Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Chromoting: spouštění „PC aplikací“ v Chrome OS

Google Chrome OS

Chrome OS si dnes asi každý představí jako jednoduchý operační systém, v němž poběží „takřka výhradně“ webový prohlížeč Google Chrome. A v něm všechno ostatní, včetně vzdáleného připojení k ploše. A odtud je již jen krůček k provozování běžných „PC aplikací“ známých pod Windows. Vývojář Gary Kačmarčík (dělal 12 let u Microsoftu a nyní už přes 3 roky „kope“ za Google) se v diskuzi na Google Groups „zprostředkovaně“ zmínil o projektu zatím neoficiálně nazvaném „Chromoting“, díky němuž bude mít uživatel Chrome OS přístup k „legacy“ (starším) PC aplikacím přímo z webového prohlížeče.

Toto samotné prohlášení vyvolalo řadu otázek. Není z něj jasné, zda bude Google někde provozovat „cloud“ s možností provozu Windowsových aplikací a přístupu k nim přes vzdálené připojení, nebo „Chromoting“ jen přes síť zprostředkuje přístup k aplikacím na vašem domácím PC. Časem se snad dozvíme více, zatím bychom jen spekulovali. Můžeme však celkem zodpovědně odhadovat, že s myšlenkou „Wine v Chrome OS“ to mít nic společného nebude.

Tagy: 
Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Chromoting: spouštění „PC aplikací“ v Chrome OS

Úterý, 15 Červen 2010 - 07:16 | Lukas Zapletal | Ten odhad (Wine) je na základě čeho? Jinak...

Zobrazit diskusi