Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Další detaily o připravovaných mobilních procesorech Intelu

Intel logo staré
Před měsícem jsem vám nabídl informace o nástupcích Baniasu, tedy o procesorech Dothan, Merom a Gilo. Nyní se objevily další upřesňující informace, jako například, že mezi procesory Dothan a Merom spatří světlo světa ještě jeden procesor: Jonah. Také se dozvíme, jaké má Intel plány s mobilními procesory odvozenými od těch stolních (tedy mobilní Northwood, Prescott a Tejas).

Dothan a Jonah

K Dothanu toho není mnoho co říci, protože vše podstatné jste si mohli přečíst už před měsícem. Dodám jen, že opravdu jsou potvrzeny informace o odložení uvedení tohoto procesoru o čtvrtletí později, jak jsem psal předevčírem.

Naopak o procesoru Jonah nyní slyšíme poprvé. Ten bude následovat právě po procesoru Dothan a měl by se začít objevovat někdy kolem přelomu 2004 a 2005, spíše až na začátku roku 2005. Takže mobilní procesory půjdou po sobě následovně: Banias > Dothan > Jonah > Merom > Gilo.

Bohužel o Jonahu nejsou známy žádné přesné detaily a informace z různých zdrojů se rozcházejí. Jedni tvrdí, že stejně jako Dothan bude vyráběn 0,09 mikrony, ale jiní naopak tvrdí, že půjde o procesor vyrobený 0,065 mikrony. Vzhledem k datu, kdy se na trhu má objevit, si spíše myslím, že půjde o 0,09mikronový procesor. Intel totiž plánuje uvedení 0,065mikronové výroby v roce 2005, ale jednak to asi nebude ihned na začátku roku a také mobilní proceory byly zatím vždy uvedeny až později, nejprve novou výrobu „ozkoušel“ na běžných procesorech.

Když se tedy tyto procesory nebudou lišit výrobní technologií, musí se lišit nějak jinak. Je velmi nepravděpodobné, že by se Intel rozhodl zvýšit L2 cache a tak u Jonahu asi najdeme 2 MB, stejně jako u Dothanu. Zatím jediné dvě změny, které připadají v úvahu, jsou HyperThreading a LaGrande. HyperThreading snad není třeba představovat, procesor díky němu dokáže zpracovávat více procesů najednou. O LaGrande jsem se již také několikrát zmínil, jde o sadu instrukcí zaměřených na bezpečnost. Bohužel nic moc konkrétního o této iniciativě Intel zatím neprozradil.

Mobilní Northwood, Prescott a Tejas

U Northwoodu nás nečekají žádné velké změny. 3,06GHz procesor nás čeká ve třetím čtvrtletí a 3,2GHz ve čtvrtém. Ten by navíc měl přidat podporu HyperThreadingu. Jedna změna tu však bude, v označování. Zatímco nyní Intel označuje tyto procesory jako „Mobile Pentium 4-M“, od třetího čtvrtletí je bude označovat pouze jako „Mobile Pentium 4“. To „-M“ vynechává patrně proto, aby nedocházelo k záměně s Pentiem M (Banias).

První mobilní Prescott spatří světlo světa v prvním čtvrtletí 2004 (dříve se s ním počítalo na konci tohoto roku). Debutující frekvence by měla být 3,46 GHz a vyšších se dočkáme až ve druhém čtvrtletí. K Tejasu je také plánována mobilní verze, někdy na začátek roku 2005, tedy ve stejnou dobu, jako u procesoru Jonah.

Mobilní Nehalem?

O procesoru Nehalem jste se mohlo poprvé u nás dočíst na konci září. Půjde o procesor se zcela novou architekturou, nebude tedy odvozen od Pentia 4. A zajímavé je, že se Intel vůbec nezmiňuje o žádné mobilní verzi tohoto procesoru. Zdá se, jako by Intel chtěl, aby tento procesor a jeho následníci byli čistě pro stolní počítače a pro mobilní bude mít jiné.

Konkrétně tedy Tejas bude posledním procesorem, který Intel nabídne i v mobilní variantě. Souběžně s mobilním Tejasem bude na trhu i Jonah, jak jsem psal výše. A právě nástupce Jonahu, procesor Meron, by měl zase být určen pro všechny druhy přenosných zařízení, od těch nejmenších a nejlehčích, až po ty, které jsou označovány jako náhrada za desktopy.

Shrnutí

K chipsetům nemám víc co bych dodal, vše podstatné najdete v článku z minulého měsíce. Ale nabídnu vám tabulku, kdy na trhu budou jaké chipsety a procesory, abyste v tom měli jasno (je to trošku zjednodušené, ale to by nemělo vadit):


Rok Procesor Chipset
Mobilní Desktop Mobilní Desktop
2003 Banias Northwood-M Odem/Montara-GM Montara-GML
2004 Dothan Prescott-M Odem+/Montara-GM+ Montara-GME
2005 Jonah Tejas-M Alviso-GM
2006 Merom Crestine-GM

Poznámka: „Desktop“ označuje procesory a chipsety určené do notebooků označovaných jako náhrada za desktopy.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Další detaily o připravovaných mobilních procesorech Intelu

Žádné komentáře.