Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Co jsme zjistili a hodnocení

Tiskárna TDK LPCW-50
Je to téměř rok, co jsme tu recenzovali CD Printer IV. Tato tiskárna byla inkoustová, ta dnešní, je však jehličková! Říkáte, že se jehličkama na CD tisknout nedá? Ale dá, dokonce čím je hladší, tím lepší! No OK, tak je termotransferová ;-)

Kapitoly článků

Důležité informace:

  • Je možný pouze jednobarevný tisk v oblasti 7,5 × 1,6 cm.
  • Ne každé CD je na tisk vhodné. Důležité je, aby mělo CD na horní straně co nejhladší povrch.
  • Tisknout je možné na CD i na DVD, ale pouze o průměru 12 cm. 8 cm média a různé vizitky si tedy na této tiskárně nepotisknete.
  • Na jedno CD je možné tisknout vícebarevně. Ale pouze tak, že vytisknete nejdřív třeba modrou část, a pak červenou část. Pochopitelně se tím ale zvyšují náklady na tisk takového CD.
  • Tisk do kruhu není možný. Pouze pokud by si člověk dopředu připravil ohnutý nápis jako obrázek, který se vejde do tiskové oblasti.
  • Tisk obrázků možný je. Kvalitu bude omezovat jen výstupní rozlišení 200 dpi.
  • Rozhraní USB 1.1 zcela postačuje, protože není faktorem limitující rychlost tisku. Pokud je počítač v průběhu tisku zaneprázdněn (což se mi stalo pouze jednou), je tisk zastaven (z čehož vyplývá, že se informace o tištěném obrázku posílají v průběhu tisku), a jakmile si procesor udělá na tiskárnu čas, tisk pokračuje bez ztráty kvality.

Zjištěné údaje:

Maximální oblast tisku: 7,5 × 1,6 cm
Počet bodů v celé oblasti: 592 × 129
Skutečné rozlišení: 200 dpi
Rychlost tisku: 30 s na 1 oblast tisku
Posuv pásky při jenom tisku: 11,5 cm (vždy)
Skutečná délka pásky: 550 cm
Skutečný počet tisků na pásku: 46 (maximálně)

Cena:

Všechny ceny jsou přepočítávány ze zahraničních měn, a proto nemusí být zcela přesné.

Cena tiskárny: 3 000,- Kč
Cena kazety: 250,- Kč
Cena potisku 1 CD: 6,- Kč(3,- Kč s převíjením pásky)

Dostupnost:

Co je mi známo, v současné době (září 2003) se v naší republice vyskytují pouze 3 kusy. Proto sehnat tuto tiskárnu nebude tak snadné. Ale nic není ztracené. Jak známo, poptávka vyvolává nabídku, a proto pokud se budete často dotazovat svého dodavatele výpočetní techniky na tuto tiskárnu, je velmi pravděpodobné, že se najde někdo, kdo se rozhodne tyto tiskárny dovážet.

Hodnocení:

Klady: Zápory:
+ Nízká cena - V současné době nedostupná v ČR
+ Dobrá kvalita tisku - Ne každé CD je vhodné pro potisk
+ Stálost a odolnost tisku - Plýtvání páskou
+ Možnost výběru jedné ze 4 barev tisku - Omezená oblast tisku
+ Pěkný design - Jednobarevný tisk

Závěr:

Podle mého názoru se jedná o docela povedený produkt, který nemá žádné závažnější vady. Kvalita tisku je dobrá (asi na úrovni kvalitní jehličkové tiskárny), ale s barevnou laserovou tiskárnou srovnávat nelze. Tiskárna dokáže tisknout až do dvou oblastí do velikosti 7,5 × 1,6 cm při 200 dpi. Tisk je jednobarevný, na výběr je jedna ze 4 barev. Cena tiskárny je přijatelná: 3 000,- Kč. Jedna kazeta stojí 250,- Kč a vystačí na 40 oblastí (s převíjením pásky 80). Z toho vyplývá cena na potisk 1 CD 6,- Kč (3,- Kč s převíjením). Při troše zkušeností lze s tiskárnou dosáhnout téměř profesionálních výsledků.

Myslím, že ti, kteří při nákupu CD hledí na každou ušetřenou korunu, budou asi dál popisovat svá CD fixem, ale ti, kterým není jedno, jak vypadají popisky na jejich CD, můžou o této tiskárně uvažovat. Potisknuté CD vypadá tak nějak oficiálně, důležitě. Hodí se proto pro případy, kdy chcete potisknout CD pro někoho, na kom vám záleží, tedy v případě CD jako dárek nebo CD, které posíláte zákazníkům s vytištěným datem přípravy CD, s popisem verze produktu nebo se jménem zákazníka.

Je až s podivem, že teprve teď se našel výrobce schopný udělat tiskárnu na CD pro obyčejné lidi. Do budoucna zbývá doufat, že se do tohoto segmentu trhu pustí i další výrobci periferií.

Vláďa

Kapitoly článků

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku TDK LPCW-50 (tiskárna na CD)

Žádné komentáře.