Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Desktopy

AMD 2007 Financial Analyst Day
Na včera proběhnuvším AMD Financial Analyst Day se samozřejmě nehovořilo jen o finanční situaci AMD, ale také o budoucích produktech, neboť lidé kolem peněz potřebují být přesvědčeni, že to s AMD do budoucna nevypadá tak zle, jak se na první pohled může zdát. Někteří zástupci AMD, zejména ti vyšší, jako byl šéf přes finance Bob Rivet nebo nejvyšší velitel AMD Hector Ruiz a jeho pravá ruka Dirk Meyer, bez skrupulí přiznali, že AMD na tom po všech stránkách není nikterak valně a že firma udělala hodně chyb, v zápětí však dodali, že se z toho poučili a udělají všechno proto, aby se takové chyby již neopakovaly. Jiní představitelé byli při svém přednášení značně nervózní a poměrně nešikovně se snažili přítomné a webcastu přihlížející přesvědčit o tom, že všechno je fajn a že situace je parádní, celkový dojem by se však dal při troše dobré vůle označit tak, že AMD je v tuto chvíli opravdu na dně, z něhož se právě odráží. Hrubým odhadem by tento odraz mohl trvat ještě tak jedno, nejvýše dvě čtvrtletí, nicméně AMD si stále věří a tvrdí, že příští rok bude jako celek již v černých číslech (jinými slovy nebude ve ztrátě). To ještě tento rok neočekáváme, ačkoli čtvrtý kvartál by ztráta měla být opět o poznání menší. A nyní již k chystaným produktům a plánům na příští zhruba dva roky…

Kapitoly článků

1.  Notebooky
2.  Desktopy

V desktopech se nejprve podíváme do komerční sféry, která je určena především pro firmy.

AMD Commercial Mainstream Platform Roadmap 2008-2009

AMD do platformy s názvem „Perseus“ přijde se dvou- až čtyřjádrovými Phenomy s virtualizační technologií. S grafikou se počítá spíše integrovanou v čipsetu, pro náročnější uživatele bude samozřejmě možnost přidat do PCI Express ×16 slotu další. Pro vyšší bezpečnost bude přítomen i Trusted Platform Module a pro správu jakási konkurence k Intelově Active Management technologii, která se nazývá DASH. Tento stav by měl v komerčním segmentu vydržet až někam do poloviny roku 2009, možná ještě dál. Pak nastoupí i sem 45nm proces a s ním DDR3, o dvoujádrových procesorech už se plány nezmiňují, v té době bude tradičním low-endem tříjádro, to už hovoříme o platformě „Kodiak“.

AMD Consumer Mainstream Platform Roadmap 2008-2009

Segment pro klasické koncové zákazníky (pro doma a do menších firem) je velice podobný komerční platformě s tím rozdílem, že si zde není až tak moc potřeba hrát na bezpečnost a správu, proto zde chybí DASH a TPM. Platforma nese název „Cartwheel“, ten vydrží i do příchodu 45nm procesu a DDR3 pamětí, ponese jen neotřelou proměnu v podobě přídavku „Refresh“. Narozdíl od komerční platformy se ve „spotřebitelské“ vyskytne nový jižní můstek SB800, o němž zatím nevíme nic. Čipset „RS780“ alias AMD 780G nám vydrží ještě hodně dlouho, skoro se začínáme ptát, jestli to nebude na život integrované grafiky příliš dlouho ;-).

AMD Consumer Enthusiast Platform Roadmap 2008-2009

Segment koncových zákazníků z řad náročných uživatelů pochopitelně s žádnou integrovanou grafikou nepočítá a v současné platformě „Spider“ ani s ničím jiným než čtyřjádrovými procesory. To je pochopitelně dáno tím, že zatím jiné s HT 3.0 k dispozici nejsou, což se záhy změní a bude to ještě pasovat do této první části plánů. Druhá polovina příštího roku a přelom do 2009 počítá s tím, že „Spidera“ nám zašlápne „Leo“, v té době se očekává přechod na 45nm procesory, i když zatím s DDR2 paměťmi. Mezi čipsety se nic měnit nebude, nanejvýš jižní můstek SB700, nejmarkantnější změna se strčí do PCI Express ×16 slotu (jde samozřejmě o grafiku).

Až rok 2009 bude ve znamení přechodu na DDR3 (u AMD to tradičně zdůvodňují tím, že technologie podporují až v momentě, kdy je na to trh všeobecně připraven a s DDR3 se s nimi nedá nesouhlasit, stejné to bylo i s přechodem na DDR2). A protože se bavíme o segmentu pro nadšence, kteří mají rádi nové věci, můžeme se těšit na příchod dalšího čipsetu, tentokráte „R8xx“ a jižního můstku SB800.

Zdroje: 
Kapitoly článků
1.  Notebooky
2.  Desktopy

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Poodhalené plány AMD

Pátek, 28 Prosinec 2007 - 00:52 | Anonym | Zdar HappyMastere 23, však, já to taky, tak...
Pondělí, 17 Prosinec 2007 - 21:05 | Anonym | Upřímně jsem čekal že se tu budeme bavit trochu...
Pondělí, 17 Prosinec 2007 - 20:55 | cc dd | Bernie: No tak já už jsem prodělal hodně flamewar...
Pondělí, 17 Prosinec 2007 - 19:17 | Anonym | :-)) tak jsme právě asi narazili na...
Pondělí, 17 Prosinec 2007 - 17:21 | cc dd | Ano, zrovna včera jsem byl u Radka v Praze a...
Pondělí, 17 Prosinec 2007 - 17:06 | Anonym | U mě je takový člověk čistokrevný blb...
Pondělí, 17 Prosinec 2007 - 13:19 | Anonym | Mne stále fascinuje, jakou mají někteří místní...
Pondělí, 17 Prosinec 2007 - 03:33 | JAMes | Díky Bernie za informace. Vnáší to víc světla do...
Pondělí, 17 Prosinec 2007 - 02:32 | Anonym | >Petrib: predne bych si vzal jaky byl...
Neděle, 16 Prosinec 2007 - 22:42 | Anonym | AMD usnula na vavřínech v roce 2001 a od té doby...

Zobrazit diskusi