Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k CES 2011: VIA uvádí dvoujádrový procesor VIA Nano X2 na 40nm technologii

Ja len 1 otázku: Jadrá komunikujú medzi sebou prostredníctvom FSB/800MHz? Je to pospájané mimo čip? Mimo puzdro kt. je pinovo kompatibilné s jednojadrom asi pochybujem. Alebo "on die". Alebo sa vidia ako napr. taký AMDX2 prostredníctvom nejakej vlastnej zbernice? Dík...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bud jsem blby, ale vsechny tyto informace jsou krasne naservirovane v clanku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takže ešte raz ináč formulovaná otázka:
FSB je realizovaná "on die", alebo prepojenie je až v puzdre LPGA? Vôbec to z textu nie je jasné aj keď sa to na prvý pohľad zdá, dokonca to trochu nesedí.. To puzdro je kompatibilné s jedno-jadrom. Jedno jadro malo a má v tomto puzdre realizované 1x64 bit kanál FSB/VIA V4. Takže chipset až na páru signálov tak môže zabezpečovať medzi jadrami prd. Než to vyjde von z pudra už to musí byť medzi sebou prepojené. Prirovnanie čo som sa chcel opýtať: Core2 quad bol poprepájaný v puzdre LGA775ky. "Signál" vyšiel z kremíku, prešiel puzdrom, vošiel do druhého kremíku. Lenže to je na jednom kuse kremíku. Takže ešte raz. Komunikuje to medzi sebou cez tu pomalú FSB priamo v čipe (to by bola hovadina), alebo je to fakt zlepenec a nedali si námahu a napinovali to tak, že z jedného kusa kremíku vychádzajú naozaj dve FSB a potom sa to v puzdre spojí do jedného 64-bit kanálu a tak do čipsetu (to by bola ešte väčšia hovadina). Alebo obrázok nezodpovedá skutočnosti a NANO X2 má fyzicky dva čipy. Totižto 65nm verzia to tak mala!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

V podstate musím si priznať, že v niektorých prípadoch som sa "stratil".
VIA Nano Dual-Core "ES"
zdroj: http://www.diit.cz/data/images/thumb/64426_d8403ac74d.png?1290082629

VIA Nano X2
zdroj: http://www.diit.cz/data/images/thumb/65108_86eb28f792.png?1294137728

Intel Core2 Quad by som nateraz moc neprirovnával pretože sa jedná o dva zlepené Core2 Duo. Intel Core2 Quad príde na rad v 4Q/2011 (1Q/2012) kedy výjde VIA Nano X4.

Treba sa vrátiť do roku 2005 a do čias Intel Pentium D820 (8x0) teda monolitického 90nm Smithfield-u
zdroj: http://www.xbitlabs.com/images/cpu/pentiumd-820/slide-1.jpg

Myslím, že to tu a aj v článku bolo jasne vysvetlené.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Okrem jednej informácie, že sú spojené cez FSB VIA V4, vysvetlené to nebolo. Ak to tam je niekde vysvetlené tak teda prosím odpoveď za A alebo B:
A: FSBčkom spojené priamo na kremíkovom čipe
B: FSBčkom spojené mimo čip v puzdre LPGA.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to prakticky jedno, jestli je to spojení "on die", nebo vně na pouzdře. Rychlost je daná a to je těch 800 MHz (přesněji spíše MT/s).

Při použití sběrnice je jednoduché co do návrhu pověsit na ni více procesorů (to dělal Intel svého času běžně v serverech a dělala to i sama VIA u některých desek, kde měla dva procesory), nebo i jader, to je v podstatě jedno, z hlediska práce systému se to neliší (prakticky jsou dva VIA procesory na jedné sběrnici z hlediska architektury stejnou situací jako dvě jádra na stejné sběrnici, zrovna tak to bylo i s Pentii D - až software na základě znalosti okolností rozhoduje, jestli se jedná o dvě jádra, nebo o dva fyzické procesory, což je mu dobré k jediné věci: ví, kolik může použít licencí u softwaru licencovaného "per procesor" - třeba Windows 2000 to nevěděly, takže klientská verze Professional ze čtyřjádrového procesoru dovolí použít jen dvě jádra, protože je kvůli licenci omezena pro fungování jen na dvou procesorech). Moderní procesory dnes komunikují s čipsety point-to-point spoji a komunikaci mezi jádry si řeší zpravidla on-die po svém. Zkrátka VIA Nano X2 není nic jiného než dva nezávislé procesory implementované na jednom kousku křemíku. To, jestli jsou sběrnicí spojeny on-die, nebo "externě" na pouzdře, je prakticky jedno. Pořád je to sběrnice s danou rychlostí.

Spíš bych se ptal, zda když chce jedno jádro říci něco druhému, zda to může udělat přímo po sběrnici (tím pádem by jádra mezi sebou mohla komunikovat rychlostí sběrnice), nebo musí data nejprve předat přes sběrnici čipsetu a ten to pak předá druhému jádru (což by znamenalo, že by mezi sebou mohla jádra komunikovat teoreticky přinejlepším poloviční rychlostí sběrnice). Jinými slovy jestli se to chová jako koaxiální ethernet, kde jsou všechna zařízení rovnocenná, nebo jako typické užití SCSI, kde se v drtivé většině případů jen řadič ptá a zařízení mu odpovídají. Tohle by byl asi primární cíl mého zájmu, než jestli je sběrnice on-die, nebo na pouzdře. A abych pravdu řekl, tohle nevím.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sledoval som tým presne toto, čo si napísal. Ako je to s rýchlosťou. Dík WIFT. Pomohol si mi to lepšie formulovať. Keby to bolo on die, a ide to interne na 800MHz/64bit, tak je to dosť slabé. Ospravedlňovala by to fakt len jednoduchá implementácia dvoch jadier v celok pri návrhu čipu. Potom by malo význam aj "lepenie" samostatných jadier na 40nm do jedného puzdra, kvôli lepšej výťažnosti pri výrobe jedného kusu....to len tak na okraj ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Sú to dve jadrá zavesené na jednej zbernici VIA V4 bus. Medzijadrová komunikácia medzi nimi je zabezpečená výlučne cez túto zbernicu. VIA V4 bus, je "proprietárna" záležitosť, čo je v podstate Intel GTL + bus s niekoľkými vylepšeniami zameranými na lepšiu komunikáciu s návrhmi procesorom VIA. To znamená, že napr. Napr. VIA VN1000 Northbridge obsahuje pamäťový radič a poskytuje prostriedky pre dve jadrá, aby vzájomne komunikovali. Je možné, že pri vysokom zaťažení 800 MHz VIA V4 bus mohol nasýtiť (obava WIFTA), ale keď zistíme, že Nano beží na 1,8 GHz, to je viac než dostatočné pre potreby procesora. Do búcnosti však má stúpnuť VIA V4 bus týchto procesorov na 1333MHz čo zabezečia nové čipsety ako VIA VX11 MSP a pod. čím sa docieli prenosová rýchlosť až 10,67 GB/s čo bude aj jedným z ďalších zvyšovaní výkonu X2 (X4) procesorov samozrejme ruku v ruke aj s inými revíziami a vylepšeniami microarchitektúry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opäť rozhodovali financie, takže VIA zvolila pre vytvorenie dual-coru takpovediac najjednoduchší osvedčený spôsob à la Pentium D: dve nezávislé jadrá sú prepojené len prostredníctvom zbernice (VIA V4 bus), tá podľa použitého čipsetu beží od 800 MHz až 1333MHz*. V skutočnosti sa jedná o dva zlepené procesory s monolitickou štruktúrou. (Combining two 64-bit ‘Isaiah’ cores in one die, ...)

*all-in-one čipset VIA VX11 s DirectX11 a USB3 4Q/11.

P.S. ak náhodou príspevok spravím dvoják alebo troják prosím redakciu o zmazanie

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tralalák by měl být součástí redakce ve věcech Via, zaslouží si fakt uznání za svůj přehled

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ďakujem, ale Tralalák je dlhodobo spokojný s informovanosťou s vysokým štandardom WIFTA a Boba van Sikorského nielen o a produktoch VIA (S3G) a nevidím akýkoľvek dôvod aby sa natom niečo menilo. Každý dostáva priestor, ktorý si zaslúži a povedzme si VIA ho má niekedy až moc...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Upřímně, já bych byl taky pro :).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak co pane Tralalák, tomu rikam vyzva!

Urcite je na diit mozna i forma externi spoluprace, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

VIA shows off dual-core Nano processor at top Italian joint (video)
video: http://www.youtube.com/watch?v=qo70TNylmUQ

zdroj: http://www.tweaktown.com/news/18371/via_shows_off_dual_core_nano_process...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.