Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Core i5-13600K vypadá zajímavě, k 6 velkým dostane 8 malých jader

Zmena paradigmi pokračuje:
Intel Core i5-13600K (6C+8c) v MT až o 40 % rýchlejší než 12600K (6C+4c) v CB R23 a v SC CPU-Z s 8 % vyšším výkonom pričom prekonáva Ryzeny, min. o 28 % !
A to sa bavíme len o procesore z mainstreamového segmentu…

P.S. čo sa týka toho CB R23 v SC tak to by odpovedalo, že nevyladené ES3 priradilo do SC práve malé atómové E-core Gracemont s IPC Skylake / Zen 2 :-)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Myslím si, že by bylo u těchto heterogenních procesorů vhodné provádět několik single-core benchmarků, jeden na velkém jádře, druhý na malém. Ukázal by se skutečný výkonnostní rozdíl mezi těmito jádry.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Misto jednoho skutecne plne vybaveneho jadra se vejdou ctyri atomy, to uz samo o sobe naznacuje rozdil v podanem vykonu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zmena paradigmi? jako ze je odted normalni ze mainstream zere vic jak hiend minuly generace pri horsim vykonu? (: to je fakt cool..

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Uz jsi s tim docela trapny..
Ale jinak jsi teda dobrej vymaz :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To už si toto paradigma ale mohl koupit už dávno – jmenovalo se to i9 12900K, je to CPU s úplně stejnými vlastnostmi... stejná spotřeba, stejný výkon... akorát to máš 8C, které nemusí běžet na tak crazy taktech, to je asi tak jediný opravdový rozdíl.

Ten co koupil i9 12900K nemá horší CPU než toto, sice dražší, ale zas už mu tiká v PC rok, de facto jen přejmenované, nechápu, že se Intel vůbec namáhal tady s tím... stačilo jen zlevnit i9 12900K a vyšlo by to stejně.:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na hry jsou ty mala jadra naprd. Lepsi je snad je i vypnout. Na ST a lehky MT jsou taky na prd. Pro MT aplikace, ktere maji vic threadu nez P jader, neni dopredu jasne, jaky vykon to vlastne bude mit oproti "plnokrevnemu" CPU s vetsim poctem "P" jader. Viz treba Handbrake a jine programy. Na co je to dobre, jsou opravdu aplikace typu Rendering, ktere jsou schopny vyuzivat uplny MT potencial, jinak je to jak co.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

zrovna tenhle rok nas dodavatel presedlal na rendering na gpu misto cpu

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kterej není tak kvalitní

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

mas nejaky priklad? co mame rendery tak nepoznas rozdil jestli to bylo vyrenderovany na cpu nebo gpu a je to 8-10x rychlejsi pak kdyz rederujes desitky tisic obrazku ve 4k a bektery v 16k tak je to znat a platis samozreme cas farmy, lip se vsechno planuje kdyz nemusis cekat tyden dva na celou davku, ale jenom dny

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyrenderuj v Blenderu jakýkoliv demo a porovnej výstup. Je to vidět na první pohled. To samé při enkódování videa. Že má CPU vyšší přesnost výpočtů není žádná novinka, netuším co se snažíš vyvracet.

Kromě toho se některé věci mohou počítat úplně jinak.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no vidis a ja se nebavim o blendru ale jinych datech a pak se dela jeste nad nima post process, ktery se dela stejne jako pred tim na cpu, kazdopadne vysledek nepoznas a my usetrili spousty casu a penez

tim neshazuju cpu rendering jenom se nasel use case, kde byl adekvatne nahrazen gpu renderingem

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1. Je mi jasné, že Tralalák je tak nadšený pretože je "úchylák" na malé jadrá (bez urážky), tak isto by ho asi potešilo AMD keby vydali 6nm SoC s 8xZen4 bez L3 cache a s μRDNA3 iGPU, samozrejme hlavne pre mini ITX dosky.

2. Ono je to všetko pekné s P-Core a E-core (pokiaľ neberiem do úvahy hlavne vysoké latencie medzi týmito jadrami), ale tá skutočná "sranda" nastáva až vtedy, keď si uvedomíte (a urobíte pár testovna Ryzen 5 3600 a poladíte ho ni nízke TDP), že 8jadier Gracemont (e-core) nemá lepší pomer výkon/watt ako 6jadier Zen2 na cca rovnakom TDP.

3. Paradigma, neparadigma, do ajtak skončíme do piatich rokov s CPU s kombináciou "plnotučných 8-mich jadier s primerane veľkou L2 cache a super veľkou L3 cache (na hry a ST výkon) + plnotučných high density 16-24 jadier tej istej generácie so zdieľanou veľkou L2 cache a bez L3 cache ( na MT výkon...cinebench, blender a pod. )

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

CPU k houvnu, sice výkon dobrý, ale topí jak hovado, protože... malá jádra... zas a opět. Tipuji klasický Intel ojeb – ten výkon v grafech bude při těch 230W, jenže když pak omezíš příkon na těch 150W, tak ti výkon tohoto teplometu letí střemhlav dolů.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Raději si pro boha kupte Ryzen 7 7800X než tady to topítko jak do mrazu místo topení... to zas bude v loadu i s Noctuí NH-U14S 90 °C jak s i9 12900K, hlavně že překonáme AMD, jen spotřeba jak 16C Ryzen 9 7950X s výkonem jejich 400W i9 13900K, kterou budeš moct zapnout asi jen v zimě, jinak to neuchladíš... ještě jen 6C+8c, takže jak ty Atomky vypneš, aby ti to nežralo i trávu u cesty, tak to bude mít problém překonat možná i 7600X...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Je potreba srovnavat pokud mozno jabka s jabkama.
Takze 20 vlaknovy CPU od Intelu muzeme srovnavat s 16t R5800X(T) nebo s R5900X.
A tomto srovnani je na tom Intel o fous lepe, ale s pravdepodobne horsi spotrebou. Ten jednojadrovy vysledek v R23 naznacuje, ze si nemuzeme byt jisti, ze vzdy budou pouzivana optimalni jadra (u AMD tu jistotu mame).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A tie malé "úsporné" jadrá už podporuje aj iný soft než na mieru šitý bechmark ? Keď som naposledy testoval 12600K, jediná jeho výhoda bola, že sa tie skriplené jadrá dali vypnúť.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Intel mam rad, ale dokud bude AMD nabizet nezkriplene procesory pouze s jednim typem jader, a Intel pojede dal v tomhle experimentu s malymi jadry, tak pro me Intel umrel a delam, ze vubec neexistuje.
BigLITTLE je takovej vohak, proste jak to udelat s co nejmensima vyrobnima nakladama, aby to umelo zaroven mit maly odber, kdyz se to nepouziva a zaroven mit velky vykon, kdyz se to pouziva. Ja plne chapu, ze je tenhle vohak docela efektivnim nizkonakladovym resenim, ale furt je to jenom vohak.
Za mnohem lepsi povazuju, aby v procesoru byl jenom jeden typ jader a aby se dokazaly prubezne pripojovat a odpojovat a pripadne snizovat a zvysovat frekvenci presne dle okamzitych vykonovych pozadavku. Jiste neco podobneho udelat neni jednoduche a chce to sofistikovane reseni, ale o tom ty procesorove technologie maji byt. Takze to je ten duvod, proc jsem zacal v procesorech fandit AMD, ze se pokouseji o technologicky vyspela reseni a ne vo vohaky jako Intel. Snad to AMDecku vydrzi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Taky preferuju identický jádra, ale bohužel je možné, že to je budoucnost. Složitost výpočtu lze obecně snížit nárůstem potřebné paměti. V tomto případě křemíku. Třeba se ale začnou dělat procesory s velkým počtem malých jader a malým počtem velkých jader zvlášť.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uplne nevim, jak jsi to myslel, ale ono to nekde bude vzdycky slozite.
Kdyz udelas vohak typu biglittle, tak musis potom programatorsky zajistit, aby se ulohy prirazovaly spravnym jadrum a aby se velka jadra nespoustela zbytecne, ale aby se spoustela, kdyz se maji spustit. To je slozite a ten, kdo to bude ve firmwaru, v operacnim systemu a nebo v aplikaci to programovat, se zapoti.
Kdyz budou jadra identicka a budou se umet odpojovat a pripojovat a budou umet dynamicky menit frekvenci,tak se spis zapoti vyvojari a programatori toho procesoru, aby jim to dobre fungovalo a potom tam bude uz nejaky jednodussi out-of-box vystup a ti navazujici programatori uz to budou mit snazsi.

Preferuju teda ty identicky jadra, protoze to vsechno vyresi hned na zacatku a nekomplikuje to dalsi veci, teda se nemohou ani problemy retezit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslel jsem to tak, že obecně existuje časová a prostorová náročnost řešení problémů. Pokud chceš snížit časovou, tak musíš obětovat prostorovou. U čipů je to počet tranzistorů, který neustále roste, ale díky lepším výrobním procesům to nakonec nezabírá víc místa. Intel se do této situace dostal možná proto, že je ve skluzu ve výrobních procesech, takže ty velký jádra už prostě do jednoho CPU jen tak nenarve.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Větší blbost jsem dlouho nečetl, Kojote, sorry.
V první řadě, existuje něco jako powermanagement. Dnes není problém nečinná jádra zcela vypnout, nebo je "uspat" tak, že mají spotřebu v jednotkách wattů - jen se to musí umět. Tuhle strategii big.little dotáhl ARM a trochu se v ní utopil (respektive utopili se v ní výrobci mobilních zařízení, kdy ta největší jádra jsou v telefonech jen pro benchmarky.) Podobně se aktuálně topí i Intel, který byl donucen dropnout vlastní SIMD instrukční sady AVX(/2/-512). Jednoduše řečeno, uvařili polívku z toho, co měli aktuálně skladem, a že z toho vypadl slepený kočkopes, to se ani není čemu moc divit.

Tralalák to eufemisticky nazval změnou paradigmatu (já myslím, že nás všechny trollí), já vidím klasický struggle, kdy má Intel problém konkurovat starším procesorům konkurence, a to vše za cenu šílené spotřeby. To samo o sobě je tak absurdní, že by se za něj ani Beckett nemusel stydět.

edit: a zanedlouho přijde Zen4. Nevím, co přesně od něj čekat, ale určitě nečekám, že bude pod jakýmkoli aktuálním "lejkem." Intel potřebuje novou architekturu. A s ohledem na to, že Raptor je klasická vata, která přišla proto, že se opět nedaří plnit stanovený plán, viděl bych to pro Intel ne zrovna v dobrém světle.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nikomu nic nebrání ty malý zmetky vypnout, podobně jako iGPU. Pokud se to člověku vyplatí ekonomicky, není co řešit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ano,ale uprimne, chces si kupovat procesor s tim, ze potom pulku kremiku vypnes? Neni lepsi si koupit procesor, u ktereho nemusis vypinat nic a funguje ti vsechen kremik?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Je, ale proto píšu o iGPU, tam to takhle funguje už spoustu let taky... nemá cenu to hrotit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ja na Ryzenu zadny iGPU nemam. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já taky ne, ale o to tu jaksi nešlo...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mně naopak přijde naprosto logická úvaha, když některé jádro v procesoru stejně nikdy nemůže dosáhnout plného výkonu, proč ho nenahradit třeba 4 menšími.
Např. „nejméně povedené“ jádro 16jádrového procesoru asi nikdy nepřijde na řadu dokud je málo vláken (budou se prioritizovat „povedenější“ jádra) a když bude vláken hodně, stejně nepoběží na maximálním taktu kvůli TDP. Takže nikdy nedostane možnost využít svůj potenciál.

Problém s Intelem vidím v tom, že lepili dohromady moc odlišná jádra (zejm. nepodpora některých instrukcí u malých jader mi přijde jako úlet, resp. známka, že tam nacpali co zrovna měli).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To stejny ale mas i s tema malyma prdama. Tam taky podle poctu threadu,se bude snizovat frekvence podle obalky TDP. B-L je dobry pro 'full' MT ukoly. Pro vse mezi ST a full MT je v principu lepsi mit tve 'ne-plne' vyuzitelna P jadra minimalne do okamziku nez nastoupi SMT. Po nastuoy SMT je to pak grey zone.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Změna paradigma... 4 jádna na vše už nestačí. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2000-2021:
4 cores ought to be enough for everybody

2022+
4 power cores with a herd of efficient cores ought to be enough for everybody

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V roce 2000 byla pro běžné uživatele sci-fi už představa, že by jeden procesor mohl najednou zpracovávat víc než jedno vlákno :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V roce 2000 byla pro běžné uživatele sci-fi už představa, že čerstvě nainstalované Windows zaberou 40GB na disku... :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

analytik/čka tvrdí, že

AMD Will Not Lose Market Share Until 2025 Says Wedbush
4h
analyst Mayyy Bryson outlined in an interview given to CNBC that he believes the company will outperform its peers in the semiconductor space

The analyst stated that in his opinion, AMD will continue to take away market share from Intel in the personal computing and server markets and that this trend should continue throughout 2023 and end in late 2024 at the earliest.
https://wccftech.com/amd-will-not-lose-market-share-until-2025-says-wedb...

a súčasne sa vrátil 2. najsilnejší predajca AMD v časoch ex-prezidenta Meyera

Nick Lazaridis Appointed AMD Senior Vice President, Sales, EMEA, India and APJ
07/20/2022
Lazaridis most recently served as president, EMEA for HP Inc. He is returning to AMD after previously leading Asia Pacific regional sales from 2009 to 2012.
https://www.amd.com/en/press-releases/2022-07-20-nick-lazaridis-appointe...

Derrick R. "Dirk" Meyer (born November 24, 1961) was a former Chief Executive Officer of Advanced Micro Devices, serving in the position from July 18, 2008 to January 10, 2011.
https://en.wikipedia.org/wiki/Dirk_Meyer

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nove intelí procesory sou presne na styl vojebu koupis si nove auto ale zatimco predni pneumatiky mas/dostanes normalni, tak ty zadni budou jenom na dojezd a jeste o palce mensi, jednoduse je to reseni na ukázkovou piču.

Jestli nedokaze intel udelat konkurenceschopny procesor vuci 12 a 16 jadernemu Ryzen-u, necht se na to rovnou vyjebe a udela(alepson) poradnou konkurenci 6 a 8 jadernym modelum(AMD), takovy cistej 8 jadernej Rocket Lake bez atomu drzenej na(max) 5GHz by vubec nebyl spatny tah, jeste mu pridat vic cache(60MB+) a drzet to na spotrebe 180W, cena 380€, pro mne uplne v pohode.

Intel se uz jednoduse trese pred 6, 8, 12 a 16 jadernymi V-Cache osazenymi a na architekture Zen IV stvorenymi procesory od AMD, takovy Ryzen 9 7950X3D s taktem 5.5GHz bude proste jine kafe, ja osobne tez doufam ze AMD uvede i 24 jaderny Ryzen 9 7990X3D kdyz uz non-ThR zarizla, za cenu 899€ naprosto bez vycitek, sem s nim(!).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.