Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Čipsety Intel Z97 a H97 přinesou SATA Express

To teda nevím, kde se s tím flákají, vždyť mSATA je vlastně PCIe konektor - do stejného slotu se dávají často mSATA disky nebo 3G modemy. Skoro mi to připadá, jako by se nemohli dohodnout, jak má vypadat konektor, když rozhraní samotné už tady několik let je.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

mSATA nepoužívá PCI Express. Je tam nadrátováno normální SATA.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, třeba to někdo osvětlí - buď jedou ty 3G modemy na SATA protokolu, nebo obsahují mSATA kartičky vlastní PCIe - SATA řadič. Viz třeba tady: https://forums.lenovo.com/t5/X-Series-ThinkPad-Laptops/X220-mSATA-SSD-am.... IMHO ale neobsahují, protože mSATA - SATA redukce existuje a je víceméně pasivní, respektive neobsahuje žádný "inteligentí" čip. Nebo je ten mPCIe slot "combo" mezi SATA a PCIe, fakt nevím.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

mSATA používá mechaniku miniPCIe, ale "drátově" je to něco zcela jiného. Když tam strčíš PCIe kartu, tak nepojede, stejně tak obráceně mSATA SSD nepojede v klasickém miniPCIe portu.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

s tím "zcela něco jiného" bych byl opatrný ... http://hackaday.com/2010/12/18/making-msata-work-with-mini-pci-express/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

viz:

"Mini-SATA, which is distinct from the micro connector, was announced by the Serial ATA International Organization on September 21, 2009.[30] Applications include netbooks and other devices that require a smaller solid-state drive. The connector is similar in appearance to a PCI Express Mini Card interface,[31] and is electrically compatible; however, the data signals (TX±/RX± SATA, PETn0 PETp0 PERn0 PERp0 PCI-express) need connection to the SATA host controller instead of the PCI-express host controller."

http://en.wikipedia.org/wiki/Serial_ATA#mSATA

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

MiniPCIe = PCIe 1x + USB + ledky + interface na simku. mSATA je to same, jen vyvody puvodne urceny pro PCIe rx/tx jsou nyni SATA rx/tx. Pokud mate zakladovku s minipcie ve kterem se povoluje i msata disk, tak je na desce propojka, zda se tam ma privest sata nebo pcie :) (napr. na Intel DN2800MT)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže je ten slot opravdu "combo". Díky za vysvětlení.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Je pekne ze se resi datova propustnost u disku internych ale co disky externi? misto 1Gbit/s sitovych karet bych dnes na zakladnych deskach uvital 10Gbit/s, USB 3.0 se mi nezamlouva, Firewire je dnes rarita kterou vytlaci predrazeny Thunderbolt, e-SATA najdete jen u tech nejdrazsich reseni externych disku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já eSatu řeším pořízením pouzdra (500-600,- s dokem do 3.5" nebo 5a1/4"). Kopírovat sbírku fotek přes usb tak mi z toho trefí :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Troška OT: Mňa naopak veľmi zaujal obrázok ASRocku X79 Extreme11 pričom pozerám na to z diaľky ako blázon potom si to priblížim a vidím dva čipy kuknem sa na seba, že čo dvojčipé riešenie Northbridge + Southbridge to snaď nie (ako? veď to je blbosť!) tak čo to je potom za prídavný čip (radič)? - no ešte, že WIFT to už skoršie popísal ako "přídavný řadič LSI SAS2308, což je řešení možná ještě zajímavější než to, které by mohl obsahovat čipset X79, kdyby bylo využito plného potenciálu jeho křemíkové plochy. LSI SAS2308 je PCI Express ×8 Gen3 řadič, pročež usuzujeme, že jej ASRock logicky zapojil přímo na 8 PCI Express Gen3 linek procesoru, který jich má dohromady 40. Řadič sám o sobě obsahuje 800MHz PowerPC 440 procesor, který se stará o všechno potřebné včetně počítání RAIDu, přičemž zvládá RAID 0, 1, 1E a 10."
zdroj: http://diit.cz/clanek/cebit-2012-x79-deska-od-asrocku-s-haldou-pcie-x16-...

Ale, že aký rebus to na prvý pohľad z výšky bol... :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.