Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Dosavadní průběh jednání o ADSL

Internet pro všechny logo
Chtěl bych čtenářům přiblížit dosavadní průběh jednání Internetového Fora, na kterém se řeší mimo jiné i paušální zpoplatnění připojení k Internetu. Začal nám nový rok a dnes můžeme již s jistotou bilancovat rok minulý. Z pohledu koncového uživatele Internetu se u nás nezměnilo vůbec nic k lepšímu, protože i do nového roku vstupujeme bez technologie ADSL a co se týká standardního vytáčeného připojení tzv. Dial-up, to nám v minulém roce dokonce trochu podražilo. Rozdíl mezi cenou ve špičce a mimo špičku je stále tak veliký, že to všechny internetové uživatele nutí připojovat se pouze v nočních hodinách, aby nezruinovali svůj rodinný rozpočet.

Kapitoly článků

3.  Dosavadní průběh jednání o ADSL

Při prosazování 24 hodinového paušálu jsme vycházeli z anglického nebo i australského modelu, kdy si zákazník sice zaplatí celodenní připojení do sítě, ovšem neznamená to, že by na Internetu visel 24 hodin denně. Už při podpisu smlouvy jsou stanovené jasné podmínky umožňující poskytovateli Internetu zákazníka po 2-4 hodinách odpojit s možností následného znovupřipojení. ČTc a někteří další zástupci OLO odmítají přerušování, protože to je podle nich v rozporu s licencí a telekomunikačním zákonem. Po dlouhé diskusi došlo k dohodě, že se celý problém ponechá k posouzení ČTU. Z pohledu uživatelů, v přerušování spojení po předem dohodnutém časovém limitu nebo při nečinnosti nevidím nic špatného ani protizákonného. Jako aktivní uživatel Internetu si samozřejmě hned jak bude dostupné ADSL pořídím toto připojení, ale v současnosti by mi vyhovoval model, kdy bych se mohl ve špičce připojit na 4 hodiny a mimo špičku rovněž na 4 hodiny rozhodně lepší než platit za takto strávený den 4x60Kč + 4x18 Kč = 312 Kč.

ČTc v principu hovory rozpojovat nechce (tvrdí, že poskytuje jenom připojení, ne samotnou službu, což je pravda a jeho požadavek je podle mého názoru oprávněný), ale nebrání se tomu, aby to dělali ISP. Představitelé společnosti Czech OnLine přiznali, že ISP rozpozná nečinnost u připojeného uživatele a že ho dokáže odpojit.Představitelé společnosti Contactel prohlásili, že pokud budou mít od ČTc připojení za paušál, můžou nabídnout paušál i zákazníkům a potom budou dbát na to, aby linku využívali, takže pokud na ní budou jenom viset a nic nestahovat, bude mít sám Contactel zájem na tom, aby je odpojil a připojil raději někoho jiného. Z probíhajících jednání se stanovila takzvaná Delta tabulka, nebo chcete li tabulka rozporů. Zde se zanesli body na kterých se jednotlivé zúčastněné strany nemohly dohodnout. Pro dokonalou představu jednoho takového dne stráveného nekonečnými diskusemi s představiteli ČTc, ČTU a alternativních operátorů jsme pro vás připravili zápis z jednání v nezměněné podobě.

Teď bych možná měl shrnout do několika vět, čeho jsme na jednáních do dnešního dne dosáhli a co nás ještě v nejbližších dnech čeká. Do dnešního dne se nám podařilo dotlačit ČTc a některé alternativní operátory k diskusi o možném paušálu u Dial-up připojení, podařilo se přesvědčit ČTU aby podpořilo naše návrhy, co se týká cen, které požadujeme za připojení k Internetu intervalovým paušálem ( noční hodiny 7-17 hod.) do 400 Kč včetně poplatku za telefon a celodenním 24 hodinovým paušálem do 900 Kč. U služby ADSL nadále platí požadavek na časově ani datově neomezené připojení rychlostí 256/128 kb/s za 1300 Kč měsíčně včetně měsíčního stálého poplatku za telefon. Za neúspěch považuji skutečnost, že ačkoliv se ADSL skutečně připravuje ke spuštění na jaře tohoto roku, přesněji 1.2.2003, (velkoobchodní nabídka však dosud ani na druhý pokus nebyla zveřejněná) nevíme nic konkrétního o přesné rychlosti jednotlivých variant, ani o limitu na objem přenesených dat (požadujeme bezlimitní ADSL) ani o počtu přípojek, které hodlá ČTc případně alternativní operátoři tento rok zprovoznit. Proto jsme 7.1.2003 předložili všechny materiály představitelům ČTU, proto budeme 9.1. požadovat na schůzi Řídícího výboru Internetového Fora rozšíření mandátu těchto jednání o ADSL. Na úplný závěr bych si dovolil upozornit na skutečnost, že pro ty, které technologie ADSL zajímá víc, jsme na stránkách Internetu pro všechny připravili nově aktualizované ceny této služby v jednotlivých zemích světa, kde ke dnešnímu dni monitorujeme již 31 zemí a víc jak 40 světových operátorů a rovněž pokroky které jednotlivé státy dosáhli za uplynulý rok. Nesouhlas se současným stavem na trhu s Internetovým připojením svým podpisem vyjádřilo již více než 7300 uživatelů Internetu a projekt rovněž podpořilo více než 100 Internetových stránek a serverů.

Autor Miloslav Sova je iniciátorem Výzva k rozšíření internetu v České republice a zakladatelem občanského sdružení Internet pro všechny.

Kapitoly článků
3.  Dosavadní průběh jednání o ADSL

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Dosavadní průběh jednání o ADSL

Žádné komentáře.