle umělým omezením poptávky dostane Intel možnost namlátit zásobu CPU pro OEM a ještě si na Vánoce ti co teď kňourají jak je to drahé s dobrým pocitem kolik ušetřili budou za cenu někde mezi tou původní a současnou kupovat procesory u kondoma v akci :-)).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.