Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k DOS Subsystem for Linux

Přiznám se, musel jsem si to přečíst několikrát, než mi došlo, že to není alternativa k Dosboxu, ale naopak zavaděč linuxového kernelu z DOSu, spuštěného na reálném HW. :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tudíž by se to spíš mělo jmenovat "Linux Subsystem for DOS"...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vitaj v klube :D.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jste to porad nepochopil.

Jde o to, ze vam na PC bezi DOS. Z neho se sice spusti Linux, ale ten nebezi "pod" tim DOSem, ale prevezme veskerou kontrolu nad hardwarem - takze zatim jsme ve fazi, kdy ten DOS je jenom zavadec. A to co dela navic tento projekt, je to, ze zaridi ze puvodni DOS se jenom pozastavi, spusti linux, v nem vytvori 16-bit "virtualku" (resp. VM86 prostredi), do nej se natahne veskery stav puvodniho DOSu a pak odpauzuje.

Zavadec Linuxu na DOS existoval jiz velice davno (to byl muj prvni pokus s Linuxem.. vlastne). A to retro z tohoto projektu dela nejspis ono 16-bit VM86, protoze napr. ve windows se to odstranilo nastupem NT, a v linuxu nic takoveho nativniho nebylo (nevim zda to tento projekt resi pres KVM, nebo je na to vyhrazenej specialni modul pro tvorbu prostredi).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dovolím si malou korekci - VM86 v i386 Linuxu je od začátku, jen to s výjimkou DOSEMU nikdo nikdy nikde nepoužil, není k tomu ani pořádná dokumentace a samozřejmě jinde než na i386 to nejde - autor DSL to sám v jednom diskusním vláknu takto popisoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nefungoval takhle kdysi náhodou Novell Netware? Ten se taky afaik kolem roku '95 spouštěl z DOSu a dokonce šlo ten Novell i ukončit a člověk byl pak zpět v DOSu. Nebo se dalo nějakým příkazem tu DOSovou část s RAMky vyházet a využít ten kousek paměti i pro Novell (byť reálný efekt byl jak když plivneš do putyky a zavřeš dveře), pak už se ale do DOSu vrátit nedalo a ukončení Novella rovnalo se rebootu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne cely novel byl jen dosovska aplikace a nic jineho, proto mel taky prdlajs vykon
ale pouzival pokud vim vice RAM pres neco jako dos4gw ... takze se spise jvil jako PC hra, vse zi zabavil a della si tam svuj bordel.

Kdo chtel vykonny novell netware ten musel jit do OS/2 a tam pusto OS2 versi, ne DOS ... ta by sla taky, ale nebyl duvod, na CD byla i OS/2 verze, v te se reklo kolik si ma rezervovat RAM z OS/2 a bezelo to jak z praku.

OS/2-warp byla v te dobe nejruchljeism OS sve doby, na x86 urcite ... byl to de fakto jednouzivatelsky linux/UNIX ... byl posix kompatibilni, takze nebyl problem pouzit OS/2 warp a v ni D-windows, icewm a kompilovat si GNU programy, ale vse uz bylo predkopilovano, slop jej uzit jak s PM od OS/2 tak bez a jen si pustit treba icewm a v nem pak i OS/2 apky spolu s GNU ...

Takze novel byl pod dodem klasicka DOS aplikace a pro OS/2 warp 3 jklasicka OS/2 apka ... na OS/2 wapr 3 a vyse byl vykon skvely, s OS/2 warp 4 merlin a server asi skoncila jak doba OS/2 tak novellu ... jeste byla OS/2 aurora ... pak se to zacalo vyuzivat na virtuylaizaci linuxu ... a ndes uz to snad ani nevyviji IBM a uziva se uz jen na rozeni atomovych elektraren a CNC stroju v prumysly

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohl bych mit dotaz na neco uplne jineho?

Zajimalo by me, jestli by na Win10 pod tim WSL nesel spoustet rsync? (U nas to resi pres cygwin a myslim, ze by nebylo od veci to nejak zjednodusit.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Místo CygWin doporučuji alternativu MSYS2. Fungují mi v tom pod Windows 7 prakticky všechny běžné GNU/POSIXové programy (které nepotřebují specifické Linuxové vychytávky) včetně rsync, bash, gcc, perl, python, ...
MSYS2 je průběžně aktualizovaný a nové verze aplikací vycházejí prakticky denně.
Mám díky tomu ve FAR Manageru normální unixovou konzoli. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

rsync pod WSL bežne používam.na backup vo Windows. Zistil som ale, že samotné prostredie WSL dosť "bobtná". Na začiatku má 1,8GB a za pár mesiacov narastie na 300GB. Vyzerá to tak, ako keby sa pri updatoch (apt update/upgrade) neodmazávali stiahnuté súbory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechapu co tam tolik updatujete, zdrojaky ke Gentoo (distfiles), ktere si syslim asi za 12 let desktopovani se vejdou na 120GB SSD :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud mate podezreni, ze tolik prostoru zabiraji baliky v cache zkuste apt clean. apt autoremove muze take pomoci. Ale jeste si mi za 20 let nestalo, aby baliky v cache zabraly 300 GiB za par mesicu, na jednotky GiB dosahnu pouze pri upgradu cele distribuce na novejsi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Windows 10 ani WSL nemám, ale ten problém zní podobně jako Windows XP Mode pro Windows 7.

Tam Microsoft vytvoří asi 20 GB velký virtuální disk, který roste podle potřeby. Po instalaci má cca 1 GB, ale pokud člověk ty XPčka trochu více používá, na virtuální disk se zapisuje a postupně se alokuje víc a víc bloků. Virtuální disk se nikdy automaticky nezmenšuje (nevím jestli MS podporuje 'shrink'), takže postupně doroste do plné velikosti, i když obsahuje převážně smazané soubory.

Odhadoval bych, že WSL také využívá virtuální 'grow on demand' disk image, který se pro Linuxový kernel tváří jako fyzické zařízení. Nedivil bych se, kdyby byl naformátovaný na kapacitu 300 GB a s postupem času by dorostl do plné velikosti. Nebylo by od věci ho shrinknout, případně si vytvořit menší virtuální disk podle skutečné potřeby (na Linux typicky stačí 10 GB i méně).

Co řeknou příkazy "df" a "mount" ve WSL? Jsou soubory ve WSL Linuxu uloženy na normálním NTFS disku (C:) nebo ve vlastním virtuálním disku? Jaká je kapacita diskových oddílů, které Linux vidí?

Konec hypotézy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono sa to cele správa dosť divne. "df" ukazuje ako keby malo WSL prostredie k dispozícii cely disk C (teda tam nie je virtuálny disk s limitovanou veľkosťou) a ako obsadené miesto na disku ukazuje aj miesto obsadené Windows súbormi. Zároveň aj v "df" aj v "mount" vidno, že Windows disky sú namontované cez samostatné adresáre /mnt/c a /mnt/d. Cez tieto adresáre robím aj backup pomocou "rsync". Je to WSL 1 vo WSL 2 to bude možno inak, ale podľa MIcrosoftu má WSL 2 pomalší prístup k Windows diskom čo by asi spomalilo aj ten "rsync"
Inak jednoduché riešenie "bobtnajúceho" priestoru je odinštalovať.a znovu nainštalovať ten Linux.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pomocí ncdu si můžete najít, kde to bobtná (https://youtu.be/rhZQjTGPyS8).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oboum dik, MSYS2 neznam, to budu muset nastudovat, radeji bych WSL kdyz uz to je ve Windows pritomno, ale aby to bobtnalo takovymhle tempem, to bych se na to mohl vykaslat. (Asi to fakt neodmazava apt soubory.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já mám dobré zkušenosti s "duplicity", viz. https://www.root.cz/clanky/sifrovane-inkrementalni-zalohy-s-duplicity/
nebo zde https://www.linuxexpres.cz/praxe/sprava-linuxoveho-serveru-zalohovani-po...

Používám ho sice mimo WSL, nicméně Debian WSL (apt-cache search duplicity) jej nabízí.
Na duplicity se mi líbí možnost inkrementálního zálohování, automatického full backupu vždy po určité době, promazávání starých záloh přes parametr atp.
V podstatě kompletní řešení z příkazové řádky :)
Osobně nevyužívám šifrování.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Tou dobou by mě představa, že si na svém DOSovém písíčku můžu na pozadí pustit třeba hudbu a dál programovat v TurboPascalu, velmi lákala."

Ale takovych multitask prostredi a nadstaveb bylo mnoho, viz:
https://en.wikipedia.org/wiki/MS-DOS_4.0_%28multitasking%29#See_also

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Základní problém s dobou před čtvrt stoletím je, že jsme neměli wikipedii, abychom se na takový seznam podívali a neměli jsme warez servery, abychom si to tam stáhli.
I tak jsem se dostal k dvěma nebo třem položkám toho seznamu, ale rozeběhat je bylo peklo. To ostatně platí i u DSL, takže žádná změna :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na co multitask :) pokud mne pamet neklame, tak stacila CD-ROMka ..standardne meli audio vystup a fungovaly jako samostatny prehravac :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to se obávám, že jsem měl tak nějak multitaskující systém (Windows 3.x a pak Windows 95) i celkem slušně multitaskující systém (Linux) o něco dříve než CD mechanku. Za tu jsem poprvé vyhodil peníze až kolem roku 2000, předtím byly furt jiné a zajímavější komponenty k nakupování, než mechanika ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem presvedcen ze DOSbix je nasobne lepsi, uz jen tim, ze je vtyladeny, nativni rezim neni nutny, vzdy je lepsi, kdyz je emulovany a je to i rychlesji, jsou tam pak simulovat vsemozne veci ... na hry to funguje skvele, ale i na aplikace a hlavne ty graficke ...

Treba v OS/2 Warp byl taky em,ulovany DOS susbsystem a ten tim, ze nepotroboval zadne ovladace, nebot vse tam jiz bylo, tak mel mysli 800KB hlavni RAM, bez grafiky umel i pres 900KB ... samozrejme ze umle i himem a lowmem i dos4gw ... dokonce i windows 3.11 ... vyhodou bylo, ze kazda paka mohla mit svuj config.sys a autoexec.bat ... a kazda mohla byt jinka nastavena s tim, ze jste nemuselo loadovat himem.sys nebo gmouse ... nebot vse jiz bilo ve vistualu ... TADAAA ... to same ma dosbox, proste neresite chyby dosu, ty jsou vyreseny emulaci

tedy produkt uplne na h**** objevucji kolo ... kdo potrebuje nativni DOS pro CNC stroje sahne rovnou po freedosu, ktery umi i site a mnoho dalsiho ... freedos ma budoucnost i kdyz zmrazenou a spise kvuli starym prumyslovym strojum

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.