Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Popis a technologie

Tiskárna TDK LPCW-50
Je to téměř rok, co jsme tu recenzovali CD Printer IV. Tato tiskárna byla inkoustová, ta dnešní, je však jehličková! Říkáte, že se jehličkama na CD tisknout nedá? Ale dá, dokonce čím je hladší, tím lepší! No OK, tak je termotransferová ;-)

Kapitoly článků

Tiskárna

Designově se jedná o celkem povedenou periférii. Moderní, stříbrno-šedivá barva v kombinaci s modrým krytem tiskárně opravdu sluší.

TDL LPCW-50 pohled horní

Gumové nožičky, na kterých tiskárna stojí, jsou vyvedeny i na bok, nejspíš aby se tlumily vibrace a potažmo i produkovaný hluk.

TDK LPCW-50 pohled boční

Na zadní straně jsou přípojná místa pro napájecí zdroj 9 V / 1 A a pro komunikační USB kabel.

TDK LPCW-50 pohled zadní

Přední strana obsahuje vysouvací plotnu, tlačítko EJECT se zelenou ledkou a efektní odklápěcí poloprůhledný modrý kryt umožňující výměnu kazety.

TDL LPCW-50 pohled přední

Zevnitř je tiskárna vybavena celkem jednoduše a účelně.

TDK LPCW-50 otevřená

Kazeta se nasazuje na tiskovou hlavu, která je připevněna k osičce, umožňující horizontální posuv hlavy s kazetou.

Před tiskem prvního CD se hlavně nesmíte nechat zmást nápisem ve žlutém kruhu.

TDK LPCW-50 výstražný štítek

Pokud totiž umístíte CD podle návodu stranou, na kterou chcete tisknout, směrem dolů, tiskárna vám potiskne stranu, ze které se čtou data, čímž příliš velkou radost svému CD-ROMu neuděláte. CD se musí do tiskárny vkládat stejně, jako do CD-ROMky. (Pozn. Martin: Ona je část ale dobře. Opravdu se má stranou, na které je učiněn zápis (recording side), položit dolů, to jen ta závorka mlží. Asi někdo špatně překládal z japonštiny (nebo čínštiny?))

Technologie tisku

Tiskárna je jakýmsi kompromisem mezi jehličkovou a bublinkovou tiskárnou. Jak již bylo zmíněno, na tiskovou hlavu se nasazuje kazeta s páskou. Tisková hlava, pohybující se po CD, obsahuje zahřáté jehličky, které, pokud přijde jejich chvíle, udeří do pásky, a tím přenesou barvu z pásky na povrch CD. Na rozdíl od jehličkových tiskáren ale nelze použít to samé místo pro tisk vícekrát (tedy podobný systém jako Propisot). Páska se proto navíjí v kazetě na cívku stejnou rychlostí, jakou se pohybuje hlava po CD. Tisková hlava se přesune během tisku přes CD pouze jednou. Při tomto průchodu potiskne celou tiskovou oblast. CD se tedy v tiskárně neposouvá ani neotáčí.

TDK LPCW-50 schéma tisku

Nanesená barva je okamžitě suchá, a proto nehrozí, že se rozmaže. Je poměrně odolná proti otěru. Pokud se vám tisk nepodaří a budete chtít potištěnou oblast vymazat, bude třeba vzít technický benzín. Pozor je třeba dát na to, aby se benzín nedostal na datovou stranu média, které by mohl nepříznivě změnit optické vlastnosti.

Pro potisk se ovšem nehodí každé CD. Důležité je, aby CD mělo na horní straně hladký povrch umožňující rovnoměrné nanesení barvy. Použít lze i CD bez vrchního potisku.

S termálním tiskem si v minulosti již několik firem pohrávalo, ale dosud se žádné nepodařilo sestavit konkurenceschopné zařízení pro domácí použití.

Kapitoly článků

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku TDK LPCW-50 (tiskárna na CD)

Žádné komentáře.