Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Creative uvádí X-Fi

Xtreme Fidelity logo 3D
Právě včera uvedla společnost Creative novou řadu zvukových karet Sound Blaster X-Fi, založených na audio procesoru Creative Xtreme Fidelity, o kterém se na webu Creative píší až neuvěřitelné věci (člověk by málem nabyl dojmu, že grabnuté a zkomprimované Audio CD do MP3 bude přes Xtreme Music znít ještě líp než originál). Nějaké informace jsme vám již přinesli, pojďme se tedy podívat, co nám o X-Fi řekne samotná Creative Technology.

Nejprve bude vhodné se zmínit o tom, že Sound Blaster X-Fi najdeme na trhu v několika různě oceněných variantách. Rovnou si je seřadíme v jednoduché tabulce od nejlevnější po nejdražší.

Model Cena Hrubý přepočet
Sound Blaster X-Fi XtremeMusic 129,99 $ 3 102 Kč
Sound Blaster X-Fi Platinum 199,99 $ 4 772 Kč
Sound Blaster X-Fi Fatal1ty FPS 279,99 $ 6 681 Kč
Sound Blaster X-Fi Elite Pro 399,99 $ 9 544 Kč

Sound Blaster X-Fi

Sound Blaster X-Fi XtremeMusic

Jak se jednotlivé modely liší, na to se podíváme nyní. Základním modelem je tedy X-Fi XtremeMusic. Pomineme-li klasické povídačky o naprosto úžasném „Xtreme Fidelity“ zvuku, slibuje XtremeMusic takové zázraky, jako že zvuk v komprimovaném formátu MP3, WMA a podobně vylepší na úroveň skoro lepší než originální Audio CD, ze kterého by takové skladby mohly eventuelně pocházet. 24bitový „Crystalizer“ prý vylepší nízké a vysoké frekvence a dynamiku komprimovaného zvuku tak, že se v něm ztratí artefakty vzniklé kompresí.

Popis Creative Xtreme Fidelity

Tedy, přiznám se, kdyby mi někdo řekl, že X-Fi vylepší dnešní běžná CD s ořezanými špičkami tak, že dopočítá, co by tam mělo být, tak mu uvěřím, ale takhle ... no, časem uslyšíme. V každém případě udávaný odstup signálu od šumu je 109 dB (pro srovnání: Audigy 4 Pro hovořila o 113 dB, Audigy 2 o 106 dB a jen pro zajímavost M-Audio Revolution 5.1 se zvukovým čipem VIA Envy24 uváděla taktéž 109 dB).

Další vlastností, kterou X-Fi nabídne, jsou CMSS-3D technologie. CMSS-3D Headphone expander např. způsobí to, že vám vůbec nebude připadat, že máte na hlavě sluchátka. Zvuk bude zkrátka přicházet jakoby z prostoru a posluchač by měl ve výsledku nabýt dojmu, že namísto sluchátek poslouchá super vysoce kvalitní prostorový reproduktorový systém. Marketingové oddělení Creative se zjevně nenudilo.

Sound Blaster X-Fi Platinum

Platinum varianta je prakticky shodná se základní XtremeMusic, nabízí však navíc něco, co znáte z dřívějších Creative zvukovek jako LiveDrive!. Pravděpodobně do 5,25palcové pozice v PC budete moci zamontovat panel s dalšími vstupy a výstupy. Chybět nebude infračervené dálkové ovládání, které nebude kontrolovat jen zvuk, ale i další součásti systému.

Sound Blaster X-Fi Fatal1ty FPS

I firma Creative si vypůjčila nick snad nejznámějšího herního pařana současnosti Johnathana „Fatal1ty“ Wendela, aby tak nazvala svou druhou nejdražší zvukovou kartu. Přídavek FPS napovídá něco, o čem jsme již psali, tedy že by X-Fi urychlovala hry. Pravdou je, že Sound Blaster X-Fi Fatal1ty FPS zahrne oproti základní verzi 64 MB paměti, zde nazývané jako X-RAM (v jednom nejmenovaném seriálu se tvrdilo, že když je v názvu „X“, více se to prodává). Opět se vrací na scénu nápad začlenit nějakou tu paměť přímo na kartu a odlehčit tak sběrnici a procesoru při následném přehrávání zvuků ve hrách. Firma Creative tvrdí, že oproti (a nyní pozor) integrovaným zvukovkám na základní desce je počítač při práci se základní verzí X-Fi o 15 % rychlejší a s X-RAM jde rychlost ještě o kus dále. Stále je tu však oněch 109 dB odstupu signálu od šumu. I zde by měl být interní panel a dálkové ovládání, stejně, jako u modelu Platinum.

Sound Blaster X-Fi Elite Pro

X-Fi Elite Pro má v podstatě (skoro) všechno plus něco navíc. Panel již není interní, ale jde o externí modul, kde kromě vstupů a výstupů, mezi kterými nechybí ani třeba vysokoimpedanční vstup pro elektrickou kytaru, naleznete i ovládací knoflíky na X-Fi 24-bit Crystalizer, X-Fi CMSS-3D, 3DMIDI, a EAX. Dálkové ovládání je samozřejmostí, pochopitelně zde nalezneme i X-RAM. Oproti ostatním variantám má X-Fi Elite Pro lepší odstup signálu od šumu: 116 dB.

Srovnání se staršími modely

Na závěr si ještě ukážeme jednu veselou tabulku, ve které de-facto Creative Technology přiznává, jaké že byly zvukovky 24bitový Live! či Audigy oproti X-Fi nedokonalé (netvrdila náhodou Creative v době jejich uvedení, že jsou to snad skoro profesionální zvukovky?).

Product Comparison Sound Blaster X-Fi Sound Blaster Audigy Sound Blaster Live! 24-bit Built-in PC Sound
LISTENING TO MP3 MUSIC Excellent Good Good Poor
Crisp, clear 24-bit ADVANCED HD or Xtreme Fidelity audio playback Excellent Good Good
EAX Music Settings that enhance your MP3 music listening experience Excellent Good Good
Cleaner, smoother Xtreme Fidelity music playback that sounds better than the original CD or DVD with X-Fi 24-bit Crystalizer Excellent
Amazing, immersive surround sound from your MP3 music with CMSS-3D surround Excellent Average Average
PLAYING 3D GAMES Excellent Good Average Poor
Incredibly realistic sound effects in games with EAX ADVANCED HD Excellent Good Average
Performance boost in games from hardware-accelerated audio Excellent Average
Amazingly realistic positional CMSS-3D headphone surround Excellent Averag Averag
EXPERIENCING DVD MOVIE SURROUND Excellent Good Average Poor
Support for up to 7.1 speakers Excellent Excellent Excellent Average
Immersive multichannel Dolby Digital EX & DTS-ES movie sound Excellent Excellent
THX Certified theater quality sound Excellent      
CMSS-3D headphone surround Excellent Average Average

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Creative uvádí X-Fi

Úterý, 11 Červenec 2006 - 03:11 | Haldo | kua, niekto tu zacal pouzivat moj nick :-/
Středa, 28 Červen 2006 - 18:05 | Anonym | Ahoj Rab! Ja som mal SB Live! 5.1 a mam k tomu aj...
Pondělí, 19 Prosinec 2005 - 23:11 | Jakub Liška | Která zvukovka má podle vás lepší zvuk? Tahle...
Sobota, 10 Prosinec 2005 - 06:05 | Daniel Baran | Zdravim, zajimalo by mne, zdali nejaka zk, treba...
Čtvrtek, 11 Srpen 2005 - 13:04 | Anonym | 2Joshumak: Ak si dobre spominam, Creative...
Čtvrtek, 11 Srpen 2005 - 10:49 | Anonym | 2Josh: Jo, o tomhle vim, ale D/A prevod pres...
Čtvrtek, 11 Srpen 2005 - 09:53 | Anonym | 2sumak ok takze to ani nebudu nako testovat...
Čtvrtek, 11 Srpen 2005 - 09:15 | Anonym | 2Josh: Receiver + Audigy na hry 5.1? Jedine...
Čtvrtek, 11 Srpen 2005 - 01:23 | Anonym | ako prepojit reciever? www.kxproject.com...
Středa, 10 Srpen 2005 - 23:46 | Anonym | ja mam doma stare, vyse 5 rocne creative...

Zobrazit diskusi