Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Core i5-14600K o 5,5-17,2 % rychlejší než Core i5-13600K

Moja otázka znie...testoval/otestuje niekto, ako sa to bude správať (frekvencie a následný výkon) pri trvalej záťaži (minimálne 10-15 minút)...povedzme vo viacerých situáciách...napr. vyťaženie 6x veľké jadrá....alebo aj plné vyťaženie jadier...nebude sa rozdiel medzi 13600K a 14600k s dĺžkou záťaže zmenšovať? Prípadne ak použijem lacnejšiu dosku, bude ten rozdiel vôbec merateľný?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jelikož od 12 generace nemají Kčkove modely v defaultu časované limity tak by se s časem výkon zmenšovat neměl.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nemal som na mysli časové limity (tau), ale skôr teplotné...či už na CPU, alebo aj na napájacích kaskádach základových dosiek

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To už záleží na individuální sestavě (možnosti chladiče a desky). Buď bude výkon klesat nebo ne. :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě se toto nezkouší. Pokud má tedy člověk CPU s vyšším PL2, tak bude problém vždy. Třeba 13700K má PL1 u 125W, PL2 u 253W a některé desky prý povolují i 280W. Pustit na to burn na 30min - 1h, tak po té době člověk uvidí 100C trotlující topinku. Vzduchem to asi půjde těžko uchladit a u vodníka těžko říci, bo i záleží, jak ten CPU má kvalitní tepelné vedení mezi jádrem a krytem.
Nedělám si tedy iluze o tom, že jsou podobné CPU použitelné v all core zátěži jako kompilace, výpočty, render apod.
Třeba Ryzen 7900X by měl běžet v all core boostu při 5,2GHz a měl by žrát cca 200W, což lze uchladit vzduchem.

Intel sází na to, že se mu to vyplatí, tj., že stačí špičkově dodat velký výkon po krátkou dobu s velkou spotřebou. Výkon se dodá, krátkodobě velká spotřeba ten CPU neusmaží atd.
Tomu pak pomáhají i ty e-core, což ale zase dělá problém plánovači, takže občas dělají e-core věci, co nemají a výkon jde dolu. U desktopů to asi může procházet a nemusí to vadit. U serverů je to ale problém, bo pak nelze predikovat zátěže a spoléhat na nějaký výkon.

Možná jsem boomer, ale dokud to jde, věřím raději řešení, co umí all core boost a dodá, co slibuje, i delší dobu, než v řádu minut.
Zdar Max

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

já raději věřím řešení které nespoléhá na virtuální vlákna. Ostatně kolik aplikací je na HT/SMT plně optimalizováno. Nejvíc asi testovací tzv. power virus apky které rozpálí i ten poslední tranzistor, ale reálně která aplikace se takovému scénáři skutečně přiblíží? Obávám se že prakticky jen ty tvrdě placené - a kdo si koupí drahou aplikaci tak také nesmí šetřit na hw. Je to ovšem jasná idea pro frikulíny - koupím drahý soft a k tomu co nejlevnější hw a pak se diví že když to hodiny šťaví co to jde že to není úplně stabilní nebo klesá frekvence na základní takt. Jenže mainstream hw není stavěn ani připraven na polo-profi použití kdy to hodiny či dokonce dny má jet na plný kotel. Ostatně něco takové se dělo u grafik za kryptománie, jenže výrobci se začali rychle bránit - pochopitelně že ten hw není připraven aby jel dny a týdny v kuse, takže ti šťastnější - v uvozovkách stihli těžbu ukončit a hw prodat "těsně před smrtí" a těm méně co to přetáhli to začlo chcípat nebo skoro chcípat tak dělali různé úpravy aby to prodané zákazníkovy aspoň pár týdnů běželo a oni dostali své peníze za šrot uvedený jako zánovní zboží.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ako posun vykon je viac ako slusny.
Len aby to nebolo zas na ukor spotreby ako je zvykom u tejto znacky.
Chcelo by to info o spotrebe

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Podle jiných zdrojů, je 14600K(F) stejný křemík jako 13600K(F) jen o 200MHz (4%) výš taktovaný. Ta spekulace, že za zvýšením výkonu je použití DLVR (Digital Linear Voltage Regulator) je zajímavá, ale asi nesprávná.

Už dřív jsem si říkal, jak by mohl regulátor napětí v CPU pomoci snížit příkon. Pokud by šlo o LINEÁRNÍ regulátor, tak ten reguluje na základě zpětnovazebně řízeného úbytku napětí a celkové ztráty se tedy nesníží. Je možné je nanejvýš přestěhovat na nějaké měně ohřívané místo čipu a tak o něco zlepšit možnost chlazení. Ztráty se sníží jen, pokud by šlo o SPÍNANÝ (digitální) regulátor. Jenže ten pro fungování potřebuje dostatečně velkou indukčnost a tu na čipu asi vyrobit moc nepůjde. Mohla by být nanejvýš na patici CPU, ale tam není moc místa a bývají tam jen malé filtrační kondenzátory.

Dohledal jsem informace o DLVR (viz dva odkazy dole) a vypadá to, že to v podstatě není regulátor, ale spínač napětí. CPU při malém příkonu dostává napětí ze základní desky z jednoho zdroje s nižším výkonem a zřejmě i s nižším napětím. Při zvýšení příkonu CPU se paralelně připojí další zdroj s vyšším výkonem a napětím. Příkon CPU se tedy sníží, ale jen při nízké zátěži. Ve vysoké bude stejný jako u cpu bez DLVR.

Když vidím, že stejný, jen o 4% výš taktovaný, procesor dosahuje o 17% vyššího výkonu, nemůže mne nenapadnout, ze tu něco smrdí. Z článku není jasné, z jakého zdroje jsou data pro grafy porovnávající výsledky procesorů s hodnotami, které zveřejnil BenchLeaks. Tak jsem se zkusil podívat ke zdroji, na server s výsledky GreekBench.

A mám pro příznivce Intelu skvělou zprávu. Novy 14600K(F) není v MT testech lepší (než předchůdce) o 17%, ale o celých 51%. Ovšem zároveň mám pro příznivce Intelu i špatnou zprávu. Novy 14600K(F) je naopak o 12% horší, než předchůdce 13600K(F).

Stačí se však podívat na první stránku s výsledky pro i5­-13600KF ­(viz odkaz dole­). Tam v sloupci MT hodnot najdete nejmenší číslo 11366 a nejvyšší 19392 a těm odpovídají ty dvě protichůdné hodnoty změny výkonu proti 13600K(F).

Jak může vzniknout tak obrovský rozptyl výkonu? Částečně za to možná může to, ze GreekBench není jeden test vytvořený pro měření jen samotného procesoru. Je to balík aplikačních testů z různých oblastí a výsledek možná může ovlivnit konfigurace počítače, paměti (rychlost, časováni, počet osazených kanálů­) a disku ­(ssd­/hdd, zaplněnost,..­).

Ale hlavním zdrojem rozdílů bude, jak naznačuje no-X, ­(nej­)spíš to, ze Intel už řadu let lže o spotřebě svých procesorů a uvádí mnohem nižší TDP, než odpovídá realitě. A podporuje výrobce desek, aby místo deklarovaného TDP nechali trvale běžet procesor i s 2­-3x vyšším příkonem. Není tedy divu, ze v závislosti na nastaveni limitu příkonu, nebo dokonce jeho vypnutí se výsledky testů liší v tak obrovském rozpětí.

Předpokládám, že čísla z prvních úniků pocházejí od lidi, kteří vědí, co dělají a rozhodně nedrží procesor na deklarovaném TDP. Ani bych se nedivil, kdyby pocházely od Intelského marketingu, která má zájem vyvolat zájem. Ty nyní zveřejněné výsledky tedy budou patřit asi spíš k těm vyšším a za srovnatelných podmínek bude mezi procesory reálný rozdíl menší, než odpovídá tomu zvýšení turba o 4%.

Udělal jsem si z uvedeného závěr, že nemá moc smysl používat čísla z databází těchto testů pro porovnávání výkonu a zabývat se články o takových únicích. A zvlášť u Intel procesorů, kde není vůbec jisté s jakým nastavením limitu běží.

https://hothardware.com/news/intel-raptor-lake-vreg-tech-reduce-power-co...
https://uspto.report/patent/app/20210208656
https:­/­/browser.geekbench.com­/search?q=13600kf

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

V jiné diskuzi někdo namítal, že v databázi výsledků jsou i procesory přetaktované pod dusíkem a tak se vysoká skóre nedají brát vážně. Zkusil jsem se tedy kouknout na jakých taktech běžel ten 14600KF a na jakých ten 13600KF s vyšším MT skóre. Kromě základního taktu se ve výsledcích uvádí jen maximální takt a není vůbec jasné za jakých okolností to maximum nastává. Něco jako "průměrný" takt ve výsledcích není, ale i tak vypadají čísla zajímavě.

14600KF - max. takt 5300 MHz - skóre 17190
13600KF - max. takt 5100 MHz - skóre 19392

Ve světle těchto čísel ten 14600KF jako velká hvězda rozhodně nevypadá.

https://browser.geekbench.com/v6/cpu/2198335
https://browser.geekbench.com/v6/cpu/2201230

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tolik práce a přitom taková blbost.
Stačilo napsat ... GeekBench.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mluvíš o mém komentáři, nebo no-Xově článku :-) ?

Ono napsat GreekBench možná stačí někomu, kdo udělal s výsledky toho testu stejnou zkušenost jako já při psaní toho komentáře. Ale lidi, kteří nemají sílu a motivaci se v tom šťourat mohou snadno uvěřit, že 14600K(F) je úžasné zlepšení, protože se všude píše, že má o 17% vyšší výkon. I když to není pravda a jen se to zavádějící tvrzení porůznu mezi weby opisuje.

A možná ještě na poznámku. GreekBench není ten oblíbený benchmark, který si Intel nechává ohnout tak, aby jeho CPU dobře vycházely. To je prý UserBench viz odkaz dole.

https:­/­/www.gizmosphere.org­/stop­-using­-userbenchmark­.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

GreekBench je testovacia sada na souvlaki a gyros? ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo, jo :-). Jedno pismenko a co to udela, co? Asi je mi mentalne blizsi Recko, nez anglictina :-O. Ale v kazdem pripade dik za upozorneni na chybku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

https://videocardz.com/newz/intel-core-i7-14700k-tested-and-compared-to-...

Intel Core i7-14700K tested and compared to 13700K, up to 20.7% faster multi-core but needs 30 more watts :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.