Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Cardridge, software, kvalita tisku

Tiskárna TDK LPCW-50
Je to téměř rok, co jsme tu recenzovali CD Printer IV. Tato tiskárna byla inkoustová, ta dnešní, je však jehličková! Říkáte, že se jehličkama na CD tisknout nedá? Ale dá, dokonce čím je hladší, tím lepší! No OK, tak je termotransferová ;-)

Kapitoly článků

3.  Cardridge, software, kvalita tisku

Kazety:

Náhradní kazety vypadají takto:

TDK LPCW-50 cartridge v obalu  TDK LPCW-50 cartridge

Na pásce zůstává vidět text, který byl vytištěn:

TDK PCLW-50 páska vysunutá z cartridge

Pásky se dodávají ve 4 barvách: černé, tmavě červené, modré s nádechem metalízy a světle stříbrné.

Nejvíce mě na tiskárně zarazilo, jak plýtvá páskou. Mechanizmus navíjí pásku při každém posuvu hlavy. Takže když spustíte tisk, tisková hlava se posouvá až nalevou stranu (a navíjí pásku), pak přijde na řadu napínání pásky, při kterém je jí odvinut pěkný kus, posuv hlavy při tisku přes celou tiskovou oblast (i když chcete vytisknout jen jedno písmenko uprostřed) a návrat hlavy dostředu (s navíjením pásky). Dokonce i při každém vysunutí plotny je navinut kus pásky. Měřením jsem zjistil, že při každém tisku se spotřebuje 11,5cm pásky bez ohledu nato, jak široký je nápis, který má být na CD vytištěn. Po dotazu na výrobce mi bylo sděleno, že takový postup je nutný, a že není možný update software (nebo firmware), který by pásku trochu víc šetřil. Ale to bych nebyl Čech, abychse s tím nepokusil něco udělat!

Ano, řešení opravdu existuje. Pásku navinout zpět a tisknout do mezer, kde je páska nepoužitá. Jak ale pásku převinout zpět, když na kazetě je přístup pouze k cívce, která navíjí pásku směrem vpřed? Kazetu je nutné rozebrat. Po odstranění průhledného krytu se vyndají cívky s páskou, páska se převine a vše se vrátí zpět. Převinutí pásky je ale ti těrná záležitost a zvládnou ji jen trpělivé povahy. Mně se nejvíc osvědčil postup, při kterém si vždy odvinu asi metr pásky, položím ji i s cívkou, na kterou se páska navíjí, na stůl, natáhnu pásku do přímky a fouknu do cívky. Ta se dá do pohybu směrem popásce, která se tím pádem na cívku navine.

Po sestavení je vhodné kazetu slepit izolepou, jak je vidět naobrázku. Pokud vám po převinutí bude software hlásit, že je kazeta prázdná, stačí ji znovu otevřít a odstranit měděný plíšek s polštářkem, který pásku přitlačuje. Nakonec stačí před každým tiskem zkontrolovat, zda se opravdu bude tisknout do prázdného místa, což poznáte podle toho, že pod tiskovou hlavou budete mít použitou oblast z prvního převíjení pásku, za kterou je volné místo.

Kvalita tisku:

Kvalita tisku je dobrá. Srovnatelná zhruba s kvalitní jehličkovou tiskárnou.

TDK LPCW-50 potištěné CD

Všimněte si 4 bodů, které jsem přidal, aby byla vidět velikost maximální tiskové oblasti v poměru k velikosti CD.

V detailu vypadá tisk takto:

TDK LPCW-50 detail tisku

Další příklady tisku najdete například na stránce 3D Velocity.

Software:

Program CD/DVD LABEL PRINTER, který s tiskárnou dostanete (a který je k dispozici na webu výrobce), má celkem intuitivní ovládání. Obsahuje přednastavené šablony pro potisk CD s hudbou, s obrázky, s obecnými daty, dále šablonu pouze pro text a nakonec šablonu, ve které si můžete navrhnout svůj vlastní design včetně obrázků zcela bez omezení. Dokonce umí importovat obsah CD-textu nebo názvy souborů z adresáře. Takové seznamy pak sám dokáže zarovnat do odstavců.

V programu je možné nastavit hustotu tisku, metodu rozkladu (ditherování) obrázků, a to, zda se má před každým tiskem vysunout plotna, což doporučuji vypnout.

TDK LPCW-50 software

Tisk na dvě oblasti:

Software je vybaven možností tisknout na CD do dvou oblastí. Před tiskem si sami zvolíte, jestli budete tisknout do 1 nebo do 2 oblastí, a jak mají být oblasti orientovány. Nejdříve se vytiskne první oblast, poté se vysune CD, vy otočíte CD o 180 stupňů a necháte vytisknout druhou oblast. Pro přesné otočení CD slouží plastový zaměřovač, který přiložíte na CD a nastavíte CD tak, aby první vytištěná oblast byla přesně pod černým rámečkem, jak je patrné z obrázku:

TDK LPCW-50 zaměřovač pro tisk

Zaměřovač pak můžete na CD nechat i v průběhu tisku.

Pozn.: Na obrázku je použito CD, které má v horní oblasti nápis Verbatim, do kterého by nebylo vhodné tisknout.

Kapitoly článků
3.  Cardridge, software, kvalita tisku

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku TDK LPCW-50 (tiskárna na CD)

Žádné komentáře.