Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Desky ASRock Z170 umí přetaktovat zamčené CPU Skylake pomocí FSB

Mno, pro mne je to takovy naznak prislibu, ze pokud si za rok-dva budu kupovat skylake celeron, tak pujde mozna pretaktovat (pokud to vubec bude potreba :) )

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Takže to co ušetřím na procesoru zaplatím za elektriku, to je teda kšeft.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ty čekáš že Skylake bude s vypnutym speedstepem nenažranej? Z článku to tak možná vyzělo, realita je ale taková že se idle spotřeba celého PC zvedne jen o pár %. Hlavně toto událost, taktovatelné I3 a I5 znamená konec jakékoliv konkurenceschopnosti AMd i v low-endu, kor když někdo hodlá hledět na spotřebu. Jen chipset u AM3+ žere v idle víc jak celej CPU u Intelu...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"znamená konec jakékoliv konkurenceschopnosti AMd"
"Jen chipset u AM3+ "

Zda se ze mas halucinace...

1) vzhledem k tomu ze nejaky ten patek 95% prijmu CPU divize AMD pochazi z APU, rekl bych ze kolik zere chipset AM3 je z hlediska konkurenceschopnosti AMD totalne irelevantni (uz davno)

2) lowend kupuji hlavne firmy, ourady a lidi ktery potrebuji komp na pracu. Jake procento z nich dle tebe zajima nejake OC ? jake procento vubec tusi co zkratka OC znamena ? Ne ze bych tvrdil ze je na tom AMD v lowendu skvele, ale nejake OC bude mit na celkovou situaci vliv asi jako prd v hurikanu...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tvé argumenty jsou správné, nicméně FMx sockety maj výkon tak nízkej že je drtí nejnišší netaktovaná I3. Proto jsem počítal AM3+ s FX6300 jako start protože cokoliv pod tim je vesměs pro smích.

Co se kancl kompů týče, tam je naprostá domimance Intelu. GPU výkon tam neni potřeba (většinou ani neni vítán), a Celerony + pentia maj menší odběr + lepší CPU výko na poměr cena/výkon než APU AMD. Ještě jsem neviděl kancl kde by byly APU od AMD.

To že jde nyní Skylake taktovat je smrt pro FXka. Ty měly problém i se Skylake I3 a když ta I3 teď jde vytahkut někam k 4,6-4,8Ghz tak je to tutovka. Nemluvě o zamčenejch I5, ty taky dost získaj na oblibě. Taková Asrock Z170 extreme 3 neni vůbec zlá na to co stojí. IO a layout dobrej, napáejní CPU dost silné, chlazení žádné design kraviny ale praktické a solidní.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jo tahle deska se mi taky líbila, k dokonalosti (pro mě) jí chybí ještě aspoň jeden PCI slot. Nejsem přesvědčený o kvalitách onboard zvukovky a tak bych použil svoji starou kartu do PCI, tu je mi líto vyhodit.
Nevím, proč Asrocky nemají PCI slot (ASUSky někde jo).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Čakať PCI slot na doske vyrábanej na sklonku roka 2015 je teda dosť naivné. PCI-Express je tu s nami už fakt dosť dlho na to, aby sa periférie presídlili naň.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč, když na jiných deskách to jde? Jako nechci ani FDD konektor ani PATA (i když optickou mechaniku mám na IDE a počítám, že se s ní budu muset rozloučit, ač je vlastně jinak úplně vyhovující, na to občasné použití), jen obyč PCI konektor. Nemůžu za to, že 12 let stará 7.1 zvukovka na PCI je nejen, že dostačující, ale kvalitou stále převyšuje většinu onboard řešení.
Zrovna u Asrocku, jako tvůrce různých hybridních řešení (AGP + PCIe na desce; konektory na upgrade do jiného socketu; bastl novějších chipsetů na staré sockety a obráceně staré sockety připojené ke generačně novějšímu chipsetu), bych čekal, že jeden PCI slot nebude problém ;-) A u Z170 jsem ho nenašel ani na jedné jejich desce.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

no, pokud na té zvukovce fakt bazíruješ, tak bych se podíval po nějaké redukci PCIE-PCI. V jednom PC jsem na to už narazil a překvapivě to fungovalo ... šlo o nějakou měřící kartu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo, díky, o tom jsem taky přemýšlel. Vlastně nebude to nic jiného, než je integrováno na desce, čili PCIe-PCI můstek. Problém spíš bude to tam namontovat a tu kartu uchytit tak, aby se to vešlo rozumně do skříně. Ale tak asi spíš to dopadne tak, že skončím u asusu nebo prostě vyberu desku s nějakou "lepší" integrovanou zvukovkou, co si hraje na pěkný kondenzátory, lepší odstínění a tak.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pozor ta redukce nemusí fungovat, hlavně ne u zařízení co používaj DMA, což zvukovka je. Já jsem si sám takhle naletěl, mam dokonce dvě PCI-E 1x to PCI redukce, judnu s PLX čipem jednu Asmedia. A obě mi fungujou OK na všem starym , na P67, na Z77, na X79 OK. Ale v X99 mi nejede, zvukovka nejde nebo praská. Dnešní chipsety už PCI fyzicky nemaj, vše se řeší integrovanejma převodníkama, a čím jsou novější tím jsou tam větší problémy s funkčností oněch převodníků, takže se od toho upouští.

Ono ostatně to PCI se drželo tak dlouho protože LGA115x platforma měla kritickej nedostatek PCI-E linek, takže bylo lepší to vyplnit PCI sloty než ničim, či nedej bože nefunkčními PCI-E sloty když se použijou všechny integrovaný komponenty nebo se použije x4 slot a pod. Teť se to ale už zlepšuje, southbridge má více linek takže nás PCI opustí, protože všechny ty PCI-E sloty budou mít smysl a budou společně provozovatelné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, když se navíc nebude (moc) hýbat s voltáží, nebude to takový problém. I když bude CPU na plné frekvenci, ale bez zátěže, tak moc nežere. Ostatně jako dosud a taky se vždycky doporučovávalo na OC mít ty různé šetřící technologie, speedstep a turbo vypnuté (ačkoliv já teď mám třeba pravý opak, možná je to bug desky, ale vyhovuje mi to).
Trochu mě znepokojuje tahle věta, ale chápu, že až to intel zarazí, tak prostě zase šmitec: "Due to future hardware/firmware updates or other reasons, the availability of SKY OC is subject to change without notice in advance." Spíš než vypnutá iGPU a speedstep by mě možná štvalo nefunkční čidlo teploty procesoru, nebo to už je tady v pohodě?

EDIT: to je reakce na Zenitha, zařadilo se to nějak divně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hele intel se snažil zatrhnou už i OC na chipsetech co původně OC umět neuměly u Haswellu, tzn H81 B85, H97 a pod. Nakonec se mu to povedlo s win10 které při bootu vnutěj vlastní mikrokód a když tam byl oclej CPU na non-OC chipsetu tak crash. Nicméně, už se to zase podařilo obejít, Asus vydal biosy co to obcházej a nebo stačí smazat onu dll z OS win a žádnej forced microcode upgrade se nekoná. Zde bych řekl že se bude konat časem něco obdobného jestli to Intel nevzdá.

Nicméně SW bloky půjdou vždy SW obejít, problém by byl HW blok, ala Intel může vydat novou revizi CPU kde to HW znemožní, proto kdo má zájem tak bejt váma to koupim v dohledný době.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nikto si nevšimol, že v článku uvádzaný Turbo Boost je niečo celkom iné ako SpeedStep? Autor článku to považuje za jedno a to isté, čo nie je pravda!

Turbo Boost - možnosť ísť nad štandardnú frekvenciu
Speed Step - možnosť znížiť frekvenciu, škálovanie

Sú to dve úplne o niečom inom technológie.
Jedna je o dočasnom zvýšení výkonu nad limit a druhá o úprave taktu podľa zaťaženia.
Turbo Boost zvýši z 3Ghz na 3,5GHz
Speed Step škáluje od napr. 800 MHz do 3GHz.

Na priložených snínkach sa uvádza násobič od 8 do 16. Takže ak sa bude meniť násobič, Speed Step funguje stále. V tom prípade je článok so zlými závermi. Nebude enormná spotreba a nebude stále na maximálnej frekvencií.

Len zo 100x8 = 800MHz bude 150x8 = 1200MHz v nečinnosti, čo je minimálny rozdiel v spotrebe a Turboboost mnohé procesory ani nemajú a ak by mali, je viazaný na spotrebu CPU, kde je predpoklad že pri pretaktovaní je spotreba blízko limitov a niet z čoho navýšiť výkon. Ale to neznamená, že procesor nedokáže podľa záťaže upravovať svoj výkon (SpeedStep).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Úplně jiné nejsou. Turbo je rozšíření speedstepu, bez speedstepu nejde turbo, a zde evidnentně nejde speedstep (soudě podle tohop že i voltáž musí bejt locked).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Takze je to naprd -> ta voltaz je najpodstatnejsia a aspon 95% casu standardny comp ide v idle...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.