Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Déjà vu: Integrované GPU 15W Tiger Lake překoná všechna APU!

dežavi, drcení AMD na programu, hrozí návrat doby Core Duo!!!

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Kéž by, AMD by v oblasti APU potřebovala nějaký impuls. Tříkanál neuvedou, HBM taky ne a v DDR5 je zřejmě předstihne Intel.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

"Kéž by, AMD by v oblasti APU potřebovala nějaký impuls. "
.. to mas nejaky trochu popleteny. V soucasnosti (co prinese TigerLake nechme az na testy) je AMD Renoir APU suverene lepsi, nez Inteli 14nm derivaty Skylake a 10nm IceLake. Jestli nekdo potrebuje impuls, tak je to v prve rade Intel, kde treba takova low entry 4600H 6C/12T ma v zatezi o 30% lepsi MT nez odpovidajici Intelovsky 6C/12T H CPU. To je rozdil 2 generaci. To stejne plati v plackach, kde U rada vykonem opravdu prevalcovala nabidku Intelu v MT aplikacich.
Kdo chce notebook primarne na hrani, tak si stejne poridi neco s dedikovanou grafikou, to je stejne jako v desktopu. Na obcasne zapareni WOT nebo nejakeho jineho MMPG titulu staci integrac Renoir celkem s prehledem.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Výkonem lepší je, o tom žádná. Ještě by to chtělo zapracovat na spotřebě, ale to se snad zlepší (tady jdou vidět ty roky a roky optimalizací ze strany Intelu).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Spotreba/vydrz na baterku je srovnatelna s Intelem. Tady jde spis o konkretni model/vyrobce, jak to poladi. Ne vsem se to ladit chce..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Spotreba/vydrz na baterku je srovnatelna s Intelem.

Spotřeba (klidová) je podle všeho stále vyšší i u 4xxxU. Aspoň jsem nenarazil na test, kdy by tomu tak nebylo (byť spíš koukám na testy s Linuxem). Přitom by měly mít výhodu v podobě úspornějšího procesu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Konkurence pro AMD APU jsou nvidie a ne integrované intely - ty snad až časem. Potenciál integrovaných APU je využit dost mizerně, přitom stačí tříkanálový řadič, DDR5 nebo HBM.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zkus si polozi t otazku proc by to delali?
Kolik % ze 100% zakazniku, kteri si koupi notebook s APU AMD oceni neco jako "tříkanálový řadič, DDR5 nebo HBM.", kdyz pro ty co to chteji opravdu na hrani se to paruje s DGK ?
Myslis, ze by tu zvedlou cenu takoveho chipu/notebooku byla vetsina jejich zakazniku ochotna zaplatit, kdyz to ani nevyuziji?
Ja myslim ze ne a AMD v tomto vi co dela a jde "pragmaticky kupredu". Mozna, ze vydaji casem nejakou APU serii se silnejsi integrovanou casti, ale spis bych ocekaval, ze do dalsi verze Zen3 APU daji rychlejsi RDNA/RDNA2 architekturu a tim to zase minimalne na rok vykonove "vyresi" :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jen nemají peníze a kapacity na vývoj, jinak by to dávno uvedli. Tříkanálové APU je pro notebook lepší řešení než o něco dražší řešení se slabou dedikovanou kartou. Jde o jednoduchost, nižší spotřebu, menší nároky na prostor a nižší cenu. Dlouholetá šikana ze strany Intelu se musí nějak projevit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja ti to neberu :) ..ale bussines tak jak si to predstavujes fakt nefunguje :)

"Jen nemají peníze a kapacity na vývoj, jinak by to dávno uvedli. "
Oni to budou vyvijet/uvedou az dojdou k presvedceni, ze je pro to na trhu dostatecny prostor, aby se jim to rentovalo vubec delat. K cemu jim bude vydat "super" APU, ktere si koupi minimum uzivatelu..zkus se vzit do bezneho franty nebo pepiny, ktera si kupuje notas. Dam ti priklad..nedavno jsem doporucoval notas kamaradovy pro jeho dceru v puberte. Pozadavky zneli "na youtube, skype a uceni (office)" s dodatkem, at na to nemusi dalsich par let investovat....tohle je podle meho v malych obmenach vetsina notebooku co se proda..kde tady ten uzivatel uzije ty veci o kterych pises, ktere to reseni zbytecne prodrazi?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V segmentu „nechci dedikovanou mrdku jen aby se neřeklo". Klidně by mohli skončit i s notebooky se slabými profi kartami, to jsou taky akorát ohlodaný kosti co jen zabírají místo a uměle zvyšují cenu/hlučnost/hmotnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

" „nechci dedikovanou mrdku jen aby se neřeklo".
.. no jo no..jsi minorita :)
vetsinou se to da obejit tim, ze koupis neco s diskretni grafikou. I placky meli mx150/250 ted maji trochu pohonenou MX350 nebo RX 1650MaxQ. Ceka se na turingovy MX450. A porad to jsou placky..akorat se cena o neco zvedne. V normalnich noteboocich je ten vyber myslim ok. To stejne ale mas i kdyz chces lepsi display s vyssim pokritym barevneho spektra. Taky se ti zuzi vyber na drazsi/drahe modely. Aspon ze dneska uz vymrely ta priserna TNka co se davala do zakladnich rad.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Jen nemají peníze a kapacity na vývoj, jinak by to dávno uvedli.

Penize maji, akorat je nebudou vyhazovat na blbosti.

> Tříkanálové APU

Prvni vec, Trikanalove cokoliv znamena novy navrh CPU, nove masky 7nm atd, se vsim vsudy rovna se miliony USD. Takze by se jim to muselo financne vyplatit (o cemz pochybuji, kdyby to delali jen pro APU). HBM je totalne mimo prave kvuli $$$$. Dalsi vec, abys pocitil ty tri kanaly na vykonu, musel bys zvednout take TDP. Ano je zname ze 2ch pameti zvysuji vykon iGPU - akorat ze tak jednoduche to neni. Kdyz se podivas na Renoir vs Picasso, dokazali zvednout vykon iGPU bez toho aby nejak menili pametove kanaly. Evidentne ne ve vsech situacich je limitaci DDR. Pak mi vysvetli proc by se AMD sr*lo s vyhazovanim tintilionu USD na tri kanaly, kdyz dokazou zvednout vykon i jinou cestou.

> Jde o jednoduchost
> nižší spotřebu
Tyhle dve asi ano.

> menší nároky na prostor
Pochybuji. 3 kanaly = extra DDR slot plus routing na PCB.

> a nižší cenu
Opet pochybuji, viz vyse.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tri kanaly bla bla bla, tri kanaly bla bla bla, porad dokola stejny blabol. Trikanalove pemeti by mimo navrhu chipu a vsechno dalsiho okolo znamenalo take davat do kazdeho pocitace o pametovy slot a pametovy modul navic. Poptavka omezena, tj nebylo by to ekonomicke. Tak jednoduche to je. A ani kdyz to budete opakovat jeste 100× , nic se nezmeni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám firemní noťák Dell Latitude 7400 a je ta mosazen jen jeden kanál. Taky mě to z počátku štvalo, že by bylo lepší tam ještě jeden modul přihodit kvůli lepší propustnosti. Ale po pár týdnech používání mi to přijde jako blbost. Na to, co to používám, to vůbec nepotřebuju...Naopak co cením je, že lonskej model této řady notebooků má konečně 4 jádro, místo těch ultrapomalých Učkových Core i7 a je to sakra znát...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uz to nehul ani po ranu!

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Co to je za drogu?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsou firmy, ktere zacnou prodavat procesory a po roce to vypada, ze zacnou prodavat i zakladni desky. A jsou firmy, ktere uz 10 let tvori do APU spickovou herni grafiku a stale nic. Kazdy ma proste neco.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Člověku sebereš i tu poslední naději! :D

Já tomu věřím: 10nm versus 7nm, 15 - 28 W vs. 15 - 25/35 W, asi/do 2 GHz vs. 2,1 GHz, LPDDR5x vs. LPDDR4x, 768/1024 shaders vs 512 shaders, jen 4 C vs. 8 C... no a cena bude Intelovská: 4C APU = 8C APU. Nebo kde to neštymuje, že by to tak zabili drivery/neoptimalizacemi pro jednotlivé hry?

Co vím ovšem na beton je, že low-end grafik přežije. [Následující text není vhodný pro osoby s poruchami autistického spektra.] Ono když se jeden konec provázku ustřihne, zákeřně se objeví nový konec ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Ono když se jeden konec provázku ustřihne, zákeřně se objeví nový konec "
.. ten byl vtipny. Aspon bude muset NV ten konec nechat vys, coz je taky pozitivum.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsem zvedavy, co z toho nakonec vyleze. Apropos notebookcheck..ten uz taky neni co byval..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jo, no to byla prdel uz na haswelu s grafikama iris.. nejdriv masirka, pak dlouho nic, pak s vypetim sil recenze, ve kterejch to bylo drobet rychlejsi nez amd trinity, ale snad trikrat drazsi.. a tejden na to amd vydala richland.. ((: taky byla prdel jak intel jeden cas propagoval, jak verze s edram skoro zdvojnasobi vykon a kdyz prisly recenze, byl rozdil nula nula nic..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

> jak verze s edram skoro zdvojnasobi vykon a kdyz prisly recenze, byl rozdil nula nula nic

Co si ja vzpominam, rozdil tam byl, a Iris Pro s edram byly graficky rychlejsi nez AMD - dvounasobek to nebyl ale IIRC par desitek % to bylo. Problem byl ze cena byla dvounasobek... nebo trinasobek.

A to je vlastne permanentni problem s APU - ono by i slo nadesignovat a vyrobit neco vykonne treba s HBM, ale nema to prazadny smysl. Protoze CPU + dedikac GPU mas hotove aniz bys potreboval vyvijet nove reseni, bude to mit +- stejny vykon, dost mozna nizsi cenu, a navic se to lip chladi protoze ty cipy jsou od sebe dal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja tomu neverim a i kdyby prvni hlavni vec pro mne bude jak se Tiger Lake poresil v oblasti bezpecnostnich chyb, TDP a pote iGPU, navic nac cekat na intelí spasu kdyz uz dnes je tu dostupny 7nm Renoir ktery ve svem 45W provedeni tridy 9 jasne deklasuje desktopove Core i9.

https://diit.cz/clanek/35w-ryzen-9-4900hs-odsahuje-87-100-vykonu-desktop...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Vždycky když čtu o nové super nadupané integrované/dedikované grafice od intelu která změní svět, vzpomenu si na tu lowendovku v práci v i3 a problémy s ovladačema kdy telka na to připojená musela jet přes staré VGA, protože HDMI prostě nefungovalo (to je prosím rok stará zkušenost). Tak až v Intelu vydají grafiku o teoretickém výkonu 2080Ti nebo přepíšou od základu ovladače tak aby jim fungovaly, možná tomu všemu začnu věřit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.