Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Co dělat, když Windows Server už nestačí?

PR článek
Vysoce dostupné řešení na Windows – zní komplikovaně. Ale když víte, jak na to, vyplatí se. Uvnitř přinášíme konkrétní use case aplikačního serveru.

Microsoft Windows je podle společnosti Statista se 76% podílem na světovém trhu nejpoužívanějším operačním systémem pro desktopová zařízení. Pro přehledné rozhraní a širokou škálu dostupných doplňků po Windows Serveru s oblibou sahají i firmy a organizace v Česku. Typicky na nich provozují mail servery, file servery, databáze, ale i Remote Desktop Services (RDS) jakožto komfortní produkční prostředí pro své zaměstnance.

V řadě případů se jedná o klíčové systémy, jejichž výpadek může narušit bezpečí dat, kontinuitu provozu, znemožnit práci zaměstnancům a připravit tak firmu o desítky tisíc.

Přestože jádro Windows serveru dokáže tolerovat drobné hardwarové závady a jisté problémy překlenout bez větších potíží, spoléhá systém primárně na nativní vlastnosti hardwarových komponent, které jsou k těmto účelům vystavěny. Pokud však dojde k nestandardnímu chování hardware, nedokáže Windows, potažmo hypervizor Hyper-V zajišťující virtualizaci prostředků, pokračovat v provozu bez narušení.

O vysokou dostupnost Windows serveru se postará cluster

Překlenutí výpadku může zajistit režim provozu několika fyzických serverech managed clusteru. Servery z vnějšku fungují jako jeden systém, který vyrovnává zátěž, zajišťuje vysokou dostupnost a umožňuje paralelní zpracovávání dat.

Fyzické uzly mohou být pro vyrovnání pracovní zátěže zprovozněny v režimu active/active. V případě, že má cluster posloužit hlavně jako záloha a jistota bezvýpadkového provozu, přistupuje se k active/passive řešení.

Kdy je cluster vhodným řešením?

Provoz v clusteru není pro každého a rozhodně neplatí, že v něm musí běžet všechny služby. Pořízení několika hostitelských serverů něco stojí. Vedle toho je k propojení uzlů nezbytný přístup ke sdílenému úložišti, což s sebou nese další náklady.

V řadě případů ale dobře poslouží i dvouuzlový cluster, který zajistí vysokou dostupnost klíčové části infrastruktury. „Sestavení clusteru se nemusí vždy vyšplhat do závratných výšin. Uspořit se dá třeba právě na sdíleném úložišti. Zákazníkům v MasterDC ho zprovozňujeme prostřednictvím Storage Spaces Direct (S2D), což je nástroj od Microsoft pro softwarově definovanou storage. Sdílené úložiště díky tomu běží na lokálních discích jednotlivých uzlů v clusteru a není tedy spojeno s dalšími náklady na speciální hardware úložiště,“ dodává expert na managed Windows řešení v MasterDC Jaroslav Karban.

(schéma windows-cluster.svg, popisek pod obrázek: Architektura MS SQL Serveru složená ze dvou uzlů. Aktivní virtualizovaný server (vlevo) v případě selhání převede virtuální stroje i s aplikacemi do záložního serveru (vpravo), čímž je zajištěná vysoká dostupnost.)

Jak může vypadat řešení pro Windows ve vysoké dostupnosti

Další úspory jde nahnat ale i na licencích. Konkrétní příklad demonstruje řešení, které v MasterDC nedávno realizovali pro jednoho ze zákazníků. Cílem bylo získat vysoce dostupný aplikační server, který zajišťuje obsluhu automatizovaného skladu – požadavky na kontinuitu, stabilitu a konzistenci dat byly v tomto případě tedy skutečně extrémní.

Zákazníkovi proto zprovoznili MS SQL Server a pro zajištění vysoké dostupnosti zvolili právě S2D. Bylo sice potřeba pořídit licenci Windows Server ve variantě Datacenter, která je v porovnání s verzí Standard dražší, ale v rámci S2D se na druhou stranu licencuje jen jedna MS SQL instance. Díky S2D a kompletní realizaci na Microsoft platformě se podařilo snížit náklady na hardware sdíleného úložiště i licence.

„Pro srovnání; vysoká dostupnost SQL serveru se dá zajistit i databázově prostřednictvím metody, kterou Microsoft pojmenoval ‚SQL Server AlwaysOn‘. Počet licencí je ale v tomto případě vyšší, jelikož se udělují za každou virtuální instanci, virtuální stroj MS SQL i za počet virtuálních CPU jednotlivých virtuálních strojů, které běží na fyzickém serveru. Celé řešení se tak může prodražit,“ dodává Karban.

Aplikační server zajišťující obsluhu skladu teď zákazníkovi běží na dvou fyzických nodech v oddělených lokalitách se sdíleným virtuálním úložištěm. O přístup k serverům se stará služba Active Directory, která je ve vysoké dostupnosti provozována v MasterDC cloudu. Pokud dojde k neočekávaným komplikacím na jednom z uzlů, instance SQL Serveru se automaticky přesměruje na druhý uzel. Příprava i výdej objednávek tak mohou bez narušení pokračovat.

Zjistěte víc o managed Windows clusterech

Jestli vaše klíčové firemní systémy běží na Hyper-V, zpozorněte. Ve středu 23. listopadu na snídani v Praze představí solution architekt MasterDC, jak takové managed řešení ve vysoké dostupnosti může vypadat. Řeč bude o clusterech tak, jak je v MasterDC zákazníkům dennodenně navrhují a spravují.