Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Core i9-13900K s 80W limitem dotahuje 12900K. 65W Ryzen 9 7950X překonává obě

Tak to se vědělo už od představení A bylo to i tady:

https://diit.cz/sites/default/files/intel_raptor_lake_performance_per_wa...

Jen v tom cinebenchi je to o trošku víc než 65W, v grafu tady v článku je 12900k bez limitu ale kolik přesně to bylo tam není. Tak jak tak 65 nebo 80W už je poměrně jedno ve srovnání s 240+

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vrcholný model je prakticky vždy nezajímavý kvůli tomu že jede "na dřeň". Já čekám na pozdější 13900 non-K a to hlavně kvůli vysokému boostu. Nepotřebuji "vyhoněných" 5,8-6Ghz za každou cenu, ale i těch střídmých 5,6Ghz bude velmi příjemných. A hlavně taky postačí stávající Noctua U12A chromax.black.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tak momentalne je Indhell nezajimavy model nemodel. :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

ono ani AMD platforma AM5 není moc atraktivní. Před rokem když jsem bral s.1700 tak jsem byl pomalu za blázna - drahé desky i RAMky. Jenže dnes těch 7200,- za desku co má DDR5 je ještě docela levné a cena mého modelu neklesla. RAM trochu pokles, ale u AMD to vyvažují doslova přestřelené ceny desek. Já dal tu zmíněnou cenu za Asusáckou desku - jenže ten mi v rámci cashback akce vrátil 1515Kč. Za to dnes žádnou desku AM5 ani LGA 1700 s nejvyšším čipsetem a plnou konektivitou nekoupíš.
A k nezajímavosti - AMD má zajímavé hlavně ty nejvyšší modely. Takové 7600X je vůči chystané konkurenci 13600K doslova jak chudý příbuzný. Jediné co je plus je nižší spotřeba - a to je dost málo.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Co to meleš?

Desky AM5 pro Ryzen 7000 s DDR5 klesly pod 5000Kč.

7600X je levnější než 13600X.
A hlavně dostupný.

"LGA 1700 s nejvyšším čipsetem "... nemá tak zajímavou konektivitu jak střední třída AM5.

Chudý příbuzný s podporou AVX512... tak ten se poved XD

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

já se bavím o nejvyšším čipsetu, tam ta cena u AMD je astronomická. Mých finálních 5700Kč je proti tomu velmi levné.
13600K ještě nevyšla a nemá cenu. Pokud bude dražší než 7600X jakože bude tak je to díky vyššímu výkonu pochopitelné.
Můj stávající 12700K má také AVX512, ale jeho využití je minoritní a fandou emulátoru PS3 zrovna nejsem...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

„Můj stávající 12700K má také AVX512, ale jeho využití je minoritní a fandou emulátoru PS3 zrovna nejsem..."

Ale nechceš to srovnávat s AVX-512 na AM5, viď?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To by mne zajimalo, kde ma ten 12700k to "AVX512", kdyz to Intel deaktivoval..
Nicmene AVX512 neni asi pro bezne uzivatele tahak, ale nekde v science computingu, render-video oblasti, to je/muze byt vyhoda.
S cenami desek pro AM5 sohlasim, ty tu platforma momentalne "zabili".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemá cenu? Na Alze stojí 10390Kč...to je sakra víc oproti 8990Kč...
https://www.alza.cz/intel-core-i5-13600k-d7417186.htm

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"já se bavím o nejvyšším čipsetu, tam ta cena u AMD je astronomická. "
Nej chipset od intelu je na úrovni mainstreamu od AMD. Že cena high-endu je astronomická.
To máš pravdu. Kor když nemá konkurenci.
Nebo tvoje deska za 5700 má snad PCIe 5.0 pro SSD?

AVX512 je super pro úpravu fotek pomocí umělé inteligence. Skoro každému se podaří vyfotit fotku, která by byla super ale není doostřená nebo má nějaké neduhy. Na CPU s AVX512 to bude na jedno kliknutí během vteřiny opravené.
CPU s použitelným AVX512 vyšlo před měsícem. Software který to bude používat na videokonference ve 4k a vůbec jakoukoliv práci s AI tu bude brzy. Proč Apple přidává AI do chipů? Protože na jejich výrobě pracují vizionáři a jejich produkty dostanou i po 5 letech poslední OS s nejnovějšími funkcemi.

Ale chápu. Uživatelé intelu považuji za normální že po 3 letech musí vyměnit desku a CPU protože už nestíhá a je to celé děravé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Těsně pod 5000 za nejlevnější desku je dost přestřelená částka. A to i na novinku. B550 stojí lehce přes 2000.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

AMD jasně řekla že AM4 bude na trhu jako low-end do doby než se vyrovná cena DDR5 s DDR4.
Kdo chce low-end, ten si může koupit AM4 B550 desku za 2000Kč s DDR4. Kdo chce high-end pro něj tu už skoro měsíc je AM5. Kdo chce mainstream tak si měsíc počkal a už dnes se může rozhodnout mezi AM4 a AM5 podle toho jak plánuje upgrade CPU.
Ale kritizovat že desky AM5 nestojí 2000 při dnešních cenách DDR5. To fakt může jen někdo kdo neumí počítat.
Kdyby tu byla AM5 deska za 2000Kč tak bys tu křičel, jak to je zbytečné nízká cena když CPU a RAM jsou několikanásobně dražší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Desky AM5 pro Ryzen 7000 s DDR5 klesly pod 5000Kč.

To je fakt pecka vzhledem k tomu, že jejich reálná hodnota asi 2000 Kč :)

Jestli něco kleslo tak výroba Zen 4 procesorů.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Co si predstavujes pod pojmem "realna hodnota"?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli to tak je, tak to by pak ty na Intel se musely rozdávat zadarmo, anebo možná snad za jejich použití ještě uživateli platit už jen za to, že jim vlastně děláš de facto testera jejich big.LITTLE paradigmy a ještě za ty nervy, co s tím budeš mít.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

4800 za nejlevnejsi AM5 desku je porad hrozne prepalene. Ty nejlevnejsi desky musi spadnout nekam ke 3-3,5k, aby melo smysl na to stavet "mainstream" s 7600x a 7700x.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Wow deska pod 5, co třeba deska pod 2,5 lépe pod 2 tisíce, 16GB paměti za 15 set, víc než dostatečně výkonné CPU za 2,5...

To je to co lidi chtějí, jsme o dost dál než před 5-7-10 lety kde k nějakému výkonu bylo nutné brát top CPU, dnes stačí vzít low end CPU a drtivá většina userů neví co s tím výkonem dělat. Ale míň výkonu už nemá smysl koupit ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jenže ve chvíli, co se rozhodneš pro upgrade, se ti Wintel platforma pořádně prodraží, takže taková rádoby „výhodnost“ je pěkně k hovnu, když pak stejně musíš měnit právě i tu drahou matičnou.:) Kupovat už dávno mrtvou platformu je opravdu symbol výhodnosti, to každý víme, jak se takový nákup vždycky vyplatí. Hlavně paradigma už musela potěšit především majitele Alder Laku, furt se pěli ódy jak půjde upgradovat i na o mnoho rychlejší Meteor Lake, počkejte si na ten fantasitický ST... takže se lidi opět nachytali, koupili tento joke a nakonec dostali sice možnost upgradu, ale pouze na nějakej refreshovanej Raptor Lake shit, který s tím pohl už jen o chlup, aneb ukázkový výjeb jako vždy, to jsou toto fakt upgrady jak prase.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Nevím kdy jsem někdy upgradoval. Nejspíše nikdy. Každých cca 5 let koupím celý nový stroj. Řekl bych že zhruba takhle to dělá 95% lidí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to se zhruba o 95% mýlíš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lidi mají PC na práci nebo zábavu a ne hraní si s komponentama. To dělá pár nerdů. I těch 5% je hodně přestřelené číslo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fakt? Jen tady v baráku bude takových 1000 desktopových PCček. Až přestane stačit tak se vymění za nové, však to stojí 15-20 tisíc jednou za 5-8 let, to je cca to samé co stojí ten člověk co s tím počítačem pracuje na dva, tři dny. Tomu upgrade by se navíc musel věnovat člověk a stráví s tím půl dne - celý proces od volby komponent, nákupu, provedení upgrade, dalšího půl dne s tím nebude moc ten člověk pracovat... K ceně práce těch dvou lidí přičti cenu upgradu a zjistíš že nový počítač stojí stejně.

Upgradují leda ti, kteří si ty počítače sami staví, to je ale minorita lidí, drtivá většina lidí si kupuje již hotové počítače, ať proto že tomu nerozumí a ani nechtějí, nebo tím nechtějí ztrácet čas.

A to se vůbec nebavíme o laptopech, že, přitom těch se prodává ještě víc. Opravdu není 300 milionů lidí, kteří by si stavěli každý rok počítač.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No třeba já jsem si komplet komp poskládal v roce 2009. Upgrade na novou platformu jsem dělal až v roce 2016 a teď ji plánuju udělat po 6 letech zase. Platformou myslím CPU, MB a RAM. Neberu to, že jsem několikrát měnil disky a GPU...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud čtu dobře, tak je ten komentář, na který reagujete, odpovědí někomu, kdo má evidentně v úmyslu nahradit v jedné desce Intel 12gen CPU za 13gen. Takže poukázat na to, že u desek s AM5 socketem bude tatáž výhoda platit po mnohem delší dobu a pro mnohem vetší počet modelů CPU je zcela relevantní pro tuhle diskuzi. Tím se výhodnost nákupu AM5 desky totiž posouvá do zcela jiných hodnot. Takže i přes to, že jsou desky pro AM5 nyní dražší, tak v horizontu řekněme 3-6 let může uživatel, který se rozhode dáte nyní o něco více, celkem výrazně ušetřit.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale reakce je taková že těch co si koupí počítač aby ho upgradovali v několika následujících letech bude minimum. Když je průměrné stáří počítače 7 let, tak po 7 letech to stejně bude zastaralá platforma, navíc průměrná doba obměny počítačů nebo i tabletů a mobilů se prodlužuje, protože už i základní modely mají často výkonu víc než uživatel za dobu než se to rozpadne nepocítí potřebu mít něco rychlejšího.

Navíc, když tomu nerozumíš, tak si na ten upgrade musíš někoho zaplatit, ten člověk k tobě bude muset dojet, udělat upgrade, ověřit funkčnost... 200 dolarů jen to hvízdne... Přičti cenu toho upgradu a rázem zjistíš že je lepší prodat starý a koupit nový, ideálně v rámci trade in programu, koupíš nový, dovezou ti ho, pošleš starý a přijdou t za něj peníze, leckdy i s extra bonusem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak já doufám, že jsem tu dobře na DIIT, tedy na celkem odborném webu o IT. A debata je právě o lidech a mezi lidmi, kteří si to poskládat nebo upgradovat umějí. Taky nebudu někde v diskuzi, kde se mezi sebou baví třeba lidé, kteří si zvládnou svépomocí opravit automobil od A do Z a vyměňují si tam navzájem rady a poznatky, všem vykládat, že se to týká jen malého procenta lidí, tak proč o tom vlastně vedou diskuzi. Pointa je vtom, že o tom tu diskuzi vedou, protože právě pro ně to význam má. A pro ty, pro které to žádný význam nemá, v té diskuzi nenajdete, takže je bezpředmětné je adresovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nech ho, prostě má aspoň nějaký argument.:D Prostě dělej, že taky kupuješ jen pre-buildy, pak to vlastně dává smysl, že toto nemusí řešit.;) Možná je tedy i sám kupuje:), to by vysvětlovalo ty podivné argumenty, že upgraduje jednou za 100 let apod., tož to bych pak asi taky neupgradoval co pár let, kdyby to znamenalo, že bych musel vždy úplně nesmyslně měnit celý PC (lol).

Škoda, že se to nedodává rovnou i s monitorem a tak různě ještě s dalšími věcmi, to by pak mohl měnit i to.:))) Opravdu těžké vlézt do krabice, odmontovat chladič a vyměnit si tam čtvereček starý za nový a dát zas vše zpět, to rači koupit nový PC, to dává rozum.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jiricek byl vtipny, kdyz si koupil notebook s 5xxx ryzenem, ktery nebyl podle jeho predstav a pak psal v diskusi, ze to vymenil za Inteli Hcko ke sve spokojenosti a "zanechal tim padem experimenty s AMD" :))
Jako by za to, jak je notebook dimenzovany, ma chlazeni, atd. nebyl zodpovedny vyrobce notebooku, spis nez vyrobce CPU. Krome toho, zrovna Hckova rada Intelu je obcas dost nahrane pouzivatelnosti. Ale kdyz je nekdo tak jednoduchy jako Jiricek, ktery si neumi bud nastavit profil napajeni, ktery mu vyhovuje a nebo si aspon precist nejakou recenzi, nez ten notas koupi..to je tezky. Tihle lidi budou mit vzdycky nejaky problem a pokud jej nemaji, tak jej aspon vyrobi :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já nevím... ty jeho názory jsou fakt někdy dost absurdní.:D

Njn, co by se otravoval s nějakým nastavováním profilu ručně, když může vyměnit rovnou celý ntb, ve kterém už bude ten líp vyhovující nastaven rovnou „out of the box“.:) Musíš ale uznat, že to je prostě taky varianta, jak ten problém vyřešit.;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Musíš ale uznat, že to je prostě taky varianta, jak ten problém vyřešit.;)"
.. ano i tak se da, je to varianta ala Jiricek ;)
:))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak když si někdo koupí Intel, je jasné, že chuť po upgradu pak moc nebude, když jen výměna CPU pak musí být aspoň za 10 táců a to ještě když budeš šetřit, když k tomu pokaždé potřebuješ ještě novou ZK, tak to se do toho nikomu už jen tak moc nechce, to je pochopitelné, zvlášť teď, kdy máš nárůsty výkonu po takových troškách viz paragima, kdy ti budou jen přidávat a zrychlovat s Atomy a jak je nevyužiješ, tak smůla.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V čem se prodraží? Když se rozhodnu pro upgrade, koupím nový počítač a starý pošlu třeba dál v rodině nebo ho prodám.

Teď jsem koupil počítač s Alder Lake a je mi jedno co bude, naopak bych spíše chtěl downgrade. Lenovo Yoga 7 v ČR prodává s 1240P ne 1235U které bych raději, a s 1215U které by bylo naprosto nejlepší do toho vůbec nedávají, takže jsem koupil co je k dispozici. Až mi to přestane vyhovovat tak zase koupím další a tenhle prodám.

A s Alder Lake jsem spokojený, když laptop nic nedělá, tak to 12 jádro idluje i pod 1W a za celý pracovní den má průměrnou spotřebu jen 6W, Ryzen 5800H který jsem zkoušel před tím tohle nedával a v idle ve whisper režimu každou chvíli hučel tak jak to AL plném loadu v Max Performance profilu (PL1:40W, PL2: 64). Yogu jsem mohl za stejnou cenu vzít s 6600U, ale po tom experimentu s Ryzenem jsem si to nelajznul, už jen absence Thunderbolt portů byl obrovský ústupek z požadavků.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jednou jsi s energetickou efektivitou dole, jednou nahore. Prosli si tim vsichni intel, nvidia, amd s cpu i gpu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Už sa robila energeticka efektivita 7950 pri 230w/170w/105w/88w/65w
Idealny provoz 7950 je pri 105W skoro žiadna strata vykonu (v odchylke chyby merania) a polovična spotreba.
Pri 65W je už strata vykonu 7950 35% to už je priliš malo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Plně souhlasim, mám nastaveno 105w a jede to jak z praku. Dokonce když jsem zapl curve optimizer, tak jsem se v MT dostal i na původní hodnoty výkonu jako u 170W. Ještě jsem to nijak neladil, jen tam nastřelil nějaký negativní offset. Tou efektivitou u mě zen4 naprosto vyhrál.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Takže to jsou veskrze pozitivní zprávy. Jasně, AMD+TSMC je pořád lepší a i se Zenem 4 nadále bude. Ale pokud lze 13900K provozovat v 80W nastavení s takto vysokým kusem výkonu výchozího, tak je to skvělé. Jasně, AMD+TSMC při 65W dává o trošku víc výkonu, ale není to nic, co by byl dealbreaker. Takže 13900F bude velmi zajímavá volba.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

no az na vstupne naklady a par drobnosti.
13900k to vykazuje v syntetickych testoch, v reale straca viac na vypoctoch.
cize bude to akurat dobre na herne a kancel pocitace

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A taky pokud někdo od rána do večera renderuje. Ovšem pro tyhle činnosti by byla lepší konfigurace 6P+24E. Stejně půjdou desky AM5 dolů a díky tomu bude Intel zase jen pro fanoušky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

13900 ale F?
Teď, kdyžt už i Ryzen má integrované zobrazovadlo?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

F proto, že mám samostatnou kartu. Pro současná CPU beztak lepší řešení než sdílet to přímotopové pouzdříčko s GPU částí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen za předpokladu že tu grafickou kartu nemáš jak použít, někde je to napopak žádoucí i když máš vedle toho highendové hovado grafiku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ona tam je
Možná dokonce i něco žere ... a topí.
Akorát nic nezobrazuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějaký křemík tam je ale bude odpojený, nic by do něj jít nemělo. Je normální že nefunkční části čipu se "odříznou", nebo chceš mi říct že třeba takový Ryzen 3 3100 měl ty čtyři vypnuté jádra pod napětím?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže tahle platforma není do budoucna perspektivní, pokud ji nebudeš chtít do 2 let změnit...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže tahle platforma není do budoucna perspektivní, pokud ji nebudeš chtít do 2 let změnit...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bože jak já se těším na ty prezentace, které nám ukážou :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Vždy platilo, že procesor s vyšším počtem jader zvládne dosáhnout výkonu X při nižší spotřebě než procesor s nižším počtem jader."
Presne tak. Extremnym pripadom tohto javu je ludsky mozog. 100 mld neuronov a 10 bilionov spojeni na firing rate frekvencii tak 1 kHz. To vsetko na 20 wattov. Aj ked s kremikovou elektronikou sa to samozrejme neda priamo porovnavat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A proto platí, že Zen4 (a i RL) jsou mnohem efektivnější než předchozí generace. Snad už odpadnou příspěvky typu "ale když to běží na 170W/235W/250W atd...", tak to znamená, že ta nová generace je méně efektivní.
Spousta lidí co jsem četl, tak 7950x provozuje na 105W a případně i s undervoltem. A ten procák jede neskutečně. Stejně jako to nejspíš bude mít Raptor Lake. Za Intel i AMD good job.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel narozdíl od zmíněného 7950X nemá nový proces a i architektura/y jsou nové méně než u AMD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A přesto se dokáže se ZASTARALÝM procesem a ZASTARALOU architekturou dostat tak blízko tomu úžasnému AMD s úžasným TSMC?

Pamatujete doby, kdy AMD měla 90nm EE SFF Athlony X2, případně pozdější modely X2 BE-xxxx? Tehdy to byla AMD, kdo jasně ukázal, že přes generačně starší výrobní proces se dá optimalizacemi dostat na zajímavé hodnoty spotřeby, které by od konkurenta na generačně stejném procesu nikdo nečekal. Tehdy jsem za to AMD chválil (a BE-2400 si koupil). Pokud se tyhle hodnoty potvrdí, tak budu stejně chválit i Intel nyní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je fakt, že Intel dokáže neskutečně ždímat svoje starší procesy. Klobouk dolů. Nicméně vzhledem k absolutnímu výkonu i na nižších příkonech mi už ani nedává smysl se hnát na ty šílený hodnoty, kterými se výrobci honosí. Největší přínos RL a Zen4 je právě o kolik jsou výkonnější na stejných nebo i nižších příkonech než minulá generace. AMD je na tom pořád líp a zřejmě je to i procesem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono v tomhle má taky co mluvit například potřebná plochu křemíku a počet tranzistorů. To je totiž nedílnou součástí té efektivity a dost zásadně ji to ovlivňuje. Bylo by dobré, pokud by někdo mohl udělat tabulku s přehledem, jak to bylo například za dob Core2Duo vs. Athlon 64 X2 a jak je to teď. Mohly by to být zajímavé informace a srovnání.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas a taky by mě zajímal nějaký větší detail. Jediné, co jsem zatím vyštrachal, tak byla zajímavá informace (on to byl celý článek), že vlastně E jádra u AL (a nejspíš to tak je i u RL) nemají zvyšovat efektivitu ale výkon a vlastně efektivitu obecně kazí. P jádra jsou efektivnější (tj. výkon na Watt je lepší - taky samozřejmě záleží, v jakém pásmu běží). A došlo se tím k závěru, že Intel vlastně nemá moc na výběr, když chce konkurovat AMD. Svým způsobem jsou schopni tak či tak udělat v desktopu jen 8 klasických jader (ok, před AL to bylo tuším 10) a pak to dohnat E jádry, která jsou na ploše cca 1 P jádra 4. Což je vlastně jejich (jediná) výhoda. Což mi přijde, že je vlastně poměrně zoufalý krok. A o to víc obdivuju Intel, že z toho dokáže ušít takový super produkt jako (podle mě) AL i RL jsou. Vlastně jsem uvažoval i o AL a teď o RL. A jediný(!) důvod, proč jsem do nich nešel je právě špatná efektivita vůči AMD. Jinak si myslím, že Intel poměrně slušně (ač dost krkololmně) vybruslil z Ryzení konurence. U ntb je to ještě blbý, páč tam je potřeba právě ta efektivita a ne hnát max výkon za cenu max tdp. A jakmile se dostanete pod cca 45W (to platí pro AL vs Zen3+), tak má AMD jasně navrch. Naopak nad cca 45W má navrch zase AL.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to že E cores u Intelu nejsou to co třeba E cores u Armu se ví už dávno.

Třeba Apple M1, 4 E core mají dohromady sotva výkon jako jedno P jádro, ale mají dohromady 4x menší spotřebu než to P jádro. Je fajn, když pak CPU zaparkuje P jádra a žije na E jádrech a jen když něco chceš, tak to nějaké to P jádro probudí a spotřebu měříš v desetinnách wattů.

Ale na druhou stranu mi tu 1240P sedící na ploše umí idlovat i pod 1W (typicky spíš 1,3W), což je na 12 jádro slušné, když desktopové šestijádro s menším výkonem idluje i 6W (typicky na 7W).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mne to moc na chvalni teda neprijde. Intel je ten, ktery honi limity totalne na krev. Posunul hranice TDP v desktopu dokonce za 200W hodnoty, atd.
To ze se mu pak podari u jednoho produktu z 18 planovanych dosahnout podstatne vyssi efektivity, diky babilionu malych jader, mi neprijde moc na pochvalu. Je to podobne, jako vydat 32C ARM, ktery dorovna 16C x86 na stejnem TDP. ANo vykon celkovy (v urcitych typu MT zateze) bude stejny, ale to je tak vse.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná by ses měl kouknout na ty Intel procesory a jejich výkony při nižších příkonech. Třeba 10900 s 65W TDP běžela na 65W a v té době to bylo jedno z nejefektivnějších CPU na trhu.

Že si někdo koupí Kčko a vyžene to s no limit o 40% nahoru výkonem a 300% spotřebou a nadává jak to žere, tak je to s prominutím debil. Ale informace o ne K modelech, které běží se slušným výkonem a efektivně nenaženou čtenáře/diváky a v diskuzích nadšenců logicky nemají místo protože to nejsou ty "hračky". Koho přiláká titulel "Nové CPU, výkon se očekávaně zvýšil, odpovídá spotřebě dle specifikací". Porti tomu titule "Nové CPU, 40% výkonu navíc za 300% spotřeby navíc"

Pak jak novináři tak diskutéři ve fórech ten neexistující problém jen přiživují a dělají ho větší než ve skutečnosti je.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak limity na krev honí i AMD i Intel. Ale to nebrání uživateli si TDP stáhnout a užít si stejně vyšší výkon než v minulé generaci v nastavení "na krev". To mi přijde jako poměrně úspěch. Viz test co jsem dělal - na 105W (TDP) mi běží 7950x allcore jako single core boost na 5900x - někde okolo 4,8-4,9 GHz. Co vidím jako blbý je to, že vlastně člověk dostane takhle na krev nastavenej procesor úplně zbytečně. Kdyby dostal obyčejnej uživatel aspoň na výběr - chceš to honit na max nebo chceš ztratit pár procent výkonu ale ušetřit desítky procent energie? Buď k tomu je potřeba nějaký soft nebo nastavit v biosu. Ale tam se spousta lidí ani nekoukne. Tohle vidím jako největší fu.kup nové generace. A zvlášť když takovejhle stroj má člověk pro nějakou rozumnou práci - výpočty, rendery atd.... tam těch pár procent za vyšší desítky wattů navíc nestojí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To moc nemeni nic na tom co jsem psal. Intel je ten, kteremu za 'honeni na krev' vdecime. A jen bych trochu sire zopakoval, ze jen 13900 verze s 16E prdky bude mit podstatneji vyepsenou efektivitu. U tech dalsich RTL modelu se o tom da celkem pochybovat a preznaceny AL je jasny od zacatku.
Abych to uvedl presneji, Inteli snizeni TDP neprinasi (aspon u AL) takovy efekt, jako zen4. U 12900k 125W limitu dosahuje jen 65% MT vykonu nebo naopak nelimitovany 12900k na 241W o pulku rychlejsi, nez omezeni na 125W.
Zen4 je se svym Eco modem, extremne efektivni a ztraci nedke mezi 5-7% podle testu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je ale zajímavá myšlenka, jen nechápu, co vlastně podle tebe znamená to „být blízko“ – potřebovat vyšší příkon, abych výkonově dotahoval mi teda moc blízko býti nepřipadá. Podle tvojí logiky se tyto nedostatky vyrovnají tím, že má horší výrobní proces, takže to jsou vlastně ty nejlepší CPU široko daleko, jen nevím, jakou to má konkrétní výhodu pro uživatele a jak se to projevuje kromě toho, že můžu ubrat v zimě na topení (ale v létě zas přidávat na klimatizaci), když ani cena se moc neliší a ještě potřebují pořád měnit ZK.

Jinak jen tak ještě pro ujasnění... Zen4 vychází ze Zen3, RPL je refresh ADL – Zen3 je starší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.