Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Co nového v Longhornu

Longhorn logo pod lupou
Vypadá to, že to Microsoft se svým budoucím operačním systémem, známým prozatím pod označením Longhorn, myslí hodně vážně. Opět totiž uvolnil na setkání s vybranými softwarovými vývojáři další části kódu některých aplikací. To vše směřuje k tomu, aby v okamžiku uvedení na trh měl Longhorn již širokou podporu jak ze strany vývojářů, tak i nativních Longhorn aplikací. Podívejme se tedy podrobněji na to, co je v Longhornu nového.

Společnost nyní poskytla vybraným vývojářům části kódu, které obsahují rozšíření systému o online video podporu či bezpečnostní prvky. Vývojáři měli včera možnost vidět další střípky skládačky s názvem Longhorn ve verzi novější, než jaká byla prezentována na WinHEC 2005 konferenci. Společnost Microsoft uvolnila na stránkách Microsoft Developer Network „beta 1 release candidate“ verzi 3D grafické technologie Avalon (o níž jsme před časem psali) a komunikační subsystém s názvem Indigo. V plánu je začlenění finálních verzí obou programů do Longhornu někdy v pozdějších měsících roku 2006. Microsoft také poskytl v pondělí vývojářům kód pro tvorbu aplikací, využívajících InfoCard technologii, jež má dle společnosti potenciál stát se nástrojem pro uživatele, který jim umožní bezpečně ukládat osobní data ve webových aplikacích.

Toto je již podruhé, kdy Microsoft poskytl takovýto aplikační kód vybrané skupině vývojářů. Společnost kromě tohoto plánuje též vydání API rozhraní, které umožní využití technologií Avalon a Indigo na operačních systémech Windows XP a Windows Server 2003. Jaké nové vlastnosti tedy byly vývojařům prezentovány?

  • Indigo dostalo do vínku vlastnost zvanou „peer channel“, která umožní tvořit aplikace pro online chat, pracovní porady či multiplayer hry bez nutnosti mít centralizovaný server. Indigo kromě toho zahrnuje i vylepšenou podporu pro starší technologie MSMQ a COM+ object model.
  • Aplikace s podporou Avalonu nyní zvládnou i online video a načítání dokumentů ve formátu Microsoft Metro.
  • Poprvé se také vývojáři setkali s InfoCard technologií, s níž se budou moci uživatelé připojovat k aplikacím, postaveným na Indigo technologii, pomocí virtuální karty. Data uživatelů budou skladována buď na jejich počítačích, nebo v počítačích e-commerce společností. Společnost Microsoft uvádí, že „tato technologie je navržena tak, aby se kontrola vrátila zpět do rukou uživatelům“.
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Co nového v Longhornu

Úterý, 31 Květen 2005 - 23:38 | Anonym | nIC

Zobrazit diskusi