Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Deep in IT - co je tu nové

Deep in IT - znak d
Takže tu máme druhý rozjezd a doufáme, že už je to opravdu definitivní. Od prvního pokusu uběhlo celkem hodně vody, kdy jsme se snažili implementovat vaše návrhy a připomínky, stihli jsme rovněž přidat některá další vylepšení a tak jistě nebude od věci vás se všemi změnami seznámit, a to včetně těch, o kterých jsme už psali.

Kapitoly článků

1.  Hardware, design

Ještě dříve ale mohou vaše oči spočinout na starém serveru, který nedojde zatracení, jen jeho služby budeme postupně využívat jinak (to je ten s mřížkou, o kus níž s displejem je naše diskové pole SB-2803SA od Proware Technology s vlastním procesorem (Intel 80321) a 128 MB paměti, kam se později přestěhuje diskové pole, které je nyní přímo v novém serveru).

Na čem běží CD-R server: CD-R server (nahoře), diskové pole (dole)

Nový server je už elegantnější, za stříbrným kabátkem se ukrývá Super Micro A+ Server 1021M-UR+V s deskou Super H8DMU+, který jsme nedávno osadili dvěma šestijádrovými AMD Opterony.

Na čem běží Deep in IT: Deep in IT server v racku vedle dalších

Ale dost už bylo hardwaru, pojďme se podívat, co všechno jsme pro vás připravili.

Design

Design, ten nám tedy dal! První úvaha byla taková, že se pokusíme zachovat poměrně úspěšnou strukturu starého cdr.cz, který trošku oživíme a přidáme další prvky. Zcela upřímně musíme říci, že první reakce nás opravdu zaskočily. Dnes už nemá smysl to rozebírat, prostě jsme dali na vaše rady a pokud to bylo jen trošku možné, aplikovali jsme je. Je nám jasné, že to asi nebude nikdy dokonalé, vždy bude někdo, kdo by to měl raději jinak a zde jsme se rozhodli jít cestou osobního nastavení. V profilu se budou objevovat další možnosti úpravy designu a snad se časem dopracujeme i ke skinovatelnosti.

Možnosti nastavení v profilu

Diit.cz - profil

Od „minula“ je tu navíc možnost nastavit si šedivé pozadí (je to opravdu ta samá šedivá, jako byla na cdr.cz), z cdr.cz jsme přenesli i nastavení, kde si přejete zobrazovat diskuze.

I když se to mnohým dle bouřlivých diskuzí nezdálo, zachovali jsme základní design z cdr.cz. Ze statistik i z ankety nám vyplynulo, že je na cdr.cz zcela nevyužita navigace a tak jsme toto místo využili pro ankety a soutěže, na které máme nyní hezké nástroje (soutěže na cdr.cz nešlo v podstatě vůbec dělat a když už, šlo o čistou ruční práci, takže když je to pro nás teď tak snadné, počítáme, že vás budeme soutěžemi obšťastňovat častěji), ankety navíc můžeme dávat i ke každému článku, což by mělo usnadnit kolemjdoucím čtenářům i bez pročítání diskuzí rychle zjistit obecný názor ostatních.

Diskuze u zpráv

Diit.cz - diskuze u článku

Upoutávací pole zcela nahoře mají také svůj důvod. Zjistili jsme totiž, že čtenost článků, které si myslíme, že by neměly jen tak odplynout v čase, se po jednom dni rapidně snížila a mnozí čtenáři si jich ani nestihli všimnout, takže nyní vám budou na očích déle. Na vaši radu jsme toto místo ale ještě graficky upravili, aby se zmenšilo. Zatím alespoň na tomto místě můžete změnit oranžovou v nadpisu za tmavě modrou.

Bleskovky se mění na Krátce

Bleskovky už nebudou bleskovkami, protože si to mnozí pletli s nějakými opravdu horkými zprávami, když to není nic jiného, než krátké texty nestojící za rozepsání do normální newsky. Proto tu nyní najdete pole označené „Krátce“.

Diit.cz - Krátce

Oproti první verzi (říkejme tomu tak) jsme tento celý sloupec o něco rozšířili a rovněž je v něm na pozadí světle modrá barva, čímž jsme graficky oddělili tuto část od středního sloupce se zprávami. Zcela vpravo i nahoře je rovněž méně jalového prostoru. Pro lepší čitelnost má také celé pozadí za webem tmavší barvu, o možnosti si nastavit pevnou šířku, nebo nechat náš web přizpůsobovat šířce prohlížeče, jsme psali už minule.

Vyhledávání

Diit.cz - Vyhledávání

I zde je jedna drobná změna, můžete vyhledávat i ve více rubrikách a stejně tak si můžete vybírat i více autorů, stačí podržet Ctrl a označit vše požadované.

Blogy

Zcela novou sekcí jsou blogy, kde budeme uspokojovat svoje grafomanské sklony, sázet sem budeme nejen texty související s počítači, ale i další věci, které nám přijdou zajímavé, důležité, nebo zkrátka hodné zaznamenání. Nevylučujeme, že se mezi blogery časem objeví i další jména mimo naší redakci.

Diit.cz - Blogy

Hodnocení zpráv

Každá zpráva (mimo těch v sekci Krátce) může být hodnocena, je jen na vás, zda se vám bude chtít klikat na hvězdičky, platit bude čím více hvězdiček, tím více Adidas, - nojo, je to otřepané, tak tedy čím více hvězdiček, tím více si ten text považujete.

Každý text bude mít rovněž svůj zdroj a nepovede pouze na home page, ale přímo k článku, což uvidí všichni čtenáři. Uvádět ho ale nebudeme přímo v seznamu zpráv, abyste se k němu dostali, budete si muset kliknout na detail.

Diit.cz - Hodnocení newsky

A když už jsme narazili na ten seznam zpráv, došlo na vaše přání a oddělili jsme je šedivým pruhem, což doufáme, opět přispěje k lepšímu čtení.

Korektorské okýnko

Na co jsme pyšní, je „Korektorské okýnko“, jak jsme si to označili.

Diit.cz - Korektorské okýnko

Diit.cz - ikona pro korektoryAbychom konečně oprostili diskuze o texty o gramatice, překlepech a dali vám lepší možnost upozorňovat i na další chyby, postačí nyní pouze označit „vadný“ text a stisknout Ctrl+Enter. Chcete-li o problému třeba i dále komunikovat, vyplňte mail, ten je nepovinný, kvůli spammerům však budete muset vyřešit matematickou rovnici.

Tisková verze

Vyslyšeli jsme i požadavek po tiskové podobě, takže hned před polem věnovaném sociálním sítím, kde o našich textech můžete dát jednoduše vědět svým kamarádům a kamarádkám, najdete ikonku tiskárny. Funkci asi není třeba detailně popisovat, dojde k zalomení vhodném pro tisk a vyskočí vám i rovnou dialogový box pro samotný tisk.

Diit.cz - Tisknout a sdílet

Přehled zpráv a komentářů

Abyste byli hned v obraze, třeba když se vrátíte z dovolené, nebo když k nám nechodíte často, najdete zcela dole sekci „Kde to žije“ a přehled rubrik. Je zde pět nejčtenějších článků, posledních pět příspěvků v blozích a pět témat z fóra, kde jsou nejnovější texty.

Diit.cz - Kde to žije

První jsou pak zprávy s nejčerstvějšími příspěvky v diskuzích a pro ty, co diskutují opravdu rádi, je tu podobná věc, která byla i na cdr.cz, tedy výpis poslední stovky diskuzních příspěvků.

Diit.cz - posledních 100 komentářů

Zcela dole jsou pak vybrané rubriky s nejnovějšími zprávami.

Mobilní verze

Je mezi vámi stále více čtenářů, kteří nás čtou z různých mobilních zařízení a pro ně jsme připravili speciálně upravenou verzi Deep in IT, kterou najdou na adrese m.diit.cz. I pro ni funguje RSS.

Diit.cz - mobilní verze

Diskuzní fóra

Diskuzní fóra jsme rovněž zcela překopali, použili jsme hodně známý systém phpBB, takže si myslíme, že s jeho používáním nebudete mít větší problémy. Témata jsme se snažili nastavit tak, že by tam každý měl najít to, kde potřebuje něco sdělit.

Diit.cz - Diskuzní fóra

Tagy: 
Kapitoly článků
1.  Hardware, design

Diskuse ke článku Deep in IT - co je tu nové

Pondělí, 11 Leden 2010 - 16:56 | Martin Bartoň | Za pomoc děkujeme, ale protože to je zakázková...
Pondělí, 11 Leden 2010 - 11:53 | WIFT | Tak to beru :))
Pondělí, 11 Leden 2010 - 11:11 | Honza749 | Takhle by to mělo vypadat, ne jako ta hrůza,...
Pondělí, 11 Leden 2010 - 10:59 | Honza749 | Lítačkama prásneš úplně v pohodě, stačí počkat,...
Pondělí, 11 Leden 2010 - 02:14 | onelook | Klidně to použij - budu jen rád, protože na...
Neděle, 10 Leden 2010 - 17:44 | WIFT | Tohle si s dovolením sejvnu :)
Neděle, 10 Leden 2010 - 06:55 | hajcus | hm ... ja chci zpatky cdr.cz. Uz to tu nekdo psal...
Sobota, 9 Leden 2010 - 22:48 | onelook | Zkuste je ještě zamyslet nad použitelností. Web...
Sobota, 9 Leden 2010 - 21:57 | qee | 1) Opera 10.10, ale jestli se dobře pamatuju,...
Sobota, 9 Leden 2010 - 20:13 | Martin Bartoň | ono dojde cokoliv zavináč cdr.cz i cokoliv...

Zobrazit diskusi