Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Devuan 3.0.0 Beowulf: dobrá zpráva (nejen) pro majitele POWER strojů

Když se mě, uživatele Win7, někdo zeptá, co je tak špatného na Win10, odpovím šmírování a dlaždice. Může mě, uživateli Windows, někdo říct, co je tak špatného na systemd?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky nevím. Léta jsem používal Arch, ten systemd má. Teď používám FreeBSD, to systemd nemá. A nikdy jsem se systemd nebojoval, fakt nevím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na systemd je špatně to, že boří dosavadní unixový přístup - systém složený z malých funkčních částí, které se dají kdykoliv reimplementovat znovu a vyměnit. Absorbovalo do sebe velkou část jiných komponent (viz třeba zmiňovaný udev, ale i další), které bez něj teď už nemůžou fungovat. Poskládat distribuci bez systemd je složitější. Unix/Linux byl vždy o možnosti volby a (ne)použití systemd ovlivňuje možnost volby v jiných částech systému. A jsou prostě lidi, kterým to vadí.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ok, takto ano, chápu :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Díky. Mě to zajímalo z pohledu majitele Raspberry Pi, kde prostě nahraji Raspbian a nic neřeším. Už vím proč. Tyhle věci jdou mimo můj obor. Já si přes GPIO blikám s LED, takže systemd nemusím řešit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čili jde o problém srovnatelný s nemožností odinstalovat Internet Explorer ve starších verzích Windows.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uživatelsky - byl nasazen do některých dister v rané verzi a byly s ním velké problémy. systemd je binární a dozvědět se, co způsobuje případný problém, je pro uživatele složitější, dříve často nemožné a to i pro zkušenější linuxáky (svého času neuměl na jisté anomálie odpovědět ani autor systemd).
Admini a spol. - navíc - binární blob, složitější správa (dříve jsi kouknul do "texťáku" a věděl jsi) i přidávání vlastních služeb, prorůstání systemd do míst, kde init nepůsobil
Vývojáři a spol. - navíc - nemožnost sestavení některých projektů bez knihovny systemd i v případě, že v konkrétní distribuci není nasazen. Prostě byl dost tlačen na sílu.

Je toho víc, vypíchnul jsem, co nejčastěji zaznívalo a vlastně částečně zaznívá dodnes. Dneska z uživatelského hlediska, kdy vlastně uživatel neví, že nějaký init existuje, se dá říct, že s ním problém není. Ostatní se buď se systemd sžijí nebo dělají vše proto, aby nemuseli = de facto se jej povedlo na sílu protlačit do "mainstreamu".

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.