Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Co je VPN a proč ji používat? Chraňte svá data a vyhněte se cíleným reklamám

PR článek
Virtuální soukromá síť je pojem, který může méně zdatné uživatele děsit, tak si pojďme zjednodušeně říct, proč byste ji měli využívat, přestože jste doposud třeba ani nevěděli, že něco takového existuje. Pod tímto pojmem se totiž skrývá bezpečnost, bez které jsou vaše data volně prodejná a bez které brouzdáte internetem s transparentem vaší osoby vyzývající k ukradení identity.

Představte si vaše brouzdání po internetu jako rozhovor mezi dvěma kamarády nad pivem. Restaurace a její návštěvníci v tomto příkladě představují konkrétní webové stránky nebo služby, které daný rozhovor mohou kdykoliv odposlouchávat. Většina návštěvníků bude možná takovou partičku ignorovat, ale přesto se najdou tací, které intimní rozhovor zaujme.

Asi byste nechtěli, aby si náhodní kolemjdoucí zapisovali poznámky o vaší osobě, poznamenávali si adresu bydliště, hesla, vaši historii vyhledávání, plánech do budoucna a sledovali váš prstoklad, když platíte číšníkovi kartou. V reálném životě by takovéto sledování cizí osobu bylo postihnutelné zákonem, webové stránky a poskytovalé internetového připojení ale bohužel natolik svázáni nejsou. 

Nepřítelem v tomto směru dokonce může poskytovatel internetového připojení. Stejně jako si banky sdílejí bonitu svých klientů, mohou poskytovatelé internetových připojení nakládat s citlivými informacemi svých uživatelů, s možným vystopováním až k vaší osobě. S virtuální soukromou sítí VPN se však z rozhovoru dvou kamarádů stane nesmyslná změť nerozluštitelných slov s anonymními tvářemi, které neprokouknou ani konkrétní webové stránky, ani poskytovatel internetového připojení.

Nejžádanější VPN službou je v současnosti NordVPN, kterou nainstalujete během jediné minuty až na šest různých zařízení, včetně Windows, OSX, iOS i Android či Chrome OS. Stačí se jen přihlásit, zvolit možnost Quick Connect a máte vystaráno.

NordVPN se řadí mezi nejdůvěryhodnější služby, neuchovává o svých uživatelích žádná data a je uživatelsky přívětivá i pro naprosté lajky. Šikovnějším pak nabízí možnost manuálního připojení na serverů libovolné země, pro případ, že byste rádi maskovali svoji oblast.

NordVPN pro Microsoft Windows zkrátil celý proces jen na jediné tlačítko. Jednodušší už to být nemůže

Bezpečnost je ovšem jen jedním z mnoha přínosů používání virtuální soukromé sítě. Jelikož se pro jednotlivé webové stránky a služby vždy jevíte jako anonymní uživatel, tak se vyvarujete zacíleným reklamám a zneužití polohových služeb.

Jistě všichni známe situace, kdy se s někým o něčem bavíme nebo si o daném tématu něco dohledáváme, a následně jsem několik dní zahlceni nespočtem reklam lákajících nás na podobný typ produktů. Právě díky VPN se těmto zacíleným reklamám vyhnete, což oceníte například i v situaci, kdy hledáte dárečky pro svoji drahou polovičku a nechcete, aby se o vašich úmyslech dozvěděla díky personalizovaným inzercím.

NordVPN nainstalujete i do svého mobilního telefonu v pár krocích, viz návod. Připojení pak vydrží do té doby, než ho sami nevypnete

Další výhodou, kterou pocítí zejména vaše peněženka, je opět spjata s údaji, která o vás uchovávají navštěvované internetové stránky. Například při pořizování letenek na dovolenou můžete ušetřit i několik tisíc, jelikož si vyhledávače pamatují, že o danou destinaci jevíte zájem a dovedou si šikovně spočítat, s jakou cenou jste ochotni souhlasit. Při opětovném vyhledávání stejných letenek tak jejich cena může postupně růst. Při používání VPN s vámi však budou vyhledávače trvale nakládat jako s novým zájemcem, kterého potřebují uhranout lákavou nabídkou. 

Chraňte sebe i svoji rodinu pomocí šifrovaného připojení skrze virtuální soukromá síť. Právě zmiňovaná NordVPN aktuálně nabízí 3letý plán se 70% slevou, součástí kterého je možnost instalace až na šest různých zařízení; tedy s ním zabezpečíte bez problémů počítač i mobilní telefon pro sebe a třeba až 2 další členy domácnosti. 

Tagy: 
VPN