Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Dodávky desky Blackbird zahájeny

Poštovné do ČR je $170 a ještě se platí příplatek $62.25 za odeslání do zahraničí ("This fee includes preparing customs and export documents required to originate your shipment.").

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poštovné jsem do těch 43 tisíc kalkuloval, poplatek ovšem ne, takže to je prakticky ještě o tisícovku dražší. Pěkné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

hardware zaujimavy, zabili to ale cenou.
povedzme keby bol za 1000€ komplet vratane ram modulov tak budiz ale za tu cenu....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

souhlasím, ta cena je jednoznačně mimo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeden "kámoš" si koupil Talos II. Naházel si tam 2x18-jádro, 128GB regECC, Radeon Vegu a 1TB NVMe SSD a dal za to přes skoro 350 tisíc. Chtěl "open" hardware a ten výkon využije... Jede mu na tom void linux... Fakt pěkné, ale ta cena teda ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Laikův dotaz - k čemu konkrétně je takový počítač s procesorem POWER9 vlastně dobrý?
Jakou konkrétní uživatelskou výhodu dokáže přinést oproti počítači postaveném na bázi x64 (např. Threadripper)?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Napriklad ak clovek robi vyvoj pre tu platformu. Ja som sa uz v minulosti takto popalil s vyvojom pre ARM, ktory som samozrejme robil na svojom x86_64. Pamatove bariery mozu byt uplne ine, inak sa moze spravat cache, proste rozdielov je hromada a potom clovek moze odladit soft pre jednu platformu a na inej sa sprava inak, inde su bottlenecky, trivialne jednoinstrukcne operacie na jednej platforme sa mozu prelozit na kopu zlozitych instrukcii na inej, atd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle mašiny od Raptor Computig mají jednu vlastnost - vše je otevřené a vše je dokumentované

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako obvykle, pokud se musíte ptát, není to pro Vás. Tento HW je určen řekněme velice specifické cílové skupině lidí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tahle deska je relativně drahá a za to ještě velice osekaná - kupříkladu omezení TDP a tím pádem počtu jader procesoru a ty RAM mají jen duální zapojení, zatímco i osekaná Talos Lite jen pro 1 CPU má stále zachovaných 8 kousků pro CPU a přitom stojí jen o 154$ víc. To je v těchhle cenách hubička. Za mě určitě ne moc dobrý kup.

Blackbird je vhodná jen na barebone nenáročné testování nebo první seznámení se s tím systémem/architekturou, na nějaké pořádné pracovní vytížení to moc není - všude vykukuje kompromis.

A co se srovnání s dalšími typy CPU (zmiňovaný Threadripper...) týká, tak přijde na to. Vzhledem k často bídné optimalizaci softwaru to je plichta nebo i výrazně horší výkon než léty vybroušené AMD64, pokud ale je software dobře napsaný pro Power architekturu, tak je to Formule 1 na steroidech a maže si i mnohem dražší Xeony na chleba. Je to případ od případu, jako desktop to určitě nebude rychlejší a jste dost omezení dostupností softwaru, jako server to ale může být těžká váha, zejména ty duální konfigurace s á 22x8 vlákny kousky.

Pro domácího uživatele je to tak spíš o té potenciálně nižší zranitelnosti architektury, protože to jednak moc nikdo nemá a pak ten návrh je plně otevřený a můžete si klidně přepsat firmware CPU/BIOS desky dle svého gusta. Přesto je to potřeba předběžně brát ne jako neprůstřelnou platformu ale spíš že si případné chyby můžete opravit do jisté míry i sami, když to tedy budete umět...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě to srovnání v úvodu komentáře vychází ze špatné premisy. Ano, jako pracovní stanice je Blackbird horší volba. Nenapadá mě ale důvod, proč bych v malém domácím desktopu chtěl CPU s TDP vyšším, než je 180W nebo chtěl jako malý domácí desktop mít něco, na co je třeba big tower. Osobně bych mezi Talos II Lite a Blackbirdem neváhal ani kdyby cena byla opačná - prostě Talos je pro mě zbytečně větší a má vlastnosti, které nepotřebuju.

V tomto století jsem byl většinu doby zvyklý mít doma na stole něco s Power/PowerPC architekturou,
BB se mi tak vážně líbí a spíš si hledám důvody, proč za něj ty peníze neutratit, než proč je za něj utratit. A nahlédnuto z jiné strany, i takto ořezaný je na světelné roky před ARM deskama, které se dají běžně sehnat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vidíš, já bych si zase raději připlatil :-). Nejvíc mě nesaje to omezení na CPU, ale ten dual channel, kdy si sice můžeš koupit až 256 GB RAM ale dáš za ně v ČR asi tak 135 tisíc Kč což mi tedy opravdu za těch ušetřených 154$ nestojí ;-). Zatímco do 8 slotů snadno nasázíš levné 8/16GB nebo i pořád ještě snesitelně drahé 32GB moduly a vyjde to mnohem, mnohem levněji (asi 10-40%) a ještě to paradoxně bude rychlejší. Takže za mě je to extrémně nevýhodný nákup. Samo že když ti bude stačit nějakých 8-32GB tak je to jedno ale to už můžeš rychle narazit na limity když jsi tvor hravý :-).

Talos Lite má rozměry normální EATX, tedy je to větší plachta ale ještě pořád jí nemusíš kupovat case jako lednici, velká část je navíc prázdná. Spousta serverových 2U/3U beden z frcu ji krásně obslouží. Máš k dispozici i více PCIe slotů, vyšší TDP pro CPU a bude se to dobře chladit. Jediný argument pro Blackbirda je možnost umístit ho do malé škatulky ale bude to pak jen na hraní, ne na pořádné využití a za téměř stejnou cenu.

Prostě když si kupuješ desku a nejlevnější CPU za 2000$ tak se už 154$ ztratí . Vím že jsem zparchantělý serverovým hardwarem a mám dost atypické požadavky na běžného usera ale prostě přes 50 litrů za právě v tom kde ta architektura má co nabídnout ořezanou krabičku mi moc smysl nedává.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A to je přesně ono. Mít v obýváku či pracovně 3U kisnu? Ne díky, radši miniATX bednu, která se u psacího stolu ztratí a já budu konečně ze po pár letech mít počítač s normálním procesorem. Opravdu nemám pocit, že bych potřeboval 256 GB RAM na běžnou činnost, kterou dělám na domácím počítači, nějaké to zpracování fotek z dovolené či rekreační programování jsem dělal na PowerPC G5 s 4 GB RAM ještě před dvěma lety a teď na Core i5 s 12 GB paměti mám pocit zbytečně nevyužitého křemíku. Prostě doma výpočetní centrum nepotřebuju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom případě je to deska skutečně přesně pro tebe - malá, slušně výkonná a otevřená architektura :-). Já pro změnu těch 256 GB snadno využiji, využil bych i 512GB leč tiskárnu na prachy nevlastním :-). Ale uvědomuji si že běžný desktopový user tyhle problémy neřeší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rack skříň bych teda nechtěl, ale EATX by se pořád mělo dát narvat do nějaké šikovně kompaktní ATX skříně s dobrým layoutem, která neplýtvá místem (ale chtělo by to dobře umístěný zdroj, ne nad/pod deskou, ale někde vepředu).

Já bych se taky teda kroutil, kdybych měl kupovat fakt dost blbě vybavenou desku (dva sloty dimm...) za 1000 dolarů, s CPU, meh chladičem za 75$ (protože se musí koupit ten jejich za zatracenej speciální - tady bych to ale asi risknul a zkusil bastlení) a právě těma cca dvě stě dolarama za poštovný (to by mě extra štvalo), a to o dost schopnější EATX přitom stálo jenom o 150 víc. To se tam fakt ztratí a když už platím mnohem víc za poštovný a balný, tak by mi tý ušlý příležitosti bylo líto. I když jinak taky preferuju mATX/ITX.

Ono je to asi ale tak, že lidi, co chcou úspornější a menší PC a nevadí jim ty omezení Blackbirda by pragmaticky vzato asi fakt neměli tohle kupovat, protože to je sice jediná možnost, ale vůbec ne zdařilá možnost. Ale když holt musí natvrdo mít Power, tak jsou otroky té tužby...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

150 USD navíc je rozdíl v případě nákupu samotné desky (1000 za BB versus 1155 USD za Talos II Lite) nebo desky + 8-core CPU (BB bundle 8-core = 1605 USD, Talos II Lite + 8-core CPU = 1750 USD). Pokud se bavíme o bundle BB + 4-core CPU, což je nejlevnější varianta jak pořídit POWER9 stroj, tak Talos II Lite je se stejným CPU o 250 USD dražší, není u něj totiž ten výhodnější bundle s CPU, je třeba CPU kupovat zvlášť.

Takže z 1280 USD za BB + 4-core CPU máme buď 1530 USD za Talos II + 4-core nebo 1750 za Talos II + 8-core. To je o 20 % respektive 35 % víc. Jelikož se nechci pohybovat v hypotetickém "kdybych kupoval, tak by mě štvalo ..." ale chci si počítač do konce roku pořídit, tak beru pětinu až třetinu nákladů navíc za něco, co při nejlepší vůli v následujících pěti letech nevyužiju jako zbytečné oddalování nákupu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tak s tím jsem nekalkuloval. Takže de facto je to spíš sleva na desku (což je v tomhle případě moc dobře).

No za mě to můžu říct asi takhle: jsem rád, že nejsem takovej fanda Powerů/RISC/velkýho indiána, aby mě to pudilo si tohle pořídit :D Fanoušci třeba AMD to mají mnohem lepší - hardware solidní a značka levná ba opovrhovaná, takže většinou kupujou +- v optimálním poměru cena/výkon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl jsme si cvičně spočítat výrobní náklady na desku , protože jsme na ní nikde neviděl části vyráběné ze zlatem raženého latinia, které by snad jediné zdůvodnilo cenu 1000$, mrkl jsme proto na stránky výrobce s tím, že tam najdu schéma a možná i seznam součástek. Nenašel jsem ani jedno, pravda věnoval jsem tomu jen cca 60s, ale našel jsem jinou věc a to šroubovák, který jsem si koupil v SAE za 12 Dirhamů prodávají za 12$ tedy cca 4x dráž a stejně to je i s těmi deskami, cena 250-300$ by byla adekvátní a neztrátová už pří výrobní serii 1000ks. Na druhou strnu pokud najdou hejla ,který to koupí proč ne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak určitě to cenově nadsazují jak to půjde ale asi bych byl opatrný rozpouštět náklady na vývoj toho čipsetu a celé desky do série 1000 kusů za třetinovou cenu proti dnešku, kdy jich asi ty tisíce už prodali. 250-300 dolarů stojí desky do běžných strojů, tady se jedná o workstation/server kategorii s ECC pamětmi a podobnými výmysly, to je dost dražší na výrobu protože je o hodně víc datových cest apod. Serverové desky s obdobnou výbavou bez problémů stojí přes 500-800 $ a to se jedná o skutečnou velkosériovou výrobu, ne takovouhle pořád ještě garážovou firmičku. Navíc jim to letují v USA, to není u číňana za hrst rýže. Takže ta cena mi nepřijde zase až tak přemrštěná vzhledem k těm specifikům co tu jsou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale tam žádný chipset není a rozhodně si ho daná firma nenechávala vyrábět jako vlastní IC.
Sice jsme na stránkách výrobce nenašel schéma této desky ,ale mají tam blokové schéma Talose a deska je patice pro procesor k tomu nadrátované sloty pro paměti, na jednu PCI-e pověšený AST2500 což je činanem vyráběny 800MHz ARM11 , který se stará o grafiku a pomalé USB , na další PCIe je pověšen BCM5713 což je 2x 1giga LAN, na dlaší PCIe je USB 3,0 IC , další PCI-e zabirá SATA řadič od Microsemi a zbytek PCie je vytažen na konektory. nejdražší součástkou na té celé desce je podle mého patice pro procesor, zbytek je záležitost typicky jednotek dolarů.. PCB samotné je pak uATX, tedy malé a od desky uATX za 1000 se to může lišit max dvěma vrstvami na víc a ano při menší seriovosti se vám do ceny promítnou ceny přípravy výroby tedy u 8vrstvé desky 8x sada fílmů, ale to už při 1000ks jsou na desku drobné. . jo naklady na navrh takové desky mohou být vyšší místo tří dní práce to můžete tahat 4, i kdyby týden.
Asrocxk dokaze uATX desku pro AM4 udělat tak, že se v ČR prodává za 1000Kč to znamená že z fabriky jde za řádově 800Kč , ano tady nehcpu jak to dělají a je jasné, že patice pro P9 bude dražší než pro AM4, ale ta deskje 23x dražší. a technicky je spší složitější ta Asrokácká má 2 VGA vystupy, víáce PCIe konektrl na desce a ano je na ni AMD A68 H chipset od AMD, kde AMD bude dražší než čínští producenti AST2500. Škoda že tam není komplet výrobní dokumentace včetně návrhu PCB, docela by mě to zajímalo a kdyby byly i knihovny pro použité součástky asi bych si cvičně zkusil takovou desku navrhnout na kolik vrstev bych to narval. Jasně někdo musí platit support atd. Nevím proč ale tak nějak když slyším Open Source tak si říkam, děláno z nadšení a ne pro zisk , což jaksi není tak úplně pravda :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Open source není o tom, že to musí být jen z nadšení a zadarmo, ale o tom, že s tím můžete vyvádět psí kusy když to umíte a dostanete licenci. Však už i Micro$oft, coby děsný podporovatel věd, umění a open source tento přístup celkem propaguje (tam kde se mu to hodí) a ti cokoliv z nadšení nebo dokonce zdarma dělají jen velmi, velmi neradi :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak to vypada s vykonem techto CPU ve srovnani s aktualni nabidkou x64?
Jde mne hlavne o vypocty pri zpracovani H.265 videa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na enkódování se to nehodí, protože enkodéry (i SW dekodéry) videa jsou typ softwaru, který v dnes asi vůbec největší míře používá ručně psaný asemblér kvůli výkonu - SIMD funkce se píšou ručně na míru. x265 (ale i x264) mají asamblér napsaný pro x86-64, SSE4/AVX2, takže žádná jiná architektura se pro tuhle úlohu nedá efektivně použít.
Musel by někdo všechno přepsat a udělat pro všechen kód v SSEx a AVXx ekvivalenty používající SIMD Poweru ("Altivec"), a to se zatím nestalo, pokavaď vím.

P.S. A pro VP9/AV1 to bude stejné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady bych až takový skeptik nebyl, Kaiser psal dekodéry médií v PowerPC/AltiVec assembleru pro TenFourFox na PowerPC, tam je ručně psané prakticky všechno; Zároveň Talos II používá na práci s videem, takže bych se divil, kdyby dříve či později neudělal i nějaké optimalizace enkodérů...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je, proč by do toho vrážel několik měsíců práce zadarmo. Přece jenom, dělat to pro jednotky až desítky uživatelů... jako mohlo by to zaplatit IBM ale komerční cestou by to při nedostatku zkušenejch ASM programátorů bylo drahý. Už v době Power8 někdo z IBM nahlásil jako bugreport(!), že x265/x264 mají nižší výkon, "než expected" (lol), ale byly z toho jenom pár takových miniaturních bounties, který nikoho schopnýcho nepřilákaly, a kromě toho stejně byly jen o pár funkcích, takže by to bylo k ničemu.

Toho assembleru je tam hrozně moc, i třeba AVX2 zabralo spoustu času firmě(!) která to vyvíjí+externistům a napsat všechny SSE funkce taky trvalo (to samé x264). Jako jeden nadšenec by to zvládnul, ale jak dlouho by mu to trvalo? A tady ten jeden nadšenec se teď už taky moří z JS enginem Firefoxu. Jestli touhle cestou někdo dooptimalizuje celý x265, tak to bude nesmírná klika, "takže bych se divil, kdyby dříve či později neudělal i nějaké optimalizace enkodérů" mi přijde že je výrok, kterej si neuvědomuje rozměr toho problému.

Jinak teda ještě úplně pro úvodního tazatele, tak x86-64 má proti Power9 ještě jednu výhodu, i kdybychom předpokládali, že během pár měsíců někdo těch pár let vývoje optimalizací dožene: Power nemá až tak pokročilý SIMD, je jenom 128bitový. Má teda hodně hrubého výkonu obecně a to SMT se tam bude hodit, ale Intely (Haswell a novější) a AMD teď od Zenu 2, co vyjde v červenci, mají AVX2 s 256bitovou šířkou, takže každá instrukce zpracuje dvojnásobek hodnot a to může být v x265 třeba čtvrtina výkonu navíc. Takže v kombinaci s cenou je to na video rozhodně lepší platforma i kvůli tomuhle. Na a s tou SW stránkou k tomu není vůbec o čem přemýšlet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že důvod by mohl být stejný, jako proč neustále ještě portuje kód Firefoxu na deset let mrtvý Mac OS X 10.4 a tráví tím desítky hodin měsíčně zdarma a ve volném čase - prostě ho to baví :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tam mi to přijde přínosnější, to ještě může využít dost lidí (ale počítám, že to vzniklo tak, že původně nečekal, že to bude dělat tak dlouho a stráví tím tolik času, a postupně se to nabalovalo).

Ale kdyby měl napsat SIMD pro AV1, HEVC v ffmpegu (i když to by čtyřjádro mohlo zvládnout i bez SIMD, aspoň ve fullHD), pak enkodéry na 3-4 relevantní formáty... no to by si chudák dal. Zvlášť když už má jako hobby tamto.
Ale tak jako uvidíme no, třeba za tři roky, schválně co z těch dvou možností se vyplní...

P.S. Ale teda jako kdyby se obětoval,t ak by to bylo docela vtipný. Třeba dekodér HEVC v ffmpegu není bůhvíjak zoptimalizovaný ani pro x86(64), protože vývojáři na to dost kašlou a ochotní nadšení fanoušci se najdou jenom pro VP9/AV1, které zase mají péče až zbytečně moc (přitom koncovej uživatel mimo Youtube nejspíš potřebuje přehrávat HEVC víc, a na youtube zase nepoužije dekodér VP9 z ffmpegu a AV1 je prakticky zatím v stádiu tech dema - no ale holt vývojáři maj svoje sympatie/preference, je to open source/free software, takže ne všechny problémy vývojáři řeší).

Takže kdyby paradoxně díky hardcore fandům byla situace lepší na Power9, to by byla psina no...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K čemu tedy hruba sila (nevim o jak moc hodne Power versus x64, ale bylo zmineno) kdyz vetsinu popularnich uloh/aplikaci zatahnou jedine a pouze specialni funkce a instrukce v CPU?
A to jste nezminili SIMT GPU karet... v tomle smeru jsou to trhaci asfaltu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není většina úloh, ruční psaní asambléru není tak časté, nejvíc je to právě v tom videu/multimédiích (na ten typ kódu jinak GPU dobré nejsou, architektonicky). Myslím, že takové kompilování tenhle problém vůbec nemá, nebo serverové věci, na které je to dělané, ty by taky netrpěly.

Ale je to holt věčný problém při přechodu na jinou architekturu (instrukční sadu) a důvod, proč má kompatibilita s x86-64 svoji cenu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.