Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diamond se po pěti letech vrací k Radeonům, vydává Radeon RX 6600 XT [+historie]

Diamond si vždy „uměl“ vybrat dobu a způsob, jak znovuvstoupit na grafický trh. Ani tentokrát, kdy není jasné, jak bude trh vypadat za měsíc, tomu není jinak…

Možná si ještě pamatujete, že v roce 2017 vydal Diamond Radeon RX 580, ale historie této firmy ve vztahu ke grafickým kartám sahá podstatně dál.

V 90. letech šlo zprvu o řadového výrobce grafických karet, který se špičku dostal roku 1996. Společnost 3Dfx tehdy už delší dobu marně hledala výrobce pro svůj první 3D akcelerátor: Voodoo Graphics. Šéf 3Dfx, Scott Sellers, Diamondu nabídl dodávky čipsetu Voodoo po omezenou dobu zdarma, pokud by byl ochoten karty vyrábět. Diamond ale o 3D kartách nechtěl ani slyšet, protože fiasko s nV1 (která neuměla nativně pracovat se standardními polygony) stálo společnost velké množství peněz a času, což už nechtěl opakovat. Zvlášť, když výrobní náklady Voodoo Graphics měly být tak vysoké. Potřebovala totiž 2 MB paměti pro renderovací čip a další 2 MB pro texturovací čip a k tomu ještě samostatný RAMDAC. Situace se pro 3Dfx vyvíjela velice nepříznivě; byla vynaložena spousta úsilí, výzkumu, peněz a výsledek žádný. Mezitím se objevila další konkurence. ATi přišla se svým 3D Xpression s čipem Rage a společnost S3 s Virge. Obě karty sice byly pomalé, s poměrně nízkou kvalitou obrazu, ale technologicky na tom byly celkem slušně a hlavně jejich cena byla konkurenceschopná. V poslední třetině roku se ale situace začala obracet. Ceny pamětí  šly prudce dolů a meziročně se dostaly na zlomek hodnoty. Znamenalo to drastické snížení výrobních nákladů grafických karet, takže se šéf Diamond Multimedia na druhý pokus nechal přesvědčit k výrobě.

Diamond Monster 3D (3Dfx Voodoo Graphics)

Jistě tomu dopomohl i fakt, že konkurence Diamondu (Hercules, Creative) představila vlastní nabídku 3D karet (např. s čipy společnosti Rendition, které na tom byly podstatně lépe než první generace S3 a ATi) a Diamond měl poslední možnost nenechat si ujet vlak. První karta vzniklá spoluprácí Diamondu a 3Dfx dostala název Diamond Monster 3D a na nějakou dobu se stala synonymem 3D akcelerace herní grafiky. Tak to alespoň Diamond tvrdil, když se při pozdějším sporu snažil přesvědčit, že hodnotu má jeho značka a nikoli fakt, že karta nese zrovna čipset od 3Dfx.

Kde byla pravda, ukázal čas - po konci 3Dfx to totiž šlo z kopce i s Diamondem, který už po roce 2000 neměl co nabídnout, až roku 2003 jeho aktiva odkoupila Best Data. Ta se pokusila značku znovu rozjet výrobou karet s GPU ATi a Nvidie. Dva roky se nedělo prakticky nic, pak Diamond ohlásil Radeon X1800 s rozhraním AGP (přičemž předtím bylo řečeno, že taková karta nevznikne - což mělo smysl, čip nativně nesl již jen PCIe rozhraní a na relativně velkém PCB nebylo nazbyt prostoru pro převodník). Diamond jej nicméně slíbil - ovšem nejspíš nikdy nedodal (v útrobách internetu ani po letech nenacházím jediný snímek takové karty). Kdo ví, proč si tehdy společnost pro návrat vybrala úkol, ze kterého se neviděli ani zkušení výrobci, jejichž portfolio zahrnovalo různé nereferenční speciality.

Diamond VFX 2000

Diamond VFX 2000 (ATi R600 v profesionálním provedení)

Další pokus přišel kolem roku 2007 v době čipu ATI R600, který svému výrobci nepřinesl mnoho dobrého (zpoždění, spotřeba, hlučnost chladiče, pomalý anti-aliasing). Diamond se rozhodl zkusit štěstí na profesionálních trzích. Jenže který profesionál dá při nákupu drahé karty přednost nezavedené značce, která si ještě vybrala nepříliš pozitivně hodnocené GPU? Diamond opět ukázal, že si „umí vybrat“.

DIAMOND Viper 3850PE3512O

Nechvalně známý Diamond Radeon HD 3850

Když to moc nevyšlo v profi segmentu, zkusil to s herními grafikami a uvedl Radeony řady HD 3000. Opět si „uměl vybrat“ jako výrobce svých karet společnost Info-Tek: Až 10 % karet, které poslal na trh, bylo vadných, všem chyběly funkce pro úsporu energie, některým modelů odcházely pájené spoje, u některých byly zaměněné odpory. Proslýchalo se, že možná ne za vše může Info-Tek a že by se asi leccos dalo včas podchytit, kdyby se výrobce nerozhodl ušetřit tím, že karty nenechá otestovat. Diamond tehdy situaci žehlil tvrzením, že kusů s vadným rezistorem bylo jen pár stovek a aféru nefoukl bývalý zaměstnanec, nicméně k ostatním výtkám ke kvalitě se nevyjádřil.

V roce 2008 se Diamond tedy rozhodl, že zaujme kvalitou. Ohlásil Radeon HD 4870, který měl vzniknout ve spolupráci s výrobcem vodních chladičů a se speciálním firmwarem nabídnout takty jádra 26 % nad referencí a pamětí dokonce o 33 % výš. Tento měl být distribuován prostřednictvím Premier Boutique. Jenomže Radeon RX 4870 byl v první řadě produkt s vynikajícím poměrem cena / výkon, nikoli top model, jehož přetaktování by mělo smysl z hlediska lámání rekordů. Zkrátka náklady navíc by ztratil bezkonkurenční poměr cena / výkon a stejně nedosáhl na příčku, která by oslovila lovce rekordů.

Diamond HD 4870 XOC Premium Black Edition

To asi Diamondu záhy došlo, protože když později zveřejnil fotografie karty, nebylo po vodním chladiči ani památky - šlo o řadovou referenční kartu, která se lišila pouze černým plastem (namísto červeného) u referenčního chladiče. V reálu takovou kartu ale nejspíš nikdo neviděl. Vzorek, který se dostal k redakci webu Expreview, už měl i standardní červený plast, jen jinou samolepku:

Diamond HD 4870 XOC Premium Black Edition - co dostal recenzent

Ani takové provedení se ale na trhu nejspíš neobjevilo - tam se nakonec dostalo řadové provedení nejen s referenční podobou, ale i referenčními takty:

Diamond Radeon HD 4870 - co šlo do prodeje

Pokud jde o již zmíněný Radeon RX 580, má jej Diamond stále ještě na webu s cenovkou $269, byť uvedený jako nedostupný.

Diamond Radeon RX 6600 XT

Skoro po pěti letech od jeho vydání přichází Diamond Radeon RX 6600 XT. Karta s referenčním PCB a referenčními takty připomíná provedením chladiče řadu Fighter od společnosti PowerColor:

PowerColor Fighter Radeon RX 6600 XT

Je tudíž možné, že pochází z továren, kde vznikají produkty společnosti TUL - Foxconn. Cena, za kterou lze kartu na webu Diamondu objednat, je nastavena na $729. Což je stejná částka, za kterou na NewEgg můžete pořídit model od PowerColoru. Radeon RX 6600 XT je možné pořídit levněji i dráž - cenou však přinejmenším nezaujme, nadstandardními parametry rovněž ne. Kdo nemá možnost nakoupit přímo na webu výrobce, toho karta nezaujme zcela jistě, neboť na Amazonu vychází na $875.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Diamond se po pěti letech vrací k Radeonům, vydává Radeon RX 6600 XT [+historie]

Úterý, 18 Leden 2022 - 16:08 | mibfox | Mel jsem Voodoo 3DFX 1 a 2 a taky kartu Diamond...
Sobota, 15 Leden 2022 - 19:57 | Ladis | Ano, dual-portové RAMky umožňovaly kreslit...
Sobota, 15 Leden 2022 - 19:40 | Mi B | Ano, S3 Vision 968, kupoval jsem asi nekdy v dobe...
Pátek, 14 Leden 2022 - 22:36 | Ladis | NV1, jak už číslo napovídá, byla první GPU od NV...
Pátek, 14 Leden 2022 - 16:08 | Lazar | Poslední Diamond GK, u které jsem asi seděl byla...
Pátek, 14 Leden 2022 - 15:06 | krakora | Když jsem si přečetl název článku a klikal na něj...
Pátek, 14 Leden 2022 - 13:26 | no-X | NV1 byl začátek spolupráce s Nvidií, na nějakou...
Pátek, 14 Leden 2022 - 13:20 | Anton Soukup | ale kde je Spolupraca s nVidiou ? ci to je to nV1...
Pátek, 14 Leden 2022 - 12:09 | Matve | paradny web
Pátek, 14 Leden 2022 - 12:05 | cyberreality | tak raceji zabrouzdat primo na no-Xuv web: http...

Zobrazit diskusi