Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

CES 2007: Hitachi představuje AVSM

Hitachi logo
Na dnes započaté výstavě CES 2007 v Las Vegas představila společnost Hitachi novou softwarovou technologii Audio-Visual Storage Manager, zkráceně AVSM. Již název tak nějak naznačuje, o co jde. AVSM nalezneme časem v zařízeních typu (Linuxem poháněných) set-top boxů či stolních rekordérů, kde se bude starat o nepřerušovanou práci s (HD) video streamy, tedy optimalizovat chod uvnitř běžícího pevného disku tak, aby si poradil se čtením/záznamem co největšího mnoštví datových streamů současně a to bez výpadků či jakýchkoli rušivých pauz. Těžit z ní tak budou i aplikace typu EPG či IPTV.

AVSM dle Hitachi snižuje ve svém důsledku počet prázdných cyklů, kdy pevný disk nevykonává žádnou činnost související se čtením/zápisem dat (tedy např. i přesun hlaviček), až o 60 % a současně snižuje fragmentaci dat na plotnách. Za vším stojí speciálně navržený firemní I/O scheduler, tedy správce I/O operací, který stojí právě za optimalizací čtecích/záznamových úloh a v systému „sedí“ mezi aplikacemi a ovladačem pevného disku. Ano, AVSM samozřejmě používá vlastní specializovaný souborový systém. Firma sama prezentuje jeho jednoduché srovnání s FAT32 a Ext3, se kterými si oběma lehce poradí. Jen škoda, že nedošlo na srovnání se souborovými systémy jako ReiserFS či JFS, to by bylo jistě zajímavější.

Hitachi AVSM

Firma se u AVSM chlubí tím, že z jediného běžného 3,5palcového disku AVSM umožní plynule sledovat až 14 HDTV streamů s datovým tokem 19,39 Mbit/s. To představuje celkem sice „jen“ zhruba 34 MB/s, ale je třeba si uvědomit, že jde o 14 nezávislých úloh, u kterých je požadována stálá dodávka dat bez sebemenšího přerušení. V případě kombinace čtení/zápisu zvládá AVSM s jedním diskem 8 čtení + 4 záznamy současně, nebo případně 4 záznamy + 4 čtení s možností použít REW/FF funkce.

Hitachi AVSM, srovnání s FAT32

Jakožto softwarová technologie splňuje AVSM POSIX normy včetně příslušných použitých AV rozšíření. Její použití přitom není vázáno jen na pevné disky Hitachi, stejně tak nejsou požadovány žádné speciální řadiče. Nasazení pro AV úlohy optimalizovaného souborového systému a vlastního I/O scheduleru pak logicky vyúsťuje v to, že použitý pevný disk(y) má méně práce s překmitáváním hlaviček z místa na místo, takže se i dle Hitachi typicky méně hřeje. Představit si tak AVSM můžete i jako jakousi úzce specializovanou obdobu NCQ.

Hitachi AVSM, srovnání s Ext3

AVSM běží pod Linux VFS využívajíce přitom standardní POSIX API, takže jeho implementace do různých set-top boxů a podobných zařízení, kterým běhá pod kapotou Linux, bude více než jednoduchá. Nároky na zbytek systému nejsou nijak drastické, postačí buď 200MHz MIPS CPU nebo 1GHz Intel procesor a 4MB paměti pro každý stream sloužící jako vyrovnávací paměť. Linuxový kernel je požadován ve verzi 2.6.12 a vyšší.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku CES 2007: Hitachi představuje AVSM

Středa, 10 Leden 2007 - 09:11 | Anonym | No asi nie len velkost blokov, ked sa cosi...
Úterý, 9 Leden 2007 - 00:53 | Anonym | Vsadím své boty na to, že 90% této "...
Pondělí, 8 Leden 2007 - 17:04 | Anonym | > Jen škoda, že nedošlo na srovnání se...

Zobrazit diskusi