Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Dodavatelé: Xeony Ice Lake nepřišly. Nechcete radši nový Epyc?

Intel Paper Launcher.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

+ k tomu paper launch este thermal erocity velocity boost 4.0 a volcano eruption lake

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Příští generace se bude jmenovat Xeon La Palma xD

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Snad Xeon La Palma Lake, ne?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nuclear lake 500w tdp

https://i.imgur.com/TyOlSb3.png

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Napalm Lake? :))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Black Hole Lake = no power limits ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A přitom Mark Papermaster pracuje už 10 let u AMD. A stejně to Intelu jde lépe.
https://en.wikipedia.org/wiki/Mark_Papermaster

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V Intelu je ale zase čestný pionýr Pat a určitě mají nějakého Marka ProductReleaseMastersona Juniora, to je jasné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

uplne zbytecnej clanek.. tohle je naprosto nesmyslny srovnani, zas je to vybrany tak aby z toho intel vysel blbe, vsechno co intel udela musi bejt spatne.. musis srovnavat dostupnost se zen4 jinak je to o nicem.. cometlake je stejnak dobrej.. ;))

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

clanek mozna je zbytecnej, nebo alespon nezajimavej pro spoustu lidi, na druhej strane tvuj komentar je smesna demagogie.

"musis srovnavat dostupnost se zen4" jasne, protoze je 100% ferove a logicke srovnavat dostupnost cipu vydaneho pred pul rokem, s dostupnosti cipu ktery neexistuje protoze bude vydan za pul roku.

Chapu ze nekomu vadi, ze tady vychazi tyhle clanky, ale tou smesnou demagogii akorat shazujes sam sebe.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Zase tendenční článek. Tak holt se těch procesorů nevyrábí tolik, aby malý bezvýznamný český IT server dostal vzorek na test. Není to nic divného, prostě stále běží úvodní období po uvedení na trh, kdy se saturují významní zákazníci a až ten převis poptávky nad nabídkou poleví, situace se srovná. Nejinak je to u AMD s různými jejími produkty po jejich uvedení na trh. Fakt tomu nerozumím, proč se tady musí neustále do Intelu kopat. Neuplyne týden, aby tu nebyl článek tohoto typu. Pro mě jako čtenáře - a někoho, kdo tady skoro 14 let redaktoroval (a nějakou dobu šéfredaktoroval) - je to smutný pohled.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

a je to tu v originale.. a ja se tak snazil.. (((:

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, že autor nezmínil skladovou dostupnost Epyc Milan. Co se koukám na odhadované termíny dodaní, tak to také není žádná sláva.

Dříve tyto anti-články měly aspoň nějakou hlubší myšlenku, v poslední době (PCIe 5.0) jsou to spíš povrchní chyby.

"Dělení linek je tedy v případě Alder Lake značně kontraproduktivní, protože pro GPU zbude poloviční přenosová rychlost než u soudobých PCIe 4.0 platforem." Zatímco u současných platforem při využití splitu 8x4.0+8x4.0 zbude také polovina.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

EPYC Milan jsou dostupné se servery celkem v pohodě, v rámci 2-4 týdnů v závislosti na konkrétním serveru, teď jsem nedávno pořizoval stroje se 7413 a bylo to v pohodě, zmizela teda ta 28jádra, tak jsem vzal "jen" 24C.

Ale ta dostupnost těch EPYCů se různě mění, před pár týdny nešlo koupit 7232P, tak jsem místo něj bral 7252, teď zase není 7252, ale 7232P koupit jde. A tak různě se to točí.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To, že si můžete koupit jiné SKU než zamýšlíte (na něž by proveden sizing) není definicí dobré skladové dostupnosti.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

tu nechapavost doufam jenom hrajes.. kdyz prislo pcie4 na ryzenu, tak moh clovek strcit pcie4 ssd do m2 a zadnej split nebyl nutnej.. kdyz prisel s pcie5 intel, tak to ma jen 16 linek a bez splitu pcie5 ssd neosadis.. a splitem prijdes o pulku linek ke grafarne.. obhajovat tuhle idiocii a setreni nakladu na hiendu za 700 usd muze fakt jen 'INTELigent'..

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, rozdíl mezi PCIe3 a PCIe4 NVMe SSD byl papírově dvojnásobek sekvenční přenosové rychlosti, ale v reálu vše člověku běhalo na 99,9% stejně rychle. Takže fakt dnes potřebujeme platformu, která pustí 16 PCIe5 linek do GPU a k tomu nutně potřebujeme další PCIe5 linky pro SSD, protože ten rozdíl mezi 7GB/s a 14GB/s je fakt kardinální. Vždyť ten Word se díky tomu může spouštět za 0,16, místo 0,32 sekundy!

Ano, máš pravdu v tom, že Intel prostě tuhle platformu pustí na trh tak, že BUĎ grafika, nebo split linek pro SSD. No a co? To je přesně ten scénář, kterej mě dává smysl, poskytnout ty linky tam, kde jsou (budou) potřeba a neřešit NVMe SSD, který jsou už dááávno pekelně rychlý i bez toho. Ale pro všechny, kdož masturbují na CrystalDiskMarkem je to holt nepřekonatelný problém. Tak si do Intelu kopněte a pak si jděte nahodit AMD platformu, která poskytuje 16linek PCIe5 pro GPU a současně samostatné linky PCIe5 pro SSD, protože všichni máte v šuplíku natěšený PCIe5 SSD a AMD takovou platformu nabízí, za cenu lepší než Intel, při spotřebě lepší než Intel a vůbec všech těch finesách, které AMD dnes má, zatímco Intel jsou podvodníci, paperlauncheří a flákači.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

trolling.... jeste potrva "chvilku" pokud se objevi nejake pcie5 gpu...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na Gen4 byly celkem rychle i SAS/NVMe řadiče, síťové karty(SFP28, třeba 4x 25GbE a tak podobně), je pravda, že ta PCIe Gen4 SSD jsou tam rychlá primárně jen sekvenčně, ale líbilo se mi rozšíření M.2 slotů na deskách co by měly jen dvě Gen4 linky a SSD co mají dvě Gen4 linky, propustnost je na úrovni čtyř Gen3 linek, ale mohlo by být více slotů.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že nejsou PCIe 5.0 grafiky. Takže kdo má výkonnou grafiku (PCIe 3.0/4.0) a chce si ji nechat k novému procesoru, tak mu po osazení PCIe 5.0 SSD pojede grafika na 8 linkách 3.0/4.0, tedy pomaleji než v PCIe 4.0 desce na všech 16 linkách. Prakticky každý scénář, ve kterém má dojít k využití PCIe 5.0, buďto nedává smysl nebo je silně kompromisní.

Pokud by Intel omezil konektivitu na 16 linek u mainstreamové verze, tak neřeknu ani slovo, ale půjde o high-endovou platformou s high-endovým procesorem a high-endovými pamětmi, která má PCIe 5.0 na ozdobu.

Zen 3 měl 20 linek nové generace, Rocket Lake měl 20 linek nové generace, takže když Intel avizoval PCIe 5.0 na Alder Lake a nakonec vyplyne, že jich osadil jen 16, tak to v praxi nepřináší žádnou hmatatelnou výhodu ani výbavu do budoucna, kterou by zákazník časem mohl smysluplně využít osazení PCIe 5.0 GPU+SSD.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Bude 8 liniek brzda pre bežné hranie (nie nejaké počítanie pomocou GK)? Podľa videa na YT (PCI Express 1.0 vs 2.0 vs 3.0 vs 4.0 | R5 3600 + RX 5700XT) ani 16 PCIe 2.0 liniek nie je obmedzujúcich pre PCIe 4.0 grafiku. Až PCIe 1.0 začala ukazovať menšie FPS.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Záleží, co si kdo představuje pod pojmem brzda. Každé pomalejší rozhraní high-endové grafice snižuje výkon (zmíněná RX 5700 XT je mainstream minulé generace a není zrovna důvod, aby si k takové někdo pořizoval Alder Lake) a v době, kdy jednotky procent výkonu v high-endu stojí stovky dolarů, je poněkud kontraproduktivní investovat do konfigurace, která těch pár procent ubere. Taková GeForce RTX 2080 Ti se svým PCIe 3.0 pojede na osmi linkách PCIe na 8 GB/s, což je šestnáctina plné rychlosti PCIe 5.0 ×16.

Jinak zásadnější než průměry FPS jsou minima. U karet, které nemají dostatek paměti a dochází často k velkým přesunům dat po PCIe (RAM-VRAM), znamená pomalejší PCIe větší propady výkonu při těchto přenosech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co v případě silně CPU/IO orientovaného use case, kde uživatel dGPU neřeší (vystačí si s iGPU), bude přítomnost 16x PCIe 5.0 u AL/Z690 také nevýhodou/kompromisem?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proč by uživatel vyžadující pouze velmi vysoký procesorový výkon při výběru hardwaru preferoval platformu, jejíž těžiště stojí na nových rozhraních? Kdo hledá procesorový výkon bez ohledu na ostatní, pro toho je Threadripper, případně za rok nová generace HEDT od Intelu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť ten AL/Z690 má vyhrazené 4x4.0 pro M.2 přímo z CPU a 8x4.0 připojení chipsetu k CPU. Takže teoreticky může bandwidth obsloužit tři M.2 4x 4.0, což je víc než dosavadní desktop platformy aniž by se při tom dotknul cenných 16ti linek PCIe 5.0. https://www.cnews.cz/wp-content/uploads/2021/09/Sch%C3%A9ma-konektivity-...

Využít negativní konotaci při srovnávání IO AL versus IO AM4/Z590 mluví samo za sebe. Zvlášť když u platformy, kterou vydá AMD za cca rok PCIe 5.0 asi nebude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

O dostupnosti Epyc Milan ve článku píšu, stačí si to přečíst.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"A třetí dodavatel nám na přímý dotaz ohledně zápůjčky serveru s Xeonem Ice Lake taktně odpověděl nabídkou serveru s Epycem Milan (Zen 3)."
Máte pravdu, tohoto průzkumu skladové dostupnosti 19 či kolika různých SKUs Epyc Milan jsem si nevšiml.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Skladem není nic od žádného výrobce. Vše je na objednávky. Je ale rozdíl, když jeden výrobce objednávky novinky poslední generace plní v horizontu pár týdnů plní a druhý není schopný dodat v řádu měsíců ani hardware konkurující minulé generaci.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Můj dodavatel má u jednotlivých SKU Epyc Milan termíny v X., XI., XII. Takže to u řadiy z nich je to také o měsících. Ale pokud víte o dodavateli s termíny v řádu týdnů, sem s ním. Rádi se na něj s poptávkou obrátíme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Abacus i HPE je prý má v řádu týdnů, ale dost bude záležet na konkréntním modelu a zda nechybí něco jiného, třeba ližiny, síťové karty, RAM, atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je to paperlaunch a jako obvykle u Intelu za poslednich x let vice slibu a falesnych prezentaci nez skutecnych produktu.
A vase redaktorovani bych prilis nezminoval.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"14 let redaktoroval (a nějakou dobu šéfredaktoroval) - je to smutný pohled."

Podobny stav caka aj mna, ... ale keby sviecka nehorela:
Kto by neustale mazal hrdzave panty, ked sa starych neprisposobivych dveri mozu rovno zbavit do pivnice pod clanok, kde si mozu kolko chcu vrzat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Promiňte ale jak byste to Vy "vybral" aby to nedopadlo stylem "Intel vyšel blbě"? Kdyby se Vám to totiž povedlo pak by to podle mne by byl PR majstrštyk.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

spravne marketingovo:
Xeony Ice Lake su momentalne stredobodom zaujmu testerov a preto nie su k dispozicii pre serverove riesenia.
Skuste si zatial Sky Lake

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že dnes je detekce sarkasmu u spousty lidí mimo provoz :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nepřipomíná to nápadně dostupnost Ryzenu 5950X v ČR, půl roku po jeho uvedení na trh?

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

sorry, pul roku po uvedeni (kveten) byl r9-5950x dostupnej bezproblemove.. rek bych nejlip a ceny sly dolu.. blbe dostupnej byl v prvnim kvartale..

srovnavat dostupnost jednoho cherry-picked modelu s nedostupnosti cely generace je total mimo.. (:

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Ten Intel má obrovskou kliku, že je u TSMC tak veliká tlačenice na výrobu.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Asi takhle: na wccf jsem zaznamenal newsku, že AMD má EPICkej úspěch s EPYCama, a že už je na 16% tržního podílu. No, eskalovalo to celkem rychle, já měl za to, že to Intel udrží déle.

:D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Cože, že nepřišly gumičky? Zavolejte mi Staníka :-)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Daniel Nenni z portálu semiwiki.com, ktorý sa asi najlepšie vyzná zásobovacím reťazcom sa nedávno vyjadril, že doslova nerozumie situácii, ktorá nastala v Inteli. Nakoľko chce Intel zo seba spraviť IDM 2.0 by sa očakávalo, že dostupnosť sa bude zlepšovať. Opak je však pravdou, v jednom podcaste sa nedávno Nenni vyjadril, že dostupnosť sa u Intelu zhoršuje a naopak AMD sa podarilo svoj lead time zmenšiť na polovicu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

at mi autor pisne maila, dualni icelake mu na test klidne dodam :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Díky za nabídku, předám kolegům.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Předáte výše? :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já raději předávám horizontálně :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

máte kliku, dobří lidé nevymizeli ani v této mizerné době.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobří lidé nevymizeli, to jenom Xeony Ice Lake vymizeli...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono je pekne, ze vam ponuknu AMD, ale ked taka SAP HANA nie je na AMD certifikovana, tak je vam to k prepaceni k hovnu :) A ze sa tych Intel CPU na HANA spotrebuje hodne! By bolo mozno na presetrenie, ci nejde o kartel medzi SAP a Intelom, nemoze byt taky problem certifikovat aj AMD (cisto technicky na tom HANA bezi OK).
Inak oneskorene dodavky Intel serverov pozorujeme aj my...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To zní dost WTF, neporadil jim tyhle certifikace někdo kdo řešil licencování Oracle?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neviem, licencia sa kupuje na zaklade velkosti pamate, nie od poctu socket ci cores, takze v tom zmysel nevidim, ale ze by ani po 10 rokoch od uvedenia HANA nebol ani jeden server s AMD certifikovany, je fakt divne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A jsou i certifikované nějaké ty nové Ice Lake servery?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé je, že podporují i IBM Power8 a 9. Zde se prostě ukazuje, kdo je kvalitní a prověřený vendor! :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.