Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Co možná nevíte o vozech Mercedes-Benz?

PR článek

Zdroj: Shutterstock

Mercedes-Benz je německý výrobce automobilů, nákladních vozidel, tahačů a autobusů. Značku založily firmy Daimler Motoren Gesellschaft a Benz & Cie. Luxusní vozy Mercedes-Benz zdobí v současné chvíli ikonické logo třícípé hvězdy v kruhu. Je tomu už více než 100 let, kdy Mercedes podal žádost o zápis ochranné známky. Jaký je příběh světoznámého loga? Proč došlo k přejmenování Daimler-Benz na Mercedes-Benz? To vše a mnohem více se dozvíte v následujících řádcích.

Od Daimler-Benz k Mercedes-Benz

Velký vliv na podobu značky měl v počátcích značky rakouský obchodník a automobilový milovník Emil Jellinek. Jméno jeho dcery Mercédès ho inspirovalo k pojmenování závodního týmu, ve kterém závodily vozy značky Daimler-Motoren-Gesellschaft. Produktové označení Mercedes bylo dokonce 26. 9. 1902 zapsáno jako ochranná známka.

Jak vzniklo logo Mercedes?

Obě společnosti měly ještě před sloučením každá svůj charakteristický znak, který nechaly roku 1909 patentovat. Benz & Cie měl znak obklopený vavřínovým věncem s nápisem „Benz. Tento věnec odkazuje na vítězství mannheimského výrobce v motoristickém sportu.

Společnost DMG měla logo třícípé hvězdy, která připomínala odkaz zesnulého průkopníka automobilů Gottlieba Daimlera. Ten kdysi nakreslil na pohlednici s rodinným domem právě tento symbol.

Adolf Daimler společnými silami s DMG vymyslel symbol, který představuje zemi, vodu a vzduch. K patentování loga, které na vozech Mercedes-Benz vídáme dodnes, došlo už 5. listopadu 1921.

Definitivní sloučení přišlo o pár let později

Během příprav na fúzi založily společnosti Benz a Daimler sdružení. V řešení bylo nejen nové logo, tedy třícípá hvězda ohraničená vavřínovým věncem, ale v roce 1925 vznikla také značka Mercedes-Benz. V dnešní době tedy není překvapením, že na vozech Mercedes-Benz najdete hned dvě loga. Nejen výraznou trojcípou hvězdu v kruhu, ale také menší hvězdu ve vavřínovém věnci. Ta je většinou na masce chladiče, na kapotě motoru, na volantu a na kolech.

Mercedes-Benz má i vlastní muzeum

Mercedes-Benz má dokonce své vlastní muzeum, které mapuje kompletní historii značky. Můžete zde vidět jak prototypy, tak sběratelské exempláře. Muzeum má devět podlaží s různými expozicemi:

  1. Vynález automobilu
  2. Zrození značky
  3. Časy změn – diesel a kompresor
  4. Po válce – forma a rozdíly
  5. Vizionáři – bezpečnost a životní prostředí
  6. Nový začátek – cesta k bezemisnímu provozu
  7. Silver Arrows – závody a rekordy

Mercedes-Benz je záruka prvotřídní kvality

Vozy Mercedes-Benz mají výbornou pověst z v oblasti kvality a odolnosti. Studie počáteční kvality a spolehlivosti vozidel americké společnosti JD Power z roku 2011 hodnotí vozy Mercedes-Benz jako nadprůměrné z hlediska kvality sestavení a spolehlivosti.

Stejně tak v průzkumu JD Power’s United Kingdom Survey z roku 2011, byly vozy Mercedes hodnocené nadprůměrně. Mercedes-Benz nabízí široký sortiment automobilů pro různé využití a příležitosti. Vozidla jsou vyráběna v mnoha zemích světa, ale stále si udržují německou kvalitu.