Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Co je důležitější? Pro někoho rychlost, pro někoho ping

Internet pro všechny
Od spuštění nového speedmetru na serveru Internet pro všechny uplynuly již víc než 3 měsíce, teprve koncem února se nám však podařilo doprogramovat všechny funkce speedmetru tak, aby bylo možné naměřené rychlosti jednotlivých poskytovatelů také statisticky dále zpracovávat. Od naší poslední analýzy tak uplynulo téměř půl roku a navíc vstupní data na rozdíl od minulého článku již nepocházejí z měřáku DSL.cz ale z našeho vlastního speedmetru na IPV.

Kapitoly článků

Při našich předchozích analýzách vycházejících z hodnot naměřených na serveru DSL.cz jsme se vůbec nevěnovali latenci nebo pro většinu čtenářů srozumitelnějšímu označení ping. Proto bylo naší prioritou při programování speedmetru IPV, aby dokázal co nejlépe měřit pingy a to nejen u uživatelů schovaných za svou vlastní veřejnou IP adresou, ale i u těch, kde jednu IP využívají desítky až stovky lidí. Uživatelům stahující velké datové soubory je hodnota odezvy vcelku ukradená, důležité je, že za co nejkratší dobu stáhnou do svého pc co nejvíce dat. Pro stále větší komunitu on-line hráčů je však mnohem důležitější než samotná rychlost právě hodnota odezvy (pingu), přičemž zde platí opačné pravidlo jako u rychlosti – čím menší hodnota pingu, tím lépe. V tomto ohledu jsou na tom bezdrátové sítě v porovnání s ADSL velice dobře. Zatímco u ADSL se průměrná hodnota pingu pohybuje kolem 45 až 60 ms, v našem žebříčku WiFi sítí mělo celkem 17 poskytovatelů menší ping než 10 ms, dalších 20 sítí se vešlo do rozmezí 10 až 20 ms.

Lepších výsledků než klasické wifi dosahuje pouze optické připojení, některé kabelové sítě a samozřejmě administrátoři bezdrátových sítí využívající možnosti páteřní linky.

Rychlosti bezdrátových sítí v únoru 2008

Pořád je co vylepšovat

Ačkoliv se nám podařilo v relativně krátké době s naším speedmetrem prorazit, což v konkurenci mnohem zavedenějších měřáků rychlosti na serverech DSL.cz, Rychlost.cz nebo Lupa.cz vůbec nebylo jednoduché, pořád je co vylepšovat. Jaké funkce bude mít speedmeter za půl roku, ani já sám nedovedu odhadnout, prakticky každý den přicházíme na maličkosti, které se pak snažíme do speedmetru naprogramovat i přesto, že nejsou na první pohled patrné.

V nejbližší době hodláme rozšířit filtrování výsledků o filtr, který by vycházel z nejčastěji vyskytovaných hodnot. Tzv. „modus filtr“ by odstranil určité procento nejpomalejších a nejrychlejších měření a teprve potom by spočítal průměrnou rychlost jednotlivých sítí. V měřeních jednotlivých sítí se totiž objevují pokusy administrátorů s velmi vysokými rychlostmi těsně pod hranicí 20 Mbit/s, případně uživatelů, kteří sedí na páteřní lince a využívají rychlost, která v celé síti není obvyklá. Druhým extrémem jsou uživatelé, kteří si zapnou stahování s P2P sítí, na skype si nejlépe se zapnutým video přenosem povídají s přáteli a do toho všeho se rozhodnou změřit si, jakou rychlostí jim při všech těch zapnutých aplikacích ještě frčí jejich linka. Se zapnutými aplikacemi zřejmě souvisí i chybná měření, která se čas od času nevyhnou žádnému měřáku rychlosti (v tomto případě odhaleno a dodatečně deaktivováno).

Na úplný závěr bych rád poděkoval majitelům a členům všech bezdrátových sítí, kteří náš měřák v prvních dnech podpořili odkazem na svých stránkách, zejména sítím PilsFree.Net, Sumbark.Net, Czela.Net, Ralsko.Net, OVFree.Net, Simelon.Net nebo mojí oblíbené SušiceWiFiLan. Všechny ostatní sítě, které by nás rády podpořily, bych poprosil o zaslání rozsahů svých IP adres, abychom je v příštích analýzách mohli zařadit do našich porovnání. Své rozsahy i připomínky k našemu spedmetru můžete zasílat na adresu speedmeter@internetprovsechny.cz. Od března jsme připraveni každému majiteli bezdrátové sítě, který o tuto službu projeví zájem, zasílat také podrobné měsíční statistiky jeho sítě ve formátu HTML, XLS nebo CSV souborech. Ukázku podrobné denní statistiky si můžete prohlédnout na této stránce, jak bude vypadat měsíční statistika, se podívejte zde.

Jinak od poslední analýzy se počet uživatelů bezdrátových sítí rozrostl o pěkných 60 tisíc uživatelů a dnes tedy máme v ČR prokazatelně 417 tisíc uživatelů WiFi, celkem. Důkazem je i nejnavštěvovanější databáze bezdrátových sítí, která obsahuje již 858 lokálních poskytovatelů internetu.

Autor Miloslav Sova je iniciátorem Výzvy k rozšíření Internetu v ČR
a zakladatelem občanského sdružení Internet pro všechny.

Kapitoly článků

Diskuse ke článku Rychlosti bezdrátových sítí v únoru 2008

Čtvrtek, 19 Červen 2008 - 13:05 | Anonym | Ano, podmínky Sloane pro peering známe, je to...
Úterý, 10 Červen 2008 - 22:53 | Anonym | Diky za clanek a take podekovani panu Sovovi a...
Úterý, 10 Červen 2008 - 16:15 | qee | Sova: Dobry den, technik ani administrator nejsem...
Úterý, 10 Červen 2008 - 15:23 | Anonym | Jak tak koukam na namerene rychlosti tady se asi...
Úterý, 10 Červen 2008 - 12:08 | Anonym | RE.Jimmyx Dobrý den, o možnosti přímého peeringu...
Úterý, 10 Červen 2008 - 12:00 | Anonym | RE:Gee Dobrý den, jestli vaše IP adresa končí...
Úterý, 10 Červen 2008 - 11:48 | Anonym | Dokud bude traceroute z internerprovsechny...
Úterý, 10 Červen 2008 - 10:46 | qee | Tak jsem pro jistotu pro test pouzil vsechny tri...
Úterý, 10 Červen 2008 - 08:42 | CDR server | Tato diskuze je nyní společná i pro článek...
Středa, 12 Březen 2008 - 15:37 | Anonym | Jirka: zřejmě jste teoretik :-) MT je široký...

Zobrazit diskusi