Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

iOS i Androide, třeste se, přichází COS: China Operating System

Podobně jako Rusko, nebo svého času poměrně vtipná Severní Korea, i Čína nyní oznámila vývoj svého národního operačního systému. Jeho srdcem bude, jak jinak Linux.

Cílem čínských vývojářů je s novým systémem prolomit dominanci západních společností na trhu mobilních operačních systémů. Tedy Apple, Google a Microsoftu. Vývoj probíhá v Chinese Academy of Sciences (Čínská Akademie věd) a šang-hajské Liantong Network Communications Technology. Systém nese jednoduchý název: China Operating System, zkráceně COS.

Ve světle dění kolem Edwarda Snowdena a NSA a ve světle toho, co vše je možná ukryto v jiných operačních systémech, považuje Čína nově vyvíjený systém za strategický produkt z hlediska národní bezpečnosti. Ruku v ruce s tím jde i skutečnost, že Microsoft nyní definitivně zavírá kapitolu s názvem Windows XP, na kterých v Číně jede stále obrovská hromada počítačů.

COS bude zajímavé sledovat, dle prohlášení tvůrců je kompletně nezávisle vyvíjen, od základního kódu (no, to bude samozřejmě Linux + GNU atd.) až po uživatelské rozhraní (tady budu hodně zvědav, s čím Číňané přijdou, ale čekám maximálně modifikaci nějakého standardního desktopu). Se současnými otevřenými OS západní provenience (což si volně přeložme jako Linux, stejně jako třeba FreeBSD) spojují Číňané také potenciál bezpečnostních rizik (uff, no, tohle nebudu rozporovat, ale ani slepě přijímat jako holý fakt, ale bezpečnostní audit kompletních kódů linuxového kernelu jsem nikdy neviděl) a také složitější „aklimatizaci“ na čínské podmínky.

Akademici také dospěli ke shodě ohledně toho, že světu představí i komerční variantu COS.Co je ale sympatické, že oznámení nepřichází jako paperlaunch, asijští telekomunikační obři China Mobile a China Telecom již testují smarpthony s COS dobré tři měsíce. Nebyla sice uvedena jména výrobců, ale existují již čtyři smartpony s COS pod kapotou. COS je schopen provozovat Javové aplikace, webové HTML5 a samozřejmě hry (ukázány byly Cut the Rope a Angry Birds). V tuto chvíli je kompatibilní s více než 100 tisíci aplikacemi. I proto se domnívám, že půjde spíše o nějakou čínskou variaci na téma Android, případně WebOS/Tizen/MeeGo apod.

Čínskému trhu smarpthonů aktuálně dominuje Android, s téměř 90% podílem trhu. Vedle COS ale v Číně vznikl i jiný nezávislý OS, jmenuje se 960 OS, postaven byl od základů a jeho vývoj trval 15 let. Jak dlouho je již vyvíjen COS a kolik to prozatím stálo, Čína nezveřejnila. Samozřejmě se hned po ohlášení objevily narážky, že zkratka spíše znamená „Copy Other System“, případně že Čína nezveřejňuje zdrojový kód (vsuvka: neporušuje tím náhodou GPLv2 licenci GNU a Linuxu?) proto, aby nebylo vidět, že systém je vlastně jen upravený Android a tvůrci tak na vývoj vlastně jen pumpují peníze z vlády bez většího opodstatnění.

Tak jako vždy si na rozuzlení tohoto budeme muset počkat. Ale už ze samotných Angry Birds jasně plyne, že je zdejistá významná architektonická podobnost s Androidem či jiným větším mobilním OS. Pozici Androidu, iOS či Windows Phone na západních trzích samozřejmě nějaký COS neotřese, ale v jihozápadní Asii by to mohlo být zajímavé. Otázkou ale je, zdali toto není jen bombastické oznámení týkající se jen místní události, která nebude mít přesah ani do okolních zemí, v jejichž zájmu není a nikdy nebylo dostat se „pod čínskou nadvládu“.

A samozřejmě vtip ze čtvrté cenové skupiny říká, aby případní zájemci o COS jen neskočili z náruče NSA do náruče Čínských šmírovacích organizací, Velkého čínského firewallu či čehokoli takového.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku iOS i Androide, třeste se, přichází COS: China Operating System

Čtvrtek, 6 Únor 2014 - 10:59 | mike | "Ve světle dění kolem Edwarda Snowdena a NSA...
Pátek, 31 Leden 2014 - 00:19 | aa bb | Tak ono docela zalezi co je to mat podporu...
Čtvrtek, 30 Leden 2014 - 14:55 | HKMaly | Duvodem, proc nezverejnuji zdrojaky je, ze kdyby...

Zobrazit diskusi