Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Čipset Poulsbo už dávno existuje: US15W

Intel SCH US15W
Po tomto článku nás nejspíše budete přezdívat „blesk“ (i s těmi uvozovkami), nicméně stalo se a musíme si to vypít až do dna. Máme na mysli čipset pro procesory Atom, který nesl krycí jméno „Poulsbo“ a o němž jsme už tak dlouho neslyšeli (nebo nečetli), že jsme si až mysleli, že jej Intel prostě smetl se stolu, v což nás ještě více přiměla uvěřit zpráva o upuštění od označení „Centrino Atom“. Realita je však úplně jiná, Intel nabízí „Poulsbo“ už docela dlouho, specifikace na jeho webu se datují k dubnu tohoto roku a dokonce už tentýž měsíc jsme vás informovali o jednom z prvních zařízení, které tento čipset obsahuje, jde o „telefon“ Willcom D4 od společnosti Sharp (akorát si dobře vybavuji, že jsme tenkrát zmínku o čipsetu s podivným názvem na webu Intelu nikde nenašli). Čipset „Poulsbo“ se zkrátka a jednoduše jmenuje US15W a my jsme na něj přišli nyní úplně náhodou v souvislosti se zprávou na serveru Fudzilla o Panasonicově Toughbooku CF-U1 UMPC, který má taktéž US15W obsahovat. Intel má nicméně ještě další dvě varianty čipsetu „Poulsbo“, jmenují se US15L a UL11L a my se nyní na „Poulsbo“ jako celek podíváme podrobněji.

Kapitoly článků

1.  Čipset Poulsbo už dávno existuje: US15W

Protože je „Poulsbo“ jeden čip, odpadá hra na severní a jižní můstky, které se u Intelu již nějaký ten pátek nazývají MCH a ICH. Čipset US15W a jeho dva bratříčci jsou SCH - „System Controller Hub“, což je samo o sobě dosti výmluvné, čip prostě obsahuje vše, tedy vyjma procesoru. Platforma, které je SCH US15W základem, se skládá ještě také z procesoru a Intelovy materiály docela jasně říkají, které procesory se do této platformy smějí dávat. Ono asi ne, že by na tom nefungovaly i jiné procesory, komunikace probíhá skrze klasickou Front Side Bus na frekvenci 400 nebo 533 MHz, nicméně Atom má pár specifických energii šetřících technologií, se kterými by měl čipset počítat.

Intel SCH US15W je tedy vyráběn, jak asi víte, 90nm technologií, což může znít jako hodně zastaralý proces, ale ono je to celkem jedno, důležitý je výsledek a ten hovoří jasnou řečí: TDP čipsetu je 2,3 W, prosíme o potlesk. Přijměme nyní tezi, že Centrino Atom není minulostí, jak říkala někdejší zpráva z InfoWorldu, a dejme si dohromady jedna a jedna, vlastně spíše 5+1. Když totiž Intel druhého dubna uvedl procesory Atom řady Z5xx, skutečně velice nenápadně se o jistém SCH zmínil, ale neřekl ani „Poulsbo“, ani US15W, prostě jen SCH, což jsme si sami jako „Poulsbo“ odvodili a i uvedená tabulka cen také hovoří o tom, že jde o cenu za celou platformu, tedy čipset a procesor. Z toho by se dalo vyvodit, že Centrino Atom je prostě SCH US15W + Atom Z5xx, nynější materiály to pro jistotu upřesňují na Z530 a Z510, ale v principu budou s tímto čipsetem chodit všechny Atomy řady Z5xx.

Popis čipsetu Intel SCH US15W

Když jsme se v dubnu o „Poulsbo“ otřeli, nakousli jsme, že by v něm měly být použity technologie POWERVR SGX pro grafiku a POWERVR VXD, která se má starat o dekódování videa. Stojí za nimi Imagination Technologies (Intel si je licencoval) a to znamená, že kořeny sahají ke starým dobrým grafikám Kyro. Žádný takový název však u Intelu nenajdete, integrovaná grafika v US15W dostala prostě a jednoduše jméno Intel GMA 500. Pokud nás čtete pravidelně a pečlivě, možná jste se s GMA 500 už v našich zprávách setkali a pravdou je, že zrovna s tímto pojmem to bylo minulý týden. To totiž Intel uvedl integrovaný Media Processor CE 3100, což je čip obsahující jak procesor (Pentium M 800 MHz s 256 kB L2 cache), tak celý čipset, vše na jednom kousku křemíku. Pokud je to tatáž grafika (jakože by měla být) a pokud jsou její součástí opravdu zmíněné technologie od Imagination, pak tu už máme dvě reinkarnace grafik Kyro, jedna nenápadnější než druhá. Ostatně sama firma Imagination 7. dubna ve své tiskové zprávě hrdě oznamuje, že její technologie PowerVR jsou již ve více než 100 produktech, kam patří jednak zmíněný Sharp Willcom D4, ale třeba také UMPC Gigabyte M528, na nějž jste nás upozornili v diskuzi (díky, F). Imagination také hlásí rozmach svých technologií v dalších zařízeních, jako jsou třeba Set-top-boxy nebo různé přehrávače médií, což se zmíněným procesorem CE 3100 dosti zřetelně klidně souvisí (v datasheetu k CE 3100 se skutečně hovoří o grafickém jádře PowerVR SGX535, naopak datasheet k US15W nic takového neříká, ale intelektuální vlastnictví Imagination Technologies tam prostě každopádně je).

Stručně si shrňme základní vlastnosti SCH US15W. Paměťový řadič je jednokanálový 64bitový DDR2 (podpora DDR2-400 a DDR2-533, zrovna tak rychlá je i sběrnice pro procesor, maximum podporované RAM je 1 GB). USB řadiče jsou přítomny celkem čtyři, tři z toho jsou UHCI (USB 1.1), jeden EHCI (USB 2.0). PCI Express řadič (dle specifikace 1.0a) disponuje dvěma porty konfigurovatelnými jako dva PCI Express ×1 sloty, na jeden z nich může být v případě potřeby připojena přídavná grafika. V čipsetu nenajdete žádné SATA rozhraní, pouze jeden PATA řadič schopný běžet ve třech režimech: starý dobrý PIO, Multi-Word DMA (ATA-5) disponující rychlostí až 66 MB/s a konečně také UltraDMA100/66/33 režimy. Grafiku jsme již zmínili, připomeňme, že paměť si bere z RAM (používá se UMA, takže je paměť pro grafiku přidělována dynamicky, prý si umí vzít až 256 MB). Za zmínku stojí schopnost akcelerovat přehrávání videa ve známých standardech jako H.264, MPEG2, MPEG4, VC1 a WMV9. Výstup obrazu může být realizován skrze LVDS (komunikuje přímo se zobrazovacím panelem) nebo SDVO (rozhraní pro připojení dalších typů výstupů, jako je DVI, TV-Out nebo VGA). Přítomno je také HD Audio rozhraní a další nezbytná „omáčka“, jako GPIO, SMBus, LPC rozhraní a nechybí dokonce ani integrovaný řadič pro SD a MMC karty.

Kdybyste chtěli vědět, jaký je rozdíl mezi čipsety US15W, US15L a UL11L, pak sice nemůžeme sloužit oficiálními informacemi, ale něco jsme přeci jen vyštrachali. Poslední písmenko prý (tvrdí japonský PC Watch) značí podporu operačního systému, takže US15W podporuje Windows i Linux, zatímco US15L a US11L jen Linux (proč a na čem to závisí, to nevíme). Další rozdíly můžete vidět v tabulce:

Čip Sběrnice Max. RAM Takt GPU Video (rozlišení) PCI Express TDP „7+ yr“ životnost
US15W 533/400 MHz 1 GB (2 moduly) 200 MHz HD, SD (1366×768) 2 ×1 2,3 W +
US15L
UL11L 400 MHz 512 MB (1 modul) 100 MHz SD (800×480) 1 ×1 1,6 W

Tabulku neberte „moc oficiálně“, protože těch pár údajů, co má Intel na svém webu, s ní moc nekoresponduje Intel má na svém webu pro všechny tři kousky stejné údaje). PC Watch uvádí, že cena všech tří čipů je stejná, 25 dolarů.

Kapitoly článků
1.  Čipset Poulsbo už dávno existuje: US15W

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Čipset Poulsbo už dávno existuje: US15W

Pátek, 29 Srpen 2008 - 13:12 | Kecal | 2machina a spol nechápu, proč do tohoto segmentu...
Pondělí, 25 Srpen 2008 - 22:36 | kubik | dc> Atom de facto je P-M vyrobeny moderni...
Pondělí, 25 Srpen 2008 - 20:12 | Anonym | kubik> skor mam pocit ze momentalne sa...
Pondělí, 25 Srpen 2008 - 17:43 | kubik | Weepy - Tvoje Pentium M LV ma dvakrat vetsi vykon...
Pondělí, 25 Srpen 2008 - 10:59 | Anonym | To strilis naprosto presne, videl jsem nejake...
Pondělí, 25 Srpen 2008 - 10:51 | Anonym | Hmm no vyzera to zaujimavo a aj celkom slusny...
Pondělí, 25 Srpen 2008 - 09:26 | kubik | Machina: vzhledem k cilovymu segmentu trhu je...
Pondělí, 25 Srpen 2008 - 09:21 | kubik | Dodam, ze platforma se jmenuje Menlow, procesor...
Pondělí, 25 Srpen 2008 - 09:18 | Anonym | Taky bych to viděl na AMD v tomhle segmentu. 2,3W...
Pondělí, 25 Srpen 2008 - 08:45 | MikeM | US15W, 2,3 W "paměťový řadič je...

Zobrazit diskusi