Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Chapeau 23 - linuxová distribuce na bázi Fedory

Fedora je fajn, ale příliš open-source. Přichází tak nové vydání distribuce distribuce Chapeau, která je vlastně Fedorou obohacenou o patentované kodeky, uzavřené věci jako Adobe Flash či Steam, podporu her pro Windows a podobné perly.

Chapeau 23 je založen(a) na Fedoře 23 Workstation. Jejím desktopem je tak standardní GNOME 3.18 (s integrovanou podporou Google Drive, sluší se dodat), zde konkrétně pak doplněný například o LibreOffice 5.x, linuxového klienta pro Steam, přehrávačem VLC (se všemi jeho implementacemi sw-patentově chráněných formátů), Firefoxem s Adobe Flash Playerem, mnoha dalšími multimediálními kodeky a podporou přehrávání DVD Video disků, integrovaným DropBoxem a také podporou pro Windows hry skrze kombinaci Wine a PlayOnLinux.

Věcí specifickou pro tuto distribuci je tzv. Hardware Helper Tool (mimo jiné zajišťující podporu pro Nvidia ovladače, včetně Optimu), dále jsou zde předkonfigurovány repozitáře RPMFusion, nechybí GNOME Boxes, předpřipravená virtualizace KVM. Oproti Fedoře 23 je zde také rozdíl v tom, že výchozím grafickým serverem není nový Wayland, ale starý dobrý X.Org. A také třeba Python 3.

Chapeau je distribuce, která se zrodila v závěru roku 2013. Nehraje si na nic speciálního, jde jen o upravenou variantu Fedory, který je obohacena o to, co její výchozí vydání neobsahuje, ať již z jakéhokoli důvodu. Ač můžeme vést dlouhé debaty o tom, jaký smysl má dnes přidávat Adobe Flash Player (jehož podpora na Linuxu už dávno není v hledáčků zájmů Adobe, zejména nyní, když firma odepsala Flash jako celek), podobně jako třeba u Wine, tvůrci tohle ve své distribuci chtějí a to je právě výhoda linuxového světa. Kdo chce používat Fedoru se všemi standardními věcmi, ten se s tím nemusí konfigurovat ručně, může rovnou sáhnout po Chapeau. A že třeba nás v ČR nemusí softwarové patenty zajímat, byť je otázkou, jak dlouho tohle vydrží (více viz. SOPA - PIPA - TTIP - …).

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Chapeau 23 - linuxová distribuce na bázi Fedory

Čtvrtek, 17 Prosinec 2015 - 20:13 | Petr Ježek | Ten krok od čisté free verze naproti herním...
Úterý, 15 Prosinec 2015 - 10:02 | gostihus | Možná, asi, je chyba někde ve mě, zřejmě mi něco...
Pondělí, 14 Prosinec 2015 - 18:16 | Lukas Zapletal | Autor asi myslel "příliš se drží licenční...
Pondělí, 14 Prosinec 2015 - 13:02 | sandis | Ktovie, ci tam Skype bude fungovat tak, ze ked si...
Pondělí, 14 Prosinec 2015 - 12:07 | Hoja | Příliš open-source :-D

Zobrazit diskusi