Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Česká pirátská strana se zúčastní předčasných voleb

Česká Pirátská Strana logo
Přípravný výbor České pirátské strany (ČPS) zahájil práce na řádné registraci nové politické strany. Podklady pro registraci strany budou vypracovány v termínu, který umožní ČPS účast v předčasných parlamentních volbách na podzim letošního roku.
Toto je plné znění tiskové zprávy tak, jak nám byla zaslána.

V neděli 19. dubna vznikla na českém Internetu iniciativa, jejímž cílem je vznik nové politické strany. Bezprostředním impulsem byl rozsudek švédského soudu v kauze vyhledávacího portálu Pirate Bay, který odsoudil jeho majitele na jeden rok do vězení.

„Nesmyslný rozsudek na Pirate Bay byl pro mě poslední kapkou. Po té jsem se rozhodl rozjet projekt, který bude svobodu internetu hájit v politické rovině,“ komentuje svou motivaci první iniciátor vzniku nové strany.

Během necelých dvou dnů podpořilo iniciativu za vznik Pirátské strany svým podpisem přes jeden tisíc sympatizantů (nakonec se sešlo přes dva tisíce podpisů). V současné době probíhá sběr fyzických podpisů, který je jednou z podmínek pro registraci nové strany.

Po týdnu svého fungování má iniciativa za sebou několik rozhovorů a článků v médiích. Vzniklo veřejné forum, na kterém probíhá živá diskuze o obsahu a směřování nové politické síly. Z ní také vyplynulo, že nová strana by se měla zúčastnit předčasných parlamentních voleb na podzim letošního roku. Přípravný výbor proto zahájil kroky, které směřují k registraci strany v nejbližším možném termínu.

K účasti ve volbách do Poslanecké sněmovny Přípravný výbor ČPS uvádí: „Rádi bychom vyvrátili některé informace, které se objevily v reakci na vznik České pirátské strany. Nejedná se o recesistickou stranu, jak by se mohl někdo mylně domnívat. Naopak, jde o seriózní pokus formovat nový politický proud, který dokáže plně reflektovat změněnou situaci v informačně vyspělé společnosti 21. století. O úspěchu této strategie svědčí i vznik partnerských stran v dalších evropských státech a předpokládaný úspěch švédské Pirátské strany ve volbách do Evropského parlamentu v červnu letošního roku.“

Česká pirátská strana: Internet je naše moře!

Svobodné šíření informací má pro české občany zásadní význam. Česká kotlina sice postrádá to, co každý správný pirát ke své živnosti potřebuje - moře, ale moderní technologie tento geografický handicap dokáží překonat. Ničím a nikým neohraničený prostor jako zdroj nových inspirací a impulsů potřebuje pro svůj přirozený vývoj každá svébytná společnost. Bylo by proto osudovou chybou tento prostor zregulovat na míru, která by popřela smysl jeho existence.

Dnešní mládež je „internetová“. Mnoho z mladých uživatelů využívá internetu k přístupu k autorským dílům (jsou mezi nimi i autoři sami). Mnoho z nich se možná nevědomky dopouští kriminálního jednání. A to není fér. Nelze kriminalizovat tak velkou skupinu populace za jednání, které je v zásadě vedeno touhou po poznání. Nemůžeme vychovávat mládež v úctě k zákonům a pokrytecky ignorovat nástup nové reality. Dnes je svoboda slova reprezentována svobodou sdílení a šíření informací na internetu. Staré kanály zanikly a nové kriminalizujeme. To je špatně. Proto jedním z hlavních cílů nové strany bude odstranění nepřiměřené kriminalizace uživatelů internetu. Jednoduše hodláme oprášit staré Masarykovo heslo: „Nebát se a nekrást!“ Až zmizí z internetu poslední nedobrovolný pirát, bude tento cíl dosažen.

Historie „Pirátských stran“

První pirátská strana vznikla ve Švédsku před třemi lety (1. ledna 2006) v reakci na pronásledování populárního serveru Pirate Bay. Dala tak podnět ke vzniku hnutí, jehož cílem je založit politické strany s obdobným názvem a programem v Evropě i po celém světě. Strana usiluje o reformu právních předpisů týkajících se autorských práv a patentů. Ve svém programu také usiluje o posílení práva na soukromí, a to jak na internetu, tak i v každodenním životě a transparentnost státní správy. Strana se definuje jako liberální a středová.

Švédská Piratpartiet se v roce 2006 účastnila voleb a získala 0,63% hlasů, což je třetí nejlepší výsledek mimoparlamentní strany (ke vstupu do parlamentu jsou nutná 4% voličských hlasů). Počtem členů strana již překonala švédskou Stranu zelených, Stranu Levice i Liberální stranu křesťanských demokratů. Strana se v současné době připravuje na účast ve volbách Evropského parlamentu 2009.

Místopředseda strany a lídr kandidátky do evropských voleb Christian Engström reagoval na kritiku Piratpartiet následovně: „I když se o nás říká, že jsme stranou jediného tématu, toto jediné téma, kterým je hájení demokratických svobod na internetu i mimo něj, leží vysoko nad vším ostatním. Zemědělská politika nebo zákaz snusu (žvýkací tabák, jehož prodej EU povoluje pouze ve Švédsku, pozn. red.) mohou být samy o sobě sice velmi zajímavé, ale bez základní demokracie není důvod, proč byste měli mít na podobné otázky vůbec nějaký názor.“

Přípravný výbor České pirátské strany.

Diskuse ke článku Česká pirátská strana se zúčastní předčasných voleb

Neděle, 10 Květen 2009 - 22:43 | Anonym | s hodnocenim kampane cssd souhlasim, cps asi dam...
Pondělí, 4 Květen 2009 - 09:26 | WIFT | >> Sri: A které strany nepovažuješ...
Pondělí, 4 Květen 2009 - 08:50 | Anonym | To: JSK "Viz. hit Kateřina Jaques a...
Pondělí, 4 Květen 2009 - 08:24 | Anonym | to JSK: no tak treba strana zelenych je krasnym...
Pondělí, 4 Květen 2009 - 07:48 | Anonym | Sri:"Ani chudaci nebudou vedet o cem se...
Neděle, 3 Květen 2009 - 19:14 | WIFT | >> Sri: Pokud půjde vývoj internetu...
Neděle, 3 Květen 2009 - 11:44 | Anonym | Dalsi naprosto zbytecna strana, kterou budeme...
Sobota, 2 Květen 2009 - 17:12 | Anonym | Název "Česká pirátská strana"...
Pátek, 1 Květen 2009 - 22:23 | Petr Sk | Nazev Pirátská strana je velmi nešťastně zvolen....
Pátek, 1 Květen 2009 - 10:20 | Anonym | To Ax: Myslet znamená houby vědět. Ale je to o...

Zobrazit diskusi