Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Chystaný Snapdragon 1000 podle všeho Microsoft využije pro své PC nové generace

Hmmm... co je ultra přenosný počítač? Něco jako ultra full HD? ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pojem "ultra" se mi taky nelíbí, ale míněno je tím to, co načal Apple Macbooky Air a pokračuje současnými MB12 a řada výrobců ho pak následovalo (ať už s Windows anebo třeba Chromebooky).
Prostě relativně malý notebook nijak nedominující výkonem, ale zato lehký a přitom s dlouhou výdrží na baterii. Tedy zařízení, provozované opravdu mobilně a přenosně a ne přístupem typickým pro větší notebooky, kdy většina práce je s připojením na elektrickou síť (či dokonce s externím monitorem atd.).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> přitom s dlouhou výdrží na baterii

Haha... jo, az na par vyjimek "dlouhou" = stejnou jako predtim, nebo o pul hodky delsi. Vono totiz s tim jak to zlehcovali a ztencovali a procaky byli cim dal vetsi zdechliny, tak se taky zmensovala baterie. Uz davno tady mohl byt laptop s 1+ denni vydrzi, akorat ze to by ho museli udelat hrubsi o 2mm, coz je zcela jasne haram a nejblizsi turbanova hlava by jim urizla ptaka...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Opak infra nejdeSTímHnout PC :-)
Asi jazykové dědictví od lehkých a tenkých ultrabooků bez mechanik a mnoha konektorů s čipem od Intelu. Akorát to je dnes hlavní proud, takže bych jako ultra přenosné označil něco s ULV čipy, zejména pasivně chlazeného.

Resp. ultra úsporné, ale do reklamy se lépe hodí modelka, která se téměř vznáší, bo nemusí nést extra čtvrt kilo chladiče a silnější baterie pro normální mobilní procesor. Modelka s modelem s dlouhou výdrží na baterii by se hodila akorát na nádraží - na každé stanici by bylo napsané, kolik procent zbývá do vybití. Ale při spožděních, jaké vlaky dovedou nabrat by to byla spíš provokace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za novinku, jenom bych chtěl podotknout, že Intel svou pozici lídra na trhu rozhodně neztratil, možná tak v disciplíně s názvem „mainstreamový procesor pro tvůrce obsahu“, ano, tam momentálně AMD vede, ale o ztrátu dominance Intelu na trhu určitě nejde.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A to jeste zdaleka ne vseho obsahu, spis jenom textu :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A zasa dalsi clanok kde sa prorokuje koniec intelu do roka a do dna...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale veď tu bolo len naznačené že Snapdragony prechádzajú z mobilných do laptopových púzdier čo by malo dovoliť vyšší príkon a viac odvedeného tepla tým by sa to mohlo priblížiť použiteľným notebookom.

Tak nestresuj a neber to tak dramaticky. Však ani Intel nezískal svoju pozíciu behom jedného rok a dňa. :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

proc konec ? jen pokud nemaknou tak budou brzo tam kde bylo AMD pred par lety

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spíš by se měli zase chytit za nos (jako v éře P4) a vymyslet zase něco pořádnýho (aka Intel Core architektura), jinak opravdu maj šanci se ztratit v propadlišti dějin. Nebylo by to poprvý, co extra velká firma zkrachuje...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> aka Intel Core architektura

Jejich problem je, ze "neco poradneho" tam vymyslet nelze, ledaze by zahodili cele x86 (coz asi jen tak nebude), a ani pak by to nemuselo byt nijak zhave. IPC se nezvysi, frekvence i spotreba jsou limitovany vyrobnimi procesy, kde je konkurence dohnala a uniknout jim nebude vubec snadne. Muzou udelat MCM ale to jim akorat snizi naklady.

Co by mohli udelat, je vstoupit na nejaky novy trh (GPU), nebo podstatne vylepsit Optane. Na x86 zadne zazraky necekejte, protoze nebudou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no dokud windows nepojede nativne na ARM bez emulace a s podporou hlavnich aplikaci tak me to naprosto nezajima protoze do te doby to bude jen slepa cesta a lakadlo pro hlupaky

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Komentář lehce mimo - Windows jako takové na ARM bez emulace jedou, zrovna tak většina aplikací MS a podpora největších dodavatelů sw pomalu najíždí a dá se očekávat relativně rychlé zlepšení, čili to, co bylo v příspěvku jako podmínka (hlavní aplikace) je z části splněno ihned a další část bude vyřešena v poměrně krátké době celkem jistě.
Problém je trochu jinde, totiž v tom, že Windows pořád těží z obrovské základny všemožných aplikací, jejichž podpora často už tak velká není a ty jsou vázány na x86 a pravděpodobnost portace v tomto případě zas tak velká není. A tady jsme bohužel u emulace se všemi problémy...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Windows jsou kapitola sama o sobe, ale GNU/Linux na ARM uz mnoho let normalne na desktopu funguje, vcetne dostupnosti naproste vetsiny beznych desktop aplikaci nativne pro ARM... to je jedna z vyhod OpenSource ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

pretože keď chcem aplikáciu skompilovať pre ARM, bez OpenSource licencie to nejde...
:D :D :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nevim jestli je to ironie nebo oponentura ;-) pro jistotu...

u Windows je nejcasteji (nepocitam verze SW pochazejici puvodne z GNU/Linuxu) SW ClosedSource, tedy o tom zda vznikne ARM verze (sirena dale jen jako binarka) rozhoduje pouze autor aplikace... tedy i kazdou dalsi verzi musi i pro ARM take ten samy autor aplikace vzdy vytvorit...

u GNU/Linuxu je nejcasteji OpenSource, tedy o tom zda vznikne ARM verze nerozhoduje autor, ale jestli tvurce distribuce (potazmo jeho zpravce balicku) zaradi danou aplikaci do (binarniho) repozitare, kdy zaroven dava nove verze, ale i pokud ne, muze si kdokoliv stahnout od autora zdrojaky a pro ARM si to sam zkompilovat... to ale neni moc potreba, protoze (alespon z mejch letitejch zkusenosti s ARM) pro ARM jsou dosutpne 99% aplikaci ktere pouzivam na x86 GNU/Linux desktopu primo v repositari distribuce...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"V mobilním segmentu je Snapdragon 835 natolik výkonný, že se dosti těžko hledá nativní aplikace, která by strádala na výkonu."

Ja jednu znam: Android. :-D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

1. Android neni aplikace
2. neni problem Android OS, pokud mas aplikace ktere nestaci dostupne CPU

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

3. Nekdo nerozumi nadsazce.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

za (vhodnou)nadsazku by se to dalo povazovat, pokud by to same zaroven nepapouskovali hromady "matlaku" co si koupej nejake smecko telefon za cenu lepsi vecere pro 2, s hromadou predinstalovanejch kravin a pak se divi ze je to pomale kdyz tam navic doinstalujou dalsi hromadu pochybnejch aplikaci ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Krasne si popisal Redmarxa :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"ARM architektura sice ještě není plně schopná nahradit x86 platformu, ale pomalu se k tomuto cíli blíží."

Konkretne se blizi tempem jeden snek za jeden rok.

Uplnej nesmysl ta veta. ARM platforma se maximalne blizi k tomu nahradit x86 na tech ultraprenosnych minipocitacich. Tam je to asi jen otazka casu, ale klasicke pocitace v hoooodne daleke budoucnosti, pravdepodobne se toho ani nedoziju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no pokud mas v planu exnout do 5 let

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zatim ARM procesory nedosahly vykonu Core2Duo a to je sakra letitej procesor. Uvedom si, ze od dob Core2Duo a Core2Quad se v x86 (naschval nepisu u Intelu) mnohe zmenilo a SandyBridge+ i Skylake+ jsou uplne nekde jinde v jine lize oproti ARM. A to jsme se nedostali ani k AMD a jejich Zenu, ktery x86 vevodi v soucasnosti.
Jiste, ty procesory maji vysoke TDP a velkou spotrebu, ale to nikoho mimo ultamobilni segment nezajima. ARM nema vyvojare, kteri by dokazali udelat velky procesor jake delaji AMD a Intel. Takze jiste ARM bude i nadale konkurovat v mobilnich zarizenich a mozna zde dosahne i absolutoria, ale mimo mobilni segment nebo nejake na vykonu nezalezi super usporne servery nema ARM sanci, ne v dohledne dobe 20 let.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zapominas na nejsilnejsiho hrace na trhu, Apple, vazne si myslis ze s jejich moznostma bude cekat na zabrzdenej intel az jim udela trochu slusnej procesor ? proc myslis ze jsou letosni macOS zarizeni opozdena ? protoze intel nezvlada, apple jede jinou ligu, nemuze si dovolit aby ho druhorada firma brzdila, dalsi vec je ze vysachoval i GPU dodavatele, do par let prijdou notebooky s apple ARM CPU a apple GPU, jakmile se prizpusobi aplikace prijde i ARM Mac Pro

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple nelze pocitat. Treba si vem iPhone, ten hardware na kterem to slape neni zadna slava s pohledu hrubeho vykonu. Jiste ve chvili kdy srovnavas beh aplikaci zjistis, ze na mene vykonnem hardwaru Apple to bezi stejne rychle jako na nabusenem hardwaru Androidu, ne-li jeste rychleji. Jenze to je dane softwarovou uzavrenou platformou Applu, kdy mas na ten hardware perfektne optimalizovany iOS a i vyvoj aplikaci na te platforme jde smerem k optimalizaci. Ve chvili, kdyby ses s Apple hardwarem podival mimo platformu Apple, tak to vykonove pohori. Tudiz na zaklade mozneho prechodu Applu od Intelu k ARM se neda obecne vyvozovat vubec nic.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by fajn se před psaním příspěvku o tématu alespoň minimum dozvědět... On totiž Apple A11 nejenže nechal daleko za sebou zmíněné Core2, ale v geekbench konkuruje i notebookovým Kabylake i7 z MacBook Pro. V podstatě jen mírná ztráta v singlecore, ale naopak předstih v multicore...
Ty časy, kdy jakýkoli ARM měl na Intel výkonovou ztrátu a tak maximálně obstál proti lowpower verzím jako Atom jsou minulostí , tohle už prostě neplatí!
V současnosti se dá pomocí ARM konkurovat v podstatě jakémukoli mobilnímu CPU od Intelu (a to máme pro srovnání převážně jen ARMy pro mobily a tablety, verze pro NB/desktop s přeci jen vyšším odběrem by výkon dokázala dále zvednout).
Je celkem reálné, že by se časem došlo i k výkonům poměrně blízkým desktopovým CPU, ale i kdyby ne, tak už možnost náhrady NB verzí je velmi velký potenciál a o něm pochybnost není.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Principielne ano, byt ja bych s tim vynasenim ARMu jeste pockal.. Krome toho se bavime o jedne specificke implementaci od Apple, kde urcite apple sam i patricne optimalizovava svuj kod.
Jinak srovnavat s Geekbenchem je samozrejme mozne, nicmene je to dost problematicke.
Az se bude srovnavat srovnatelne napr. neco jako CB15, tak to bude mit jasnejsi vypovedni hodnotu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

neni zadna slava ? ehm ma nejvykonnejsi ARM na trhu :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže mobilní segment je ten nejdůležitější. A navíc se z armu začínají stavět i servery.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> ARM nema vyvojare, kteri by dokazali udelat velky procesor jake delaji AMD a Intel.
> na vykonu nezalezi super usporne servery

Asi ti mili Redmarxi unikly zpravy o Cavium Thunder X2, 32jadro ktere v prumeru dosahuje tak 80% vykonu Skylakovych 28jadrovych Xeonu, v pulce testu ho i mirne prekonava, to vse tak za tretinovou cenu toho Xeonu. Velke ARM procaky existuji a prodavaji se (serverove dokonce prodava i Gigabyte). Navic Apple. Jako obvykle kecas o vecech o kterych vis prt.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, zase něco jako jak ARM převálcuje Intel v serverech....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokud mluvis o Windows tak ano, ale s GNU/Linux je to uplne jinak:
https://diit.cz/clanek/chystany-snapdragon-1000-podle-vseho-microsoft-vy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S linuxem je to temer uplne stejne, taky tam jede 99% masin na x86.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen proto, ze neni u armu vykon. Prechod po sw strance je pomerne bezproblemovy. Software ve velkem uz existuje... jen schazi ten arm co by podaval slusny vykony (i na neco jinyho nez hracky typu raspberry pi) a zaroven mel patricne pouzitelny ovladace (na cemz vetsina konkurence raspberry pi totalne selhava).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

btw: je pravda ze RPi je na tom po kernel/sw strance s predstihem nejlepe, na druhou stranu velke mnozstvi trebanecoPi dalsich desek (vyjimka je asi hlavne Banana* protoze za tim stoji banda zoufalcu) na tom nejsou uplne spatne(tim nemyslim vyhrandne/primo SW podpora od vyrobce), casto maji i ovladace v mainline jadru... pro predstavu muze napovedet podpora od Armbianu:
https://www.armbian.com/download/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mozna mi uniklo ze jsi nemyslel obecnou pouzitelnost, ale procentualni zastoupeni...
nicmene i tak to tam bude rozhodne lepsi nez u Windows, diky obrovskemu rozsireni ARM SBC ktere nastartovalo RaspberryPi a nasledne se pridala hromada vyrobcu...
zaroven z techto uzivatelu je velke mnozstvi tech co GNU/Linux provozuje prave a jen na tomto ARM, kdy vedle maji x86 PC/NB s Windows...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Nově vyvinutý SD 845 opět posunuje hranice výkonu o další řád"

Takže je 10x výkonnější?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdepak, samozřejmě dvakrát.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No tak to není o "...další řád" ale "... další neřád" :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ARM převálcuje dříve či později X86 stejně jistě jako SSD nahradilo HDD, digitální foto-video převálcovalo film.... atd..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To si nemyslím... x86 samozřejmě ssebou zastaralou instrukční sadu, přístup do paměti atd. ale zase má nové výkonné instrukce, které ARM už z principu asi nikdy mít nebude.

V nejhorším případě Intel přijdou s nějakou novou architekturou, která už nebude kompatibilní... Např. takovou příležitostí k nějaké takové celkové změně by jednou mohl být nástup ReRAM nebo obdobných pamětí (koncept the Machine).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč by je mít neměl. ARM má též speciální instrukční sady (třeba SIMD pro výpočty). Nicméně obecně je to tak nějak proti myšlence RISC přidávat další a další instrukce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proč myslíš, že ARM v7 není kompatibilní s ARM v5? Protože má nový instrukce! :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To že přídali pár užitečných instrukcí myslím ještě neznamená, že to jsou mocné instrukce použitelné pro paralelní výpočty tak jako např. v grafikách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdybych měl přejít na ARM na svém Linuxovém počítači, tak bych si řekl - ale tak jo, vždyť je to jedno. Pokud mi nabízejí to stejné na Windows, tak ... sorry hoši, ať si to odladí na někom jiném, já se přidám kdyžtak později. :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mluvíš mi naprosto z duše ... Linux nebo Android , není podstatného rozdílu .
Windows...ech ,kéž by se jen nemusel emulovat ale zase ta kompatibilita...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.