Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Core i9-9900K se 4,7GHz osmijádrovým boostem bude vydán 1. října

Nějak mi není jasné, jak by mohla mít pájka versus pasta vliv na TDP procesoru.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To se nedivím. Nic takového totiž ve článku řečeno nebylo.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Asi používáme každý jinou logiku. Když nemá pájka vliv na TDP (tam se shodneme), těžko může mít vliv na počet jader a jejich frekvenci, pokud počet jader a jejich frekvence nemá vliv na TDP (pokud se limit TDP nemění).
Pájka tedy bude mít vliv spíš při přetaktování, kdy se na nějaké TDP kašle.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

TDP je parametr nastavený výrobcem. V podstatě není ani na stejné úrovni jako ostatní nastavované parametry jako taktovací frekvence nebo napětí, protože TDP si výrobce může nastavit prakticky jakékoli ho napadne, zatímco u frekvencí je shora omezen možnostmi procesu, architektury… a u napětí také (plus ještě bezpečným maximem procesu). Vliv na TDP má tedy jen rozhodnutí Intelu, jaké TDP jakému konkrétnímu produktu nastaví.

V tomto konkrétním případě je řeč o situaci, kdy je TDP daným parametrem konkrétního modelu (i9-9900k) a navíc totožné jako u předchozí generace (95 wattů). Už u předchozí generace měl ale Intel ten problém, že zvyšování maximálních možných taktů nevedlo k adekvátnímu zvyšování výkonu. Podle všeho proto, že příliš těsný TDP limit (a možná i další nastavené limity) vedly k tomu, že maximálních frekvencí nebylo dosahováno. S generací Coffee Lake-refresh jsou opět nastavené vyšší frekvence a k tomu ještě implementováno více jader. Nabízí se tedy otázka, jak (nebo zda) bude vyřešeno omezení výkonu přítomné u předchozí generace. Jediná známá změna, která by na to mohla mít pozitivní vliv, je použití pájky. I bez změny TDP totiž díky lepšímu odvodu tepla vznikne určitý prostor. Pokud jádro nebude izolované pastou, odvod tepla bude rychlejší a tím pádem za stejných okolností teplota jádra nižší. Tím klesá dynamická leakage, což má za následek pokles spotřeby (spotřeba při 5 GHz a 80 °C je vyšší než spotřeba při 5 GHz a 70 °C). Poklesem spotřeby vzniká energetický prostor, TDP limit není dosažen a jádro může reálně využít vyšších taktovacích frekvencí, než TDP limitu dosáhne. O kolik, to teprve uvidíme.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

A nějaký odkaz na ten dynamický leakage by nebyl? Nejlépe nějaký praktický test. Věřím, že teoreticky to tak být může, ale nechce se mi věřit, že by to stálo za řeč, spíš bych si myslel, že to bude podobné jako u vodičů, tedy v řádech 10^-3 na stupeň změny teploty.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tak to sa mylis a to dost vyrazne. Uz ked som experimentoval s chladenim 1080Ti pri tazbe krypto, tak pouhe prepastovanie jadra, ktore znizilo teplotu v zatazi o 4 stupne na jadre, znizilo i realnu spotrebu grafiky o cca 10W. Zvysenim otacok zo 45% na 80%, doslo k poklesu teploty o dalsich cca 10 a dalsiemu poklesu spotreby o 15W(+rozdiel v tom, o co viac spotrebovali samotne fany na vyssie otacky). To je odhadom rozdiel 30W pri karte so spotrebou 250W. A to sa bavime o naprosto stejnom pripade, kedy samotny cip limituje TDP, cize presne ako v pripade CPU Intel. ;) Takze pokial ta pajka spravi rozdiel 15 stupnov oproti sedivke a realne znizi spotrebu o 15W diky nizsiemu leakage, tak zcela pochopitelne tuto rezervu moze CPU vyuzit na vyssi boost.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Krásně to bylo vidět na číslech, která naměřil před lety Mirek Jahoda na Radeonu HD 2900XT. Bohužel už si nepamatuju, jestli to byl veřejný test, nebo mi jen poslal čísla mailem, ale pouhá změna chladiče (teploty) snížila spotřebu o mnoho desítek wattů. Podobné testy vznikaly i v době Radeonu R9 290X.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

removed

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to neni tak jednostranny, sice to nema vliv na TDP ktere je konstantni ale na druhou stranu nizsi teplota ma mirny vliv na spotrebu a pri nizsi spotrebe muzes pri stejnem TDP dosahnout lepsich taktu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bude lepší odvod tepla, může mít procesor větší TDP (více jader a/nebo větší frekvenci). Nicméně, co chtěl autor říct poslední větou článku nevím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OT: Dneska diskuze nejede, asi se tu hodne lidi vzpamatovava z oznameni NVidie o novych Quadro grafikach. Ray Tracing jede, profi karty od AMD to muzou zabalit.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Dyk nic neukázala :D to bude spíš co předvedlo AMD s Threadripper 2 ;) Ale chápu tobě 4 jádra stačí a vše výše je zbytečnost :D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Na hry úplně v pohodě. Ale zase na druhou stranu 12ti jádrové AMD za 12000 nebo kolik to stojí, je vhozená rukavice do ringu, né že né, i když je nevyužiji.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ale ved na hry je dobry(uplne v pohode) aj polaris/vega/pascal. Som zvedavy, ci aj tato rada sa bude predavat ako teple rohliky, ved o rok tu ma byt 7nm, a terajsie karty su vykonne tak ci tak. Jasne, par elitakov si horne rady nvidie kupia natuty, ale nutnost vymeny gpu fakt nepocitujem

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co máš za kartu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Papíroví draci se pouštějí na podzim. :-) Stromy jsou sice nahnědlé, ale to je od tepla a sucha. :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

jj přesně tak to bylo u Vegy... "úžasný výkon" a 2,5x lepší než něco...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

> Dneska diskuze nejede,

To bude nejspis tim, ze vetsina lidi kteri nemaji co rict k tematu, dokaze mlcet...

> asi se tu hodne lidi vzpamatovava z oznameni NVidie o novych Quadro grafikach

ten pocet lidi bude nekde mezi -5 a nula. 99% lidi tady si profi grafiky nekupuje, jak si je Nvidia oznaci je jim u zadnice, a ti co si to realne kupuji, na rozdil od tebe nemasturbuji nad barvickami a nazvy.

> Ray Tracing jede

jako asynchronni shadery od AMD... pocet her s RT je kolik ? asi jako prstu na ruce slepeho reznika, ze.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Core i9 - 9900K zatim vypada na hodne vykonny a zas kvalitni(pajeny), povedeny procesor, tez by mel byt zpetne kompatibilni se soucasnyma Z370 deskama, inu uvidime..., cena ale hodne pekna nebude, osobne to odhaduju na hodnotu mezi 450 - 470€, tez ocekavam ze se do vanoc v reakci nato vytasi AMD s Ryzene-m 7(9?) 2800X.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bud Intel slevi celkove a nebo bude cena vyzsi protoze 8086k stoji cca 435€.

Nehlede ze by musel vyrazne slevit i HEDT varianty.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nebude chtít zlevňovat tak mezi i7-8700K a i7-7820X musí nacpat dva procesory, taky jsem zvědav jaký rozdíl ve výkonu bude mezi i7-8700K (6/12) a i7 9700K (8/8).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

i7-7820X nemá smysl zohledňovat, zmizí z trhu, za pár měsíců ho nahradí Cascade Lake.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ti můžu říct. Žádnej v singlu a 25 % v multi>..

Ale Intel teď spíš míří na uživatele Windows 7 svým novým čipsetem ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč zrovna 25 %, když počet jader naroste o 33 %?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

O 33% vice jader neznamena o 33% vice vykonu ..testy jsem nevidel takze nedam ruku do ohne ani za tech 25%

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já netvrdím, že o 33 % jader znamená o 33 % více výkonu. Já se ptám, jak přišel na těch 25 %.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je jednoduché, rozdíl mezi Core i7-7800X a Core i7-7820X byl taky 2 jádra (6 vs. 8) a průměrný výkonnostní rozdíl se podle recenzí pohyboval kolem 25 %.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Napřed jsem napsal 33 %, ale pak jsem to ponížil na 25 %. Borec se ptá na 12 "půlvláken" versus 8 vláken... ;) Střelil jsem to od pasu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.