Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Dosavadní průběh jednání o ADSL

Internet pro všechny logo
Chtěl bych čtenářům přiblížit dosavadní průběh jednání Internetového Fora, na kterém se řeší mimo jiné i paušální zpoplatnění připojení k Internetu. Začal nám nový rok a dnes můžeme již s jistotou bilancovat rok minulý. Z pohledu koncového uživatele Internetu se u nás nezměnilo vůbec nic k lepšímu, protože i do nového roku vstupujeme bez technologie ADSL a co se týká standardního vytáčeného připojení tzv. Dial-up, to nám v minulém roce dokonce trochu podražilo. Rozdíl mezi cenou ve špičce a mimo špičku je stále tak veliký, že to všechny internetové uživatele nutí připojovat se pouze v nočních hodinách, aby nezruinovali svůj rodinný rozpočet.

Kapitoly článků

1.  Dosavadní průběh jednání o ADSL

Když jsem se v minulých dnech obracel na některé větší internetové servery se žádostí o pomoc při medializaci tohoto problému a s žádostí o podporu Výzvy k rozšíření Internetu v ČR, bylo mi odpovězeno, že problém se vyřeší sám a není proto potřebné podepisovat nějakou výzvu nebo vyjednávat s Českým Telecomem. Právě proto jsem se rozhodnul přiblížit vám jednotlivá jednání Internetového Fora, aby jste si sami mohli udělat představu o tom, jak naivní je toto tvrzení, že vše vyřeší trh a konkurence v době, kdy Český Telecom zaujímá pozici monopolního operátora a v podstatě ho nikdo ze současných alternativních operátorů nemůže nijak v této pozici ohrozit. Úkolem Internetového Fora, které svojí činnost zahájilo již 29.10.2002, je připravit model Internetového připojení pro rok 2003, který by vyhovoval nejen Českému Telecomu a alternativním operátorům, ale především koncovým uživatelům. Za uživatele do jednání vstoupili 4 občanská sdružení (Internet pro všechny, BMI, Sdružení obrany spotřebitelů a Občané proti zdražování Telefonu podporovaní Svazem pacientů ČR), která se dohodla na společném postupu pod platformou ZUI (Zástupci uživatelů Internetu).

Jediným cílem, se kterým jsme vstupovali do jednání, bylo dosažení rychlého, levného a všem dostupného Internetu. Jako základní předpoklad k dosažení tohoto cíle zástupci uživatelů vidí zavedení paušální platby za standardní vytáčené připojení a to hned v několika variantách, aby si mohl zákazník vybrat podle toho, který model mu nejvíce vyhovuje a druhý předpoklad pro dosažení stanoveného cíle je co nejrychlejší zavedení technologie ADSL. Právě o ADSL dnes můžeme již s jistotou říci, že jsme jediná země v celé Evropě společně se Slovenskou republikou, která tuto službu ještě nezpřístupnila široké veřejnosti, ačkoliv se naše vláda jako vlády všech kandidátských zemí v dokumentu eEurope2003+ zavázala do konce roku 2002 umožnit levné a široké veřejnosti dostupné, širokopásmové připojení k Internetu. K zavedení neomezeného 24 hodinového paušálu se Český Telecom hned od začátku stavěl odmítavě a argumentoval tím, že jeho síť není kapacitně dimenzována na zvýšený internetový provoz, který by tento druh paušálu přinesl. Přesný popis problému s kapacitou sítě jak na stojanech RSU tak na účastnických blocích na ústřednách jsem již přinesl v článku Zástupci uživatelů versus Český Telecom, aneb jak se rodí paušál, proto se již k této problematice nebudu vracet. Český Telecom však ve svých argumentech o přetíženosti sítě používá tvrzení o přepokládaném chování uživatelů, toto tvrzení do dnešního dne nepodložil žádnou analýzou nebo studií. Zástupci ČTc neustále tvrdí, že čeští uživatelé se budou chovat výrazně odlišněji, než uživatelé v jiných státech světa a budou neomezeně dlouho viset na Internetu a tím blokovat síť pro hlasová volání. Podle námi dodaných studií britského regulátora Oftel se však např.u britské domácnosti průměrná délka strávená na Internetu měsíčně pohybuje mezi 40-50 hodinami. V případě, že česká domácnost bude mít rovněž na výběr z několika druhů paušálního připojení včetně ADSL, není důvod domnívat se, že by se její členové chovali výrazně odlišněji.

Kapitoly článků
1.  Dosavadní průběh jednání o ADSL

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Dosavadní průběh jednání o ADSL

Žádné komentáře.