Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Čínská SMIC překonala GlobalFoundries podílem na trhu i výší příjmů

Společnost GlobalFoundries ztrácí po všech stránkách a má silně nakročeno k tomu, aby se stala irelevantní značkou…

Společnost GlobalFoundries před sebou nemá právě zářné výhledy. V roce 2018 zrušila vývoj 7nm procesu, což byla chyba, zdaleka však ne jediná a nepřekonatelná. Později se zbavila dvou EUV strojů, což lze rovněž vnímat jako chybu - rovněž však ne klíčovou nebo takovou, která by sama o sobě rozhodla o budoucnosti firmy. Problém je v tom, že společnost zjevně již dávno nenaplnila naděje, které do ní vkládali arabští vlastníci. Ve snaze vykázat lepší finanční výsledky, které by přilákaly případného kupce společnosti, zarazili vývoj a těžili z existujících technologií. To sice na čas zajistilo příjmy, jenže případní vážní zájemci nejsou natolik ekonomicky negramotní, aby si neuvědomovali dlouhodobé dopady zastavení investic.

GlobalFoundries nyní nemá EUV nástroje, takže nemůže ani vylepšit stávající technologie jejich nasazením. Nepracuje na vývoji žádného nového pod-10nm procesu, který by do budoucna mohl zajistit poptávku. Většině zákazníku již 14nm a 12nm výroba nestačí a pokud přecházejí na novější proces, v nabídce GlobalFoundries ho nenajdou a odcházejí ke konkurenci.

V důsledku amerických sankcí, které se již před lety dotkly např. Huawei (a následně i řady dalších značek) došlo k masivním investicím do čínské polovodičové výroby. Čínská SMIC je schopna nabídnout hned několik procesů, které GlobalFoundries nenabízí a byť nejsou na úrovni TSMC nebo Intelu, jsou použitelné pro sériovou výrobu a na nezájem zákazníků si tak SMIC nemůže stěžovat.

Důsledkem této situace je, že tržní podíl GlobalFoundries v posledním kvartálu klesl z 5,7 % na 5,1 %, takže se dostal pod úroveň korejské UMC s 5,4 % (která se specializuje na starší procesy a která nemá na trhu ani 14nm proces, byť na něm opět začala pracovat) a čínské SMIC s 5,8 %.

Vývoj příjmů GlobalFoundries (modře) a SMIC (zeleně) podle TrendForce (DataTrack)

Nejde však jen o podíl na trhu. Mediálně poněkud opomenuté zůstaly příjmy společností, ve kterých čínská SMIC již v posledním kvartálu loňského roku překonala GlobalFoundries. Měla tedy vyšší příjmy ještě v době, kdy GlobalFoundries pokrývala větší část trhu (než SMIC). Jinými slovy, SMIC neprodává levněji; nelze říct, že by snižovala ceny pod úroveň GlobalFoundries - je na tom zkrátka lépe.


Smutné na celé situaci je, že chybí jakýkoli pozitivní výhled. SOI procesy zaměřené na zákazníky, kteří si nemohou finančně dovolit FinFET výrobu, nevyšly. GlobalFoundries pro ně nemá zákazníky (ceny starších FinFET procesů patrně klesly na úroveň, při které nemá výroba na SOI u GlobalFoundries smysl).

Vývoj nových FinFET procesorů neprobíhá, o licencování nových procesů (jako u 14nm technologie) se zřejmě neuvažuje a k žádným významným investicím nedochází. Dobře to dokumentuje skutečnost, že v rámci CHIPS Act dosáhla GlobalFoundries (která má většinu továren v západním světě) na 4,4× nižší částku než firmy, které sídlí v Asii a v USA staví továrny jen okrajově (Samsung, TSMC).

Zhruba za rok a půl čeká GlobalFoundries další sešup, neboť patrně ztratí jednoho z nejvýznamnějších zákazníků - AMD. Je v podstatě vedlejší, za ho ztratí zcela, nebo AMD formálně ještě nějaké dílčí objednávky zadá. Realita je taková, že stávající smlouva vyprší koncem roku 2025 a 12nm APU i 12nm centrální čiplety budou v té době natolik výběhovou záležitostí, že zbytkovou poptávku AMD nejspíš pokryje ze skladových zásob. Je potřeba vzít v potaz, že zhruba v té době bude vydaný Zen 6, přičemž ani o generaci starší Zen 5 ani o dvě generace starší Zen 4 procesy GlobalFoundries nepoužívají a k výrobě Zen 3, tedy tři generace staré řady, bude asi stejný důvod, jaký je nyní k výrobě Zen 2 (tedy téměř žádný). Pro představu: Poslední smlouva zajistila GlobalFoundries příjem za (celé) roky 2022-2025 $2,1 miliardy, to znamená v průměru přes půl miliardy dolarů ročně. S ohledem na celkový kvartálový příjem kolem $1,5 miliardy může ztráta AMD znamenat propad příjmů o dalších 9 % (oproti příjmům současným; oproti příjmům očekávatelným v roce 2025 půjde s ohledem na dosavadní vývoj spíše o vyšší procento).

Zatímco Intel dospěl k závěru, že by pro něj bylo finančně výhodné vyrábět křemíkové podložky u tchajwanské UMC (nevyžadují příliš moderní procesy), není známo, že by AMD měla nějaké plány s GlobalFoundries. S vydáním procesorů Zen 4 naopak poukázala na výhodu výroby všech křemíkových komponent u jednoho subjektu (TSMC), protože to ušetří prostředky vynaložené na dopravu ze dvou různých kontinentů do společné pouzdřící továrny. Pokud úspora na výrobních nákladech nepřekoná úsporu na dopravě, nemá AMD důvod zadávat výrobu komponent čipů nové generace ke GlobalFoundries. Složitější čipy s křemíkovými podložkami se totiž u TSMC i pouzdří (CoWoS, SoIC), takže přesunutí výroby jediného prvku k jinému subjektu (GlobalFoundries) teoreticky nedává dobrý smysl - situaci by to asi spíše zkomplikovalo než zjednodušilo.

Diskuse ke článku Čínská SMIC překonala GlobalFoundries podílem na trhu i výší příjmů

Pátek, 21 Červen 2024 - 13:08 | SudetChobot | Intel by si nekoupili protože by jim to zatrhnuli...
Pátek, 21 Červen 2024 - 12:30 | DDR0 | tak mělo by to logiku, sice NV potřebuje co...
Pátek, 21 Červen 2024 - 07:29 | del42sa | no, oni měli štestí, že za covidu byl nedostatek...
Čtvrtek, 20 Červen 2024 - 22:54 | Ladis | NVidie nechce riskovat konec 3Dfx (koupili...
Čtvrtek, 20 Červen 2024 - 22:47 | SudetChobot | Nedivil bych se, kdyby to bylo nejak rizene k...
Čtvrtek, 20 Červen 2024 - 18:43 | Ladis | Dýl. Resp. logaritmicky. Resp. už teď je to min....
Čtvrtek, 20 Červen 2024 - 18:42 | Mirda Červíček | Když to nechají dojet, tak to nebude na "...
Čtvrtek, 20 Červen 2024 - 18:14 | Ladis | Zas nemají žádné investice. Jen to nechají dojet.
Čtvrtek, 20 Červen 2024 - 18:13 | Mirda Červíček | Na Západě je těžké vyrábět něco s malým ziskem,...
Čtvrtek, 20 Červen 2024 - 18:03 | Ladis | Těhle zastaralých linek se lepší výrobci průběžně...

Zobrazit diskusi