Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

DIVX / MPEG4 / XVID

Telca DVX-3812 a Technosonic MP101
Před měsícem jsme se tu z blízka podívali na DivX přehrávač Technosonic MP-101. Nyní jsme měli v ruce podobné zařízení Telca, ovšem to je o dost levnější. Bude stejně dobré jako Technosonic? Nebude? Za málo peněz hodně, nebo málo muziky? Uvidíme!

Kapitoly článků

4.  DVD
5.  VCD/SVCD
7.  DIVX / MPEG4 / XVID
8.  Hodnocení

Hned ze startu musím napsat, že nemá QPEL (takže zapomeňte i na nějaký postprocesing - nejspíš by musel být uvnitř nějaký procesor).

Filmy můžete mít uložené jak na CD, tak na DVD - je jedno jestli máte na CD jeden film, nebo na DVD 20 filmů. Stačí kurzor nastavit na požadovaný AVI soubor a pustíte (zde je jedno, jestli "Play", nebo "Enter"). vypadá to nějak takto:

Telca DVX-3812 - menu DivX

Telca DVX-3812 - přehráváme DivX

I zde se musíte naučit základní ikony, jinak se ztratíte. Dost mně překvapila ikonka Windows (to by mně zajímalo, jak se na to tváří Microsoft) - to je samotný avi soubor. Pak zde vidíte otazníky - titulky (dostanu se k nim) a také modrou ikonku s obrázkem CD a nápisem VCD - takto označuje všechny soubory s příponou DAT (jak jistě víte DAT není označení jen pro VCD). Docela chaos, takže nezbývá, než si zvyknout. I zde platí, že pokud máte v adresáři více filmů, můžete přeskakovat mezi těmito, jiné adresáře ignoruje. Playlist nelze vytvořit.

Rychloposuv (max. 16×), zpomalení (max. 8×, ale pouze dopředu) a skok v čase je zde v naprostém pořádku a nečekají vás žádné prodlevy - přístroj reaguje velice rychle. Tady má Telca "PLUS". Zoom je zde docela odbytý, takže máte jen dvě možnosti - vypnutý a 2× zvětšený. Jenže mi to připadá spíše 4×, takže pokud si chcete "udělat" z 16:9 -> 4:3, přijdete o pořádný kus obrazu. Posuďte sami.

Telca DVX-3812 - Divx 16:9Telca DVX-3812 - Divx 4:3

Po dobu testování jsem narazil na několik věcí. Rychlost s jakou přehrávač pracuje je úžasná, jenže někdy se setkáte s nedostatky. Občas se mi stalo, že ve složce, kde měl být film se žádný neidentifikoval, takže jste viděli jen dvojicí titulků (s otazníkem) - někdy stačilo vysunout CD/DVD a pomohlo to, bohužel někdy to nepomohlo. Dále jsem pustil film a místo zvuku se z repráků linulo jen syčení, nebo pískání, u jiného po rychloposuvu už zvuk nenaskočil a bylo ticho. Nebo se takhle koukáte na film a najednou uprostřed zvuk přehluší šílený šum - tady pomůže "Pause" a znovu "Play", také se mi stalo že v reprácích, jako by kašlalo (takový přebuzený zvuk) - na to bohužel nic nepomáhalo, takže jsem to musel vytrpět.

Když jsem testoval vytvořený XVID filmu Wasabi (který je samozřejmě v naprostém pořádku), obraz se rozpadával.  Pokusil jsem se to vyfotit a zde je výsledek (doufám, že tam něco uvidíte).

Telca DVX-3812 - XviD rozmazaný

Telca DVX-3812 - DivX rozmazaný

První obrázek je z XVID verze a další z DIVX verze. Všimněte si barevných fleků (takové za sebou nechává pohybující se obraz), u druhého (nevím, jestli to bude vidět) je vidět totálně rozpixelovaný obraz. Prostě na verzi XVID se nedá koukat. Zajímavé je, že se toto projevilo jen u některých XVIDů - zřejmě podle verze - na Wasabi jsem použil poslední.

Velikost obrazu není bohužel tak dodělaná jako u MP101, protože se chová, jako u fotek - máte menší rozlišení - bude menší obraz. Jenže někdy si ten rozměr zřejmě tipuje, protože u rozlišení např. 640x272 byl s černými okraji a v rozlišení 608x256 byl obraz v pořádku. A zde máte fotky, jak to vypadá v praxi - úmyslně jsem je přesvětlil, aby byly vidět okraje.

Telca DVX-3812 - DivX ořezání vs. TVTelca DVX-3812 - DivX ořezání 2

Na prvním obrázku vidíte okraje, které se mohou objevit, druhý jsem sem dal jen proto, kdyby někdo namítal, že to bylo z televize a proto to tak může dělat (nedělá to u všech) a na třetím je tzv. vtipné video, které se zobrazí jako malý čtvereček uprostřed.

Podporované formáty

Počítejte s tím, že vše, co je v DIVX, MPEG4, nebo XVID přehrajete. Narozdíl od MP101 si poradí i s - MPEG4 verze 1. Ze zvuku podporuje MP3, AC3, OGG (netestováno - informace z manuálu). Se zvukem pod 64kbps si poradí - bez problému přehrává, ovšem chyby ve zvuku tu jsou a už jsem o nich psal. Nepodporuje také formáty např. WMV, CinemaPack, IR32 a další méně rozšířené formáty. No, ale koho by to trápilo. Zkoušel jsem také soubor delší, než 2GB - na DVD se ukládá ve formátu UDF, nikoli ISO - nepodporován.

Kvalita

Kvalita je taková, jak je film udělán. Pokud je film udělán dobře, je od originálu k nepoznání - ověřeno na Wasabi. U některých titulů se objeví pixelování, nebo dokonce rozsypaný obraz
- viz. výše. Tady se musím zastavit u kvality, protože mně ESS chipset velice mile překvapil - je na výbornou. Občas jsem měl dokonce pocit, že používá postprocesing, ale byl to jen pocit (ověřil jsem si to na PC). Pokud by Vás zajímalo, jak "to hraje" tak si pusťte jakýkoli film, stáhněte postprocesing na polovinu a budete mít přibližnou představu, jak to vypadá na TV.

Titulky

Zde bude asi největší kámen úrazu, takže ať nechodím kolem horké kaše - zatím nemá češtinu. Údajně se objeví v novém firmware do měsíce a vy si jí budete moct stáhnout na www.telca.cz. Doufám, že něco udělají i s velikostí, protože na to se koukat opravdu nedá (alespoň jsou uprostřed a jsou bez jakéhokoli podkladu - jsou transparentní).

Telca DVX-3812 - DivX titulky

Titulky přehrává ve formátu SUB, SRT a SMI (neznám a nemohu ověřit). Pouštějí se tak, že si najedete na soubor s titulky (otazník), zmáčknete "ANGLE", na obrazovce se objeví "DIVX SUB tittle inserted" a pak již pustíte film. Nemusí se jmenovat stejně. Pokud chcete titulky během filmu vypnout, stačí zmáčknout "Subtitle" a jsou pryč, znovuzmáčknutím se na obrazovce objeví "1/1" a jsou tam zpátky. Zde jsem vyzkoušel, jestli nejde předem navolit více titulků (pak by se objevilo např. "1/3"), ale to nejde. Vše jde velice rychle, takže žádné čekání vás nemusí strašit.

Tuto kapitolu je těžko shrnout, protože proti MP101 je mnohem rychlejší a univerzálnější, jenže chyby ve firmware Telcu sráží na kolena. Takže dokud nebude nový firmware, musím napsat, MP101 opět vítězí.

Kapitoly článků
4.  DVD
5.  VCD/SVCD
7.  DIVX / MPEG4 / XVID
8.  Hodnocení

Diskuse ke článku Telca DVX-3812 - recenze (stolní DVD, CD, MP3, JPEG, DivX přehrávač)

Čtvrtek, 28 Prosinec 2006 - 20:02 | Anonym | taky bych se rád zeptal kde najít firware na...
Pátek, 14 Červenec 2006 - 23:24 | Anonym | Geri, jestli tu ještě chodíš, dej nám prosím...
Úterý, 6 Prosinec 2005 - 13:33 | Anonym | Brej den, chtěl bych se zeptat,kde se dá sehnat...
Středa, 2 Listopad 2005 - 13:31 | Anonym | Když už tu je řeč o firmware, kde bych sehnal...
Neděle, 4 Září 2005 - 11:07 | Hepa | Chtěl bych se teptat jestli se někomu stalo to co...
Čtvrtek, 30 Červen 2005 - 09:57 | Lada Gerhat | Pro majitele DVD Telca. Tak vyšel nový firmware...
Středa, 27 Duben 2005 - 16:25 | Martin Bartoň | Linda: Jedině novým firmwarem. Hledej na webu...
Středa, 27 Duben 2005 - 14:24 | Anonym | Mám dotaz: V Makru jsme koupili domácí kino typ...
Pátek, 15 Duben 2005 - 20:03 | Lada Gerhat | Souhlasím, že po novém upgrade firmware, jsem...
Pátek, 1 Duben 2005 - 00:32 | Anonym | No já se picnu!!! Je opět nový FW s velkejma...

Zobrazit diskusi