Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Čínský gigant Baidu přechází na servery s Marvell ARM

Marvell Armada XP
Můžete 100× říkat, že ARMy nejsou pro servery dost výkonné, ale ti, kdo jich provozují tisíce a tisíce, budou mít názor jiný. Čínský (nejen) vyhledávač Baidu nyní právě na ARM přechází, a to v podobě SoC Marvell Armada XP...

ARMové servery nasadilo Baidu ve své cloudové službě Baidu Cloud. Procesorům od Marwellu nechybí řadič pro úložiště či 10Gbit Ethernet. V běžném 2U šasi lze s touto platformou mít až 96 TB diskového prostoru, přičemž TCO (total cost of ownership) je o 25 % nižší ve srovnání s předchozím řešením na bázi x86.

Marvell Armada XP schéma

Procesory Marvell Armada XP jsou čtyřjádrovým ARMv7 na taktu 1,6 GHz schopným adresovat až 16 GB DDR2, DDR3 i DDR3L paměti. Ve výbavě nechybí PCI Express 2.0 řadič, USB, 2 MB L2 cache, dva 3,0Gbit/s SATA porty a mnoho dalších rozhraní.

Samozřejmě nelze toto nasazení považovat za jakýsi blueprint počátku konce x86 v serverech, to by byl absolutní nesmysl. Provoz cloudů je výpočetně přeci jen o dost méně náročný než mnohé jiné serverové služby a jistě i proto začalo Baidu s ARMy právě u svého cloudu. Pokud díky tomu uspoří náklady na provoz, je to jedině dobře.

Marvell si spolupráci samozřejmě pochvaluje, je nad slunce jasné, že do Číny dodal „opravdu hodně moc ARMů“. Toto není první nasazení Marvell Armada XP ARM SoC v serverech, již loni na jaře se objevily ve strojích Dell „Copper“ (čert ví, jestli Baidu nenasadilo právě je :-). Pro představu, takto vypadá server od Dellu a jeho jednotlivé moduly:

Dell CopperDell Copper

A takto přímo platforma Marvellu na výstavě:

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Čínský gigant Baidu přechází na servery s Marvell ARM

Úterý, 5 Březen 2013 - 12:26 | xvasek | Tak pokud je to prakticky řadič v diskovém poli,...

Zobrazit diskusi