Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ceny SSD díky TLC čipům výrazně klesly

Jestli mam v počítači SSD s TLC čipy, jedno vím určitě. MLC to není. A z čeho je to vyrobené na tom nesejde. Když to má záruku 3-5 let, tak to neřeším.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

riesit to zacnes potom, co ti jedneho dna nenabootuje komp, alebo prides a nejake data (za predpokladu ze nemas zalohy)

tam ti je zaruka na hovno, lebo os ti zaruka nepreinstaluje a data nevrati

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Svagr si ted hral se synem v obyvaku a lehce zduchl do zapnuteho PC s klasickym diskem, ktere od te doby nenajelo. Myslim ze TLC, ktere se pokazi treba po peti letech nebude zas takova tragedie...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Problém bude někde jinde než v disku.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Hm, to je zvláštní. Velmi zvláštní. Zejména proto, že když se podívám do technického listu (namátkou WD Blue), tak tam se píše odolnost vůči nárazu (po dobu 20 ms) v průběhu zápisu 30 G a v průběhu čtení 65 G. Pokud by disk nebyl v provozu, pak je to až 350 G. Takže buď měl Váš pan švagr příliš velkou smůlu a nebo příliš silné „žduchnutí“.
Byl jsem mnohokrát svědkem toho, jak se zákazníkovi převrátila na stole kysna s PC, dokonce jednou i spadla ze stolu na zem (přesněji na spleť kabelů), ale vše fungovalo dál. Nechci teda působit jako kverulant, ale jak už jsem napsal — buď smůla a nebo poněkud lehce podceněná intenzita toho „lehkého žďuchance“… :-)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Taky by to mohlo být tím, že ten zduchanec ve spojení se špatně zastrčeným napájecím konektorem způsobil odpálil elektroniku .

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Taky si myslím, že to tak nějak bylo (pokud vůbec)…

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Z tech 'G' se ti asi zatocila hlava ne? Na zapisujici desktopovy disk se proste nesmi vubec sahat! Mam jeden 4TB WD a pri kopirovani disku na disk jsem jej mel vytazeny z bedny a malinko, opravdy malinko jsem jej omylem posunul nohou ze se dotknul/"tuknul" o kraj case ..... a hned realokovane sektory. Pri zapisu se do nej nesmi vubec drbat a v klidu nejaky ten posun prezije, nicmene jiste bych to neriskoval .... co se tyce prevraceni nebo spadeni PC tveho zakaznika, ktere popisujes ..... existuji pouze dve moznosti: a) mel tam SSD b) neni to pravda .... neni zadne za 'c'!

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Je za c): Disk zrovna nezapisoval. Zapnutý počítač ještě neznamená, že se zrovna ve chvíli pádu čte z/zapisuje na disk.

Ale jinak i podle mých informací je disk během čtení/zápisu docela citlivý. Takže jsem ochotný věřit, že šťouchnutím ve špatnou chvíli lze vytvořit vadné sektory a při troše smůly na umístění těch vadných sektorů nenabootuje počítač.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Lehce žďuchl", bedna spadla, udělala křáááááp ? Upřímně - to asi nebude chyba HDD, že ? ;)) Osobně obdivuji výdrž starších klasických HDD, neb dodnes mám v provozu několik "plotňáků", které mají naběháno okolo 50,000 hodin. Ale je fakt, že do nich nikdo "lehce nežďuchal" :)))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je snad pouze ukázka hlouposti, když někdo nemá zálohy důležitějších dat, bez ohledu na typ disku co má v počítači. Copak lepší technologie vám 100% zaručí, že nepřijdete o data, když nebudete zálohovat?

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

tak mnoho beznych uzivatelu resi i ekonomickou stranku a co si budeme povidat zalohovani neni uplne lacina zalezitost a pro mnoho lidi je cloud neprijatelny

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všichni řešíme ekonomickou stránku věci. Tudíž, já si koupím 1 TB SSD v horní cenové relaci, a za 3 roky ho vyměním, bez ohledu jak se bude tvářit. Protože data na něm uložená, a zakázky s ním spojené jsou mnohonásobně cennější, než ten disk. Když to kupuje někdo na domácí použití, koupí levnější SSD, protože cena těch dat je mnohem menší, i vytížení, a využije ho na hranu jeho životnosti. Ovšem oba budeme zálohovat jak o život. Pokud pro někoho nejsou jeho rodinné fotky, videa, či data cennější, než obyčejný USB HDD za 2k. Proč si pak vůbec bude kupovat SSD? Pořizovat si modernější technologie, jen pro své ego či frajeření u piva je vyhazování peněz z okna a není třeba řešit co se těm lidem stane.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak. Já jedu stále na HDD, protože by mi SSD nic nepřinesl, jen vyšší náklady a nespolehlivost. Po zapnutí počítače a prvním spuštění aplikace je vše v diskové keši, takže pokud přežiji každé ráno, že mi Windows startuje nikoli 20 sekund, ale 30 sekund – tím veškeré benefity SSD pro mě končí a začínají pouze nevýhody.

Stejně tak už 15 let jedu na integrované grafické kartě. Externí grafiku nepotřebuji.

Co jsem chtěl říci? Že lidé když se podívají na diit.cz nebo jiný hw server, tak polovina článků je o externích nadupadných grafických kartách a třetina článků o SSD. Tím každý jouda pochopí, že „SSD must have“ a „nadupaná externí grafika must have“. Tedy ta ekonomika je druhotná, první si nechají poradit třeba zde od „odborníků“-
.
Takže to není o ekonomice, ale o falešném dojmu z hw serverů a webů.

Já potřebuji velmi vysoký procesorový výkon vzhledem k tomu co dělám, až abnormálně vysoký. Ale k tomu nepotřebuji ani externí grafiku ani SSD – nic z toho mi výkon nezvýší. Jen spotřebu (ano i 1 TB SSD žere více, než HDD), a nespolehlivost. Daleko výhodnější z hlediska výkonu je pro mě investice do větší RAM.

K tomu mám asi 12 externích záložních HDD, některé v různých lokalitách, na které pravidelně ukládám důležité věci.

Nicméně dobře si pamatuji dobu, kdy jsem si nechával radit, jak správně postavit komp. I když jsem řekl co potřebuji, vždy jsem dostal rady, které bych nazval „herní počítač vždy a všude“. Tak jsem se na to vybodl a začal si to dělat sám, a dobře jsem udělal.

Jinak řečeno, ti lidé si nekupují počítače, disky, atd. podle ekonomiky, ale podle rad „odborníků“. Je hezké, že jim pak ti „odborníci“ mlátí o hlavu, co si to koupili, jako v příspěvku předpřečníka. Docela jsem se zasmál.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Tvůj HDD bych chtěl mít, když jediný rozdíl, který pociťuješ je 10sek navíc při startu... protože mě třeba čisté zapnutí Windows7 do provozního stavu (tj. nastartován systém, prohlížeč s miliony panelama od minula a vývojové prostředí VisualStudio atp.) trvá z HDD dobře 10minut. Po chvíli se opravdu velká čast nakešuje, ale třeba takový Rebuild vetšího projektu ve VS je opravdu peklo a bez SSD dlouhodobě nepoužitelné...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Málem jsem praskl smíchy u téhle věty: "Já jedu stále na HDD, protože by mi SSD nic nepřinesl, jen vyšší náklady a nespolehlivost." :D :D :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, přinesl by mu vyšší náklady oproti HDD. Nespolehlivost v případě dlouhodobého uložení dat. SSD stárne s časem, i když se nepoužívá. SSD pro většinu uživatelů nemá v současnosti smysl, nic rozumného a efektivního jim nepřinese.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

„Tvůj HDD bych chtěl mít, když jediný rozdíl, který pociťuješ je 10sek navíc při startu... protože mě třeba čisté zapnutí Windows7 do provozního stavu (tj. nastartován systém, prohlížeč s miliony panelama od minula a vývojové prostředí VisualStudio atp.) trvá z HDD dobře 10minut.“

Jinak řečeno mezi řádky mohou čtenáři číst: „neumím nastavit Windows 7 a myslím si, že ostatní také ne“. Více k tomu není co dodat.

„Po chvíli se opravdu velká čast nakešuje, ale třeba takový Rebuild vetšího projektu ve VS je opravdu peklo a bez SSD dlouhodobě nepoužitelné...“

Takže jsem měl pravdu, že nic neumíte. Protože rebuildy větších projektů dělám často, a rychlost disku je v tom naprosto nepodstatná. To hlavní, co kompilátor dělá je optimalizace kódu, což je 99,9 % práce – a k tomu disk není potřeba ani v nejmenším. Takže rychlost disku (kdybych zapomněl na diskovou keš) hraje 0,1% roli ve výsledné rychlosti toho buildu. S diskovou keší ovšem naprosto nulovou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Více k tomu není co dodat"

Ale je. Pro vetsinu lidi je mnohem jednodussi si koupit SSD a pak videt jak jim wokna startuji za deset vterin a programy za vterinu, nez hodiny resit, ktere z tech bilion sluzeb ve woknech vypnout aby ty debilni wokna startovali rozumnou rychlosti. A nechat si poradit od nejakych "odborniku" je vzdy risk ze vypnou nejakou sluzbu a pak neco prestane fungovat... nasr*t. Vyrobci SSD by meli podekovat MS ze dela takovej bordelware, maji skvelej odbyt :)

Ano vy si umite vypnout ty sluzby tak aby wokna nabehli za 30 vterin. 99% procent populace to neumi.

BTW by me zajimalo, jestli mate nejake statistiky cim by jste podeprel tvrzeni, ze HDD jsou vic spolehlive jako SSD. Protoze IMO tohle je, jak rikaji soudruzi z US, figment of your imagination...

Jo a BTW s SSD si clovek muze nacpat data na stejny disk jako system a programy, instalovat roky updaty a start firefoxu se spomali mozna z 1 vteriny na 1.5 protoze i fragmentovana data cte daleko rychleji nez hdd... (opet, podekujte MS ze cpou by default uplne vsechno na jedinou partici...)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale vždyť jsem o tom psal, všichni rozumní lidé se chovají ekonomicky. Tudíž kupují jen ty komponenty, co pro ně mají smysl a přináší jim požadovaný užitek, za rozumnou cenu. SSD není jediná možná volba. Ale zálohovat musíte i s HDD, tedy pokud máte co. A počátek debaty byl o tom, že je hloupost kupovat levné a technologicky horší SSD, protože pak můžete přijít o data. O data bez zálohování můžete přijít s HDD, levným SSD, drahým SSD, s Flash nebo s disketou či DVD.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Rozumní lidé se chovají podle rad odborníků – a bohužel jsme právě v historickém období, než lidé zjistí, že i lidé na hw/sw severech a jejich čtenáři nejsou většinou odborníci. Zatím se podle jejich rad řídí – a já to vidím kolem sebe: protože většina článků je o důležitosti externích grafik a ssd, tak je lidé chtějí také.

Rozumní lidé jsou často laici – a netuší, že sedají na lep „odborníkům“. Chovají se racionálně, a obracejí se na někoho, kdo se jeví jako odborník.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na to mám svůj přístup. Na internetu nebo v hospodě, mi žádný odborník, profík neporadí. Protože informace a znalosti jsou to nejcennější co má, a s tím se neplýtvá, to ho živí. Může mí dát svůj názor, či mě obecně varovat. Je to stejný princip, jako když mi volá nějaký finanční/ burzovní poradce, že má pro mě výborný kšeft, že mi vydělá peníze. Copak já bych rozdával své kšefty cizím lidem na potkání?

Ale asi to bude jak píšete, kde kdo je odborník a ředitel zeměkoule, přečte si Blesk a hned by radil chirurgům nebo plánoval energetickou soustavu. A část lidí to s radostí přijímá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ty hodnotíš podle sebe! Tobě je SSD naprd, OK, ale necpi ostatním do hlavy, že ho nevyužijí. Já si ty okna vypnout nechci a po startu se mi pouští spousta programů, protože je při práci potřebuji a CHCI aby se mi pouštěli. A opravdu nepotřebuji čekat hodinu na to až se PC uvolní do provozuschopnýho stavu, Kdybych to chtěl jak říkáš ty, tak jsem mohl zůstat u Athlona s HDD z doby kdy jsi byl ještě školkou povinný. Ale už jsem toho čekání měl pokrk. Sedl jsem na lep rádobyodborníkům, pořídil si integrovanou grafiku v CPU, 16GB RAM (i když ji nepotřebuji), SSD disk a HDD na stabilní data, a ty voe ty "radoby odpobrníci" měli pravdu, ve všem je ten počítač pružnější, rychlejší, nekompromisně tvrdě otvírá do vteřiny to co chci a nemusím přemýšlet kde soudruzi v MS udělali chybu že se blbej word otvírá 3minuty. Od debilní emailové pošty až po transformace miliard souřadnic za vteřinu a dokonce si u toho ještě můžu surfovat vé firefoxu a ještě se pár vláken fláká a to s cenou okolo 16000, což mě nepříjde RUINUJÍCÍ cenou, nebo zvýšenými náklady! Přestaňte tady kecat nesmysly. Vyzkoušel jsem si jakej nárůst výkonu to je a tečka. SSD má smysl na všechno jen né zálohu dat, ale primárně se SSD kupuje na práci, na odkladiště je HDD. A pokud někdo řve že HDD je jen cenou zvyšující cenu sestavy tak je mi ho upřímně LÍTO, co to je za ubožáka, kterej si jde koupit novej kompl a nemá na disk za 1500-2000,-Kč (na fotky nepotřebuje 2TB HDD ale stačí i 500GB!)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Klid, z celého vlákna je cítit onanie autora. Odborníci jsou na nic, zato on je letadýlko. V pořádku, ať si to má. Všichni víme, že SSD má bez keců proti HDD své výhody (ale i nevýhody). Jediná "superaltenativa", která mě napadá je, že má pán Raptora (nebo jak se jeho novější verze jmenují dnes), ale tam je zase jiná cenovka...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, potom co jsem to napsal mám 3 × delší penis. Asi si budu muset koupit volnější spodní prádlo.

SSD má proti HDD své výhody – nicméně už se z něho dělá modla. Nicméně to vlákno vzniklo proto, abych upozornil, že lidé se nerozhodují racionálně, ale podle webů a „odborníků“. A tito odborníci povětšinou mají v hlavě hraní her a nic jiného.

Nemám žádnou superalternativu, prostě mám slušně nastavená Windows, a vím, že na rychlost je RAM, ne disk. A že RAM je rychlejší, než nejrychlejší SSD, které existuje.

Až budete potřebovat výkon závislý na rychlosti I/O operací, pak je SSD velmi dobrá volba. Ale zatím se zdá, že naprostá většina ho potřebuje na hrubou silou potlačený stav „neumím nastavit operační systém“ a „zahnojil jsem si komp spoustou balastu“.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

K penisu gratuluji, ale pokud Vám to funguje takto, dával bych si pozor na další texty...
A...omyl. S "modlou" přicházíte poněkud pozdě... Z SSD se "nedělá modla", za modlu totiž SSD už bylo. Po těch letech je to už jen další HW spotřebka, u které dnes už není v rámci poměru cena/výkon jediný důvod ji nevyužít (třeba´s "jen" na systémový disk). Jestli reálně pomáhá znalým, či potlačuje neschopnost neznalých je v globálu celkem fu(c)k...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zlatou medaili Jabbovi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pri dnesnych velkostiach hier cez 50GB bude treba aspon ten 1TB ssd....
bohuzial so znizujucou sa cenou aj prudko klesa ich vykon najma pri nahodnych pristupoch, takze mozno najoptimalnejsie riesenie je mat nejaky drahsi, kvalitnejsi 128-256GB ssd na system a lacny 960GB ssd na hry/menej dolezite data

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jako SSD na hry? Přínos je fakt minimální i když se vyjímky najdou (Fallout4, GTAV). A i na 240GB SSD se ti vejde OS+pár her a ještě zbyde místo pro recyklaci disku. Zpravidla dávám na SSD jen hry které jsou malé, nebo je hraju nejčastěji nebo mají na klasickém disku velice zdlouhavý proces aktualizací.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tak u BF4 mají ti co hrají ze SSD vždy dost času na prvotní spawn do techniky. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

minimalny? no pri loadingoch je ten rozdiel rozhodne markantny, takisto je obrovsky rozdiel mat virtualky na hdd a ssd, takze 1TB ssd ma svoje kapacitne opodstatnenie.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Při loadingu je rozdíl velice specifický a záleží vyloženě na hře. Někde Vám to zkrátí čekání o třetinu, někde o několik vteřin. V poměru hrací doby a "zdržení" při loadingu "levelu" ať už hrajete cokoliv, dávat hru na SSD je většinou plýtvání.
Bavili jsme se snad o hrách, ne? Virtuály, ale i jiná práce, jsou samozřejmě něco úplně jiného.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

:D to jsou mi tedy rady. "Hru si dej na starej plotnovej disk a hraj z něho." Ty jo, pane redaktore zakročte, tohle se nedá číst!
Proč bych si tedy měl pořizovat SSD? Jen kvuli tomu aby mi win naběhli rychleji a u hry budu čekat na loading? není snad lepší využít ten disk naplno když za 5 let stejně zkolabuje svým stářím dřív než přepisama? Co to jsou za rady? Mě spíš příjde že máte k SSD nějaký osobní odpor a ventilujete ho zde. U mého dalšího počítače si už pořídím jenom na hry SSD do PCI-E s 1,4Gb/s jen kvůli tomu aby loading trval z 5 vteřin 2. Tečka a nebudu poslouchat rady že si mám počkat. Nechci když ten disk jsem si koupil, stál mě peníze tak ať maká. Další věcí je že plotnovej disk může být vypnutej, netočit se a tedy odebírat téměř nulovej výkon a mohu zatěžovat jen obvody SSD kde to stejně musí odebírat proud pro udržování win a dalších programů v zapnutém stavu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na hře samotné. U GTAV se to hodí na načítání modelů/textur nebo v případě, že nemáte dostatek RAM jako pagefile nosič. Načítací časy se pro mě vůbec nezměnily při přechodu z několik let starého WD Black 500GB na Samsung EVO Basic 500GB. A i tak se ta hra občas seká z neznámého důvodu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Existují i jiné hry než GTA5 a naštěstí jen kvůli tobě se nepřestanou SSD vyrábět.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A co máte za stroj? GTA V umí být v jistých situacích dost nenažrané na CPU i GPU i RAM, takže to není jen o SSD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepší je 1TB WD Black s pětiletou zárukou za 2200 Kč. On ten „lacný" 960GB SSD totiž stojí 6 tisíc...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

To možná ano, ale SSD je rychlostí úplně někde jinde. Klasické HDD se dnes hodí opravdu jen jako skladiště dat.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

To možná ano, ale Veyron je rychlostí úplně někde jinde. Klasická Impreza STI se dnes hodí opravdu jen jako obyčejné přibližovadlo.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

V tomto podivném příměru je klasický disk bohužel Fabia 1.2HTP. SSD jsou ta Impreza a pro bohaté jsou tady SSD raidová řešení na PCI Express.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

O pář řádku nahoře tvrdíte, že SSD nemá na hry smysl, ale najednou je to závodní třída. Kroutíte se svými názory jak vývrtka.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kde v tom príspevku niečo tvrdí o hrách? Čítaj a nedomýšľaj.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže fór je v tom, že SSD disky jsou typicky velmi malé a nežerou moc ani neřvou, resp. spotřeba může špičkově stoupnout, ale je to hotové hned.

Takže se spíš porovnává Fabia vs futuristické vozítko vážící 20kg, které se vejde do kapsy a uveze to co 16t Tatrovka s kládama rychlostí 540km/h v kopcovitém terénu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na většinu her je 7200+ RPM disk stále plně dostačující. Záleží co od toho kdo chce, já šel po SSD kvůli hlasitějšímu projevu WD Blacka a kvůli snížení vibrací (a taky proto abych měl disk do druhého kompa).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Taky mám WD Blacka, předpotopní verzi (myšleno jako že byl vyroben před tou velkou pohromou), takže bude určitě starší 5ti let. Není moc využívaný, ale přecijen, už mám o něj trochu strach. :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nebál bych se. Tyhle "starší" disky bývají (poznámka pro šťouravce - BÝVAJÍ) kvalitní. Osobně věřím víc diskům "před potopou" než diskům po ní. Fascinuje mě například neskutečná životnost řady WD1600AAJS z dob, kdy nějaké "Green, Blue, Black..." ještě ani neexistovalo

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ten mám dosud, neskutečný držák. A že má naběháno. Dnes už ho použiju občas jen jako velkou disketu....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

heh taky mam v jednom zarizeni uz pomalu deset let barracudu a porad drzi i kdyz maka nekolik hodin kazdy den :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jj doma mám taky baracudu 320Gb s prvním NCQ co byla novinkou a dodnes funguje a nerachotí (neškrábe, nechrčí).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

tych 6 tisic zase nie je az taka velka polozka, vzhladom na celkovu cenu herneho pc. A pri 1TB ssd uz klasicky disk ani netreba, maximalne tak nejake externe ulozisko na filmy/fotky/whatever, ale to sa da riesit cez nas (ano dalsie peniaze, ale na druhu stranu taky normalny nas dokaze pustat videa rovno do telky...).

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Zapomněl jsem, že všechna herní PC začínají na 30 tisících Kč.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to nie, ale nezacinaju ani na 6 tisicoch.....ale tak dobre, ked je niekto chudak, tak nech si ssd nekupuje. Nikto netvrdi, ze to je technologia pre uplne vsetkych. Pokial ti staci jazdit na fabii HTP, tak si ju kludne kup. Ja si radsej kupim o nieco drahsie suzuki s daleko lepsimi jazdnymi vlastnostami, lebo na to mam.

Pokial je to normalne pracujuci clovek, co dostava normalnu vyplatu, tak pre neho nie je problem kupit si tie 6 tisicove ssd aj dva

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

>ked je niekto chudak
To snad nemůžeš myslet ani vážně...

>Pokial je to normalne pracujuci clovek, co dostava normalnu vyplatu, tak pre neho nie je problem kupit si tie 6 tisicove ssd aj dva
Inteligence a vzdělanost na bodu absolutní nuly. Nemá cenu ani rozebírat jak moc se v tomhle mýlíš.

Nesuď možnosti ostatních podle těch tvých, to je logika jak cyp :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně že tvůj názor, že na hry SSD nemá smysl a pro jistotu nám to tady už poněkolikáté opakuješ je excelentní. Buď na to máš a nebo na to nemáš, ale tvrdit že to nemá smysl a nechat dál trápit hlavičky plotnového disku je z mého pohledu fakt ubohé. Podle tebe se totiž můžeme vrátit zpátky na stromy a budem nám fajn, že?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Zkusil jste někdy uplatnit tu 5 letou záruku v ČR? Nebo jen věříte reklamštině?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zkoušel jsem to jen u nějakých starších Seagate disků, stačilo je nechat poslat někam do Německa dle jejich postupu s nějakou diagnostiku a po nějaké době poslali nový nebo opravený zpět.

Předpokládám, že u Samsungu to bude stejné, jen se nesmí překročit garantovaný počet přepisů, který Samsung na rozdíl od ostatních výrobců udává.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jste měl štěstí, já řeším tak jeden mrtvý disk ročně, a už se ani o 5 letou garanci nesnažím. Vždy mě poslali k šípku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi záleží i na zařízení, u různých business class produktů, kde je NBD záruka to samozřejmě není problém, ale většina disků co mám soukromě má 2-3 roky záruku s výjimkou právě Samsung SSD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Také mě napadlo, zda není problém v tom, když to někdo kupuje a reklamuje jako koncák, tudíž občanský zákoník, nebo já, nespadající do občanského zákoníku. Kolem IT kupuji vždy ty dražší produkty, ale s WD jsem prostě 3x pohořel. A to šlo vždy o dvoudiskový exterňák, s TB rozhraním a green disky. Při nákupu byla prezentovaná 5 letá záruka jako jeden z důvodů, proč jsem to koupil.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Věčný boj jak benzín a diesel, Seagate nebo Western ? Mám oba a oba fungují už několik let. Tobě WD neuzná 3x reklamaci a někde jinde se zase dočtu že Seagate 3x neuznal reklamaci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to nebylo myšlené, dále kupuji WD, nebo když SSD tak Tamťunk. Také si nemyslím, že by byl reálný rozdíl mezi WD či jiným výrobcem. Jen prostě jsem na počátku bral tu 5 let záruka jako součást rozhodování, než jsem zjistil že nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když kupuji WD, tak ne green.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Máte pravdu, není to tak jednoduché jak se zprvu zdá. Je to teda už dlouho, ale reklamoval jsem grafiku. Ze zákona máte 2 roky záruky u prodejce (u kterého také vadný kus zakoupíte a to jen v případě pokud kupujete zboží jako soukromá osoba) a na reklamaci mají 30 dní. Po uplynutí této záruky Vám běží prodlouřená záruka, kterou řeší výrobce. Sice stále reklamujete u prodejce, ale ten vadný kus posílá výrobci a ten má na vyřešení záruky 90 dní. Tohle jsou přímo informace od ČOI, ale jak říkám, jsou z dob GTX8800...cca 8 let?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tím jsi mě připoměl jednu mou srandovní kulišárnu z klukovských let. Měsíc před koncem dvouleté záruky jsem se jal přetaktovat AMDčko. Hrál jsem si s frekvencama tak dlouho až černá obrazovka a konec. (v té době ještě desky neměli ochrané obvody proti usmažení). Naklusal jsem na reklamaci, že nefunguje a nevím proč a že jsem s tím nic nedělal, za vidinou, že už dostanu nějakou novější nebo prachy zpět a koupím si novější. Na internetu ji už neměli. Ty mrchy ale kdesi ve skladu vyštrachali ještě novej kus a dali mě ji za ni. Sem byl tenkrát naštvané až hamba. :D :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak to radši nebudu ani psát jak se mnou nakonec v případě tý GTX8800 vyjebali (taky už se neprodávala). Nehorázně, seč bohužel pro mne v mantinelech zákona.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Obvykle nemívám ani tolik her aby to zabralo 500GB SSD co mám teď a i tak z toho hraju 2 - 5 her a zbytek nezapnu možná i půl roku.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Napiš to sem ještě desetkrát. Prostě na SSD nemáš tak nebreč, bež na brigádu a vydělej si. Když jsem byl mladej, tak abych si mohl koupit svůj mobil tak jsem chodil na brigády a koupil jsem si ho a pak jsem si toho taky vážil. Kdybys místo toho brečení tady, šel makat, tak tady nemusíš brečet, mít ho a pak netvrdit bláboly o tom že to nemá smysl.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

ale nech toho carda ...

........................./´¯/)
......................,/¯..//
...................../..../ /
............./´¯/'...'/´¯¯`·¸
........../'/.../..../......./¨¯\
........('(...´(..´......,~/'...')
.........\.................\/..../
..........''...\.......... _.·´
............\..............(
..............\.............\

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To je materiál. Nejdřív jeden, pak druhej. Já na SSD mám, ale nedokážu si jeho nákup "na hry" obhájit ani sám před ssebou. To ty peníze vrazim radši do něčeho jinýho. Že máš pocit že jsme socky a že je to jenom o penězích, je dost povrchní analíza.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Osobně bych asi SSD nepoužíval jen na hry, ale asi bych si to dovedl celkem v pohodě obhájit lépe, než třeba nákup ipadu, iphonu nebo macbooku

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Super fundovane odporucanie pre desktop. A teraz odporuc nieco pre notebook s J E D I N Y M slotom pre HDD/SSD. Na opticku mechaniku nesahat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Když máš tak velký dilema, to ti opravdu nestačí externí DVD do USB?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Když on možná potřebuje na tom PC něco dělat, možná pracovat. Ostatní na tom jen jedou hry a facebook.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jakoze kazdy den vypaluje dvdcka ? party like it's 1996 ?

Me *opravdu* zajima, co dnes clovek muze delat s DVD tak casto, ze ji nemuze vymenit za externou...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já na NB taky pracuju, ale optickou mechaniku používám 1-2x do roka. Proto se ptám, proč na ní tak hrozně bazíruje...resp. neumím si představit proč je to tak "must have" fičura na kterou mu nemáme sahat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ideální je sehnat nějaký repasovaný nabušený Thinkpad, třeba W530, tam máte mSATA slot + 2,5" šachtu + můžete ještě vyhodit mechaniku a dát tam další disk + ExpressCard SSD + SD karta :)

Navíc ten notebook podporuje i 55W TDP quad-core i7 CPUčka, má 4 sloty na RAM(až 32GB RAM) a FullHD IPS displej a je to prostě ThinkPad, žádná HP value PC sračka z Tesca.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Muzu doporucit prehupnout se do roku 2016.

DVD mechaniku ma dnes smysl pouzivat na presne jednu vec, a to zalohy s DTD (nebo ekvivalenty), pokud clovek nema moc dat a nevadi mu dat 1-2 eura za opravdu kvalitni zalohu. Samozrejme tohle vyzaduje drobnost v podobe mechaniky ktera ty DTD umi zapisovat (coz vylucuje asi tak 99% mechanik).

Zbytek pouziti je ze zvyku. Ale jestli mate uber specialni duvod je pouzivat, sem s nim.

BTW timhle pozdravuji vyrobce notasu, kteri v roce 2016 do prakticky kazdeho 15.6" nacpou DVD mechaniku, ale oni sami se neobtezuji dodat DVDcka s ovladaci / recovery systemu...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj,
zrovna nad tim premyslim.
Mam na pocitaci s Windows 250GB SSD jako disk C:
Na pocitaci s Ubuntu mam 500GB HDD Velociraptor 10.000ot. a oddily / 80GB /home 400GB a swap.
Bude mi k necemu, kdyz koupim 80GB SSD a oddil / prendam na nej.
Me prijde ze ne, kdyz vetsina konfigurace a programu se spousti z /home, ale na nem je treba i cache Firefoxu a uzivatelska data a teda se mi SSD zda jako nevhodne, nehlede na to, ze 500GB SSD uz by bylo moc drahe.
Takze na linux se mi SSD nezda moc vhodne. Jak jste to majitele SSD na linuxu vyresili?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Má to cenu, je to velký rozdíl.

Na stávajícím SSD si vyhraď cca 15-20 GB prostoru. Dej tam disk / a /home nenechávej na samostatném oddílu. Tzn. na SSD bude i nastavení programů, tudíš rychlé.

Data (filmy, hry, atd.) si nech na HDD. Do /home/uzivatel/ si jen natahej zástupce(symbolický odkaz). Např.v konzoli:

ln -s /mnt/data_na_HDD/filmy /home/uzivatel/filmy

Pozn. před zadáním příkazu nesmí stejný adresář existovat.
Lze i přetáhnout v soub.manažerovy při podržení CTRL se zeptá, co dělat. Může se u různých lišit...

Případně doporučuju dořešit na fóru, třeba Ubuntu nebo Mint.

Zkrácený výpis pro ukázku. Znak -> je symbolický odkaz na fyzické umístění:

$ ls -la
lrwxrwxrwx 1 pavel pavel 17 dub 7 20:41 Obrázky -> /mnt/1TB/Obrázky
drwxr-xr-x 2 pavel pavel 4096 dub 7 14:51 Plocha
lrwxrwxrwx 1 pavel pavel 20 dub 7 14:52 programy -> /media/data/programy
lrwxrwxrwx 1 pavel pavel 21 dub 7 14:53 Stažené -> /media/data/Stažené
lrwxrwxrwx 1 pavel pavel 24 dub 7 14:55 .thunderbird -> /media/data/.thunderbird
lrwxrwxrwx 1 pavel pavel 21 dub 7 20:48 Veřejné -> /media/data/Veřejné
lrwxrwxrwx 1 pavel pavel 26 dub 7 14:53 ViberDownloads -> /media/data/ViberDownloads
lrwxrwxrwx 1 pavel pavel 20 dub 7 14:55 .ViberPC -> /media/data/.ViberPC
lrwxrwxrwx 1 pavel pavel 14 dub 7 20:49 Videa -> /mnt/1TB/Videa
lrwxrwxrwx 1 pavel pavel 26 dub 7 14:54 VirtualBox VMs -> /media/data/VirtualBox VMs
lrwxrwxrwx 1 pavel pavel 8 dub 7 20:42 1TB -> /mnt/1TB

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V dnešní době se to vůbec nevyplatí řešit, SSD na linuxu mám již 5 let a žádný problém, ono rychlost 200MB/s 10k HDD vs 540 MB/s SSD je pořád celkem poznat, navíc SSD je neslyšné, zatím co 10k disk je raketa...
Optimalizace a nastavení na Lnuxu je otázka pár věcí, které většinou dělá konfigurátor již při instalaci a ostatní zvládneš zanést do konfigů během pár minut.
Ještě bych doporučil nechat na SSD cca 10% kapacity volné (bez oddílu) jako prevence pro trimm a přepisy...
Ideální je SSD na systém, stačí i 120 nebo 128GB (pokud neděláš nějaké videa, animace atd.) a na data HDD klidně i 5,4k... pro mě raptor nemá cenu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SSD povětšinou mívají celé bloky, u dražších celé flash čipy vyhrazeny pro TRIM. A sou dimenzovány na určitou zátěž, kterou většina uživatelů ani nezvládne využít.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nemam SSD, respektive na pocitaci s Windows na hry, tam je SSD skvele.

Pak mam pocitac s Ubuntu a tam je 500GB Velociraptor (cca. "/" 80GB "/home" 400GB a "swap").
To rozdeleni chci zachovat, protoze pri instalaci noveho systemu proste instaluju jen "/" a "/home" nechavam, cimz si podstatne usetrim rekonfigurace.
Na "/home" se ale nedaji vytvorit jen symlinky. Jak poresis cache Firefoxu? Pak tam automaticky odkazuji cloudove uloziste typu Google Disc, Dropbox, apod.
Takze zmena na SSD je:
1. Koupit 500GB SSD a nahradit stejne velky Velociraptor a ukladat na SSD i cache a nektera uzivatelska data, coz je drahe.
2. Koupit 80GB SSD a hodit tam jen "/", jenze ma to cenu?
---
Takze v podstate SSD na linuxu jak to resis ty s "/" jako jedinnym systemem a spoustou symlinku, ti omezi nektere vychytavky, ktere mohou na Windows jen zavidet, jako je samostany oddil "/home".

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kupovat nový nemá cenu, když jeden máš. Jak chceš, je to na tobě.

Jediný "problém" s sym.linkem je, že v Double commanderu na něm nefunguje počítání místa(space) a ikony jsou vyobrazeny jako "zástupce" bez symbolů:

http://core0.staticworld.net/images/article/2014/04/symlinks-100263505-l...

Jinak nevidím problém. Ano, musíš vědět, kde máš soubory fyzicky. Hlavně před reinstalem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli se ti zda, ze ti Firefox uklada prilis mnoho dat, tak snad neni problem si snizit cache limit, ne?

Osobne pouzivam starsi 128GB na system a novejsi 512GB na /home - obe SSD a pohoda. Pulterove "esesdecko" uz dnes drahe neni.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozrejme tomuto pristupu rozumim. :-) Prave jsem chtel vedet, jak se s tim vyporadavaji jiny uzivatele linuxu, dik za odpoved.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejen FF si může ukládat prac.data do RAM, ale i TEMP tam může být. Hledejte slova tmpfs

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prave som kupil sandisk plus 120GB za38EUR/1027Kč s DPH. S 3 rocnou zarukou, nieje co riesit. Robim akurat upgrade pre 4pc vo firme, kde doteraz pouzivaju prve celerony pre 775 a maju 80-120GB disky plne na max 60%. Je tu celkom zaujimava doba ked celeron G3900+4GBRAM+120GBSSD+FSP250-60HHN za krásnych 173EUR a potom prask licencia na Windows za 100EUR..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Prásk Windows PRO kuli doméně, prásk další palba za Office a prásk za antivirus. A pak se mi v práci diví, že proč kupuju do firmy notebooky za 30k+, když na doma si ho koupí do desítky. Někdy na to už nemám sílu....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Prásk Windows CALy, pokud máte server.

Pokud je to firma co má 4 PC, tak možná ani ne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V dobe ked TLC nie su realne skoro vobec lacnejsie ako MLC (V300), nie je dovod uvazovat o TLC.

Ale diki za stlacenie cien.

TLC vsak uz nikdy (po skusenostiach s jednym TLC OEM Samsungom na ktory samozrejme nie je fw update).

TLC ma mensiu zivotnost, rychlost, ovela vyssiu spotrebu, vyssie latencie...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Za to ale nemůže Samsung, ale OEM partner, takové trable jsou běžné u Dellu, lidé pak psali Samsungu, který sdělil, že daný firmware je vydaný pro non-OEM verze těch SSD, nicméně vydání toho firmwaru dál je bohužel na OEM partnerovi, navíc zrovna Dell dodává i bullshit SSD jako Lite-On, Sk-hynix a tak podobně.

Lenovo na druhé straně na ta SSD plácne maximálně tak nálepku s FRU a je to.

Tedy tak to je u mých Thinkpadů T430, T430s a W530.

TLC naopak nemá vyšší spotřebu, rychlost je také typicky srovnatelná, spíš je horší random výkon a IOPSy, na druhou stranu je to spotřebka :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono v podstate ale o FW update ani nemam zaujem ak je to o tom, ze to raz za mesiac prepise.

Mam to v NTB ktory v zime pouzivam casto, v lete par tyzdnov ani nezapnem.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

„TLC naopak nemá vyšší spotřebu …“

TLC už z definice má vyšší spotřebu. Protože čím nespolehlivější buňky, tím rychlejší a výkonnější, a tedy i žravější procesor v řadiči je třeba. Pokud má TLC nižší spotřebu než SLC/MLC, pak je to tím, že byla obětována rychlost, prostě pomalejší řadič méně žere.

Takže horší random výkon a další propriety je přesně příznakem toho, že pro nižší spotřebu byl obětován plnohodnotný řadič, jinak by to bylo žravější.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ten Lite-On je ale podle vseho aspon MLC - dovedl bych si predstavit rychlejsi SSD, ale furt od dost lepsi nez cokoliv plotnoveho. V mem pripade skoda ze je tak maly - 256GB.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mno, zrovna u V300 bych se vůbec nedivil, kdyby do toho v tichosti začali strkat TLC ;-). S tím jejich interním nedohledatelným značením čipů to nemá v podstatě šanci poznat ani odborník. To ví jen insideři Kingtonu (a ještě jen někteří) a ti to nejspíš neřeknou. A rozdíl v životnosti laik nepozná - jestli to zdechne za 8 let při běžném užití, tak nevíte, jestli vám odešly TLC nebo MLC a na co to SSDčko vlastně odešlo (klidně může odejít dřív na tu „zgurvenou“ europájku ;).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Já nevím, ale já bych neočekával, že jestli mi něco v minulosti vydrželo 8 let, že dnes koupený disk to vydrží také. To už rovnou můžu napsat, že lednička koupená před 30 lety, která jede dodnes, je důkazem, že když si koupím dnešní ledničku, tak vydrží také 30 let.

Mám notebook koupený před 10 lety. Můžu s ním házet z 1. patra nebo někoho ubít k smrti, a pak si ten noťas otevřít a ještě to napsat mailem a tvítnout. Notebooku nic nebude. Ale těžko z toho může dělat očekávání, že dnešní notebook bude stejně odolný.

Elektronika každým rokem je fórovější a fórovější. Dělat z toho očekávání na základě koupě 5 nebo 8 let staré – je nerespektování času.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vážená redakce, prosím o doplnění ZDROJE těchto vašich řádků:
"doporučení nepřekračovat v obsazenosti prostoru SSD nějakou rozumnou hranici (řekněme 2/3 kapacity)"

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co se týče doporučení zaplnění, tak to je různé, Samsung u svých SSD doporučuje typicky 10% nechat jako nealokovaný prostor pro OP.

Jinak levná SSD jsou děsivá, A-Data, Transcend, OCZ, Kingston, LIte-On, SKHynix a podobné děsivé věci, kde se to jen nějak náhodně slepí a prodá, hlavně že je to levný že jo, vůbec nevadí, že je to pomalejší, má to horší záruku, firmware i IOPSy.

V tomhle je fakt Samsung zlatý, používáme ve firmě možná už stovku různých Samsungů 840/850 Pro i EVO since 2012 a všechna perfektně fungují, Samsung i občas vydá nový firmware, SSDčka mají alespoň 5 let záruky, případně 10.

Aktuálně je Samsung špička, dokáže totiž vyrobit celý komplet, tj. řadič, cache i samotné čipy, není to nějaký random spletenec co se random vyrobí(např. Kingston V300 či SSdčka s Phison nebo Sandforce řadiči a tak podobně)

Rozhodně se vyplatí u SSD těch pár korun připlatit za něco rozumného, levná SSD jsou prostě......levná a smutná.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S tim Transcendem jsi to nezvladl, to neni zadnej lepic, to je vyrobce a SSD jsou vyborny. Jinak doporucuju Crucial, dalsi vyrobce a skvelej. Samsung samozrejme, ale obcas maji problemy s firmwarem, ono taky nesrovnavej nejaky EVO a 850 Pro, coz je v podstate profi trida SSD za cenu vyssiho konzumu, jednoznacne nejlepsi SSD v pomeru kvalita/cena.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Crucial.... Transcend

Hadam ze zadny z nich nedela vlastni flash chipy, takze delaji alespon vlastni radic ?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Coze Micron nedela flash chipy??? :-) Mrkni kdo to je Crucial. ;-)

Transcend v podstate to same, ikdyz zrovna flash chipy do SSD mozna ne.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ještě kdyby se někdo divil, proč tolik praisuju Samsung SSD, tak: http://techreport.com/review/27909/the-ssd-endurance-experiment-theyre-a...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Když vidím ten test a vzpomenu si, jak jsem týral SSDčko já, tak mě napadá jedna taková otázka:

Ví někdo, zda SSDčkům škodí tyhle intenzivní přepisy? Jde mi o to, jestli je nějak zjištěno, že by třeba při intenzivním přepisování SSDčka vydrželo méně přepisů, než když se s ním bude dělat tak nějak „normálně“. Neumím si moc představit, jak by ten test vypadal, abychom už výsledek byli schopni znát a prezentovat. Všechny testy výdrže z časových důvodů probíhají pot těžkou palbou, ale nikdo asi nebude úplně schopen potvrdit nebo vyvrátit, že při běžném používání, kdy denně zapíšu v průměru řekněme 10 giga (můj případ mého pracovního 480GB Kingstonu, který je ale nadnesený, protože tu mám pár testovacích virtuálek a databází), by to třeba vydrželo víc přepisů (odcházelo to na počet zapsaných dat reálně pomaleji - teď nepočítám ukazatele ze SMARTu, protože ty jsou imho naprogramovány na množství zapsaných dat).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To netuším, ale celkem zásadní vliv na životnost má prý vyšší teplota, pokud je to nějaký úžasně designovaný notebook, kde je třeba SSD hned vedle CPU, je pak vyšší šance, že při zátěži odejde dříve díky vyšší teplotě, ale je to spíše spekulace.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A přítomnost elektrických a magnetických polí. SSD je mnohem náchylnější na ztrácení dat vlivem vnějších podmínek než HDD. A až začnou katovat kosty a zeslabovat stínící plechy a nebo je dělat z horšího materiálu, všichni se o něco více zasmějete.

Jinak podle testů google a statistik se ukazuje, že nižší životnost disků za zvýšené teploty je jen hoax. Pravda, platí to pro HDD, ale pro SSD to bude podobné.

Daleko více bych se bál umístit SSD blízko zdroje nebo cívek na základní desce nebo kartě. Ty pole musí být pro něho trochu eklhaft a možná zvyšují počet zásahů řadiče při opravách.

Nebo repráčky na case kompu, když nahoře máte SSD také není optimální.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No ono hlavně všechny ty testy zatěžují SSD minimálně. Kontinuální sekvenční přepis je to co SSD zatěžuje a opotřebovává relativně méně. Takže tyto intenzivní přepisy o životnosti SSD naprosto nic neříkají.

Nehledě na to, že intenzivní přepis v testech umožňuje velice efektivně využívat vnitřní keš SSD, takže už jen tím prudce sníží řadič opotřebování bloků. Plus kontinuální proud dat umožňuje lépe řadiči provádět wear leveling.

Vždyť přeci každý ví, že to co opotřebovává SSD nejsou žádné intenzivní přepisy měřené v počtech zapsaných bajtů, ale přepisy měřené v počtech smazaných bloků. Takže test typu otevřu obrovský soubor, a každých 512 KB zapíšu jediný bajt, a dalších 512 KB další – by vedl k velmi nízkým hodnotám životnosti, protože by skutečně a rychle otestoval životnost SSD. A možná by i řadič přestal stíhal, protože toto zatíží řadič SSD mnohonásobně více, než ty „brutální kontinuální testy“.

Ono se klidně může stát, že to „normální opotřebování“ je více zatěžující pro SSD, než ty „brutální testy“.

Já už se těm SSD testům směju, a úplně je ignoruji. Nic neříkají, jen to, že testující o SSD nevědí vůbec,a le vůbec nic.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To jsou jen tvé domněky, můžeš prosímtě tedy sepsat nějaký článek a uvést v něm zdroje ? Domnívám se že celé Diit včetně čtenářů by ti bylo nesmírně vděčno, děkuji.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Možná bych začal na wikipedie nebo jinde, kde je vysvětlen fyzikální princip SSD disků. Protože to co jsem popsal jsou jen fyzikální zákony. Ty netřeba dokazovat, to už udělala řada zvučných fyziků za mě, a bylo za to i dost Nobelových cen.

Jinak když bude třeba, dám klidně odkaz i na to, že země je placatá a nesou jí 4 želvy na zádech, internet snese všechno – pokud vám toto stačí ke štěstí. :-) „People driven by web links“ – to je možná nový začátek manipulace s lidmi. Prodám to asi CIA za těžké peníze. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Že by Kingston 120 GB SSD Now V300 šel na Alze ještě pod 1200 Kč? No pojďme do toho! 999!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

podívej se na softcom. Tam bývají produkty Kingstonu nejlevnější co znám a zároveň je to obchod který tu je minimálně 10 let.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jestli se nepletu, tak v Softcomu jsem kupoval svůj první 17 palcovej monitor někdy okolo roku 2000 a to jsem ten obchod znal už nějakých 5 let předtím.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tehdy se jmenovali jinak, ale už si nevzpomenu jak.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle 120GB krám mají v Softcomu za 1100 co tak koukám, radši si těch 6-7 stovek připlatím za Samsung EVO 850 ku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to tvoje EVO je o 50-60% dražší než ten krám a rozdíl při normálním provozu za to rozhodně stát nebude.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nesouhlasím. Ale klidně si ten Kingston kupte.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je úsměvné jak se v dizkuzích řeší spolehlivost SSD oproti HDD, přičemž HDD se bere jako etalon spolehlivosti oproti SSD. Před pár lety, kdy ještě SSD nebylo, to byly podobné diskuze, jen rozdíl byl v tom, který disk je spolehlivější zda Seagate, Western, Toshiba, Hitachi nebo Quantum. A pamatuju si, jak mě na diskuzi strhali můj nový disk Seagate (mimochodem žije stále a má nějakých 12 let). Každopádně ať je v počítačí cokoliv jako centrální úložistě dat, jen blázen nezálohuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je hlavně velmi špatná vizitka pro SSD, pokud je vůbec možné z hlediska spolehlivosti mezi sebou porovnávat zařízení s mechanickými součástkami a zařízení bez mechaniky. Pokud je mechanické zařízení (HDD) schopno jakkoli soupeřit ve spolehlivost se zařízeními bez nich (SSD), je to pro spolehlivost toho druhého velká ostuda.

Kromě toho je úsměvné, když lidé považují spolehlivost u úložného zařízení za nedpostatný parametr. Mám skoro dojem, že lidé berou úložné zařízení jen jako ramku, která prostě může bez problémů zapomínat.

A ohledně zálohy je další problém, na co vůbec zálohovat. Protože neviditelná ruka trhu vychází požadavkům lidu vstříc a demokraticky se každým rokem zhoršuje spolehlivost úložišť, zejména SSD, pokud vás zajímá ten nepodstatný parametr, zda datové úložistě udrží spolehlivě data (tedy jste v menšině).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, je to ostuda, ale taky je to fakt se kterym se nic nenadela dokud se neprejde na jinou technologii nez NAND flash. Ten ma tu nespolehlivost jaksi v principu, podobne jako ten mechanicky HDD.

Bohuzel zaloha stylem zazalohovat a zapomenout skutecne v beznych domacich podminkach delat nejde. Musi se pravidelne presypavat a davat pozor jestli zalohovaci zarizeni neodchazi ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je to fakt daný fyzikálními zákony. Ukládání elektrického náboje je nejrychlejší možný způsob paměti, ale také nejprchavější a nejnespolehlivější. Na tomto stejném způsobu pracují jak dynamické RAMky, tak SSD. Pokud vás bude zajímat pouze rychlost, pak nic lepšího, než toto nenajdete. Nicméně pro ukládání dat a udržení dat je elektrický náboj nevhodný. Ovšem lidi nezajímá nic než rychlost a kapacita, a neviditelná ruka trhu ukazuje rok od roku, že přání plní: dochází k čím dál šitóznějším diskům. Pak bláhoví dělají hloupé závěry typu, když minulý SSD mi vydržel 5 let, současný vydrží 5 let také – to jsou předpovědi stejně hodnotné jak od Gartneru.

Příroda je mnohonásobně chytřejší než lidstvo. Lidský mozek si krátkodobé informace si krátkodobě, max. půl hodiny, ale spíše jen sekundy a minuty, ukládá a pamatuje pomocí elektrického náboje. Dlouhodobé pomocí spolehlivějších mechanismů.

Buď chcete rychlost a nebo spolehlivost – vyberte si jedno. Proto existují v počítači RAM a HDD.

SSD jsou slepou větví. Je to maximum co jde vytěžit z udržení elektrického náboje na kondenzátoru se zapojením nejmodernější kvantové fyziky. S každou další fází vývoje vznikají jen horší buňky – vydrží méně přepisů, udrží náboj po kratší dobu a potřebují o to chytřejší, výkonnější a rychlejší řadič – tedy i žravější, aby se navenek vytvořila iluze spolehlivého datového úložiště. Je otázka, kdy se to dostane do slepé uličky.

Cesta k rychlejším a zároveň spolehlivějším úložišťům je jednoduchá: paralelní ukládání na více médií současně. Tedy to, co dělají už některé SSD i dnes. Nicméně je potřeba ukládat spolehlivěji, než je u elektrického náboje možné.

Co chybí je spolehlivé úložiště, klidně pomalé, ale spolehlivé. Kupuji na zálohy externí disky o co nejpomalejších otáčkách – ale i ty mizejí. Když by se vyráběly 1 TB disky o velikosti krabice od bot a 1000 otáčkách rychlosti, ale mohutné a spolehlivé, jsem zákazník.

Ale zatím se zdá, že nikdo spolehlivé úložiště nepotřebuje a všichni mají data, o která mohou přijít, hlavně ať o ně přicházejí rychle při zápisech.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

nezapomenout ze zmensovanim se taktez rapidne snizuje zivotnost a to nejen u SSD disku ale vseobecne u vsech komponentu ...cim mene nm tim drive to samovolne pojde uz z principu....
jinak pomerne spolehliva media se prodavaji ale v uplne jinych cenovych relacich ...
bezny uzivatel je jen spotrebitel a musi byt nucen znovu a znovu utracet v kratkych casovych intervalech aby se tento neefektivni ekonomicky model udrzel v pohybu ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda s tím zmenšováním, ale u SSD jdou na to snížení životnosti z více stran. Nejen pomocí zmenšování, ale agilně také pomocí ukládání více bitů do buňky, což snižuje katastrofálně spolehlivost a živostnost. Takže SSD se snaží silou mocí, aby šlo do co nejhorších parametrů co nejrychleji je možné.

Pouze SLC je možné považovat za digitální záznam, a relativně spolehlivý záznam. Jakmile dáte 2 a více bitů do buňky, už máte analogový záznam se všemi nevýhodami a nectnostmi. Pak už nezáleží pouze na udržení elektrického náboje v buňce, ale také na přesné velikosti zbylého náboje v buňce. Takže až budete mít TLC, a náboj bude mít hodnotu 7 × velikost_bitu v Coulombech (= hodnota 111 v buňce) a uteče samovolným vybitím 1 × velikost_bitu C náboje, najednou tam je hodnota 110.

Poměrně spolehlivá média a cena – tu pohádku o tom, že za vysokou cenu dostanu kvalitu jsem slyšel, ale je to jen pohádka pro hlupáky, aby otevřeli peněženky. Dnes nemá cena a kvalita vůči sobě téměř žádnou korelaci.

S tím spotřebitelem je to pravda. Ale především je to přímo vědecký důkaz, že lidé nevytvářejí žádná data, která by potřebovali uložit, tedy že jen hnípou a nic nedělají. Je otázkou, jak dlouho takto může tento model fungovat. Kdyby měli cenná data, měli by jiné preference. A možná by recenzenti na diit.cz i jinde občas v testech zajímalo kromě rychlosti také, zda vůbec ta zapsaná data na tom disku jdou přečíst a zda tam nějakou dobu zůstala.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne-e, tohle není o lidech, ale o výrobcích. Každý výrobek projde (běžně) třemi fázemi vývoje.
1) Vrhneme na trh technologickou novinku u níž se snažíme (jak konstrukčně, tak materiálově) zajistit nejvyšší možnou kvalitu, aby se uchytila. Novinka je pochopitelně drahá a ještě má své mouchy
2) V druhé fázi výrobek už není novinka, čili vychytáme chyby, optimalizujeme výrobní náklady (při udržení/zvýšení kvality) a lehce se snažíme zpřístupnit výrobek více lidem letmým snížením ceny
3) Výrobní proces máme zmáklý, ale dále se ho snažíme co nejvíce zlevnit. Odborníci/nadšenci již vlastní výrobek z předchozích generací a dělají nám dobrou reklamu, čili přichází čas "podojit" co nejvíce lidí - takže z výrobku uděláme masovku. Šetříme na materiálech co se dá a snižujeme výrobní náklady na absolutní minimum. Co na tom, že se to projevuje na životnosti výrobku ? Lidem je to jedno, hlavně že už je to "za pár" a můžou si to dovolit...

A takhle se to dělá... Když jsem dělal v servisu monitorů, bylo zcela běžné, že výrobci vrhli na trh první generaci monitorů s kvalitní grafikou a špičkovým panelem (recenzenti psali oslavné ódy, gurmáni byli spokojeni), aby se kvalita dílů z generace na generaci zhoršovala až ta poslední používala pod stejným typovým označením (!!!) ty nejlevnější šmejdy co šly sehnat. Tím pádem monitor SM22-23 (smyšlený typ) z roku 2009 měl s SM22-23 z roku 2012 společné už jen plasty... Ale o tom se nepíše, že ? ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jsem toho nazoru, ze je jedno jake SSD, hlavne tam musi nejake SSD byt. Musim se smat jak dreveny kun a chciju na lidi v tehle diskuzi, kteri tvrdi, ze staci HDD a dobre nastaveny system. Je to nesmysl, blnost, prachsprosta lez, nic vic!!!
SSD je bez diskuze ve svete PC, nejvetsi revoluci tohoto tisicileti. Procesory se uz zrychlujou minimalne, o pametech a dalsich komponentach ani nemluve, ale SSD predstavovalo vykonostni skok o nekolik radu!!! Uz bych si nedovolil poskladat dneska pocitac (jen) s HDD, to povazuju za fasismus, kdyz 120GB SSDcko se da poridit uz pod litr kuwa!!! A 120GB SSDcko staci (temer) kazdemu na system bohate ..... naproste vetsine dokonce na vsechno. Na ten zbytek pak treba 8TB HDD za 6 litru. Ale SSD je zaklad. To je jak mit pocitac bez procesoru:o) 240GB SSD je pro naprostou vetsinu zbytecne, ale ja tam mam treba virtualky a nejake vetsi programy, ale jak rikam, to je <1% uzivatelu. Jeste mozna 512GB SSD dava smysl ..... ale 1TB je uz celkem k nicemu, samozrejme, pokud ale clovek chce tichy pocitac nebo to ma v nejakem tabletu, tak to smysl ma. Cena je stale bohuzel cirka 9x vyssi nez u HDD, ale do budoucna je to jiste cesta. Pak uz nejde o rychlost, ale taky o spotrebu a spolehlivost, ktera bude lepsi nez mechanicky HDD a v neposledni rade taky o velikost a 'cool' faktor;) Tyhle velke velikosti necht jsou klidne pomale jak klasicke HDD, ale kdyz zacnou konkurovat cenou, tak po HDD nestekne ani pes.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Naprostej souhlas! u těch 240GB SSD je hodně doporučována řada Samsung EVO hlavně pro hráče. Pro systém a doprovodné programy je potřeba cca 80GB, pak tam hráči mají tituly jako GTA5-50GB, Assasina-50GB, k tomu nějakej Star-Wars batlefront-40GB a nebo Batlefield a to už 240GB začíná bejt celkem zaplněná. Jinak ano zatím větší jak 240GB SSD jsou zatím zbytečné.
Ale nesouhlasím s tím že když klesne cena SSD že HDD skončí, neskončí a doufám že to nikdo neudělá, těch ztracených dat se fakt bojím a u dvou HDD je pořád lepší bezpečí dat než u dvou SSD, pořízených ve stejnou dobu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.