Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Co přináší jarní aktualizace Zoner Photo Studio X?

Zoner Photo Studio X je oblíbený správce fotografií a foto editor. Přispívá k tomu příjemná cena, schopnosti a také pravidelné vydávání aktualizací na podzim a na jaře. Ta jarní letošního roku je zde.

Na úvod upřesním, že se budu věnovat jen novinkám v oblasti zpracování fotografií. Zoner Photo Studio (ZPS) umí zpracovávat i video, a pochopitelně, novinky se objevily i v této oblasti, nicméně tuto část pominu.

Vylepšené porovnání fotografií

Porovnávání fotografií je základ, v ZPS je možné v modulech Správce a Vyvolat. Nově lze ale vybrané fotografie zvětšovat anebo posouvat odděleně, stačí k tomu přidržet klávesu Shift. Oddělení se hodí v případě, že objekt či detail je na jednotlivých fotografiích posunutý nebo jsme použili zoom.

Příklad na obrázku níže, obě fotografie jsou pořízeny objektivem se stejnou ohniskovou vzdáleností, ale vzdálenost a orientace je jiná. Se stisknout klávesou Shift si každou samostatně zvětšíme a posuneme. Jakmile Shift pustíme, zvětšování a posouvání se aplikuje na obě fotografie současně.

Výchozí je zvětšování a posouvání společné pro všechny vybrané fotografie, jiné foto editory mají opačnou logiku – bez stisknuté klávesy zvětšují a posouvají fotografie odděleně. Toto chování nejde změnit (nejen v ZPS), na druhou stranu, je to jen otázka zvyku. Celkem tak lze porovnat až 9 fotografií – což je více než dost, aby to mělo smysl, je třeba dostatečně velký monitor a odpovídající rozlišení (ne že by to menším 15“ či 17“ notebooku nešlo, ale obrázky jsou malé a tudíž pro porovnání nepoužitelné).

Lepší možnosti kopírování úprav

Neznám foto editor, který neumí kopírovat úpravy z jedné fotografie na další. ZPS v tomto není výjimkou, nicméně prostor pro vylepšení se našel.

Nově lze mezi fotografiemi kopírovat jednotlivé úpravy. V pravém horním rohu paletky, jejíž nastavení chceme přenést, je k tomu určena typická ikona. Ta je aktivní, resp. zobrazena jen tehdy, pokud byly hodnoty v paletce upraveny. Následně máme pro vložení několik možností: výchozí volba (bez stisknuté další klávesy) je Vložit (na vybrané fotografie, užitečné např. pro kopírování korekce expozice, sytosti barev, kontrastu apod.), s klávesou Shift nabídne ZPS vložení úprav na všechny fotografie (pro mne typicky vyvážení bílé), s klávesou Ctrl pak na všechny následující.

V editaci úprav je ještě jedna šikovná novinka, které jsem si u jiných editorů nevšiml (pokud víte, napište prosím do diskuse). Stisknutím klávesy Alt ZPS nabídne zkopírovat všechny úpravy z předchozího souboru. Úpravy se kopírují včetně ořezu a otočení. Tímto způsobem lze přenést úpravy jen na jednu vybranou fotografii, pokud jich je označeno více, je volba nedostupná.

Něco pro milovníky (nejen) Instagramu

Instagram preferuje fotky ve čtvercovém formátu, byť jsou k dispozici i jiné poměry stran. Ne vždy chceme či můžeme ořezávat, vhodnější může být změna velikosti obrazu. Pak jej ale doplňují barevné pruhy (pominu-li bílou, resp. barvu pozadí stránky, takže se „ztratí“). Ty nyní můžeme nahradit rozmazaným pozadím.

Ve modulu Správce vybereme jednu nebo více fotografií se stejným poměrem stran a přidáme hromadný filtr. V prvním kroku upravíme rozměry obrázku, delší stranu zmenšíme např. na 1080 obrazových bodů. Pak zvětšíme plátno tak, aby mělo 1080 bodů v obou rozměrech. Nakonec vyplníme pozadí původním rozmazaným obrázkem. K dispozici jsou tři šoupátka pro nastavení efektu – síla efektu rozmazání, prolnutí s barvou a přiblížení (zvětšení). Nastavení lze uložit pro opakované použití.

Použití přes hromadné filtry neumožňuje nastavit efekt pro každou fotografii samostatně, což ale není smyslem. Použité je snadné, rychlé a dostaneme stejný efekt u všech fotografií. Osobně si myslím (nechť si ale každý udělá vlastní názor), že v posledním bodě je kámen úrazu – tím, že všechny fotografie skončí „stejně“, tak to začne nudit.

Zonerama na vašem webu

Toto se netýká zpracování fotografií, ale jejich prezentace. Zoner pro své uživatele provozuje webové album Zonerama. Veškerou správu alb lze provádět na webu nebo přímo v ZPS. Na webu máme možnost si vygenerovat HTML kód pro integraci alba do vlastních stránek, na blog apod. Funkce není zcela nová, nahrazuje původní řešení přes HTML tag iframe, využitelnost je zcela individuální. Na příkladu níže, je album tak jak ho můžeme vidět na Zoneramě, níže výsledek po vložení do prázdné HTML stránky.

Funkci najdeme pod ikonkou Sdílet. Vygenerovaný html kód zavolá JavaScript, který provede vše potřebné. Fotografie pochopitelně zůstávají v původním umístění a vše řídí Zonerama.

Myslelo se na zabezpečení, takže použití je možné omezit na určitou doménu. (Proč to není výchozí volba?) Ctí se nastavené zabezpečení alba, takže takto vložené chráněné album není možné zobrazit bez hesla nebo bez přihlášení. Pokud jsme přihlášení jako majitel účtu, máme prakticky stejné možnosti práce s albem jako na Zoneramě. Vygenerovaný kód můžeme změnit nebo smazat, kód se tím zneplatní a album se na všech webech přestane zobrazovat, dokud nevložíme kód nový.

Okamžité hlídání změn v katalogu

Cituji ze stránek Zoneru: "Tak rychlá novinka, že si jí ani nevšimnete. ZPS X teď důkladněji hlídá fotky v katalogu a případné změny (i od jiných programů) zpracovává výrazně rychleji."

Zkoušel jsem různé kejkle se soubory načtené v katalogu, ale přesto nevím, v čem to vylepšení je (na webu Zoneru jsem k tomu nic bližšího nenašel). Alespoň uvedu dva příklady:

Mám definované úpravy na souboru, který je registrován v katalogu. Soubor za běhu ZPS přejmenuji. ZPS změny monitoruje a promítne ji v katalogu bez komplikací. To je fajn, jiné programy toto nemusí zvládnout.

Stejný soubor, tentokrát jej přejmenuji / přesunu / smažu, když ZPS neběží. To je potenciální problém pro jakýkoliv správce fotografií. Soubor je tedy z disku pryč, bohužel, ZPS mě nijak neupozorní, že soubor chybí. Jak se tedy dozvím, že jsem udělal chybu?

Propojení s iCloud

Pro uživatelé telefonů Apple přibyla možnost ukládat fotografie přímo ze ZPS na iCloud. Pochopitelně to platí i opačně, soubory na iCloudu můžeme procházet přímo v ZPS, spravovat je v katalogu, provádět úpravy atd. Co dodat, než, že to funguje pohodlně. Pro ty, co fotí telefonem a zároveň chtějí fotografie upravovat v počítači, popř. vše spravují v ZPS, je to další zjednodušení.

Kdo Zoner Photo Studio nezná, může si jej vyzkoušet na 30 dní bezplatně (pouze konstatuji fakt). Na webu Zoneru najdete rovněž krátká videa s prezentací nových funkcí.

Diskuse ke článku Co přináší jarní aktualizace Zoner Photo Studio X?

Pondělí, 22 Březen 2021 - 21:04 | giff | 4.0 už je pomalý bumbrlíček, doporučuji zkusit...
Pondělí, 22 Březen 2021 - 19:26 | Robin Seina | Budu za barbara, když napíšu, že používám roky...
Pondělí, 22 Březen 2021 - 18:09 | Pety | Kdo zaváhal... Já si stejně platil upgrade každý...
Pondělí, 22 Březen 2021 - 18:05 | Pety | Jasně, dvakrát do roka větší update a pak se...
Pondělí, 22 Březen 2021 - 16:40 | X Polish | Někde jsem dostal jednu verzi, kterou jsem ještě...
Pondělí, 22 Březen 2021 - 15:32 | Jon Snih | Pořád používám stařičkou verzi ZPS 14. V zásadě...
Pondělí, 22 Březen 2021 - 14:22 | MikeM | "Tak ale niečo tam museli fest dodrbať......
Pondělí, 22 Březen 2021 - 13:13 | zoki | Tak ale niečo tam museli fest dodrbať, keď...
Pondělí, 22 Březen 2021 - 12:08 | Pety | Doplním, kdo už ZPS X zkoušel, každou novou...

Zobrazit diskusi