Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k CEO ASML: Skupují pračky, aby se dostali k čipům, situace je zoufalá.

Taky jsme svého času skupovali po ebayi staré webkamery z PS3 na výrobu jedněch specializovaných optických zařízení, protože nové se stejnýma parametrama snímačů byly mnohem dražší :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Taková recyklace je za mne OK. Vlastně já to teď nedávno udělal podobně - zdechla mi po asi 6 letech sušička. Nakonec jsem vylučovací metodou došel k tomu, že chcíplo něco na tom "počítači". Nová deska byla na netu za 3,5k, to jsem zavrhnul hned. Tak jsem se mrknul na net a náhodou tam byla za odvoz úplně ta samá - kolega jezdí okolo, tak vyndal desku (zbytek vyhodil), já desku vyměnil a sušička je opět funkční :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"kolega jezdí okolo, tak vyndal desku (zbytek vyhodil)"
No, pokud to vyhození (likvidace) nestojí víc, než nová deska, proč ne...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak odhození do škarpy je zdarma přece :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Chápu má to být vtípek, ale spíše to chtělo osvětovou poznámku, že kolega jistě jezdí i kolem sběrného dvoru kam to složil zdarma místo návodu jak ušetřit u škarpy.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

U sběrných dvorů je problém, Já bych „upcykloval“, až bych brečel, ale ve sběrném dvoře neexistuje možnost, že by si odtud mohl člověk nějakej ten elektro šrot jen tak zadarmo odvézt (tedy aspoň ne v tom našem dvoře v ČB). Jsou tam možná takový lidi, co by tě to asi i nechali udělat, ale za „nějakou tu protislužbu“.
Nedávno se u jednoho baráku něco vyklízelo na velkej kontejner. Na vrchu toho plnýho kontejneru se válely kusy monitoru - displej, elektronika, kryt, rozbitej rámeček, noha ... vzal jsem to, doma to poskládal, rámeček slepil a normálně to funguje, v podsvícení je sice tu a tam nějakej drobnej flíček, ale jinak zadarmo dobrá FulHD dvaadvacítka Samsung. Ani šroubky to nepotřebovalo, je to jen samozacvakávací skořepina.
A takových věcí bude ve sběrným dvoře podle mě nemalá část. Lidi to vyhazujou jen proto, že jim je to už k ničemu nebo to má nějakou banální závadu, přitom by to jinde mohlo ještě odvést kus práce. Nehledě na obrovskej potenciál náhradních dílů a prodloužení životnosti dalších výrobků, kterým je nějaká drobnost, na kterou nejsou běžnou cestou dostupný náhradní díly.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze doba, kedy niekto stavia pracku na specializovanom obvode je uz davno prec. Primitivnejsie a lacnejsie pracky sa obidu s mechanickym "programatorom" nie nepodobnym tomu, ako mali Tatramatky. Ale to bude riesenie, ktore je "lacne" iba z toho titulu, ze tu je uz desatrocia. Je to mechanicky komplikovane a blbo sa to adaptuje.

V praxi je dnes asi lacnejsie aj najprimitivnejsiu pracku vyrobit za pomoci nejakeho velmi primitivneho (programovatelneho) cipu, ktory bude mat jedno - dve tlacitka a rotacny enkoder (zapnut/vypnut, start/stop prania, volba programu) ako vstup a motor bubna, motor cerpadla, vyhrevne teleso, ventil vody a zamok na dvierkach ako akcne cleny. Plosak a tych par suciastok budu lacnejsie, nez len material na celu mechaniku programatora. Program sa da napisat za dve poobedia. Nehovoriac o tom, ake obskurne je ho navrhnut.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. V mojej starej pračke (odišla mi na nej elektronika a opravár mi nechal pokazenú dosku, ktorú vymenil) bol mikrokontrolér z rady 68HC08. Už si nepamätám konkrétny typ ale zdá sa mi, že mal 1kB RAM a 48 kB ROM. Na pračku to bohato stačí a to tá pračka mala aj "šiesty zmysel" (menila dĺžku pracieho programu podľa hmotnosti prádla).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tiež mi napadlo, že to musí zvládnuť aj ATtiny13A s 1kB flash a 64 B SRAM :) Okej, nemá dosť IO pinov, tak povedzme klasické Arduino (ATmega 328P) s 32kB flash a 4 kB SRAM, ale to už aj so siedmym zmyslom :)

- rotačný enkodér 2x IO
- tlačítko 1x IO
- relé/triak pre motor, špirálu a čerpadlo 3x IO
- meranie teploty 1x AIN
- LEDky alebo 7-seg displej - 2x IO pri I2C alebo 4x IO pre BCD/SPI
- nejaké snímače dvierok, tlaku vody... 2-3x IO

Na to ozaj netreba SoC...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Minulý týden proběhl médii meme, že globální zvířecí nenasycený hlad po čipech možná v některých oblastech trhu koncového zboží mírně polevuje. A tak CEO firmy ASML, která je na burze veřejně známým až trapně provařeným utajeným drahokamem o kterém prý nikdo neví, uklidňuje akcionáře hospodskými anekdotami, aby setrvávali uklidněni, že razantní dvojciferný růst obratu a zisku (který trh už započítal do ceny akcií) zatím polevovat nebude. Mohl rovnou ještě zmínit obavy z napadení Tchajwanu Čínou a chystanou dotaci pro výrobce křemíku v USA... Osobně především soudím, že pokud jsou pravdou čísla o každoročním růstu poptávky po čipech, a o míře jejího (ne)vykrytí, mohou být akcionáři ASML v klidu, protože se pořád pohybujeme v oblasti rozverné apokalypsy a halucinace na trhu čipů a koncových produktů. Je to zvláštní situace - osobně v podstatě nepotřebuji mít v telefonu, počítači, automobilu a hodinkách nejmodernější litografii, kterou nezvládne nikdo kromě cca velké trojky - ale výrobci těchto koncových produktů jsou zřejmě jiného názoru... GHz race 2.0, akorát tentokrát se honí nanometry.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

On ten "race" probíhá na mnoha frontách... Součástí toho je IMHO i ona mantra "trvalého růstu" - zvrácená představa, že lidi si budou pořád kupovat nové a nové věci, rychlejší a rychlejší CPU v telefonech, víc MPx, víc GHz, a zisky půjdou každý rok dvojciferně nahoru.
Samozřejmě, že spousta lidí nepotřebuje mít v kapse ultra hyper zařízení s nejmodernější litografií za obrovský peníze. Vždycky se narazí na nějakou hranici, kdy "to už vlastně stačí".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Samozřejmě, že spousta lidí nepotřebuje mít v kapse ultra hyper zařízení " ale na druhej strane poznám ľudí, čo 9 ročnému kúpia iPhone 12MAX. Ale chápem - ja mám tiež Ryzen 5700G a najčastejšie robí toto - https://pasteboard.co/SZExxEjnRz7m.png :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tím Ryzenem, co si trvale válí šunky - mám to podobné v notebooku Legion 5 Pro. Ale vím přesně, proč jsem si to tak pořídil. Kdysi jsem si pořídil notebook Lifebook N532 s Core i7 Ivy Bridge, 4jádro 8vlákno. Na svou dobu overkill, stejně jako dneska ten Ryzen. Jenže dneska to 4jádro/8vlákno Ivy Bridge začíná být v některých ohledech lehce dýchavičné a i když je to stále docela slušný notebook (až na mechanický stav, už to leccos zažilo, holt plasty), tak je mi jasné, že to podobně dopadne i s tím Ryzenem (8jádro/16vlákno). Momentálně je v něm ale výkonu tolik, že jsem ještě neměl potřebu použít jiný než „modrý Quiet“ režim (pak je tam ještě defaultní bílý automatic a červený performance).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám to naprosto stejně... Ale že je to docela posun, co? 10 let stará architektura, která až teď začíná být "lehce dýchavičná" :) Ten následující desetiletý rozdíl mezi Ivy/Sandy Bridge a Pentium 4/D byl teda mnohem větší skok.

Já budu měnit plynule Ivy Bridge za 5600G, tzn. až seženu 5600G (možná 5700G) za doslova pár korun, případně až stará sestava definitivně chcípne. Ale zatím se jí moc nechce, mršce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O tých pár korún za Ryzen APU sa trochu bojím, aktuálne sa napr. na bazoši nedá kúpiť nič ako 200GE, 2200GE, najnižšie som našiel 2400G za 100€ / 2500 CZK? Dokonca som nenašiel ani jediný Bristol Ridge... AMD lowend z druhej skapal :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Narozdíl od myček, kde vždycky odejde board :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No jo...tak to vypadá, když jsme závislí na Číňanech. Nicméně z toho asi není cesty ven, pokud oni dokážou elektroniku vyrábět za zlomek ceny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.