Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Core i7-12700K je v CPU-Z jednojádrově na vrcholu, celkově pod Ryzen 9 5900X

CPU-Z nema smysl zminovat, ten test je uplne k nicemu. Uz treba 3800X tam vychazel znacne podhodnocen oproti treba tehdejsimu Coffee Laku. Proste test, ktery nema realne vyuziti a nereprezentuje vubec nic.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

no a hlavne..... kazdemu uniklo, ze intel ma az 260w turbo...
potes panbuh, to ak by mal zen, tak intel zmizne z mapy.
zas iba prebaleny "chernobyl lake"

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejdůležitější bude herní výkon... Sem velmi zvědav co bude pro AL lepší DDR4/5 ..
https://twitter.com/greymon55/status/1445649816692748292?s=20

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to začíná vypadat, že výkon v hrách s DDR5 překoná ty starožitné DDR4 až někde nad 5800 MHz - níž to prostě zabíjejí latence. K ceně pamětí na 5800 MHz si připočtěte základní desku nad 8000 Kč a voila - dorovnal jste techniku, starou pár let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Herní výkon u procáků není zas tak zajímavý. Mít milion fps u CSGO už dnes nikoho moc nebere.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak podľa mojich prepočtov je IPC Golden Cove o 13,6% lepšie ako Zen3 (samozrejme myslené 1 jadro a rovnaký takt).

Áno ako načrtol "Červený Max" niečo tu "smrdí"...v CPU Z- vychádza v jednojadrovom výkone už Rocket lake i7 11700 (4.4Ghz boost) o "piaď" lepšie ako Ryzen 5600X (4.6Ghz boost) a to mi nepripadá v poriadku vzhľadom na frekvencie a skutočnosti, že IPC zen3 je vyššie ako Cypress Cove.

Takže uvidíme aké bude priemerné IPC, ale na "opravenej" Windowse 11 ak to má byť testované na rovnakom OS.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Alebo inými slovami jednojadrovo až osemjadrovo (až šestnásťvláknovo) sú na vrchole... :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud zůstanou neodstavené příkonové limity, tak mimimálně při zatížení 6 až 8 velkých jader je to Zenem 3 zhruba plichta ;-).
Jednojádrový, případně dvoujárdový výkon AL zatím vypadá opravdu pěkně, a více-méně podle slibů Intelu. Se zvyšujícím se počtem zatížených velkých jader náskok rychle klesá až mizí.
Hodnotit reálný ML výkon se zapojením malých jader - na to je zatím příliš brzy. Uvidíme.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že jednojádrový výkon už postupně přestává zákazníky zajímat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jseš na omylu. Výrobci SW jsou pozadu mnoho let za výrobci HW.
Těch programů co jedou ST je moc a ještě pár let bude.
Například mně zajímá výkon při zatížení 2 jader.
Protože jedno jádro pracuje pro mně a na druhém většinou něco běží na pozadí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

I u aplikací schopných efektivně využít 1-2 jádra může být podstatný vícejádrový výkon. Některé lze totiž spustit ve více instancích, případně spustit zároveň více různých aplikací, které jednotlivě nejsou schopné vytížit všechna jádra procesoru. Záleží na konkrétním využití.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Naja, ale to už chce trochu toho fištróna... :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano to používám. Mám 4 jádra a vytížit všechny se mi podaří jednou za den na pár vteřin. Takže přidáním dalších jader bych ušetřil vteřinu denně.
Jestli bych měl pracovat na AL, tak vypnu HT a malá jádra. Pak by to byl super CPU pro moje použití.
Všechny dostupné testy v ST výkonu vycházejí bombasticky. Dvojnásobek oproti mému stávajícímu CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak si kup tu jejich budouci 15-28W notebookovou slataninu s 2B+8L a budes happy :)
Treba to bude k dostani i jako 35-65W model v desktopu

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ještě před pár lety bych souhlasil. Vypnul bych 8L a byl bych happy.
Ale dnes mají 4 velká jádra smysl. A za pár let to bude 6 jader, možná i 8.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja bych treba ty maly jadra nevyhazoval..muzou na tom jet paralelne spustene ulohy, ktere nemaji prioritu, atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdybych měl potřebu spouštění paralelních úloh, tak si koupím Ryzen. Myslím že v desktopu je jedno jestli úlohy na pozadí běží na velkých nebo malých jádrech.
V mobilních zařízeních to možná smysl má. Ale Skylake není úspornější než novější architektury.
Prostě big.LITTLE v podání Intelu je na nic.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano mas pravdu, takovych vyrobcu SW je opravdu porad dost...na druhou stranu, z jineho pohledu muze jit o vyrobce SW, kteri na to tak trochu dlabou a neodvadeji dobrou praci...protoze u SW, kde na vykonu opravdu zalezi, tam ty optimalizace dnes vesmes uz jsou. U jineho typu sw ty optimalizace nejsou, protoze ty ulohy jsou tak nenarocne, ze je vlastne ani nepotrebuji, optimalizecemi by nebylo uz moc co ziskat. Ja tomu rikam podradny SW.
Osobne bych tedy ale hodne zvazil, jestli zustanu u vyrobce SW, ktery vyzaduje vysoky vykon a zaroven dlabe na vyvoj a optimalizace na moderni HW. Nekdy je to velmi tezke, ale pouzivany SW se da vymenit za jiny, mnohym uzivatelum se casto jen vylozene nechce..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Autodesk má monopol. Takže mám smůlu. Můžu jen doufat že Zen 4 příjde brzo a přinese 6 až 8 velkých jader se slušnými takty a za slušnou cenu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kez by, ale bohuzel si spise myslim, ze nove generace obou vyrobcu neudelaji uzivatelum co do naceneni vubec moc radost a bude se to jen zhorsovat :(
Ja treba Autodesk dlouha leta pres vsechny sve certifikace vylozene bojkotoval, ale nejakych pet let zpatky jsem od nich zacal pouzivat Fusion 360 a prijemne me prekvapili nakonec i temi optimalizacemi - Ryzeny pouzivam od prvniho vydani a tam, kde byl ten vypocetni vykon opravdu treba (rendery), tak tam meli funkcni optimalizace na multijadra udelane behem nekolika mesicu. Od zkostnatelo molochu jako je autodesk me to vazne prekvapilo. Obavam se ale, ze u ostatnich, mene dynamickych SW to bude u nich podstatne horsi. Nevim co presne delas, ale za me strojare od prvniho designu az po vyrobu - alternativ se dneska najde fakt dost ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to by mě zajímalo na co má monopol , na všechny jeho produkty znám lepší alternativu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

BIM obecně. Konkrétně AutoCAD a Revit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to si na omyle vacsina programov zatazi 1-2 jadra aj preto intel stale viac investuje do jednojadroveho vykonu,, ked si cely den pri pc budes sledovat ako zatazuje jadra tak zistis ze okrem konverzie na x265 vo programoch ako dvdfab a ine podobne nic nezatazi viac jadier, paradox ze prehliadac Yandex pri otvorenych 50 taboch pekne zatazuje v miere 1-5% aj 16-32 jadier,, ak je viac tabov otvorenych skaluje vykon na jadra , ostatne programy zeru len jedno jadro dokonca aj drahe kde je cena za licenciu 250 usd jeden,,,, co sa tyka podpory grafik tam je to uz dost dobre, AI a ine funcie
mam 32 jadro od amd 64 vlaken,, tak vidim ako sa to flaka okrem prehliadaca, v intele niesu blby,, vidia a vedia ze sa to z programatorskeho hladiska nezmeni a jednvlakno vykon bude ziadany,, na ulohy z nizsou prioritou budu stacit tie male jadra,,

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

ja bych skoro rekl, ze vetsina programu jsou hry a tem fakt dve jadra nestaci, alespon v mem PC teda s prehledem na pocet vedou (pocitam instalace, nepocitam treba balik utilit po utilitach ale jako balik)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jako že z těch několika miliard nebo kolik vlastně teď těch počítačů po světě je jsou všichni hráči? Herního HW je tak možná 10-15% a z toho ne všichni jsou hráči.

Fak, hraní je velice malá skupina, která ale potřebuje právě ten výkonnější HW.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no, vetsina lidi pouziva jen par aplikaci, ja reagoval na vetsinu programu ... vetsina programu nerovna se vetsina pouzivanych programu :) je ale fakt ze her co chteji 4 jadra plus taky neni nejak mnoho, ty tisice/desetitisice hernich kousku jsou uz mnohdy pustitelne akorat v emulaci a tam nema smysl resit jadra ci vykon

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kazdeho uzivatele Photoshopu (tzn. vetsinu fotografu a tim fotografem myslim opravdu fotografa) zajima prave zejmena jednojadrovy vykon. Bohuzel PS neumi moc skalovat. Takze svoji cilovku si rychle jedno ci dvou jadro urcite najde. Ovsem otazka, zda za cenu te zravosti apod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinými slovy, až na velice řídké případy, kdy se vyžaduje nejvyšší jednojádrový výkon, je to pořád značně za Zeny 3. K tomu je to značně předražené, počítám-li i platformu a paměti. Takže v retailu je to prakticky neprodejné, navíc s ohledem na nynější zdražení elektřiny...

Celkově je to pro uživatele špatná zpráva, protože místo konkurenčního boje a nízkých cen nás zřejmě čeká oligopol nebo-li cenový kartel, kdy oba výrobci x86-64 architektury budou držet vyšší ceny. AMD bude drahé dál, protože může vzhledem k výkonu, Intel bude ještě dražší, jelikož je mu to úplně jedno - neživí ho prodeje v retailu, ale OEM trh, kde to má mimotržně "ovlivněné" a navíc Wintel, že.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

On už Intel vydal ceny těch procesorů? Nebo proč je to předražené? Nějaká cenovka na jednom webu neznamená že to je oficiální cena.

Výšší ceny výrobci drží protože si to mohou dovolit. Až budou mít plné sklady neprodejných CPU, půjdou cenou dolů. Navíc nikdo nikomu nebrání začít dělat vlastí a klidně lepší CPU a prodávat je levněji. Zřejmě to ale není kšeft do kterého by se chtěl někdo pouštět

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Apple se do toho pustil a jde mu to velice dobre, navic i zdarma dodava OS ktery je k tomu procesoru dokonale odladen. Dlouhodobe se ukaze, ze tohle je spravna cesta, ktera prevalcuje x86+Win.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Apple nedodává OS zdarma - dodává neoddělitelný balík HW+OS (však si všimni že nejde koupit Apple HW bez OS a Apple OS bez HW), nikdo kromě Apple neví, kolik z ceny dělá HW a kolik SW. Co se týká dlouhodobého výhledu tak jsou náznaky že skončíme na webových appkách, lokální HW a OS bude relativně bezvýznamný a serverový HW pojede na tom co se poskytovateli nejlíp vyplatí (což asi bude linux a může to být ARM, ale taky to může být třeba RISC-V)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ceny konkurenčních top modelů jsou známé, rovněž je celkem jisté, že platforma pro Intel 12. generace bude dražší, už jen vzhledem k frekvenčním požadavkům PCIe 5.0 a DDR5 pamětem, a také kvůli extrémním požadavkům na napájení a chlazení.

Tak jistě, levnější procesory někdo časem uvede, pravděpodobně Číňané. Až to spustí, převálcují celý trh.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

čekal někdo od prvního pokusu Intelu na tomto poli něco jiného? Zajímavější bude až více vyladěný Raptor Lake.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je veci Intelu, jak se k vyvoji procesoru stavi, nikdo je nenutil delat biglittle. Jinak ale podobne to bylo s Ryzenem, taky jsem si nekoupil prvni generaci, protoze nenabizela dostatecne IPC a to bylo hluboko pod tehdejsim Skylakem.
Takze je to mozny, ze bude druha generace u Intelu mnohem lepsi nez prvni podobne jako tomu bylo u AMD. Jenze brzo po te uz bude i ctvrta generace AMD, bude to mit Intel furt tezke, at si Pat rika, co chce.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

S tím IPC nemáš pravdu. Zen1 trpěl hlavně na nízké takty a vůbec mizerný výrobní proces GloFo. Právě IPC je zachraňovalo. Až přechod na 7nm od TSMC způsobil revoluci. Další skok potom přinesl Zen3, tentokrát díky IPC.
Našel jsem testy proti Comet Lake. SkyLake na tom bude hůř:
https://www.techspot.com/article/2143-ryzen-5000-ipc-performance/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak se na ty grafy dívám, nabývám dojmu, že je pomalu čas na upgrade stávající i7 2600. Zvláštní však je, že při práci (2D/3D grafika) mne zatím nijak neomezuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto stejný dojem mám i já. Jen jsem narazil na maximální velikost RAM. Takže upgrade je nutný. Ale kupovat nový PC, který přidá 50% výkonu nemá smysl. To by stálo spoustu peněz a rozdíl uživatel nepozná.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ale zase vysoké IPC, NVMe disk a z toho odvodené bleskové odozvy systému a aplikácií sú návykové :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spis jde o to, ze je to navykove pro urcite skupiny lidi, vicemene ty, kteri to oceni. Znam dost lidi kolem sebe, kterym je opravdu jedno, jestli aplikace startuje 0,7s 1,3s nebo 2s, potazmo, jestli jim viddle bootuji 15s, 30s nebo 60s. Je urcity zakladni level (SSD) se kterym jsou vicemene spokojeni. Vse co je nevic je uz moc nezajima. Od toho se pak odviji to, jestli dana skupina lidi ma nejaky zajem v upgradu nebo ne a kolik penez jsou do toho ochotni investovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, rozdíl mezi SATA II a NVMe je nepatrný. Většině by stačilo SATA II.
U CPU to je tak že na lepší si člověk snadno zvykne. Upgrade většina uživatelů přejde mlčením. Ale downgrade, to seozvou hned, že to je pomalý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za me prestava davat smysl i upgrade CPU. Dalo by se rict, ze upgrade z i7-6700 jsem nepotreboval, ale chtel jsem si udelat radost nejakym darkem, tak jsem poridil 5800X a nedokazu ten procak vytizit.
Jiste, jsou lidi, co upgrade oceni, ale takovy bezny frkulin jako ja ted par let nebude potrebovat nove CPU. Urcite vynecham Alder Lake, Raptor Lake i Zen 4. Nic proti nim, zase budou upgradovat jini lide, kteri jeste jedou na starsim hardwaru.
Nicmene jsme v situaci, kdy si uzivatel musi obhajit duvod k upgradu a tyka se to snad vseho az na herni grafiku, ty ale na trhu nejsou.

(Bootovaci disk mam SATA SSD, fakt mi je jedno, jestli mi Windows nabihaji 9s nebo 11s. Poridil jsem ale dalsi tentokrat NVMe SSD jako uloziste her. Tim chci rict, ze souhlasim, je temer jedno jake SSD clovek poridi, pokud neporidi nejaky QLC ojeb.)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na hry se určitě NVMe SSD určitě hodí, i oproti SATA SSD ušetří při nejhorším nějakou sekundu a pokud člověk často dělá save/load, tak je to hodně znát.

Jinak jsem taky chtěl upgradovat můj 6600K na 5800X, ale zjistil jsem, že to nemá cenu. Mám ho potočený na 4,6GHz, takže má stejný výkon jako 6700K v defaultu a byť je to 4jádro bez HT, tak co se her týče, bylo jich jen pár, kde se to v pár určitých situacích trochu pocukávalo na procesoru, ale kromě toho zatím bohatě stačí a i na nové hry...nehoním FPS, jedu na 60 FPS ve FullHD a kromě těch pár specifických situací ho ty hry ani pořádně nevytíží...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čím dál více programů je nasmažených v JavaScriptu přes Electron nebo ještě hůře, takže požadavky na výkon procesoru kontinuálně rostou. Další důvod je široké používání virtualizace v běžných činnostech, třeba v i v pitomém antiviru, a při vývoji čehokoliv zvláště - hodně se používá např. hotový virtualizovaný environment, aby lidi nemuseli nastavovat složitě všechny potřebné programy; stačí udělat "vagrant up URL" a jede to... Čím dál více se to rozmahá i v provozním prostředí, např v CAD, grafice,... Protože to šetří čas a nervy s neustálým konfigurovanim pracovního prostředí. Takže 8-12-16-ti jádrové mašiny začínají být téměř nutností...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.