Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Corning vyvinul speciální sklo pro chytré hodinky, Gorilla Glass SR+

Smartwatches 02
Corning se doposud soustředil na ochranné materiály pro chytré telefony a tablety. Poptávka ve světě chytrých hodinek a obdobné elektroniky jej ale přiměla vyvinout sklo i pro tento svět…

Pokud jde o telefony, je asi nejčastějším zdrojem škrábanců vložení do kapsy, kde se displej setká s klíči, mincemi nebo jinými předměty, případně položení displejem dolů a následný posun. Tyto situace mají jedno společné, vznikají při nich dlouhé tenké škrábance. S hodinkami je ale situace jiná, v jejich případě dochází k poškození častěji v důsledku nárazu. Corning si toho byl vědom a když se objevila poptávka po ochranném sklu pro chytré hodinky, spustil (v roce 2015) projekt nazvaný Phire, jehož cílem bylo vyvinout materiál, který by zvládal i tyto případy.

Motivace nebyla malá - safírové sklo, které používají dražší produkty, je velmi drahé jak na výrobu, tak na obrábění a alternativní tvrzená skla, která se používají v ostatních cenových segmentech, nemají (s ohledem na vývoj materiálů v posledních letech) nijak skvělé parametry. Corning si proto uvědomil, že chybí materiál, který by se svými parametry alespoň blížil safíru, ale byl cenově přístupnější i jiným segmentům.

Corning Gorilla Glass logo

Výsledkem vývoje projektu Phire se stal Gorilla Glass SR+, materiál, který se odolností blíží safíru, ale lze jej rentabilně používat i na produkty stojící v řádu desítek tisíc korun.. Podle výrobce dosahuje o 70 % vyšší odolnost proti mechanickému poškození než konkurenční tvrzená skla a zároveň o 25 % nižší odlesky oproti nim. Právě odlesky a jejich potlačení bývají dalším problémem klasického safírového skla, které má samo o sobě velmi vysokou odrazivost.

Prozatím nebyly ohlášené žádné konkrétní produkty, které by Gorilla Glass SR+ využívaly. Během podzimu se ale očekává představení několika novinek v segmentu chytré elektroniky, a tak na sebe jistě nenechají dlouho čekat.

Diskuse ke článku Corning vyvinul speciální sklo pro chytré hodinky, Gorilla Glass SR+

Žádné komentáře.