Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Co do světa kryptoměn přinesl koronavirus?

Kryptoměny začaly nabírat na obrátkách v době, kdy už byl trend směrem k digitalizaci jasný. Díky tomu nemohl tento průmysl jako zázračnou kartu pokroku vytáhnout decentralizované společnosti nebo digitalizaci. Co se tedy změnilo?

Koronavirus zaskočil většinu světa naprosto nepřipravenou. Docházely základní potraviny a hygienické prostředky, na mnoha místech se nesmělo chodit do práce či na tradiční místa setkávání komunit. Vyvstalo mnoho problémů, které bylo potřeba okamžitě a i za cenu prvotního neúspěchu řešit.

Pro blockchain a některé kryptoměny se specifickým úzkým využitím se doba koronavirové krize stala možností, jak urychlit adopci napříč obory. A stejně tak před nás krize položila několik otázek, na které by blockchain a decentralizovaná technologie mohla být dobrou odpovědí.

Důraz na finanční sektor

Málokterá kryptoměna nebo blockchain má za úkol nějakým způsobem narušit tradiční bankovní a finanční systém. A ty, které se touto problematikou alespoň zabývají, se berou spíše jako zdravá alternativa na trhu.

U bankovního a platebního sektoru to dává smysl. Technologie je ještě v plenkách a nezvládne provádět tolik transakcí jako Visa či Mastercard. A mnoho společností a nadací za kryptoměnami a sítěmi si to uvědomuje a vyjednává tak s poskytovateli jiných platebních metod, například mobilních peněženek jako je Revolut nebo Coinbase wallet.

I přes všechny trable najdeme v sousedském regionu finančních služeb velké zázemí. Tokeny decentralizovaných financí, kde budou služby jako je pojištění a půjčka poskytovat místo centralizované instituce řada investorů propojených blockchainem, zažívají v roce 2020 velký příliv kapitálu. Tak velký, že se roku 2020 začalo říkat „rok DeFi“.

Další technologické zázemí a utužení řetězců

Před pandemií se využití blockchainu v rámci produktů limitovalo víceméně na luxusní zboží a umění, kde zaručoval dohledatelný a ověřitelný zápis původu. V době pandemie se ale ukázalo, že by mohl pomoci i u standardních produktů.

Málokdo tušil, že dojde k tak velké krizi dodavatelských řetězců. Z České republiky může být mnohým známý obraz hypermarketu, který postrádá naprosto všechny těstoviny.  (Kromě těch za 60 korun, co si nikdo nekupuje.)

Zapisování dat do blockchainu by mohlo korigovat sílu a orientaci řetězců v reálném čase. Od jídla přes drogerii až k oblečení.

Transparentnost médií a dat

V době krize se objevily řady falešných zpráv a příliš emotivních sdělení. A to jak z řad netradičních i tradičních médií. Ověřování a komunikace skrze blockchain není tak vzdálená, jak se zdá. Například v Číně do něj zapisují někteří novináři své články. Vznikají ambiciózní projekty digitálních knihoven.

Ledger nefunguje jako Facebook. Do digitální skupiny a vlastní ozvěny se žádná zpráva neschová, a proto může být ověřována prakticky okamžitě a nepřetržitě.

Nicméně aby něco takového mohlo fungovat, je potřeba začít s daty - přesnými čísly. Například blockchain volby, zápis čtvrtletních ekonomických výsledků či případů nakažlivé nemoci. Snad i sem adopce dospěje.

Slovo závěrem

Je lidskou přirozeností, že vývoj v dobách přílišného klidu ustává. Jsou to nové překážky, které nutí lidi inovovat a přicházet s novými řešeními pro daný problém. Pro blockchain může být rána koronaviru možností, jak konečně široké veřejnosti ukázat veškeré své možnosti.

Avšak jako se vším není potřeba to s krizí přehánět. Rok 2020 snad už měl trablí dost.

Jiří "Jiří Makovský" Makovský

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Co do světa kryptoměn přinesl koronavirus?

Středa, 29 Červenec 2020 - 00:56 | Spirit_pcf | Suhlas +
Čtvrtek, 16 Červenec 2020 - 12:33 | franzzz | > Málokdo tušil, že dojde k tak velké krizi...

Zobrazit diskusi