Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ceny Ryzen 9 5900X klesají, Ryzen 7 5800X3D se skutečně vyplatí jen na hry

na slovensku sa da najst ten ryzen 5800X3D za 465€ a este s darcekom za 10€ v cene :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

krajšia by bola podobná ale "postupková cena" 456 EUR/kus

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nebol by som proti :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"5800X3D se skutečně vyplatí jen na hry"
"jen" napsat v téhle věte bylo již subjektivně hodnotící (vzhledem k vlastním potřebám redaktora) a tudíž neprofesionální ze strany autora v dehonestujícím a negativním slova smyslu. Přečtěte si větu bez použití toho "jen", tedy: "5800X3D se skutečně vyplatí na hry" Takto napsáno to totiž působí naopak velmi pozitivně. Cílem objektivního recenzenta nemají být subjektivně hodnotící soudy (že pro Vás znamenají hry "jen") a už vůbec to nepatří do titulku, který lze chápat jako závěr. Zvláště ne na webu, kde existují vysoké desítky % (ale je jedno kolik jich je, jde o to že nemálo) uživatelů, kteří si PC stavějí POUZE na hry a nějaký další aplikační výkon je pro ně naopak ono "jen". A teď tedy otázka jakým právem by skupina lidí co staví čistě herní PC a/nebo staví PC s hlavním! účelem hraní , tedy s hlavními "potřebami" na PC jako na herní stroj měla být "méněcenná" vůči nějakým "honičům počtu threadů"?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

„Cílem objektivního recenzenta nemají být subjektivně hodnotící soudy (že pro Vás znamenají hry "jen") a už vůbec to nepatří do titulku, který lze chápat jako závěr.“

V celém článku není ani jednou zmíněno, že mě jako redaktora zajímají jen hry, natož aby to byla pravda. Že se daný procesor vyplatí jen na hry, je fakt doložený současnou cenou Ryzen 9 5900X, oproti kterému je Ryzen 7 5800X3D v neherních aplikacích v průměru pomalejší, k tomu dražší, takže se - mimo hry - nevyplácí. Jednoduchá trojčlenka poměru cena / výkon, toť vše.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zatím většina testů co se 5800X3D věnovala mířila na single-task (ST/MT zátěž). Přitom síla 5800X3D se může například ukázat při více aktivních ST aplikacích, kterým se díky jejich spojeným nárokům na L3 cache zhorší výsledné cache-hit-ratio. Přínos nemusí být pouze významný nárůst výkonu, ale třeba jen zlepšené reakční časy.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Faktem je, že test zátěže více aplikací současně, což je třeba u mne naprosto běžný jev, je celkem vzácnost najít. Přeci jen stav čistá instalace Windows a jediná běžící aplikace, je dost výjimečný. Celkem by mne zajímalo, proč to téměř nikdo netestuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problém může být v neopakovatelnosti takovýchto testů. Jelikož nejde zajistit opakovaně zcela shodný (synchronní) běh kódu paralelních úloh, bude se při opakovaných spustěních testů průběžně měnit charakter okamžité kombinované zátěže. Například v prvním testovacím běhu se budou díky vzájemnému posunu míjet cache-heavy části algoritmů jednotlivých úloh, v druhém spuštění se budou potkávat. V případě prvního běhu nebude znatelný nárust výkonu 5800X3D (i menší L3 cache bude postačovat) v druhém pro změnu ano (díky větší L3 cache a se zachová lepší cache-hit-ratio).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dá se zařídit ten test řekněme na 10 minut a opakovat ho a pak dát průměry. Spíš to je časově náročné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No možná by byl zajímavější ten rozptyl výsledků, než pouhý průměr. Předpokládal bych, že na straně 5800X3D bude patrně užší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to už je jen drobnost při zpracování výsledků. Obě hodnoty jsou zajímavé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"V celém článku není ani jednou zmíněno, že mě jako redaktora zajímají jen hry, natož aby to byla pravda"
gratuluji, nejen že jste nepochopil, ale pochopil jste co jsem psal přesně opačně. Bože...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, ale ja fakt nechapem, co je tu k nepochopeniu. Ono sa to "herne" 8-jadro predava za cenu vyssiu, nez "bezne" 12-jadro. To mame +- 50% viac suroveho vypoctoveho vykonu (v reali asi viacej, lebo aj dosiahnutelne takty su vyssie) za menej penazi a v rovnakom TDP a sockete.

Takze pokial mam dobre skalovatelny problem a skaluje +- linearne na 8 aj 12 jadrach, mam za mensie peniaze automaticky +50% vykonu. 5800X3D by sa stala vyhodnejsia len v pripadoch, kde by bol vykon o aspon "50%" vyssi oproti 5800vke.

No a niekto uz podotkol, ze sa pre single thread ziaden vyznamny zazrak neudial, takze nejaka specificka uloha, ktora velmi blbo (alebo vobec) neskaluje, ze toho benefitovat zazracne nebude.

Takze, pre potreby uvahy o kupe 5800X3D nema zmysel vobec riesit ine use-casy nez gaming. Pretoze dobre skalovatelne ulohy pobezia rovnako dobre, alebo (pravdepodobne) lepsie a future-proof atribut V-cache tu neplati, pretoze ak bude dostupny procesor s vacsim poctom jadier, uloha tam bude behat lepsie. Pri hrach, kde skalovatelnost az tak dobra nie je a je to cache-bound, nejaka future-proof toho procesora je.

Cize ak bolo zamerom povedat, ze "5800X3D je dobry nie len na hry, ale aj tam, kde sa aj hra aj robi nieco ine", tak ano. Je to pravda, ale zaroven je to uplne irelevantne.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Však hej, pro někoho koho zajímají hlavně hry, to ale není CPU dobré "jen" na hry. Pro takového člověka je to nejlepší CPU pro něj a jeho potřeby. Ani 5800X,ani 5900X mu totiž ve hrách nenabídne více a zároveň není takový extrémista,aby si k tomuhle účelu kupoval šílený Intel za téměř dvojnádobnou cenu s trojnásobnou spotřebou (až ten by mohl vyhovět jeho potřebám)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ok, asi som napisal vela textu, tak cely ten svoj dlhy prispevok skusim skondenzovat do par viet:

Mimo hier je ten procesor irelevantny. Neprinasa nic, co by sa uz nedalo zohnat. Neprinasa nic, co by sa uz nedalo zohnat lacnejsie. Neprinasa nic, co by sa nedalo spravit s mensou spotrebou. A neprinasa nic, co by tomu procesoru pri workloade inom, nez hry, davalo dlhsi lifespan kym moralne zastara.

Ked zohladnujem workload iny ako hry, tak ak pozriem na iny procesor a potom na 5800X3D, tak je bud drahsi, pomalsi, zravejsi, alebo viac z toho naraz.

Nein. Net. No. Deal with it.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nein. Net. No. Deal with it. Jste mi to nandal, fakt borec, asi došly argumenty nebo tak něco. Být Putler už mě hrozíš atomovkou? A teď ještě jednou a naposled: ten procesor je naprosto ideální na hry a v tom ostatním (o které tolik nejde někomu o kom jsem psal vzpomínáte?) není špatný. Závěr tedy ještě jednou: "Ryzen 7 5800X3D se skutečně vyplatí na hry". Takto to platí a nic s tím nenaděláš. Takže Nien, scheize atd k tomu co jsi napsal

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD chtělo udělat procesor na hry lépe než Intel a to se podařilo. A stejně se to někomu nelíbí, já to nechápu. Dokud byl AMD lepší hlavně ně běžné domácí PC, na práci a do serveru byli tu lidé, co křičeli Intel je na hry lepší. Teď už to neplatí a stejně někdo křičí dál, toto mi prostě hlava nebere.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cely tento thread zacal zavzdusnovanim sa nad tym, ze v texte clanku bolo napisane, ze 5800X3D je dobry *len* na hry. Niekto to vzal absolutne a vylozil si to tak, ze iny workload ako hry sa na nom neoplati pustat. Ono je to ale naopak. Kto potrebuje procesor na iny workload nez hry, ma na vyber mnoho inych a casto lepsich moznosti.

Takze sa tu v tomto threade natahujeme len nad tym, ci to slovo *len* tam je dobre, alebo nie. Podla mna tam dobre je, pretoze pre mna, ako pre cloveka co hry v podstate nehra (teda, pustam ich, ale graficky vykon, rozlisenie a efekty su mi u prdele) je ten procesor irelevantny. Co by mi dal on, mi daju ine, lacnejsie a zrejme aj vykonnejsie procesory.

A v tomto nie som hater. Ked sa ten procesor povodne ohlasil, tak som dufal, ze ta cache bude mat prinos aj vo workloadoch inych ako hry a ze ho vyhladovo zaradim na svoj upgrade path. Ale ukazuje sa, ze sa mi proste viac oplati zaplatit si 12-, alebo 16-jadro R7 / R9, nez toto cache-ou ovesane 8-jadro. Cize upgrade path pre mna bude koncit bud na 5900X alebo 5950X a potom uz cely system iba dozije.

No a ako som pisal inde, tak v tomto konkretnom momente mam vykonu dost a neoplati sa mi procesor upgradovat. Takze si pockam. Mozno este krapatko zlacneju. A ak nie, tak proste procak kupim z druhej ruky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže přínos je i mimo hry, proto se ta technologie primárně užívá v EPIC a proto se historicky velká cache uplatňovala hlavně u workstation a server proceorů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je si třeba uvědomit, že jsou případy užití 5800X3D, kde původní 5800X je poražen i rozdílem víc než 300%, takže je asi reálné předpokládát že v takové situaci by na 5800X3D asi nic jiného existujícího nestačilo.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd-5800x3d-linux&num=6

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co je to za nesmysl?
„Přečtěte si větu bez použití toho "jen"“
Pak vznikne úplně jiná věta s jinou informací.
Zkuste třeba vynechat z „AMD se Zen 5 poprvé za 12 let zvýší kapacitu L1 cache nad 32 kB“ slovo „poprvé“: „AMD se Zen 5 za 12 let zvýší kapacitu L1 cache nad 32 kB“- úplně jiné sdělení.
Autor zjevně chtěl sdělit, že 5800X3D se nevyplatí na jiné účely než hry, čili ta věta je správně.

„Cílem objektivního recenzenta nemají být subjektivně hodnotící soudy“
Tak v první řadě ten článek není recenze.
Ale co se týká recenze, tam jsou naopak autorovy hodnotící soudy základní kámen, podle mě kdyby to neobsahovalo autorovy hodnotící soudy, není to recenze.
Ostatně, slovo recenze česky znamená něco jako posouzení, zhodnocení.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"5800X3D se skutečně vyplatí na hry" je nesmysl? Nechápeš tuhle větu nebo s ní nesouhlasíš? Pak napiš proč. Takhle je to totiž správně a odpovídá to recenzím bez toho anichž bych hodnotil uživatele,kteří mají potřebu stavby PC s hrami jako hlavním účelem. Pokud se ti tato pozitivní věta nelíbí, pak je potřeba se zamyslet nad tím proč chceš raději negativně hodnotící verzi z titulku (bias?)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na co jineho se jeste 5800X3D vyplatí? Na nejake specializovane pripady, ktere tezi z velke v-cache a ktere nikdo predem neumi odhadnout dokud se to neotestuje.
Do nadpisu se to nehodi, takze ja to ponekud bulvarni vyzneni nadpisu beru a od reality neni daleko :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> "5800X3D se skutečně vyplatí na hry" je nesmysl?

O tom jsem vůbec nepsal. Píšu u tom, že ty věty nejsou pozitivní a negativní varianta téhož, ale úplně jiné sdělení.
Asi jako: „Proč píšete, že 5800X3D se vyplatí jen na hry, proč radši nenapíšete, že venku svítí slunce?“

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Utři se do záclony a vrať se na svou oblíbenou doménu,která to je už ti psát doufám nemusím.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

nevím

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tím zlevněním se 5900X stává asi nejzajímavějším procesorem na trhu. Koukám, že 12900F stojí o 2500,- víc, to je prakticky cena základní desky. Čili pěkné, velmi pěkné.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Na práci určitě. Ale 12/24 bych jako standart mainstremu nepovažoval. :)
Takový AMD Ryzen 5 5600G 6/12 za půlku je víc fajn. :).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To samozřejmě. Ale pak se už nebavíme o tom, že AMD je výrazně výhodnější. 12400 stojí o 500,- míň, 10400 dokonce o 2000,- míň než 5600G. Takže tam už by to rozhodovala jen preference GPU. Jak je na tom vlastně iGPU v 5600G oproti RX6500?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Jak je na tom vlastně iGPU v 5600G oproti RX6500?" - táto otázka mi nedáva zmysel. Keď sa užívateľ bude rozhodovať medzi kúpou Intelu 12400 resp. 10400 tak hádam sa bude pýtať "Jak je na tom vlastně iGPU v 5600G oproti Intel iGPU?". A v tom prípade je odpoveď dobre známa...
:-O

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Myšleno že kombo 10400F + RX6500 není až tak cenově daleko od 5600G, takže kdyby to bylo výrazně svižnější řešení...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Když chceš nejlepší fakt levnou sestavu na hry 1080p tak aktuálně to je:
i3 12100f - 2600Kč,
ASRock b660 phantom gaming - 2800Kč
Rx 6500xt - 5000Kč.

V budoucnu pak můžeš dát upgrade na i5 13.gen bez K která by snad měla mít 6+4 jádra, kdyžtak ta Kčkova bude mít 6+8 jader.
+ Samozřejmě nějakou dobrou grafiku k tomu, rx7600 by měla být luxusní ale uvidí se, je to ještě daleká budoucnost protože tu vydají až tak někdy 2023

Nic výhodnějšího zatím neexistuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Navíc 12100f má pcie 4, tak tam ten radeon pojede slušně. Na 10400 je jen pcie 3, tak to by taky mohl dopadnout jako na ryzenu R5 5500, který má taky jen pcie 3: https://youtu.be/FQtdXsPw3wg?t=303

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Existuje. Upgrade CPU i GPU je trochu blbost. Perspektivu má Intelovský socket vždycky špatnou, tak proč na to vsázet a doufat, že se zmrd změnil. Výhodnější je AMD 5600G či osmijádrový brácha a pak jen za rok až dva kupovat jen novou grafiku.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

I3 12100f se herně ryzenu 5600g vyrovná, viz recenze Ryzen 5500 který je vlastně 5600g bez igpu.

Ten upgrade jsem tam psal jen jako možnost do budoucna.
U AMD bude jako možnost do budoucna zase 5700x.

A na hry opravdu 6500xt na PCI 4.0 je mnohem rychlejší než igpu 5700g.
Viz benchmark timespy -
5700g - 1450bodu
6500xt - 5000 bodů
Rozdíl: 6500xt 3.4x výkonnější

Podle mě hodně velký rozdíl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu, na 12100F jsem úplně zapomněl. To je s 6500XT asi ideální kombinace, pokud člověku stačí 4core. Já jsem se myšlenkově už posunul dále, proto ta 10400F.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No... nemůžeš. Leda že bys bral k té i3 DDR5... což... no to asi nedáš, pak totiž jaksi nebude už moc nejlevnější, protože najednou potřebuješ úplně jinou MB a úplně jinou RAM a ty jsou... no kurwa drahé. Takže taková upgrade path je dost k ničemu, ale to už se tady řešilo.

Nezapomínejme, že Raptor Lake = nutnost DDR5, takže když vemeš DDR4, tak máš tak na 99% smůlu a upgraduješ tak na govno, pokud se na poslední chvíli nic nezmění, RL je už nemá podporovat, takže max jen tak na další lepší AL, tak to už bys ho ale mohl koupit zrovna.

Ono IMHO není jisté ani to, jestli půjde opravdu upgradovat z AL na RL aspoň když vemeš ty DDR5, protože RL může zas klidně vyžadovat 7xx chipsets, což teď samozřejmě nemáš ještě jak sehnat, Intel už ukázal, že mít jen kompatibilní patici ani zdaleka nestačí a možnosti upgradu se zde nemusíš dočkat nikdy. S politikou Intel „fuck the customer“ to není zas tak nepravděpodobné, že to takto dopadne znova, takže bych na to rači moc nespoléhal.

Takže reálně upgradují možná tak jen majitelé CPU typu i9 12900K, kteří jebkají na cenu a berou rovnou DDR5 a chtějí to nejlepší.... a vlastně nakonec možná ani ti ne, protože jestli mrdkají cenu a chtějí to nejlepší, tak příště přejdou už stejně na AM5 a Ryzen 7000... následně 3D Zen4, který s nějakým RL vytře podlahu, to už je teď jasné... takže jo... upgrade path doslova na govno.

Já nemít žádný budget a chtít to top na gaming, beru teď už navíc jednoznačně X3D a pak přecházím na Zen4, nějaká i9 12900KS je už směšná s tou o 100W vyšší spotřebou a asi tak 1% náskokem, to rozhodně nemůže být top, tady ty CPU jsou už úplně mrtvé jen na hry po releasu X3D, o tom žádná, pokud to nemáš vyloženě na nějaké specifické hry, kde víš, že zrovna i9 vede, tak i s neomezeným rozpočtem důvod pro koupi i9 neexistuje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Se obávám, nemá cenu řešit. Samostatná grafika 6400/6500 to je dalších zhruba 5 tisíc navrch. To mi přijde přínosnější přihodit 1 tisíc na 5700G a mít malinko lepší APU s 8 jádry.
Grafika R 6400 má 12 a 6500 14 CU, zatímco 5600G (5700G) má jenom 7 (8) CU. Takže to APU se diskrétní grafice zřejmě nevyrovná. Rozdíl je v ceně a ochotě firmy platit za diskrétní grafiku.
Akorát tedy, že by bylo fajn mít na grafice alespoň 3 výstupy, byť mě osobně tedy stačí aktuálně jeden, když jsem přešel na ultra wide monitor (nebo jak se to označuje).
Uvidím, co se mi podaří v práci vyjednat. Jestli 5800 + nějakou rozumnou (ne nutně AMD) grafiku, nebo spíše 5700G s tím, že ta grafika bude v rámci APU a nebude marná.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přijde mi, že 14CU oproti 8CU, navíc s vlastní grafickou RAM, je nikoli podstatně, ale PODSTATNĚ výkonnější řešení. Navíc takové, které lze používat i s dalšími generacemi desky/CPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám 5700G pohoněné na max (4733Mhz dual channelnCL16, IF 1:1, OC igpu 2000->2400Mhz) tedy výkon téměř maximální co z toho iGPU asi kdy dostanete a 6400/6500 to fakt nedá. Porážím celkem bezpečně všude gf 1050 ale buďme realisté a nečekejme zázraky. Tahle AMD relativně výkonná APU jsou hlavně o CPU výkonu. iGPU je relevatní pouze ze 2 důvodů. Prvním je nějaké malé šílené HTPC na pasivním chladiči (akasa maxwell pro) bez grafické karty kde prostě potřebujete nejlepší možné igpu bez ohledu na cenu abyste mohli na těch 0db i gamesit. Druhý důvod je stopgap řešení kdy nestavím úplný budget build,ale klidně si to 5700G dopřeju kvůli CPU výkonu, takže si k němu pořídím i nějaké ty rychlejší RAM , zároveň čekám na konec GPU krize a nehodlám přeplácet za grafiky. Takže mám vlastně kromě grafiky slušný stroj - 8C/16T Zen3, 32GB RAM a prostě jen plánuju že k tomu pak osadím něco z nové generace grafik o výkonu gf3080/6900XT nebo klidně i víc, protože měření ukázalo že tohle CPU není ani v tomhle použití žádnou brzdou. No a než to přijde tak si na fullHD zahraju v pohodě věci ala Diablo2 ressurected nebo klidně i Doom Eternal bez toho abych do toho nového PC musel zavírat nějaký elektroodpad jako bazarové dočasné GPU nebo pozdější prodej nějaké nové mizerné grafiky ala 6400/6500.

A pro blbečky co mě zase nepochopili a chtěli by mě dezinterpretovat,tak souhlasím s tím, co říká Ježek, že než AMD APU vám více fps za rozumnou cenu dodá ta kombinace levného Intelu + 6400/6500XT. Upgradovat takové řešení ale znamená vyměňovat/prodávat pak CPU/GPU, chladič, zatímco s 5700G kupuji jen tu grafiku a neprodávám nic

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Upgradovat z Intelu výš a priori neznamená měnit chladič. od LGA 775 po LGA 1200 se to myslím dalo přenášet, a to je setsakra hodně let (na LGA 1200 už jsem tedy nasazoval Noctuu, takže svůj ultra-letitý Arctic Freezer 7 jsem nezkoušel). S chladiči kompatibilními s LGA1700 možná bude podobná zkušenost. I kdyby se těm čtyřem dírám v desce změnila pod prdelí patice, tak fyzicky chladič imho půjde. Uvidíme. Ale každopádně je to v tu chvíli jen o desce a cpu, což já typicky uplatním dál v rodině, nebo výhodně prodám. A fakt bych tady n ebral 5700G jako svatý grál. Ano, výborné APU, ale za vysokou cenu a za 3 roky to bude starej klump. Dříve nemá smysl jeho upgrade řešit, takže svoji desku a svoji morální životnost stejně nepřežije, bude nahrazen. Tak jako já jednoho dne pošlu pryč celou kometu a upgraduju na nějakej DDR5 či DDR6 stroj se zcela jinou paticí atd. Je to smutné, ale je to tak. Vždyť se nám do chvíli mění verze PCIe, ty základní desky už prostě tu životnost nemají. Viz DDR a PCIe na původních deskách pro Ryzeny. Taky jsou tam s tou poslední generací CPU nějaká omezení. Poodobně jako já na kometě neužiju naplno PCIe4 grafiku. Noco, byly doby, kdy jsem na PCIe2 platformě jel PCIe1.1 grafiku, resp naopak jel PCIe3 grafiku na PCIe2 platformě. Nevidím v tom problém, nejsa náročný hráč.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jj v podstatě jsem těma dvěma scénářema potvrdil, že 5700G není skoro pro nikoho (to kdyby to nebylo stále dost jasné). Já teda jsem ten scénář 1 a 2 dohromady, takže jsem možná ten jedinej pro koho to smysl má. Aktuálně ho totiž provozuju s podvoltovaným Radeonem 6800 a 5700G je vlastně mimojiné 65W 8C/16T, což donedávna byl jediný kus tolikajádrového/vláknového Zenu3 s pro mě maximálně únosným TDP (65W), 5800X a jeho peaky se mi nelíbilo už od prvních dnů uvedení.
Během těch 3 let o kterých píšete nemám problém to zkombinovat s ještě výkonnější grafikou, protože v rozlišení 3440x1440 určitě nejsem limitován CPU výkonem.
Na co tedy to rychlé iGPU? Jednoduše proto, že neplýtvám a myslím na budoucnost. Potom ty vnitřnosti bez grafiky půjdou do Lian Li PCQ21 8,5l miniITXu které mě zůstalo ještě po 6700T(4C/8T35W)+Fiji Nano(175W)-prodáno už před lety, case zůstal. Náklady tedy budou 0 a použije to buď má žena na net, light office a SIMS4, kde ji k těmto účelům slouží aktuálně Lenovo s mobilním 3700u (igpu). To snad uznáte, že upgrade na 5700G a pro takové účely bude značný a bude ok ještě i za těch 5 let a nejspíš nebude mít problém ani se SIMS5, proto jsem to iGPU raději naboostoval těmi rychlými pamětmi a když iGPU nebude stačit, lze doplnit dGPU do 17cm. Anebo to bude první PC mé malé dcerky, půjde rodičům v důchodu nebo koupím tu Akasu Maxwell Pro a hodím to na zeď za televizi a bude z toho neviditelná 0db konzole na PC v obýváku, která zvládne klidně i ten Doom Eternal. Možností je mnoho, všechny znamenají, že ten hardware má promyšlenou svou budoucnost na mnoho let dopředu a ničím se nebude plýtvat a nichž bych si liboval v hardwarové nekrofilii a obskurní posedlosti nemít v PC nic mladšího 7 let :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne zacina byt lukrativnou nahradou R5 3600 za celkom dobre peniaze. Ale prave teraz akutne dalsi vykon nepotrebujem, takze pockam, ci bude dalsie zlacnovanie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak například u mě by 5600G šel do stávající desky, zatímco u Core bych si musel koupit novou, takže by mě to pak vyšlo podstatně dráž.
(A soudě podle prodejů Ryzenů takových lidí nebude úplně málo.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dnes radiť nenažraný, starý a pomalší Commet Lake? Nechceš radiť Haswell za ešte menšie peniaze? CL jedine z bazaru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pravda že jsem na 12100F zapomněl, jak píšu výše. To je CPU, které v x265 dává zhruba shodný výsledek s 10400F, pročež nemá smysl se 10400F dnes zabývat, pokud člověk vysloveně nevyužije vyšší počet CPU jader. Jinak spotřeba obou uvedených CPU je přibližně srovnatelná, resp. v různých typech zátěže i 12100F vyšší. Ale nijak zásadně.

Haswell ne, to už je fakt minulost (samozřejmě kdo má 4790, nechť na něm spokojeně jede ještě dalších X let).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ak by som mal na výber 6jadro, alebo 4 jadro s rovnakým výkonom, vybral by som 4jadro kvôli vyššiemu SC výkonu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, o tom není sporu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak popravdě některé ty benchmarky na Linuxu vypadají velmi dobře. Velká škoda, že AMD nevydalo 5950X3D, to by byl velmi povedený upgrade.

Taky by bylo velmi užitečné srovnat 5800X3D právě s 5950X, zda-li by pro některé algoritmy bylo 8-jádro s 3dv-cache výhodnější.
Osobně si myslím, že příliš ne.

Škoda ovšem, že Phoronix netestoval databáze (postgres, mariadb) a taky třeba normální kompilaci jádra s gcc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by byly testy pro pár cvoků. Kdo si dnes doma běžně kompiluje jádro? Neznám nikoho, typicky lidi jedou normálně distribuční jádra skrze balíčkovací systém. A že by Vcache kompenzovala chybějících 8 jader / 16 vláken oproti 5950X? Dovolím si tvrdit, že to ani omylem, v žádném případě.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud ta kompilace probíhá na menším množství jader, může na to být CPU s V-Cache lépe. Teoreticky. Nezkoušel jsem to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč bych měl kompilovat na menším množství jader, než mám k dispozici?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mozna kolega mini specialni pripad kdy ma mensi "naklady" (vetsi profit) udrzeni datoveho/instrukcniho contextu L3 cache stavajiciho CCX, pred migraci obsluhy procesu vlakna prekladu na jiny CCX (kde se v mistni L3 musi "draze" obnovit z RAM context dat/kodu prekladu).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

... a přesto to 5950X jistě stihne rychleji a při vyšší efektivitě spotřeby na 1 jádro

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak bylo zmíněno již několikrát, záleží na charakteru úlohy. V úloze níže měla 5800X3D nad 5950X náskok 20% a nad 5800X 100% (díky více cache/core porazila 5950Xku dokonce i 5900Xka). Výrazný posun výkonu je vidět i na horních příčkách žebříčku mezi 64c Epyc Milan a Epyc Milan-X.
https://openbenchmarking.org/test/pts/askap&eval=457882defd00666e3312f9e...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"jistě"
Jistě ne, právěže budou úlohy, kde bude 5800X3D rychlejší i než 5950X...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na kompilační testy (Linux kernel, browsery) co jsem koukal na výsledky neměla větší cache 5800X3D vliv, vešly se do té stávající L3 32MB.

Výhoda obří cache bude především u úloh kde se pracuje na velkým datasetem s relativně atomickými operacemi intenzivně/opakovaně. V extrémním případech tu máme až čtyřnásobný rozdíl výkonu, který prakticky odpovídá poměru přístupu do L3 a RAM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Na kompilační testy (Linux kernel, browsery) co jsem koukal na výsledky neměla větší cache 5800X3D vliv, vešly se do té stávající L3 32MB."

A bylo to s LTO+PGO, nebo bez? Protože kompilaci hromady menších souborů to asi moc nepomůže, ale na dlouho bežící (a paměťově velký) proces LTO linkeru by to nějaký vliv mít mohlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To vskutku netuším, tak do hloubky jsem podmínky/výsledky compilace nezkoumal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten nadpis je dosť zvláštny. Napríklad na Phoronixe píšu presný opak aj keď test je v Linuxe :)
"AMD Ryzen 7 5800X3D On Linux: Not For Gaming, But Very Exciting For Other Workloads"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Michaelovi Larrabelovi to ve hrách jen u pár titulů ukázalo větší rozdíly, takže jeho závěr je asi na místě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je třeba si uvědomit, že tady jde o *linuxové* hry.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tedy kompilaci jádra :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Některé jsou zcela jistě indie, ale jako celek bych to určitě neoznačoval pejorativně jako "Linuxové hry".
Deus Ex: Makind Devided, Shadow of Tomb Raider, Uvanquished, Hitman 3, DiRT Rally 2.0, Total War: Three Kingdoms, DDtraceNetwork, Strange Brigade, Xonotic, Tesseract.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd-5800x3d-linux&num=2

Píše se rok 2022, hraní na Linuxu již řadu let není jen o indie titulech a pár nativních portech AAA her.
https://www.protondb.com

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem koupil 5900X při uvedení na trh za 15390,- takže má odpracováno už rok a půl (to to letí...). Současná cena 10790,- odpovídá 30% poklesu - část z něj přikládám přehypované ceně na začátku a část blížící se nové generaci.
Každopádně těch 12 jader / 24 vláken maká velmi pěkně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.