Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Dosavadní průběh jednání o ADSL

Internet pro všechny logo
Chtěl bych čtenářům přiblížit dosavadní průběh jednání Internetového Fora, na kterém se řeší mimo jiné i paušální zpoplatnění připojení k Internetu. Začal nám nový rok a dnes můžeme již s jistotou bilancovat rok minulý. Z pohledu koncového uživatele Internetu se u nás nezměnilo vůbec nic k lepšímu, protože i do nového roku vstupujeme bez technologie ADSL a co se týká standardního vytáčeného připojení tzv. Dial-up, to nám v minulém roce dokonce trochu podražilo. Rozdíl mezi cenou ve špičce a mimo špičku je stále tak veliký, že to všechny internetové uživatele nutí připojovat se pouze v nočních hodinách, aby nezruinovali svůj rodinný rozpočet.

Kapitoly článků

2.  Dosavadní průběh jednání o ADSL

Co se týká technologie ADSL důrazně na všech jednáních trváme na tom, že tato služba výrazně odlehčí technologii Dial-up a odčerpá ty nejaktivnější uživatele Internetu. Představitelé ČTc však i nadále zastávají názor, že tato technologie v krátkodobém a střednědobém výhledu nijak neovlivní situaci na trhu s internetovým připojením. Jak je tomu ve skutečnosti v 48 zemích světa a jak tam tato technologie zamíchala trhem s internetovým připojením si můžete prohlédnout v následující tabulce (některé údaje jsme už na stránkách tohoto serveru publikovali, mnoho zemí jsme však shromáždili teprve nedávno).

Rozšíření ADSL ve světě

K ADSL-ku se v závěru článku ještě vrátíme, pojďme se ještě jednou podívat na službu Dial-up. Problém u tohoto způsobu připojení není jen ve vysoké ceně, nekvalitním spojení a nemožnosti paušální platby, ale jsou zde i jiné zdánlivé maličkosti, které se snažíme na jednáních vyřešit. První velmi podstatnou maličkostí je prvních deset minut, které jsou při připojení výrazně dražší než minuty po uplynutí této doby. Na jedné straně ČTc nepřipouští možnost dlouhodobě visících zákazníků, na straně druhé diskriminuje krátká připojení. Tvrzení, že je toto opatření zavedeno z důvodu, že ČTc nerozpozná Internetové volání od hlasového při tak krátkém připojení, snad už ani nemusíme komentovat. Další maličkostí je zpoplatňovaní neuskutečněného spojení ze strany ČTc. Jistě se už mnohým z vás stalo, že se k Internetu připojili až na 3-4 pokus, ale za každé takovéto neuskutečněné spojení jste zaplatili 2.60Kč. Kolikrát se taková nehoda stane do měsíce?

Kapitoly článků
2.  Dosavadní průběh jednání o ADSL

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Dosavadní průběh jednání o ADSL

Žádné komentáře.