Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Core 2 Extreme pro notebooky

Intel Core 2 Extreme logo

Spolu s platformou Centrino Pro alias „Santa Rosa“ přijde něco, co tu ještě nebylo: mobilní varianty procesoru Core 2 Extreme. Ten bude mít podobné vlastnosti jako jeho desktopová varianta, akorát bude určen regulérně do mobilní platformy, tedy v případě Centrina Pro do socketu P. Pravda, neznáme zatím jeho předpokládanou spotřebu, ta bude jistě hrát v notebooku nezanedbatelnou roli.

Vězte tedy, že někdy na polovinu roku se chystá Core 2 Extreme X7800 (o jádře se v tuto chvíli hovoří jako o „Meromu XE“). Výroba samozřejmě 65nm procesem, sběrnice 800MHz, takt procesoru 2,6 GHz a pochopitelně 4 MB Smart Cache. Rovněž bude u tohoto procesoru odemčený násobič, aby si mohl uživatel svého „Meroma XE“ snadno přetaktovat i výše. Pokud jde o cenu, ta bude nižší než u desktopové Extreme varianty. Namísto 999 dolarů bude chtít Intel za „Mobile“ Core 2 Extreme 795 dolarů.

A pokud se ptáte, kdo by asi takový notebook vyráběl, pak vězte, že tato informace způsobila rozruch především mezi výrobci základních desek. Ti totiž zavětřili příležitost oprášit myšlenku desktopového motherboardu založeného na mobilní platformě (možná si vzpomenete, jak jsme na loňském CeBITu nalezli některé takové pro „Yonahy“ alias Core Duo od Abitu, Gigabyte či dokonce jednu s čipsetem i975X od AOpen). Na závěr už jen doplňme, že ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku by ještě měl přijít mobilní Core 2 Extreme model X7900 na 2,8 GHz.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Core 2 Extreme pro notebooky

Žádné komentáře.