Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Desky pro Alder Lake s čipsety B660 nemusejí podporovat PCIe 5.0

I plánovaný Raptor Lake je tragédie na kterou se vůbec nevyplatí čekat a s velkou pravděpodobností bych si ho nekoupil ani kdyby byl dostupný už dnes, protože by sice porazil dnešních 16C AMD, ale spotřeba bude pořád nezanedbatelně vyšší. Snad přijde Zen 4 co nejdřív. Procesory jsou dnes drahé, tak by se v tom příplatek za 5nm ztratil.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

AMD nejprv tenhle intelí debilismus ukazkove zabije s technologii V-cache, pak jednak prijde vykonnejsi Zen 4 tak hlavne v dobe jeho uvedeni jiz budou dostupne jak graficke karty novych generaci tak 5.0 NVMe SSD, nevim kam intel spechal, jenom do prdele, jinak uz to vidim zakaznici kupte si nas lepsi Z770 cipset pro Raptor Lake, u Z670 sme museli PCI-Express 5.0 vypnout kuli nestabilite signalu, ne update mikrokodu vubec nepomohl, tim je intel jiz znam ze zraje tak ze zakaznikum veci vypina, proto bych Z670 board nekupoval, co se tyce cores, tak plnohodnotnych 16 cores u AMD bude vzdy(mat hodnotu a doda vykonu) viac ako intelích klidne i 100 kokotavych E cores, jednoduse E cores/Atoms sou vojeb, nepotrebna vec zbytecne spotrebuvavajici kremik.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To umele omezeni generaci se delo i na Haswell rade, v kombinaci s chipsetem H81:
https://en.wikipedia.org/wiki/LGA_1150

I kdyz dnes to Gen5 muze mit vetsi technicke zavislosti, treba v tech redriverech, porad existuji krome ultimatni marketingove segmentace dalsi nastroje pro zamezeni "kazeni trhu" (predstav intelu), napr. skrze inicializacni kod biosu, ktery je holt blob a blobem zustane.

Mam takove spatne tuseni, ze pote co ted byli se slavou uvedeny tri/sest top (K) modelu cpu, tak ty dalsi lowendovejsi pocesory to Gen5 uz mit nebudou... a jejich neuvedeni je holt salamova metoda, jinak by si vyslouzili prisernou kritiku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Příšernou kritiku za neuvedení Gen5 u levnějších Alder Lake? Většinu zajímají jiné věci a i já bych tohle Intelu o hlavu vůbec neomlátil. Stejně jsou výrobky bržděné čtyřkou mimo rozpočet většiny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějak vývoj ohledně chipsetů na straně Intelu nesleduji, ale mám dotaz. To vážně mají chipset řady B660? Přijde mi to hodně podobné označení od AMD B550 apod.
V tom je nějaký úmysl/smysl cpát se do velmi podobného označení, co má AMD?

Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je u AMD vs Intel běžné a oboustranné. Jako i5 a Ryzen 5 atd.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

U čipsetů měl tento styl číslování dříve Intel, ale u procesorů bylo číslování spojené s výkonnostní hladinou jako první zavedené u AMD. Řady X2, X3, X4,X6, které určovaly výkonnostní hladinu (mj. odpovídaly počtu jader), zavedla AMD dříve (2005) než Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 (Nehalem, 2008).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, s tím cpaním do podobného označení začlo AMD. Intel si jel v klídku svou řadu B150, B250 a najednou jim do toho AMD vlítlo s B350 a Intel pak musel měnit označení na B360.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V tomhle má spíš máslo na hlavě AMD, které se opičí po Intelu. Ale aspoň to způsobuje to, že se dají u obou rozeznat podobné řady produktů. V tom je ale AMD mistr, protože dříve vyráběli pro Intel, pak začali vyrábět konkurenční CPU x86 na vlastní pěst, kvůli čemuž Intel opustil číselné značení, protože se nedá patentovat (tj. AMD mohlo prodávat stejně označené procesory 486 jako Intel), a začal s řadou Pentium.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dá se především čekat, že na deskách s B660 nebude dvacet napájecích fází, potřebných pro trvalý příkon procesoru kolem 241W, takže když do takové desky osadíte i9 12900, dostanete výkon těsně pod R9 5900X - přičemž nejlevnější deska s B550 za dva litry v pohodě utáhne Ryzen R9 5950X.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

144W R9 5950X je preci jen jine kafe nez 241W Ci9 - 12900K, rozdil je to cca. 100W!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Alder Lake se zacina stavat nocni murou jak intelu tak samotnych zakazniku inu:

->procesor zbytecne kombinujici P a E Cores s 5 stavy prepinani/rizeni to operaci na cores
->procesor ktery sice prinasi podporu DDR5 ale nemaji valny vyznam nakolik maji vysoke CL
->procesor ktery ano prinasi PCI-Express 5.0 ale jenom pro "mrtvy slot" + pritomnost 5.0 M.2 chybi
->procesor ktery zatim jede bez ztraty vykonu jenom na Windows 11, DRM se u 10 zatim neresi
->procesor ktery sice prinasi PCI-Express 5.0 ale ta tahle vec na nizsi verzi cipsetu nepojede

Secteno, potrzeno, vysledkem je hybridni bazmek s horsima DDR5 a neexistujicimi 5.0 kartama.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zabudol si to najdolezitejsie - najvykonnejsi herny procesor, u ktoreho sa vedie zoznam hier s ktorymi nefunguje.

Ako hore niekto krasne napisal: kokotave E cores, ktore v desktope nedavaju ziadny zmysel.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mají smysl. Bez nich by ve vícejádrovém výkonu Core i9-12900K o ~15 % překonávalo Ryzen 7 5800X, ale konkurenci pro Ryzen 9 5900X a Ryzen 9 5950X by Intel opět neměl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen 9 5900X a Ryzen 9 5950X sou skutecne 12/16 jaderne procesory, zatim co E - Cores sou u intelu jenom co to do poctu, porovnejme laskave 8 E - Cores se 8 jadry Zen III v modernich to apkach, bud na E - Cores nepujdou spustit a nebo bude razantne degradovan vysledny vykon, to vsechno kuli jak nepritomnosti modernich instrukci v E - Cores tak pro spolecny pristup tehleh E - Cores k jinak potrebne cache pameti a s tim nizsi pracovni takty, tyhle limitace si proste za klobouk nedas no-Xi, skutecne bych rad videl ten test 8 E vs 8 Zen III, by sme blili neskutecne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.