Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Core i9-9990XE bude Intel prodávat jen v aukci a výrobcům sestav

hezké, jen taková poznámka, má opravené Melt a Spectre za ty zlatý nugety co za to chtějí, že?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Až po testech... až po testech.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

... A manuálním zapnutí vregistrech

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>stávající generace HEDT čili Skylake-X-refresh alias Basin Falls nemá opravené dávno zjištené bezpečností hrozby typu Meltdown a Spectre.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stejne je Intel skvelej. Koho z nas by napadlo, ze i z te mizerie, ve ktere Intel je, by se dalo neco vytezit a udelat aukci pro sve ovecky. Otazka je, zda Dell ci nekdo jiny bude tou oveckou chtit i nadale byt.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

O jeho cennové politice už ví snad každý, ale začíná se chovat jako apple, když už nejsme technologická špička budeme aspoň cennová

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Intel je v háji, v dalekém a velkém, a ví to až moc dobře, proto uvádí takové parodie na procesory jako je toto 14-jadro za 2000 $, případně 28-jadrový xeon w3175x za nekřesťanských 4 - 6 tisíc dolarů ... Potřebuje na sebe prostě strhnout pozornost a ukázat, že tu je taky a že podobnějádrové procesory jako AMD uvést dokáže. Intel prostě s takovýmto nástupem AMD absolutně nepočítal, a pokud se v Intelu něco zásadního nestane - neschopnost uvést 10nm proces tomu vůbec nepřidává, budou mít velké problémy. A to nechce ani fanoušek AMD, ani Intelu. AMD teď právě ukazuje, jak je konkurence důležitá, a jak z ní nakonec těží konečný zákazník. AMD možná teď nemá nejlepší, nejrychlejší, nejvýkonnější procesory, ale jednoznačně vítězí v poměru cena/výkon. Však se stačí podívat na ceny 1. generace procesorů Ryzen - pro zákazníka naprosto nejlepší koupě ... A jestliže 3. generace bude mít IPC srovnatelné či lepší než Intel ... tak jsem rád že nevidím do hlav pracovníků Intelu ...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

V haji neni, v haji su mozno niektory manazeri a premie. Na to ma tento trh velku zotrvacnost a Intel privela penazi.
Na to aby bol v haji by Intel musel roky nevidat schopny procesor(alebo urobit velky pruser, vecsi ako problem s 10nm a ako boli publikovane chyby v CPU). To asi vsetci vieme, ze nehrozi. CPU ma dobre a AMD mu v dnesnej dobe nema sancu dlhodobejsie technologicky odskocit alebo ho prevalcovat v i nej oblasi. Ked do toho zaratam kapacity oboch firiem, tak Intel maximalne strati cast trhu. Vecsina mu ale ostane. AMD by potrebovalo niekolko nadpriemerne dobrych rokov, pretrvavajuce problemy Intelu a k tomu vecsiu "ochotu" velkych firiem aby Intel stratil vyznamnu cast trhu a sily sa aspon vyrovnali.
Ak sa nic nepredvidane neudeje, tak realisticky cakam, ze AMD sa vie ziskat tak 1/3 trhu celkovo v priebehu niekolkych rokoch. Toto cislo nepovazujem, ze Intel je v haji. V Inteli maximalne prebehnu cistky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

velmi dobry komentar, svata pravda
nikto necaka ze amd sa stane nr.1 a ze intel skrachuje, ale intel ma proste iste druhy problemov, ktore sa prejavuju

je ale absolutne neodskriepitelne, za sa konecne za posl. 10-12 rokov nieco deje, lebo ta nuda a 4-jadraky od roku pana 2007 Core2Qaud ... fujtable (pardon, HEDT po uvedeni Core i7 bolo dllho synonymum pre 6-jadraky)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Videl bych to taky podobne ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a co nam to priponima? hadajme ...

jedna firma to mala pred 5 a pol rokmi tiez riadne na hovno, nemala co ponuknut a tak ponukla pretaktovane cpu s nazvami fx 9370 a fx 9590, druhy siahal s turbom na 5,0 ghz a mali dtp 220w ... no architektura to bola na hovno to bolo zname, ale co si ta firma odniesla jebungu za to ze hentake nieco uviedla .... no fuuuuuuuuuuj

lenze komunita intel-idiotov je ovela vacsia, ktora navyse nechape ze toto je presne to iste, ze intel-dementel to robi preto lebo ine robit nemoze, lebo sa chyta slamky, lebo nema nic ine .... nie, komunita intel-idiotov toto bude vyzdvuhovat a ospevovat ze paradaaaaaaaaa jake uzasne a absolutne im nepride, ze to su amd fx 9370 a fx 9590 v podani intelu-dementelu

intel-idioti to maju proste v hlavach inak poprepajane

aaaaaa, uctievajme Xeon Platinum 8180 vytuneny na Intel Xeon W-3175X (ktory nie je to co intel-dementel predvadzal, teda vsetkych 28C na 5 GHz) a tiez uctievajme Core i9-9940X vytuneny na Core i9-9990XE (ktoremnu tiez samozrejme nejde vsetkych 14C na 5 GHz)

FX 9370 a FX 9590 v podani intelu-dementelu !!!!!!!!!!!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takhle to vypadá, když někdo závidí druhému a nemá na to. A mu nezbývá nic jiného, než nadávat a hejtovat v diskusích na internetu. Musíš se milý Pjetro víc snažit, pak si taky budeš moct extrémně rychly procesor od Intelu Core i9-9990XE pořídit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tu ide skôr o to jeho detinské vyjadrovanie a hejtovanie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já ho beru jako místního komika, bylo by škoda, přestal zdejší diskuse navštěvovat. Ale hlavně, víte jaký je to pocit, když můžete vytrolit trola tak, že není schopný vůbec odpovědět?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

vytrolit trola .... neviem ci sa mam smiat alebo plakat

A) je smutne ze niekto nevie akceptovat realitu, ci uz je to intel-idiot alebo nie
B) uhol pohladu clovece, uhol pohladu, ktory tebe ocividne chyba
C) historia sa opakuje, nie vzdy je to v tych istych farbach, raz cerveno-cierna, inokedy bielo-modra

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ako môžeš vôbec stále písať intel-dementel a intel-idiot? Sú proste situácie kde sú Intel CPU v pohode. Napríklad Intel NUC čo mám doma nemá obdobu, ani v iných Intel-based barebone iných výrobcov, ani s AMD APU (udoo bolt a podobne). A hlavne, nemám štatistiky, ale bežní ľudia vôbec neriešia tento virtuálny súboj Intel - AMD. Choď sa spýtať na weby ako modrý koník/strecha, weby o akvaristike alebo potápaní - že aké majú procesory v počítači... Je im to úúúúúplne u prdele. Kúpili to, čo im niekto odporučil, či už predavač, alebo IT-pobozkaný známy (= vie nainštalovať W7). Nie každý potrebuje 8C16T, lebo ani nevie čo to je.
Úplne sa dá súhlasiť so úmyselnou stagnáciou Intelu, ale Intel nie je matka Tereza, on je preto, aby produkoval zisk. A keď nemá dôvod inovovať, tak inovovať nebude, resp. len tak, ako sme to za posledné roky videli - lebo nemali dôvod. Ryzeny sa extrémne podarili, preto je tu situácia aká je, a buďme len radi. Ale nazývať ich idiotmi a dementami... To vypovedá akurát iba niečo o tebe.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, běžný uživatel počítače ho pustí, spustí si prohlížeč, najde něco na netu, systém záložek nijak zásadně nevyužívá, možné si přehraje nějaké video na YT, prohlídne fotky z digitálu, klidně si i sladí barvy, udělá výřez atp. Možná zobrazí nějaký dokument, v méně případech sám takový dokument vytvoří (třeba dopis na úřed), někteří možná použijí i tlustého email klienta.

Na tohle dnes stačí Celernon N4000 není na to 8c/16t Ryzen, není na to potřeba HEDT, Threadripper... Ono na to dokonce stačí i nějaké ARM, ale konzumace toho obsahu v mobilu/tabletu není tak komfortní.

V uživatelském segmentu prostě není taková potřeba, v profi segmentu je to ale jiné. A tam už něco jako cena není na prvním místě. Tam je klíčové jak efektivní to bude a jak moc to bude zrychlovat/zpomalovat procesy, hlavně s ohledem na cenu práce. Ta efektivnost pak záleží na tom jaké konkrétní aplikace se používají a jaký typ výkonu používají. Dokážu si třeba představit že na střih videa bude lepší Intel a na encoding AMD, tak stanici střihače postavím na Intelu a až bude mít projekt hotový a uloží se, najde si ho server na Threadriiperu/Epycu a pustí encoding. Případně pokud bude třeba kódovat video do různých formátů a každý bude fungovat s jiným typem procesoru, můžu tu práci rozližit na více strojů, kde podle formátu zvolím i správný procesor který je na to nejefektivnější.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nevymlouvejte mu to, stejně na Vás nedá. A kdyby náhodou jo, tak bych si pak neměl z koho dělat prdel :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ludkovia, ludkovia, ludkovia - mne je uplne jasna distribucia vedomosti vzhladom na sirku a hlbku, wono polyhistori vynynuli pred pol tisicrocim alebo aj viac - ak vobec nejaki existovali (vraj Matej Bel bol polyhistor o com si dovolim silne a so smiechom pochybovat lebo kubicku ci bikvadraticku rovnicu asi riesit nevedel a ani asi nevedel infinizetimalnym poctom odvodit, ze telesa podliehajuce newtonovym grav. zakonom sa pohybuju po kuzeloseckach a nevedel ani dalsich milion milionov veci), nikto nevie vsetko, uz pred 3 storociami nikomu nestacilo ani 7 ani 14 slobodnych umeni, dnes by nikomu nestacilo ani 7 milionov slobodnych umeni

vy ste nepochopili ze ja intel-idiotmi nenazyvam beznych ludi co spominate, to by som si v zivote nedovolil - takisto mi je jasne preco ma bezna populacna masa intel-inside

ja intel-idiotmi nazyvam individua diskutujuce na IT portaloch a dokrvi braniace intel-dementel tvrdiac ze 28C@5GHz je v podstate normalka aj s jeho vyse kW spotrebou, 3,3 kW zdrojom velkym jak VHS video, 1,7 kW vodnikom velkym jak autochladnicka a jedinecne vyrobenym examplarom fosne co da asi aj 1,5 kA s 29-fazovym napajanim

ja intel-idiotmi nazyvam individua diskutujuce na IT portaloch pre ktorych je intel-dementel hrdina a moze spravit akukolvek c0c0tinu, akykolvej 0jeb, akykolvek podvod, vzdy je to OK

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...a to je to okrem Crhu a JirkaK kto? :-O

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Však se stačí podívat na ceny 1. generace procesorů Ryzen - pro zákazníka naprosto nejlepší koupě ."

Ano ceny jsou fajn, teď, kdy se vyprodávají, při uvedení bylo R7 1700 za 10, R1700X za 12 a R1800X za 15 tisíc, když to srovnám s nabídkou intelu tak nabízí lepší výkon za podobné peníze, tehdá to bylo ze strany AMD ok, dnes z pohledu Intelu špatně. Lidi byli ochotni ty peníze za ten výkon dát před dvěma roky, tak proč by nemohli ty peníze dát dnes za vyšší výkon.

Poměr cena/výkon je sice fajn ale pouze v tom případě pokud nevyžaduji určitý výkon, Je hezké mít jednotku výkonu za X peněz, ale když potřebuju 100 jednotek výkonu a mám prodkt co mi poskytne 80 jednotek výkonu za 80X, tak mi to nepomůže protože to nesplní mé požadavky a chtě nechtě musím koupit to co poskytne 100 jednotek výkonu za 150X peněz. Pro zákazníka s takovou potřebou je pak koupě ta nejlepší i když poměr cena výkon je výrazně horší. Tohle je příměr k potřebě výkonu jednoho jádra

To samé platí obráceně pokud vím že mi stačí 10 jednotek výkonu tak raději koupím 10 jednotek za 15X peněz než 20 jednotek za 20X peněz. To je zase příměr k tomu že proč kupovat 6/8 járové CPU, když pořádně nedokážu využít 4 jádra a 2 jádra jsou pořád dostačující., což lidem kteří jen přistupují k intenretu nebo přehrávají multimédia, pracují s nenáročnými dokumenty, používají poštu bohatě stačí (to je největší skupina uživatelů počítačů). Čím víc jader, tím menší množina uživatelů, kteří je dokáží k něčemu kloudnému využít. Pro běžné uživatele už to nahánění jader nemá význam.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

uvaha by bola celkom v poriadku, ak by to suhlasilo so skutocnostou:
pripad 1) potrebujem 100 jednotiek vykonu - a mam u jedneho vyrobcu tento vykon za 220X penazi (Intel) a u druheho vyrobcu mam vykon 110 jednotiek za 200X penazi

pripad 2) staci mi 10 jednotiek vykonu - Intel 15X penazi a AMD 13X penazi za 11 jednotiek

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych chtěl alespoň 1 % této firmy v dalekém a hlubokém háji. Zhruba stejně jako 12 % AMD :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, byl by skvělý na letecké simulátory.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Áno, spotrebou sa blíži k veľkému lietadlu a aj na chladenie by sa zišla nejaká veľká turbína z leteckého motora.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ono jde hlavne o ten zvuk. Pro uchlazeni neceho takoveho je potreba uz nekolik ventilatoru v bedne a chladici.
Coz je pak obrovska vyhoda pro simulovani 2 a 4 vrtulovych letadel.
Akorat je pak problem simulovat obycejnou Cessnu nedejboze vetrone. Taky vrtulniky jsou nic moc, na ten typicky Hus Hus zvuk nestaci ani 160 mm ventilatory - chtelo by to aspon 500mm ventilator - no ale snad nas Intel prijemne casem prekvapi i v tomto - velkou nadeji davam one Indicke graficke karte.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kde sem jenom viděl něco podobného.... Aha, už vím.

https://diit.cz/clanek/test-220w-osmijadra-amd-fx-9590

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mne to bude zrat jeste vic, pokud to nebude "zaskrcene" na tech 255W. Pokud bude, tak to zase nejspis neudrzi tak vysoke takty na vsech jadrech. Osobne mi tenhle CPU prijde jako docela exot a neumim jej dost dobre zaradit, k cemu bude dobry. Pokud nekou skaluje MT, tak ma jednodussi koupit 16+jader. Vykon bude i pri nizsich frekvencich pravdepodobne temer totozny. Kdo potrebuje vysoke takty a malo threadu, tak spis sahne po necem mensim 6-8C s OC. Kdo potrebuje oboji, tak ma desktop s 6-8C a workstation, na kterou se prilepi vzdalene s 16+C..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jááá, jáááá vím na co to bude dobré. Na test chladičů, co snesou!
Sice si dokážu vybavit mnohem levnější a kontrolovatelnější řešení (třeba s měděnou destičkou a velkým keramickým odporem, na kterým mohu pálit prakticky libovolný výkon, nebo několik výkonových trandů ala umělá zátěž), ale tohle bude takové efektivní řešení, které při tom bude i něco počítat! A bude nepochybně levné.

A jako bonus to bude i dobrej stress-tester X299 desek, resp. jejich zdroje a celkově i sockeru 2066 (taky to bude mít nějaké limity, jako defektní 1366 od foxu, co se prý roztékali), popř. i slušnej stress-test zdrojů, ale na tohle jsou dobré i grafiky nebo těžaři :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Core i9 - 9990XE bude čtrnáctijádrový model, ač by analogie ve srovnání s osmnáctijádrovým Core i9 - 9980XE napovídala něco jiného. Jeho těžištěm nebude maximální počet jader, ale maximální taktovací frekvence při relativně vysokém počtu jader. Oproti zmíněnému Core i9 - 9980XE který běží na 3,0GHz v základu a 4,5GHz boostu při TDP 165 wattů, nabídne Core i9 - 9990XE 4,0GHz základ a 5,0GHz boost, to vše ale při žravém TDP 255 wattů, samotná konfigurace L3 cache zatím není známá"

+

"Podle redakce webu Anandtech, která měla možnost vidět oficiální intelí dokumenty, musí základní deska podporovat proud 420 ampér pro procesor a 30 ampér na jádro!, jde samozřejmě o starý známý socket LGA2066 pro desky s čipsetem X299, tedy stávající generaci HEDT, Skylake-X-refresh alias Basin Falls"

>Pekna ukazkova intelí prasecina, zrave jako prase, drahe jako prase, nelogicky znacene jako prase, proste samotne finale, vyvrcholeni cele sagy 14nm+++++ generace core, cenove nenazranosti a neukojenosti firmy intel, ten produkt nema vubec zadnou uzitnou hodnotu(cenu) a smysl na trhu, pocitam vyslo par kousku na samotne objednani/zadani do vyroby CEO intelu, bere ukazkove dobre drogy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zvladne tech 5Ghz udrzet na vsech jadrech pri plne zatezi a podminkou bude asi kapalinove chlazeni ? Btw ta spotreba je monstrozni

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

10 jádra v poho těch 5GHz na všech jádrech zvládají už od uvedení, lidi si je takhle doma běžně taktují. Chce to jen kaskádu co to dá. Tady to vidím naprosto stejně. Chalzení se také nebojím i poměrně malé AIO řešení zvládnou uchladit stovky wattů, natož případné custom kapalinové chlazení.

Jelikož ty procesory nebudou dražit jednotlivci ale výrobci počítačů, tak si jistě dokáží najít jak vhodnou desku tak chlazení, stejně tak si asi dokáží spočítat kolik za něco takového budou zákazníci ochotni zaplatit a kolik takových zákazníků najdou.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

BeQuiet! Dark Rock Pro ma podporu pre max TDP 250 W, a novy Deppcool Assassin III predstaveny na CES az 280 W. Pre porovnanie Noctua NH-D15 odvedie 220 W. Takze su aj vzduchove chladice ktore by to teoreticky utiahli.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak o tom by sa dalo uspesne pochybovat .. podpora pre max TDP 250W (alebo aj 280W) je silne nedostatocne pre Intel procesor s "papierovym" TDP 255W - preto ze to udavane TDP (podla Intel specifikacie) ma daleko k maximu, ktore sa moze vysplhat kludne na viac ako dvojnasobok (podotykam, ze bez pretaktovania len spustenim narocnejsej zataze) ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš mě na tom zaujala jedna věc, víme jaký maximální proud to má zvládat, mám takovej dojem, že napájecí napětí je dnes kolem 1V (jádro). Přesné napětí se mi nepodařilo nějak narychlo vyhledat, ale řekněme, že to bude ten 1V. TDP 255W, hezký, ale jednoduchou matematikou zjistíme, že jestliže při 1V×420A = 420W, to už vypadá krapet hůř. Tipuju že je to samozřejmě s nějakou rezervou, ale 255W v loadu to nebude, to bude daleko víc :)

Tohle bude fakt dobrej tester chladičů a zdroje

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to uz je 1.4. ?
ci len INtel hlada ako vyplatit manazerov?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já si počkám na i9-9999XE. Kupovat Intel kvůli něčemu jinému než vhodnému číslu už moc nedává smysl. Ještě trapnější je situace v noteboocích - dvoujádra a atomové quady by měly být jen ve strojích pod 10k. Dražší stroje s dvoujádrovými Excavatory (např. AMD A6-9220, A9-9425) jsou ovšem také úspěch hlouposti zákazníků a drzosti výrobců.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"musí základní deska podporovat proud 420 ampér pro procesor a 30 ampér na jádro"

- zaprvé čeština: nikoli ampér, ale ampérů;
- zadruhé elektrotechnika: 420 A nepřenesou ani startovací kabely pro nákladní auto - nemá to být 420 W?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj, je to divné. 255W/420A=0.6V, to je pro dnešní x86 CPU moc málo, v zátěži potřebujou >1V . Je to evidentně blbost, kterou novináři, pisálkové a blogeři bezmyšlenkovitě opisují .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč by to musela být blbost, jen se patrně mixují hrušky s jablky. Těch 420A bude maximum co socket bude schopný dodat, 255W spotřeby patrně maximum nebude, když Intelích 8 jader na 5 GHz slupne přes 200W a tady je jader 14... To je 1,75x tolik a vynásobením 255W x 1,75 dostaneme 357W.
Takže to klidně může být správně ale jedná se o hodnoty dvou různých stavů - jakési "běžné" a maximální špičkové zatížení. Asi ne náhodou mají nejnovější xeony spotřebu až 360W že... :-).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

hmm .. podla mna mas chybu v predpokladoch:
- TDP podla Intel metodiky nie je zdaleka maximum, ale nejaka Intelom definovana zataz pri obmedzeni na "base frekvenciu" - teda pri tomto procesore ~4GHz (avsak pri beznej praci procesor umelo neobmedzujes, ale nechavas ho nech si sam riadi frekvenciu/turbo/boost vdaka comu urcite velmi rychlo prekrocis podmienky "papieroveho" TDP)
- a kedze je poziadavka na 420A => a vieme ze napetie pri cpu je default ~1.3V tak nam vychadza spickova spotreba ~546W

=> toto standardny HW neda, preto je to len super marketingovy procesor, pripadne pre vybranych/vyvolenych vyrobcov, co dokazu vyrobit/zabezpecit potrebny hw

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale přenesou, u pořádného motoru v zimě klidně i víc. Jde jen o to, zda ti nevadí když se během procesu takříkajíc odizolují a může se ti taky roztavit pól na baterii. Obojí jsem viděl :-D.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OK, máš pravdu. Kabely na osobní auto přenesou podle specifikace okolo 120 A a více, ale běžně se prodávají (pro nákladní auta) i např. 1000 A s průřezem 50 mm2. (Tedy Alza pro 50 mm2 udává 3000 A a navíc má vodiče jenom hliníkové, ale to budou trochu marketingové pindy - nebo startování proběhne tak, jak jsi popsal.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to počítané na velmi krátkou dobu zatížení, v reálu je to na průměr několikrát přetížené ale krátký čas startování zamezí jejich poškození. Takový dvoulitr diesel osobák klidně těch pár set ampér ke startu potřebuje, hlavně v zimě.
Když se to pak ještě vynásobí na náklaďák co má ne dva ale dvanáct (nebo víc ale to už je spíš tank než náklaďák) litrů a 8 nebo 12 válců, je jasné že tam s pár set ampérami nevystačíš. I měděné kabely se ti pěkně rychle zahřejí, nejhorší na to jsou právě ty mechanické spoje protože jsou obvykle výrazně méně vodivější než kabel a tak se taky o mnoho víc zahřívají.
Nejdůležitější je tu faktor času. Když to chytne napoprvé, vystačí ti i hliněné šméčka ale když to je startování opakované a po delší dobu a máš dobré baterie co to utáhnou, tak ti "zasvítí" i měď... Pro bezpečné dlouhodobé použití by ty kabely musely být silné jak ruka, těch 50 mm2 je pouze pro 160A trvalého zatížení, 120 mm2 pustí 290A a 240 mm2= průměr kabelu skoro 9 cm asi 600 A tak si můžeš udělat představu... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už vidim, jak někdo přijde s aplikací, která zvládne odpájet Core i9-9990XE ze základní desky včetně soketu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

240 mm2 má průměr 17,5 mm.

Ale ať se nehádáme: i to je hodně :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo nejsme bez chybičky :-D.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak předně, je to pulzní zátěž a když si taky prohlédneš socket, zjistíš, že nemálo vývodů slouží právě pro napájení (ostatně jako u většiny obvodů, jež mají nějaký ten příkon a jsou povrchově pájené). CPU si dnes samozřejmě proudy hlídají a regulace parametrů na kterých ten křemík jede má mnoho vstupních proměnných (teploty, frekvence, napětí, proudy, výpočetní zátěž, doba zátěže). Něco lze přiohnout, něco nelze.

Další fakt je ten, že vodiče jsou také určitým způsobem chlazené (resp. vodivé měděné cesty, reprezentující v našem případě vodič). Takže ono to není zas tak horké, jak to vypadá. Ber to takhle, dusil jsem v benchmarku mojí vodní veku, co nemá problém v určité situaci narazit na TDP limit, který je 350W... 350 pro samotný obvod Vega10, k tomu si něco vezme účinnost zdroje/zdrojů na kartě, vodní pumpa, ventilátor. Nedivil bych se i spotřebě kolem 400W. Samozřejmě, GK na to má víc prostoru a vzhledem k vývoji spotřeby GK za posledních let nám spíš roste než klesá, ale fakt to není dneska problém a 400A jemné elektroniky nelze úplně srovnávat se startováním automobilu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

(smazáno - špatně zařazeno)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel = Integrated Electronics, tohto vyrazu sa doslova drzia. Vsetko co sa da narvat do jedneho puzdra a nevyrabat ziadne ciplety (aspon zatial). Ciplety okrem lepsej ceny znamenaju aj podstatne mensiu chybovost vo vyrobe a v konecnom dosledku (keby sa spocita celkova plocha cipletov v mm2) umoznia vyrobit nieco, co by sa im pri jednocipovej vyrobe nepodarilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to trochu jinak. V rámci dané architektury je možné provádět pouze určité úpravy, např. metodou copy-paste přidat více jader. Rozsáhlejší změny, jako třeba rozdělení CPU do více chipletů, vyžadují novou architekturu, jejíž vývoj typicky trvá 4-5 let. Takže i když Intel začal pracovat na projektu nové architektury s chiplety před 2mi lety, na trh se dostane až za 2 roky.

Podobná situace nastala před 15 lety, kdy AMD začali vyrábět první x86 CPU s integrovaným paměťovým řadičem. Reakce Intelu trvala 5 let (Nehalem/2008). Zajímavé je, že i paměťovým řadičem v severním můstku byl Intel konkurenceschopný, přenosová rychlost a latence byly stejné, ne-li lepší než u AMD s integrovaným řadičem v CPU. Intel má buď lepší inženýry nebo více peněz na to, aby své CPU lépe vyladil a tím pádem ze stávajících technologií vymáčknul více výkonu a stability.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady mohu akorát ze své zkušenosti říct, že jsem měl 939 i 754 platformu, 775 jsem nějak přeskočil oklikou přes ntb. U 754 všechno chodilo jak mělo, ono se na ten stroj moc nešahalo a do teď tu desku se sempronem 2800 někde v bedně mám. U 939 (který tu mám také) byl velkej problém se stabilitou, bylo to hodně vybíravé na paměti, alespoň v mém případě, dost jsem musel laborovat s vhodnou kombinací pamětí ku danému slotu. Takže myslím si, že první generace HyperTransportu a integrovaného řadiče rozhodně nebyla bezproblémová.

U AM2 s Antonem X3 jsem problém neměl vůbec :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.