Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Noctua potvrzuje: Chladiče pro LGA1151 jsou kompatibilní s LGA1200 (Comet Lake)

dobra provokacko s tim Intel boxem hned v uvodu... :-)
jakoupak Kometu by asi ten box zvladl uchladit??!! ;-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jakoukoliv. Takt procesorů totiž závisí na způsobu chlazení. Tedy procesor by měl třeba o 15 % menší výkon, než s nějakým pořádným chlazením, ale běžný uživatel by si toho ani nevšiml.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak u intelu jde o teplotu jader, dokud je v limitu, turbo ani core takty neovlivní. Limit je 100°C.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak 100 °C to asi nebude, buďme realisti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

100°C je limit procesoru, přes který ho deska nedokáže dostat. Jakmile dosáhne teplota jádra tuto teplotu, procesor se vykašle na to, co po něm chce deska a zachraňuje se sám. V reálném provozu tohle všechno řídí deska, která může mít limity nastaveny výrazně níže a na různých hodnotách. Do nějaké doby jen zvyšuje otáčky větráku, od nějaké hodnoty může začít snižovat frekvenci s napětím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neviděl jsem zatím Intel CPU a desku k němu, kde by to šáhlo na turbo dokud teplota nedosáhla TjMax. Ano zažil jsem třeba shutdown systému kvůli Tcase, ale kvůli junction ne. Při dosažení té teploty začal thermal throttling. CPU šlo na base, případně i pod.

Viděl jsem třeba nějakého content creatora co si pořídil 9900k a měl tam nějaký postarší chladič a že ho štvalo že throttluje, kdy jádra jely na 100 stupních. Vyměnil ho a liboval si s teplotami kolem 90°C

Osobně ladím chlazení u Intelu tak aby to v nějaké burn testu systému drželo teploty ideálně do 80°C s peeky na ~85. V nerealistické zátěži mám pořád rezervu. Při běžném použití jsou pak teploty o dost níže. Například vůbec nešahám na ventilátory dokud není teplota 70°C, teprve pak pomalu zvedám o 100-150 otáček do cca 85 stupňů a teprve pak to nabere, ale k takové situaci by nemělo nikdy dojít pokud nebude nějak zásadně zaneseny.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No jo, 3Dfx Voodoo 3 3000 měla čistě hliníkový pasiv a klidně si topila na 100°C... pak na to člověk vteřiňákem lípnul nějaký 4cm turbovrtulníček a liboval si, že to má 90°C :))
Jako v roce 1999 dobrý, ale v roce 2020 bych už si radši liboval nad jinýma věcma, než že má Intel aktuálně retro vlnu :))))))))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Koho reálně zajímá teplota? Dobře sestavený a nastavený počítač si udrží bez problémů svůj výkon i provozní teploty a jestli je to 50 nebo 80 je jedno. Kolik lidí tohle řeší třeba v mobilech, herních konzolích, televizích a jiné elektronice? Nejlepší jsou pak věční pastovači :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jo, ale ta vyšší teplota se celkem podepisuje na životnosti

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mě třeba zajímá...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Náhodou, s kolotočem jsem to stáhl na rozumnou teplotu. Předtím se na pasivu ruka nedala udržet, po instalaci kolotoče byla vlažná... jen mi pak něco umřelo a začala sypat artefakty (a ventilátor opravdu fungoval).

Nicméně ano, trend 90°C v běžném provozu není dobrý. Tohle jsme tu měli těsně po mileniu, kdy se často výkonější železo hnalo na kost (už výrobcem) a začalo se to chladit až po dosáhnutí 95°C (takhle se přesně choval jeden ntb od fujitsu). Ještě jsme si tohle užívali pár let v hi-endu, takové HD2900XT, nebo 290X v referenci.

Ono každej, kdo kdy nastavoval parametry zesilovače a setkal se třeba s jevem, sprostě nazvaným "teplotní drift", tak ví, že mimo vysoké teploty je dobré i tu teplotu držet s co nejmenším rozkmitem. A upřímně, lépe se drží rozkmit, pokud chladíme na 65°C, než na 90°C+ s tím, že to v idle spadne na 30°C. Krásně je to vidět na tranzistoru, který má konstantní proud bází. Jak se hezky ohřívá, tak nám pak hezky začne cvičit zesílení a tedy proud, jímž teče (CE). Samozřejmě, procesor se nepohybuje s tranzistory v lineárním režimu, nicméně v té oblasti velmi krátký okamžik přecijen je.

A abych se nemotal jen kolem tranzistoru, s teplotou nám roste i šum (teplotní šum), který vykazuje naprosto všechno. K tomu se nám mění i parametry dielektrika (a tím nemám na mysli jen velké "flašky" typu polymer, elektrolyt, ale i kapacity typu keramika, tantal a podobná bižu). Každý student VUT si tímhle projde v jednom předmětu, snad.

Nicméně, Jirka Kocman, pc-builder má jasno. Kdyby ten stroj jel permanentně v loadu a držel si řekněme, 80°C, tak pak to vydrží skutečně docela dlouho. Nicméně není všeobecně dobré držet vysokou teplotu, ale držet se spíš kolem té pokojové. Druhá podmínka je ten rozkmit teplot.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Já jsem zase jeden z těch, kteří nevidí rádi, když teplota komponent v PC překračuje v loadu 70°C. Optimum je pro mě kolem těch 65°C, a pokud to dokážu s udržitelnou hlučností (tu má každý subjektivně nastavenou jinak) uchladit do 60°C, tak je to pro mě zlatý. Já taky když se například zbavuju použitých komponent, tak jsem rád, když vím, že to bylo jak v bavlnce a tomu co to kupuje to bude ještě dlouhou dobu sloužit bez problémů taky. Samozřejmě záleží, jak se k tomu potom bude chovat ten dotyčný, ale to už je na něm.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vždy záleží na tom, jak dlouho to chce člověk držet na živu. Znám z praxe spoustu výrobků, kde byl SMPS zdroj s bočníkem, kterej topil tolik, že bylo DPS skoro zuhalnatělé. Když se to ke mě dostalo, tak jsem to "fixnul" a zdroj už tolik nepřetěžoval, jako minulý majitel, nebo se snažil zkrátka použít něco vhodnějšího.

To zařízení normálně fungovalo a fungovalo by dál (nějakou dobu), než by se nějaký odpor zníčil (přepálil), takže by to pak nefungovalo, nebo by to táhli ty zbylé 3 co tam byli a ti by šli do pekel hodně rychle, s každým dalším zemřelým.

Je i dost SMPS zdrojů, co běhají kolem toho bodu varu, funguje to, ale až to třeba za 2 roky chcípne, tak se nikdo nesmí zlobit na to, že to chcíplo. Mám takhle doma několik "historických" exemplářů soho routerů, kde to celé táhnul jeden SMD fet v malém pouzdru. Pájka na jeho vývodech je zjevně přepálená provozní teplotou, DPS zahnědlé. Málokdo tohle kuchne, možná tak někdo ošahá krabičku a zjistí, že je vlažná. Jenže to, někde v té krabičce je součástka s velikostí 2mm, co má 100°C, to z tohohle poznat nelze :)

Mimochodem, teď navrhuju SMPS zdroj do rádia, co bude krmit FPGA i analogovej konec (s lineárem za, čistě SMPS to krmit je hovadina). Pro informaci, Operating Junction Temperature = -40 - 150 °C, vypíná při 176°C a hystereze je 12°C (tedy po vypnutí při vypínací teplotě, pokud ochladíme o tuto teplotu, zdroj se zase rozběhne). Nicméně, při takové teplotě by se možná i časem sám odpájel. Tyhle IO mají samozřejmě hromadu OZ, které tvoří zpětnou vazbu včetně kompenzací, takže nám napětí včetně interního zdroje reference tolik neplave, nicméně ten jev tam je a zjevně do toho teplota dost kecá (zvědavky si mohou vyhledat "temperature transistor transconductance", není to sice to co bych chtěl přesně dokázat, ale nějakej hrubej nástřel se člověk dozví).

Ten walloftext je kvůli vymícení toho, že to nevadí a že je všechno v pořádku. Je to stejné jako když si člověk zobne stopové množství arzenu, nebo si tím bude denně sladit čaj (takhle mimochodem jeden mladík vyvraždil celou famílii). V jednom případě to nevadí, v druhé ano. Tohle je stejné. Pokud nečekám od zařízení dlouhou životnost, nebo ho budu přetěžovat velmi krátce, pak je to vpořádku. Jakmile ale chci, aby to nějakou dobu fungovalo, tak se chci držet co nejblíže okolní teplotě.

V hi-end zesilovačích, aby se eliminoval teplotní drift, tak se používají předimenzované chladiče tak, aby se zesilovač prakticky ani neohřál, v plné zátěži. Pak do toho tolik nekecá zpětná vazba a stabilizace. Další věc je teplotní šum, že.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/186605/intel-core-i...

Tjunction - Junction Temperature is the maximum temperature allowed at the processor die. -
100°C

Jak říkám chce to ty CPUčka mít chvíli je používat a pak se člověk nebude divit že teploty do 100 stupňů celsia jsou ok, nebo že při hraní ty CPUčka s "pastou šedivkou" při hraní boostí na maximu, nelimituje je teplota ani spotřeba

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jasně, i9 jsou exoti. To jsou brutálně pretocene i7. Tam je power, TDP i teplota diametrálně daleko nad klasickyma i a Xeon procesorama.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co teprv taková i11!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to bude asi tři ciplety i9 s TDP 500W a chladit to bude vodník na 7000 ot s 50l reservoarem a 500 ledky

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je zimní edice pro vytápění venkovního bazénu, takovej průtokáč. Podmínkou ovšem je, aby ten bazén byl provozován při teplotách okolo mrazu, pak není zaručeno, že medium má dostatečně nízkou teplotu. Pro česko zřejmě nevhodné, vzhledem k poslední zimní sezoně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To mě nenapadlo udělat z bazénu rezervoar. S tím bych uchladil cokoliv, co bych elektricky uzivil. Dobrý tip. Až Intel vydá ty svoje 300 TDP xeony, mohu mít desku se dvěma na jednom "vodnikovi". Teď ještě Hig end od AMD v crossfire a vymyslet vodní chlazení na atx zdroj.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taková Kapzubova i11... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

15%? Tak určitě... :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud ta teplota jde vysoko a vypne se turbo, tak pak má člověk místo třeba 4.7GHz jen 3.6GHz že. To už je zatracený propad a projeví se i víc.

Pamatuji když se špatně dotaženým chladičem mi stará 4790k začala throttlovat, když jsem zkoušel něco s HandBrakem, encoding se zcela zastavil, chváli to stálo, pak se to rozběhlo, chvíli mi trvalo si pustit monitoring teploty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No mě zaujal ten odbornej odhad "třeba" 15% :) Jinak, zažil jsem Pentium 4 s chladičem asi dlouho (podle vrstvy prachu) s napůl odchlíplým (praskla jedna packa od toho plastovýho rámu) a kupodivu to "nějak" fungovalo. Do doby než se nafoukly elity i na grafice... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máte problém s chápáním češtiny? Proto tam mám to slovo "třeba" 15 %.
Jinak 15 % je celkem hodně. Snížením výkonu o 15 % snížíte spotřebu o desítky procent, zvláště, když se pohybujeme na vysokých frekvencích.
Pokud tomu nevěříte u Intelu, můžete se podívat na testy Ryzenů, kdy zapnutím PBO zvednete výkon o jednotky procent, ale spotřebu o desítky procent.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hm, tak se podívám na ten boxovej kousek hliníku, potom na předpokládaný power limity Comet Lake a "třeba" mám problém s chápáním češtiny, ale nadruhou stranu nemám problém s chápáním reality... :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

v klidu to tady ten troll s cestinou spamuje porad... :-D da tam slovicko - nekdy ani to ne, aby mohl otravovat a cekat kdo zareaguje a koho bude moci vytrollit .. ;-)
sis nevsiml, ze si tu notuje jen s Jirikem "Atom staci na vsechno" a jinak na neho nikdo nereaguje? ;-) uz nikomu ani za ty minusy nestoji.. total troll fail :-D .. DNFTT!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Njn... sednul jsem na lep... :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nechápeš PBO
Čum na debila OBRA a jeho test PBO a ještě píše kraviny, já myslim že počítačům vůbec nerozumí.
https://pctuning.tyden.cz/hardware/procesory-pameti/57453-amd-ryzen-5-36...
-----
Můj test PBO na lov desce, každej to pochopí, kromě OBRA a pitomců co blbě dělají test CPU
Jeden obrázek, víc jak tisíc slov
https://ctrlv.cz/4gnq

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

'' běžný uživatel by si toho ani nevšiml. ''

jojo, beznej uzivatel smrad ze spalenyho cuprextitu nezna, tak by mu to asi divny neprislo..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to krásný a zcela dostatečný chladič... na Pentium G4560... ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Zatím není známo, zda Intel ke všem modelům bude přikládat boxové chladiče (v případě 127W Core i9-9900KS tak nečinil) a jak případně budou vypadat"

Ke kčkovým procesorům Intel už nějakou dobu chladiče nedodává. Proto je logické že 9900KS ho neměla, nemá ho ani 9900K či KF

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne se na i7-6700 uvolnil SilentiumPC Fera a ten chladic byl uplne z procesoru pryc, no a pri enkodovani, kdy je procesor vytizen na 100%, tak teplota se drzela na 95 stupnich. V podstate by se to chvili dalo provozovat bez chladice, ale jak dlouho nevim, ty teoreticke hodnoty jsou pekne, ale nehodlam si kvuli zkouseni, jestli by to dal, nechat shoret procak, tak jsem hned zase chladic pripevnil zpatky.
Nicmene jestli se mi to pri preprave znovu vykodrca, tak teda bod dolu pro SilentiumPC, budu muset nekde koupit tu barvu proti vytoceni sroubu a natrit to. :-/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak se ti prosím pěkně "uvolnila Fera"? Sám jednu mám, montoval jsem jich lidem 3-4 prdele a tohle se mi teda nepodařilo. Fakt mě to zajímá na co případně dát pozor. Dík ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba to PC leželo na boku na stole a chladič jen na procesoru ležel bez přišroubování. A pak do něj někdo omylem drknul a tím se tak posunul kus na stranu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jistě. U testera, nebo když jsem byl Repair ve Foxu se jednou za uherák stalo, že toho měl člověk na stole moc a zapomněl nějaký kus přišroubovat - to znám. Klidně si ale dovolím tvrdit, že tohle nebude Redův případ a proto mě zajímalo jeho "ze života"...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prevazel jsem pocitac na chalupu v kufru (na koleckach) a proste se to vykodrcalo a ty srouby se uvolnily. Utazene to predtim bylo festovne. Jak rikam, asi budu muset koupit tu protiskluznou barvu a pretrit ty srouby, aby se to priste nemohlo stat. :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U i7 jsem tohle neviděl, ale viděl jsem i5tku bez chladiče, systém najede běží. Pak ještě příklad kdy zapne Prime95 a sundá z ní chladič, Prime si dál vesele běží... Trotluje to určitě, ale běží...

Na LTT měli video s nějakým vodníkem, bez pumpy, jen fyzika s něčím silnějším od Intelu. Běželo to, ale na 100 stupních to throttlilo.

Osobně jsem si stanovil hranici 80-85 stupňů na jádrech jako takový zdravý limit, který dává rezervu i pro PC co bude kdesi bez údržby ležet na podlaze mnoho let.. Nezdá se to ale ten prach se dovnitř dostává i přes filtry. Když jsem měl vodu a počítač byl na stole, musel jsem to tak 1x ročně pročistit, prach se držel mezi ventilátory a radiátory. Když to bylo jednou asi půl roku na zemi chlazení se zhoršovalo a přidával jsem na otáčkách, po třičtvrtě roce tam byla tak třetina finů zanesená prachem, musel jsem to rozebrat a vysprchovat..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale notak. Moderní CPU mají tolik stupňů ochran, že je nelze "přehřát". Jedna "ochrana" je turbo, kdy to prostě sedí na base, pokud je ošklivá teplota. Druhá ochrana je snížení frekvence pod base. Další je throtlení (když nepomůže ani předchozí), tzn. držíme třeba 800MHz, ale instrukce se zpracuje třeba co 5 takt, tedy efektivně jsme 160MHz. No a pokud nepomůže ani to, tak při překročení 110°C (obvykle) odpojíme hodiny a napájení, systém pak vyhnije.

No a trochu historie. První CPU, co měl v CPU přímo integrovanou ochranu proti přehřátí, byl Coppermine. AMD spoléhalo na výrobce desek, ale ti... no, poučili se, takže A64 už to měli taktéž. Všechny P4 pak obsahovali právě onu funkci thermal throttlingu. Mimochodem, chipsety od VIA pro S462 měli taktéž ochranu proti přehřátí (zažil jsem upadlej chladič na něm a deska vypínala). Stejně jako většina moderních GPU tuto ochranu nepochybně má.

Ovšem jak lze elektroniku zníčit, je zvýšení napájecího napětí. Logicky, pokud to přetočíš tak, že tam vpálíš příliš vysoké napětí, tak to prostě umře, nebo bude postupně degradovat.

Výše potvrzení ti potvrdí spousta videí na tytrubce, včetně i toho legendárního s P4, P3 a athlony (a kdo v té době stavěl tu a tam PC s nějakým antonem, asi mi dá za pravdu, že spousta desek mělo v biosu položky, kde šlo nakroutit teplotu, při které začne pípat PC speaker a podobně). Osobně jsem si tohle necíleně vyzkoušel na i7-940, kde mi box chladič "odpadl", takže se to prakticky nechladilo. Vypadal sice nasazeně, ale ten geniální mounting systém prostě selhal (ty úžasné sloupky s trny, fakt genitální).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.